Rakija je tradičný ovocný destilát populárny v mnohých balkánskych krajinách, ako sú Srbsko, Chorvátsko, Bulharsko, Bosna, Albánsko, Turecko a ďalších. Jej pôvod siaha až do stredoveku a jej pomenovanie pochádza z arabského slova „al-rak“, čo v preklade znamená doslova „potenie“ – čiže kondenzácia pár ako odkaz na proces destilácie.
Čo je to rakija
Rakija je vlastne ovocná pálenka, ktorá sa najbežnejšie vyrába zo sliviek alebo hrozna. Po vypálení je číra, často sa však necháva dozrievať v sudoch (celkom ako naša starená slivovica), kde chytí žltkastý odtieň. Komerčne vyrábaná rakija má zväčša do 42% ABV, domáce pálenky môžu mať obsah alkoholu pokojne aj 60% a viac.
Jej pôvod treba hľadať, ako som už spomínal v úvode, na Balkáne, pričom o prvenstvo sa tam sporia mnohé krajiny. Asi poznáte chorvátsku, alebo aj bulharskú rakiju (častá cieľová destinácia našincov). Rakija je však národným nápojom ale aj v takom Severnom Macedónsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine, Albánsku, Turecku či Čiernej Hore. Kedy tento nápoj vznikol? Ešte niekedy v stredoveku a to v období rozširovania Osmanskej ríše na Balkáne.
Pôvod slova rakija
Pôvod slova „rakija“ (alebo v niektorých jazykoch „raki“) je zaujímavý a odhaľuje jeho historické a kultúrne korene. Tento termín má svoje korene v arabskom jazyku, čo odráža historický vplyv Osmanov v oblasti Balkánu.
Rakija teda konkrétne vychádza z arabského „al-rak“, ktorý sa používal na označenie rôznych druhov destilátov. Doslova znamená „potenie“ alebo „kondenzácia“, čo sa vzťahuje na proces destilácie. V historickom kontexte to mohlo znamenať akúkoľvek formu destilovaného alkoholu. Táto asociácia tak odráža starodávne metódy výroby alkoholu, kde proces destilácie bol kľúčovým krokom.
Ako sa rakija vyrába a z čoho
Rakija sa vyrába sa z rôznych druhov ovocia, najčastejšie zo sliviek, hrozna, jabĺk, hrušiek, čerešní, ale aj z iných druhov, ako sú figy alebo marhule. Proces výroby zahŕňa klasicky fermentáciu ovocia, následnú destiláciu a často aj dozrievanie v drevených sudoch. Takže ako sami vidíte, technológia výroby nie je nijako zložitá a používané suroviny sú veľmi ľahko dostupné a relatívne aj lacné (zloženie: ovocie, cukor a voda samozrejme).
Najznámejšie Rakije podľa pôvodu
Teraz si priblížme rakiju z pohľadu jej pôvodu. Najprv krátka definícia, z čoho je, a rozdiely medzi nimi.
Chorvátska rakija
V Chorvátsku sa rakija najčastejšie vyrába zo sliviek, hrozna alebo fíg. Chorvátska rakija je známa svojou jemnosťou a rôznymi príchuťami, ako sú bylinky alebo med. Najznámejšia je rakija s názvom „Travarica“.
Srbská rakija
Srbsko je známe najmä svojou slivovicou, ktorá je ale vlastne druhom rakije vyrobeným zo sliviek. Srbská rakija sa môže pochváliť bohatou chuťou a dlhým dozrievaním, čo jej dáva primeranú hĺbku.
Bulharská rakija
Bulharská verzia sa väčšinou vyrába z hrozna a je známa ako „grozdova“ alebo „misketova rakija“. Bulharská rakija má miernejšiu chuť a je často podávaná ako aperitív.
Turecká rakija
Turecká rakija, známa aj ako „raki“, sa vyrába hlavne z hrozna s pridaním anízového semienka, čo jej dodáva výraznú chuť. Raki sa často podáva s vodou a ľadom, čo spôsobuje zmeny v jej farbe a konzistencii (podobne ako grécke ouzo, alebo aj absint), a popíja sa často pri jedle.
Destilát Raki je v Turecku známy už viac než 500 rokov. Špeciálne raki z hrozna, hrozienok a anízu, sa prvýkrát spomína v literatúre v roku 1510. Rýchlo sa rozšíril v celej Osmanskej ríši a neskôr sa stal známym ako Yeni Raki, čo znamená „nové Raki“ (symbolizuje príchod novej povojnovej éry).
K čomu ju prirovnať
Rakija je ovocný destilát a v mnohých ohľadoch sa dá prirovnať k rôznym ďalším národným druhom ovocných páleniek a destilátov. Tu sú niektoré príklady:
Slivovica (Stredná a Východná Európa)
Podobne ako srbská „slivovicová“ rakija, aj slivovica je samozrejme destilát vyrobený zo sliviek, tradične Moravská alebo Slovenská. Rovnako ako rakija majú bohatú ovocnú chuť a sú tradične vyrábané z fermentovaného ovocia.
Pozri najlepšie slivovice v našom porovnaní:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Calvados (Francúzsko)
Tento destilát sa vyrába z jabĺk alebo hrušiek a je podobný rakiji vyrobenej z týchto plodov. Calvados, podobne ako aj rakija, často zrejú v drevených sudoch, čo im dodáva unikátnu chuť a arómu.
Grappa (Taliansko)
Grappa je taliansky destilát vyrobený z hroznových zvyškov po výrobe vína. Aj keď sa líši v základnej surovine, proces výroby a charakteristiky sú podobné ako u niektorých druhov rakije.
Pálinka (Maďarsko)
Maďarská pálenka, známa ako „pálinka“, sa vyrába z rôznych druhov ovocia, vrátane sliviek, hrušiek a marhúľ. Je to ďalší príklad ovocného destilátu s podobnými charakteristikami ako rakija.
Eaux-de-vie (Francúzsko)
Doslovný preklad Eaux-de-vie (eau-de-vie) znie „voda života“. Je to známy francúzsky ovocný destilát, ktorý zdieľa mnoho vlastností s rakijou, vrátane použitia rôznych druhov ovocia a dôrazu na zachovanie čistej ovocnej chuti. Používa sa napríklad na aj na miešanie koňakov.
Pozri najlepšie koňaky v našom porovnaní:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Každý z týchto nápojov má svoje jedinečné charakteristiky, ale spoločné majú využitie ovocia ako základnej suroviny a proces destilácie, ktorý zameriava na zachovanie a zvýraznenie ovocnej chuti. Rakija sa teda môže považovať za člena rodiny ovocných destilátov, každý z nich však prináša svoje kultúrne a tradičné nuansy.
Miešané drinky s rakijou
S rakijou si môžete vychutnať aj viaceré miešané drinky. Môže napríklad nahradiť hlavný alkohol v pôvodnom recepte. Zaujímavo potom určite chutí aj „Balkánske mojito“, kde miesto bieleho rumu ide slivková prípadne hrušková rakija (pozri recept na klasické mojito). Skúsiť môžete aj „Rakija Sunrise“, z pôvodného receptu teda len vypustíte tequilu (pozri drink Tequila Sunrise). To isté platí pre „Dalmatinski sour“, kde rakijou zase zameníte whisky (pôvodný recept Whisky Sour).
Dalmatinski Sour
Ingrediencie:
- 50 ml slivkovej rakije
- 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 10 ml medového sirupu (med zmiešaný s trochou teplej vody)
- vaječný bielok (voliteľné, pre zamatovú textúru)
- ľad
- citrónová kôra alebo čerstvá mäta na ozdobu
Postup prípravy:
- začnite prípravou medového sirupu v malom pohári
- do šejkra pridajte rakiju, čerstvú citrónovú šťavu, medový sirup a (voliteľne) vaječný bielok pre zamatovú textúru
- v prvej fáze intenzívne „šejkujte“ bez ľadu, aby sa vaječný bielok poriadne spojil s ostatnými ingredienciami
- potom do šejkra pridajte ľad a opäť dôkladne pretrepte, aby bol nápoj vychladený a dobre premiešaný
- zmes nakoniec preceďte do pohára naplneného ľadom (nízky širší, ideálne Old Fashioned)
- nakoniec ozdobte citrónovou kôrou alebo čerstvou mätou.
Kde sa dá Rakija dá kúpiť a ochutnať
Rakiju ochutnávajte ideálne na dovolenke pri mori – a potom si fľaštičku kúpte aj na doma (najprv si ale zistite cenu a koľko sa jej dá z krajiny vôbec vyviezť). U nás sa s rakijou veľmi nestretnete a asi ani nie je na to nejaký extra dôvod. „Vypálené ovocie“ má predsa silnú tradíciu aj u nás doma na Slovensku či v Čechách.
Článok je zaradený do kategórie: Pálenky, Zaujímavosti
Mohlo by vás zaujímať
- Najlepšia borovička nie je len slovenská, či spišská. Z týchto 8 prémiových si určite vyberiete
- Najlepšia slivovica - z Moravy či zo Slovenska? Z týchto 8 si vyberie každý
- Vínny destilát Grappa - čo to je a ako ju správne piť + tipy na miešané drinky
- Mayská legenda o dvojčatách a rum Cihuatán Folklore Dualidad
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Bratislave - piatok 26. január 2024, predajňa Svet Nápojov
- AlkoTip #7 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 19. január 2024, Hemingway Bar
- Barbados, krajina rumu zasľúbená - veľký prehľad o rumovej perle Karibiku
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Seredi - piatok 12. januára 2024, Albero Rosso
- Luca Gargano (Velier) - poznajte jednu z najväčších osobností rumového sveta
- AlkoTip #6 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 15.december 2023, Hemingway Bar