Mojito – jednoduchý recept na dokonalý kubánsky nápoj z rumu

Erik Havlík
6. júna 2023 0
Nápoj mojito na stole - šejker, pohár, limety

Tradičný kubánsky kokteil Mojito (čítaj mochito, šp.) patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie drinky s rumom vôbec. Aj u nás ho, dovolíme si povedať, určite každý dobre pozná, no nie vždy sa k jeho príprave odváži. Pritom to nie je nič zložité (🍹 prejsť rovno recept).

Za malú chvíľku tak dokážete mať doma originálny barmanský kúsok, ktorým sa osviežite aj počas toho najhorúcejšieho leta. Prečítajte si ako na to, a pár zaujímavostí navrch. Viete napríklad, že aj mojito sa spája s legendárnym spisovateľom Ernestom Hemingwayom? I keď trochu inak ako by ste čakali… Na konci článku nájdete jeho špeciálny recept.

  • typ nápoja: koktail
  • hlavný alkohol: biely rum
  • doplnkový alkohol: nie
  • ostatné ingrediencie: limetka, mäta, trstinový cukor, sóda, ľad
  • typ pohára: Highball glass

Recept na Mojito

Osviežujúci drink si viete pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí vám k tomu kvalitný biely rum, čerstvá limetková šťava, niekoľko lístkov čerstvej mäty a trstinový cukor. Mojito podávame vo vyššom pohári typu Highball.

Budeme potrebovať:

  • biely rum (4 cl)
  • limetková šťava (3 cl)
  • lístky mäty (za hrsť/8-12 ks)
  • trstinový cukor (2 ČL)
  • sóda (cca 2 dl)
  • ľad (drvený, kocky…)

Ingrediencie

Biely rum

Na pravé mojito potrebujete hlavne dobrý kubánsky biely rum. V našich podmienkach je to najčastejšie Havana Club Añejo 40% 3y. Určite ním nič nepokazíte, je univerzálny, vhodný do väčšiny miešaných nápojov s rumom. Podobne je na tom aj známy biely rum značky Bacardí (Bacardi Carta Blanca), ktorý síce nie je z Kuby ale z Portorika, ale defacto odtiaľ pochádza a dodnes sa vyrába podľa pôvodných kubánskych postupov.

Havana Club Añejo 40% 3y
Havana Club Añejo 40% 3y

Jeden z najznámejších kubánskych rumov u nás. Pre svoju chuť sa s obľubou používa do rôznych miešaných nápojov. Okrem Mojita napríklad aj do Piňa Colady, Daiquiry alebo Cuba Libre. Tento rum má naozaj hlbokú chuť, ktorú získal trojročným zrením v sude po bourbone.

➡️ svieža a ostrá aróma s tónmi marcipánu, citrusov, nového korenia a zázvoru, trochu aj jemný dub
➡️ čistá a zaoblená chuť po citrusoch, vanilke a dube, v druhom slede s trochou korenia a citrónu, trošku s orieškovým akcentom
➡️ záver je stredne dlhý a suchý, so zreteľnými podtónmi opekaných mandlí

Zvoliť samozrejme môžete aj ďalšie kvalitné biele rumy, kubánske ako inak. Pri výbere pokojne experimentujte a skúšajte, ktorý vám sadne najviac.

Pár tipov z nášho testu bielych rumov:

💡💡 u nás nájdete celý test bielych rumov

Mäta

Mäta je základným rozpoznávacím detailom tohto nápoja. Neexistuje dokonca žiaden alternatívny recept, ktorý by túto bylinku nahradil nejakou inou. Do mojita sa hodí ideálne Mäta klasnatá (Mentha spicata) alias spearmint, ktorá má o niečo jemnejšiu vôňu ako známejšia Mäta pieporná (Mentha piperita), alias peppermint.

Takže ak máte možnosť, zasaďte si do záhradky rovno obe (jednu na mojito, jednu na čaj). Ak chcete vedieť ako na jej pestovanie (aj v byte a črepníku), v tomto článku nájdete všetko potrebné. V prípade, že k čerstvej mäte nemáte prístup, použite vhodný sirup, napríklad Monin Mojito Mint.

Limetka

Šťava z čerstvých limetiek prináša do nápoja perfektné osvieženie. A pritom nemusíte riešiť žiadnu kyslosť, ostatné ingrediencie to totiž ideálne vyvážia. Ak nemáte doma čerstvé limetky a chcete si s priateľmi či rodinou dopriať mojito, siahnuť môžete aj po limetkovom sirupe či džúse (takže sa ozaj oplatí mať ho doma pre istotu po ruke).

TIP na limetkový sirup: Tu sa takisto odporúčame spoľahnúť na asi najznámejšieho výrobcu sirupov a džúsov určených do najrôznejších nápojov, ale aj kávy či ovocných a zmrzlinových pohárov – Monin. Konkrétne Monin Lime Juice Cordial je zmes limetkovej a citrónovej šťavy s cukrom, pričom šťavy tvoria minimálne 50 %. Má nižší obsah cukru ako sirup, takže sa bude hodiť do mnohých nápojov. Okrem mojita ho môžete použiť aj na ďalšie klasické miešané drinky ako je Gin Tonic, Margarita či Mai-Tai. Pozri aj ostatné sirupy Monin.

Trstinový cukor

Trstinový cukor je ďalšou nezameniteľnou zložkou mojita. Oproti klasickému cukru má výraznejšiu chuť. Do nápoja môže ísť ako hnedý, tak aj biely variant – len sa uistite, že je naozaj z trstiny.

Perlivá voda (sóda)

Použiť vlastne môžete akúkoľvek perlivú vodu a v stupni aký vyhovuje práve vám*. Originálny recept však vyžaduje plne perlivú vodu.

*Ak máte doma sodastream (výrobník sódy), nemáte veľmi čo riešiť, sýtosť si nastavíte okamžite podľa vlastných preferencií.

 

Príprava nápoja

Ako sa robí Mojito? Do vyššieho pohára typu Highball*, vložte lístky mäty, trstinový cukor a čerstvú šťavu z limetiek (prípadne limetkový sirup). Všetko dobre premiešajte tĺčikom, alias muddlerom. Prípadne to môže byť aj vyššia „barová“ lyžička, ktorá je na druhom konci špeciálne ukončená presne na takýto účel. Alebo hoc aj užšou stranou varešky ak nemáte nič lepšie poruke. Pozor, s tým tlačením to veľmi nepreháňajte, aby váš nápoj nebol až priveľmi aromatizovaný. Hneď čo sa rozpustí trstinový cukor je vybavené.

Zmes následne zasypte ľadovou drťou (alebo aj kockami), prelejte dobrým bielym rumom a poriadne premiešajte. Svoj koktail už len doplníte sódou a vrch dozdobíte limetkou a vetvičkou mäty. Nezabudnite na koktejlovú paličku a slamku (pokojne aj sklenenú).

*Poháre na mojito – Highball Glass alebo Collins Glass

Na Mojito samozrejme použijete vysoké poháre na drinky. Najrozšírenejším typom sú takzvané Highball Glass. Jedná sa vlastne o bežný pohár s objemom niekde medzi 250 až 500 ml (typicky však 240 až 350 ml) a masívnejším dnom. Takýto pohár sa bude hodiť aj na Bloody Mary, Sex on the Beach, Long Island Iced Tea, Tequila Sunrise – teda na všetky long drinky, ktoré sa majú piť pomaly.

Ak chcete byť úplne presní, použite Collins Glass – ešte štíhlejšie a vyššie poháre s objemom 300-400 ml a s menej masívnym dnom. Tradične z matného skla. Okrem Mojita doň patrí ne/prekvapivo aj koktail Tom Collins.

Pár tipov na poháre na mojito:

Bohemia Jihlava Poháre NICOLETTE 6 x 430 ml
50,86 €
Crystalex Pohár Honeycomb 6 x 440 ml
29,91 €
Súprava 4 pohárov na long drink Highland Nachtmann
20,90 €
Rona Sklenice HANDY 6 x 450 ml
16,05 €
Crystalex Poháre WATERFALL 6 x 350 ml
15,21 €

Pozrieť ďalšie

💡 Zíde sa vedieť
  • 1 cl = 10 ml
  • 1 unca (oz) je približne 30 ml
  • muddler – barmanské náčinie, ktoré sa používa na roztlačenie alebo rozotretie ovocia, bylín a korenia, aby sa uvoľnila ich chuť
  • originál Highball pohár je vyšší ako „Old Fashioned“ pohár (lowball) a kratší a širší ako pohár Collins
  • mojito, mochito či mohito? – píše sa mojito (zo španielčiny) a vyslovuje mochito, v niektorých častiach latinskej Ameriky ako je práve aj Kuba sa správne vyslovuje ako mohito
  • Rx – je skratka pre „recept“, z latinčiny (recept)

Obsah alkoholu v mojite

Mojito drink je na tom celkom dobre – teda pre tých, ktorí majú obavy pred príliš veľkým množstvom alkoholu v miešanom nápoji, často skrytom pod chuťovo výraznejšími a sladšími šťavami či sirupmi. Mojito by malo obsahovať maximálne 10 až 15 % alkoholu, čo naozaj nie je veľa a pokojne si môžete dopriať na osvieženie počas horúceho leta aj viac pohárov (samozrejme i tak s mierou).

 

Nealko mojito

Receptov ako pripraviť mojito je samozrejme viac. Pravé mojito podľa najvychytenejších barmanov na svete (IBA organizácia) je vlastne podobné ako náš recept v úvode, nik vám samozrejme nebráni trochu experimentovať. Pre inšpiráciu vám prinášame pár tipov na drinky à la mojito. A začneme hneď „zhusta“ – nealko verziou. Prečo? Pretože aj ľudia, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu vyhýbajú alkoholu a samozrejme aj naše deti jednoducho chcú svoje mochito.

Nealko „Virgin mojito“

Takže žiadne vymýšľanie. Nealko mojito pripravíte úplne rovnako ako bežné mochito, len nepoužijete biely rum. Naozaj osviežujúci drink môžete „vylepšiť“ aj tým, že namiesto sódy použijete jablkový džús alebo sprite. Čakajte viac detského nadšenia, pozor však na kalórie (ale na druhú stranu, deti to zas vybehajú skôr ako dospelí).

Takisto je možnosť použiť namiesto rumu jeho nealko variant – áno, dokonca aj nealko destiláty na trhu nájdete. Ponuka je ale naozaj veľmi slabá a chuťovo to tiež nie je nič extra. „Najznámejšie“ značky (u nás), ktoré majú v ponuke aj nealko rum sú Vassa Zero, Stryyk či Ronsin.

 

Ostatné recepty

Mojito podľa IBA

Podľa IBA, čo je medzinárodná barmanská asociácia (International Bartenders Association) je recept na mojito* takýto:

  • 45 ml biely kubánsky rum
  • 20 ml čerstvej limetkovej šťavy
  • 6 lístkov mäty
  • 2 čajové lyžičky bieleho trstinového cukru
  • sódovka

Mätové lístky sa zmiešajú s cukrom a limetkovou šťavou. Pridá sa kvapka sódovky a pohár naplní ľadom. Následne sa zaleje rumom a doleje sódovkou. Nakoniec sa zľahka premieša, aby sa prepojili všetky ingrediencie. Pohár sa už len dozdobí vetvičkou mäty a plátkom limetky.

*Oficiálny zoznam koktailov IBA uznáva najžiadanejšie recepty, ktoré v priebehu rokov používajú barmani obsluhujúci najvýznamnejšie bary po celom svete. Zoznam oficiálnych koktailov IBA.

Thinkyourdrink - Come si prepara il Mojito IBA Cocktail

 

V našich baroch aj takto

Do pohára sa dá trstinový cukor, na štvrtinky nakrájaná polovica limetky, plus lístočky čerstvej mäty. Všetko sa pekne roztlačí muddlerom, ale nie na kašu, a zaleje ľadovou drťou (asi do 3/4 pohára). Preleje sa bielym rumom (6 cl) a lime sirupom monin (2 cl) a poriadne premieša barovou lyžicou. Nakoniec už len doleje sódou až po vrch pohára a ozdobí.

Havana Club - Mojito - Jak na to

 

Pravé kubánske mojito

Pravé kubánske mojito je trošku iné ako predpisovo namiešaný nápoj, ktorý sa podáva u nás. Tak napríklad ako základ sa používa biely trstinový cukor, ktorý je podľa Kubáncov menej presladený a až tak sa „nebije“ s limetkou, skôr ju vhodne dopĺňa. Takisto v ňom určite nenájdete celé kúsky limetky, ale vždy len šťavu z čerstvých plodov (ovocie so šupkou tam podľa domácich prosto nepatrí), ktorou zalejete cukor. Do pohára potom ide celá vetvička mäty. A to konkrétne mentha spicata, ktorá má menšie a hlavne aromatickejšie lístky ako mentha pipperita. Ideálne aj s korienkami, čítate dobre, Kubánci totiž práve korienkom pripisujú najväčšiu voňavú silu tejto rastliny.

Potom je len na vás, či sa s tĺčikom či barovou lyžičkou pohráte viac alebo menej – od toho bude závisieť intenzita a chuť vášho mojita. Zalejete to minerálkou tak do dvoch tretín pohára a pridáte ľad. Klasické kocky a nie drť ako je zvykom u nás. Prípadne ak sa dá a máte po ruke väčší kus ľadu, tak ho rozdrvte na menšie nepravidelné kusy – presne takto to totiž robia na Ostrove Slobody. Do takmer zaplneného pohára nalejete z výšky rum aby sa prebojoval až na dno pohára, samozrejme pravý kubánsky biely, prípadne zlatý. A na záver treba všetko dobre premiešať.

Na Kube by vám tam ešte kvapli z angostúry, čo je tmavočervená liehovina (bitter) z tropických bylín s nízkym obsahom cukru, s výraznou vôňou a rozvinutou horkosťou. Pre ešte výraznejší efekt ešte do nápoja zastoknite menšiu stonku mäty, pridajte dve slamky – jednu na pitie a jednu na miešanie a magické mojito rovno ako z koloniálnej Havany máte hotové. Na zdravie!

Pravé kubánske mojito - pridávanie ľadu do nápoja

Mojito obmeny

Ak nie ste zaťažení na originálne recepty miešaných nápojov, pokojne si môžete zaexperimentovať – aj s mojitom. Napríklad pridať nejaké ovocie. Takto sa miesto limetky dá použiť aj pomaranč. Alebo k limetke pridať maliny. Môžete skúsiť aj kokos a ananás. Namiesto minerálky zase môžete vyskúšať napríklad aj zelený čaj.

  • jahodové Mojito – kúsky jahôd vložte na dno pohára s cukrom, mätou a limetkovou šťavou, pridajte sódu, ľad a samozrejme biely rum
  • melónové Mojito – k limetke, mäte a cukru pridajte šťavu z roztlačených kúskov vodového melóna bez jadierok, zvyšok ako pri klasickom recepte
  • Blue Curacao Mojito – do tohto mojita dáte menej rumu, t.j. 3 cl a doplníte 1,5 cl Blue Curacao (modrý pomarančový likér), ostatné ingrediencie sú už rovnaké
  • Dark Mojito – zaujímavú chuť a silu nápoja získate, keď namiesto bieleho rumu pridáte tmavý (dark)

 

Mojito a pár zaujímavostí z jeho histórie

Ako je to „dobrým zvykom“ pri mnohých legendárnych miešaných nápojoch, ich vznik nevyhnutne obostiera rúško tajomstva. A nie je tomu inak ani pri Mojite. Tu môžeme pracovať s viacerými verziami…

Mojito a Francis DrakeEl Draque

Mojito je zásluha slávneho anglického moreplavca Francisca Drakea, ktorý potreboval „riešiť“ úplavicu a skorbut svojej posádky – keďže sa mu pôvodný zámer vyplieniť Havanu veľmi nepodaril doviesť k zdarnému koncu. Múdre hlavy sa dali dokopy a za pomoci tradičných indiánskych receptov vytvorili účinné tonikum, ktoré obsahovalo alkohol z cukrovej trstiny („Aguardiente de cana“ – doslova „ohnivá voda z cukrovej trstiny“), lístky mäty, šťavu z cukrovej trstiny a limetky. Koktail El Draque, ako ho pomenovali na počesť slávneho viceadmirála, sa potom stal na Kube veľmi populárny a poslúžil ako predloha nášho populárneho nápoja.

Mojito a otroci na trstinových plantážachOtroci na trstinových plantážach

Mojito vzniklo vďaka africkým otrokom, ktorí pracovali na plantážach cukrovej trstiny. Jednoduchý alkohol vypálený z tejto očarujúcej rastliny (nerafinovaný predchodca rumu) bol súčasťou nápoja, ktorý sa vzdialene podobal na dnešné mojito (napríklad nikdy neobsahoval limetky). Môžu však stáť za jeho názvom, „mojo“ je totiž vo viacerých častiach Afriky pomenovanie pre amulet či talizman. Ale zas na druhú stranu, rovnako sa nazýva aj špeciálna kubánska koreniaca zmes s limetkami…

Mojito a HemingwayMal v tom prsty Hemingway?

Mojito, ako ho poznáme dnes, vzniklo až na začiatku búrlivého 20. storočia a to nahradením aguardiente skutočným rumom. Vraví sa, že ho domáci farmári mali priveľa a nie vždy sa dal piť. Preto si ho vylepšovali pridávaním rôznych aromatických prísad. Do toho prišla americká prohibícia a Kuba sa stala obľúbeným miestom alkoholuchtivých výletníkov. Takto sa mojito a aj ďalšie nápoje dostali z fariem do barov, kde si rýchlo získali obľubu.

Úplne prvé „oficiálne“ Mojito vraj vzniklo v legendárnom havanskom podniku La Bodeguita del Medio, čo sa spája aj s pochvalnými komentármi amerického spisovateľského velikána Ernesta Hemmingwaya, ktorý tu vraj bol častým hosťom. Okrem rukou napísaného citátu na stene baru („moje mojito v La Bodeguita, moje daiquiri v El Floridita“), však neexistuje žiaden dôkaz, že Hemingway doň vôbec vkročil. I keď pravdou je i to, že ten rukopis je naozaj veľmi podobný tomu spisovateľovmu.

 

Mojito à la Hemingway

Ale Hemingway si pravdepodobne naozaj vychutnával aj mojito. Ale s prispôsobenou receptúrou, podľa ktorej mu vraj nápoj pripravoval kapitán jeho milovanej lode Pilar, Gregorio Fuentes. Mimochodom, práve ten bol podľa všetkého predobrazom starého rybára Santiaga v preslávenom diele Starec a more.

Mojito Gregorio’s Rx

  • jeden a pol unce* Papa’s Pilar Blonde Rum (ideálny aj na daiquri)
  • jedna unca medového sirupu (pomer vody a medu 1:1)
  • jedna unca limetkovej šťavy
  • 4 lístky mäty

Všetky spomenuté ingrediencie pridajte do koktailového šejkra s ľadom a pretrepte. Obsah preceďte do pohára naplneného ľadom a doplňte perlivou vodou. Nakoniec už len ozdobte vetvičkou mäty.

*1 unca je približne 30 ml, 1,5 unce = 45 ml

 

Zdroje a zaujímavé odkazy

 

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.5/5 - (41 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.