Ouzo – čo to je, ako sa vyrába a ako sa pije

Veronika Štrbová Téma
2. septembra 2022 0

Ouzo (čítaj úzo) je suchý aperitív, resp. anízový likér, ktorý sa bežne konzumuje najmä v Grécku. Vyrába sa z rektifikovaných liehovín, ktoré prešli procesom destilácie a aromatizácie. Jeho chuť je podobná iným anízovým likérom ako pastis, sambuca, rakı a arak. Ouzo môžete piť samotné vychladené alebo ho môžete zmiešať s vodkou a ľadom podobne, ako je to pri absinte. Samozrejme, ouzo je súčasťou aj mnohých drinkov, o ktorých si viac povieme nižšie v článku.

Čo sa týka jedla, ouzo sa najviac hodí k stredomorskej kuchyni, ako sú ryby, šaláty, kalamáre a iné. Zaujímavosťou tohto likéru je jeho mliečne sfarbenie, o ktorom sa tiež viac dozviete už o malú chvíľu. Taktiež si môžete podľa našich receptov vyskúšať pripraviť rôzne drinky s použitím likéru ouzo. K tomu kúsok histórie a opäť tak získate ďalšie zaujímavé informácie o netradičnom likéri.

Čo je Ouzo?

Ouzo je číry alkoholický nápoj typický pre Grécko. Ouzo sa vyrába zo zvyškov z hrozna, do tohto destilátu sa potom pridávajú všetky aromatické bylinky, ktoré vytvoria výslednú nezameniteľnú chuť. Okrem anízu sú to semienka feniklu, sladké drievko, koriander, škorica, klinčeky, mäta a ďalšie. Konkrétne zloženie už potom záleží na samotnom výrobcovi. Niektoré ouza sú viac aromatické, niektoré menej a líšia sa aj obsahom alkoholu. Ouzo možno opísať ako chuť podobnú absintu, ktorý je podobný sladkému drievku, ale je jemnejší.

Ouzo 12 40% 0,7L
Ouzo 12 40% 0,7L

Ouzo 12 je anízový likér s mimoriadnou arómou histórie a tradícií. Každá jedna fľaša je reprezentatívna pre dušu Grécka. Vypiť ho môžete zriedený s vodou alebo ľadom, bez vody v podobe panáka alebo v jednom z miešaných drinkov.

Je výborný na prípravu drinkov, ako napríklad Ouzini, Ouzotini či Ouzo Lemonade a ďalšie nápoje s obsahom tohto likéru.

13,85 €

 

Ako sa pije Ouzo

Ouzo sa zvyčajne mieša s vodou, pričom sa stáva zakaleným bielym nápojom. Je to kvôli prítomnosti anetolu, esenciálneho oleja z anízu. Ten je rozpustný v alkohole, nie však vo vode. Zriedenie alkoholu vodou spôsobí jeho oddelenie, čím sa vytvorí emulzia, ktorej jemné kvapôčky rozptyľujú svetlo. Tento proces je tiež viditeľný pri príprave absintu. Stretnúť sa môžete aj s verziou, kedy je ouzo zmiešaný s citrónom, citrónovým džúsom, vodou a sirupom.

Dva poháre likéru Ouzo s ľadom a bez ľadu

Po pridaní ľadu alebo vody získa Ouzo mliečnu bielu farbu

 

V modernom Grécku sa popíja pomaly, zvyčajne zmiešaný s vodou alebo ľadom v priebehu niekoľkých hodín v priebehu večera. Podáva sa s kockami ľadu v malom pohári. V iných krajinách je tradíciou mať ouzo v autentických gréckych reštauráciách ako aperitív, podávaný v panáku a hlboko vychladený pred začiatkom jedla. Nepridáva sa žiadna voda ani ľad, ale nápoj sa podáva veľmi studený, dostatočne na to, aby sa v nápoji pri podávaní vytvorili kryštály.

Poháre pre servírovanie Ouzo

Likér Ouzo nie je náročný na nejaké špeciálne poháre. Podávať ho môžete buď v „panákovom“ pohári alebo bežnom úzkom vyššom pohári. Nič však nepokazíte ani iným typom, nakoľko Ouzo nemá priradený žiadny konkrétny druh pohára.

Vybrať si môžete napríklad z týchto: 

Crystal Bohemia Pohár FLAIR 45 ml, 6 ks
19,52 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Crystalex Poháre BARLIN 50 ml, 6 ks
9,67 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Nachtmann Poháre na panáky Noblesse 55 ml, 4 ks
18,50 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Crystalite Bohemia Poháre QUADRO 50 ml, 6 ks
55,21 €
Do obchodu SklenenyShop.sk

 

Ouzo ako „suché kladivo“

Pri pití likéru ouzo buďte však opatrní. Ouzo možno hovorovo označiť ako obzvlášť silný nápoj. Dôvodom je jeho obsah cukru, ktorý spomaľuje vstrebávanie etanolu v žalúdku, a preto môže konzumentov zavádzať, aby si mysleli, že môžu piť viac, keďže sa na začiatku necítia byť opití. Potom sa objaví kumulatívny účinok etanolu a človek sa pomerne rýchlo opije. To je dôvod, prečo sa v Grécku všeobecne považuje pitie ouzo za „suché kladivo“. Prítomnosť potravy, najmä tukov alebo olejov, v hornej časti tráviaceho systému predlžuje vstrebávanie etanolu a zlepšuje intoxikáciu alkoholom. Preto pite ouzo s rozumom a popritom si doprajte nejaké dobré jedlo.

 

K akému jedlu sa Ouzo hodí?

Ouzo sa často podáva s malým tanierom rôznych predjedál nazývaných mezes, zvyčajne malými čerstvými rybami, kalamármi, hranolkami, olivami a syrom feta. Ouzo možno opísať ako chuť podobnú absintu, ktorý je podobný sladkému drievku, ale je jemnejší. Vzhľadom na jeho pôvod sa samozrejme najviac hodí k stredomorskej kuchyni.

Tanier s jedlom a fľaša s likérom Ouzo

Ouzo sa podáva s jedlom zo stredomorskej kuchyne

 

História Ouzo

Hovorí sa, že ouzo má korene v gréckej brandy tsipouro zo 14. storočia. Jedna verzia tejto brandy bola vraj ochutená anízom, ktorú začali nazývať ouzo. Ouzo sa začalo destilovať vo veľkom až okolo 19. storočia. Moderná destilácia ouza sa rozmohla na začiatku 19. storočia po nezávislosti Grécka. Prvú pálenku ouzo založil v Tyrnavos v roku 1856 Nikolaos Katsaros a zrodilo sa tak slávne ouzo Tyrnavou. Keď začiatkom 20. storočia upadol absint do nemilosti, ouzo bolo jedným z produktov, ktorých popularita naopak stúpala.

V roku 1932 výrobcovia ouzo vyvinuli metódu destilácie pomocou medených destilačných prístrojov, ktorá je v súčasnosti štandardnou metódou výroby. Jedným z najväčších producentov ouzo je dnes Varvayanis nachádzajúci sa v meste Plomari v juhovýchodnej časti ostrova Lesbos. 25. októbra 2006 Grécko získalo právo označovať ouzo ako výlučne grécky výrobok. Európska únia teraz uznáva ouzo, ako aj grécke nápoje tsipouro a tsikoudia, ako výrobky s chráneným označením pôvodu, čo zakazuje európskym výrobcom okrem Grécka a Cypru používať tento názov.

 

Ako vznikol názov Ouzo?

Vznik názvu Ouzo má dve verzie. Napriek nim ho však hlavné grécke slovníky odvodzujú z tureckého slova „üzüm“ – hrozno.

1. verzia:

Populárnym odvodením je talianske „uso Marsiglia“ – na použitie v Marseille – ktoré bolo vyrazené na vybraných prepravkách so zámotkami (útvary, ktoré vytvárajú niektoré dospelé a zrelé larvy hmyzu pred zakuklením) priadky morušovej vyvezenej z Tyrnavosu v 19. storočí. Toto označenie malo znamenať „vyššiu kvalitu“, o ktorej sa predpokladalo, že ju má liehovina destilovaná ako ouzo.

2. verzia:

Počas návštevy Tesálie v roku 1896 zosnulý profesor Alexander Philadelpheus poskytol cenné informácie o pôvode slova „ouzo“, ktoré nahradilo slovo „tsipouro“. Podľa profesora sa z tsipouro postupne stalo ouzo po nasledujúcej udalosti: Tesália v priebehu 19. storočia vyvážala jemné kukly do Marseille, a aby sa produkt rozlíšil, odchádzajúce prepravky boli označené nápisom „uso Marsiglia“ – taliansky výraz „na použitie v Marseille“. Jedného dňa lekár Anastas (Anastasios) Bey náhodou navštívil mesto Tyrnavos a bol požiadaný, aby ochutnal miestne tsipouro. Po ochutnaní nápoja lekár okamžite zvolal: “Toto je uso Marsiglia, moji priatelia” – odvolávajúc sa na jeho vysokú kvalitu. Termín sa následne šíril ústnym podaním, až sa tsipouro postupne stalo známym ako ouzo.

 

Ako sa vyrába Ouzo

Výroba ouzo začína destiláciou rektifikovaného liehu 96 % obj. alkoholu (ABV) v medených destilačných prístrojoch. Pridáva sa aníz, niekedy s inými arómami, ako je badián, fenikel, masticha, kardamón, koriander, klinčeky a škorica. Aromatické prísady sú často prísne strážené „recepty“ spoločnosti a odlišujú jedno ouzo od druhého. Výsledkom je ochutený alkoholový roztok známy ako ochutený etylalkohol alebo bežnejšie ako ouzo kvasinky.

Kvasinky ouzo sa potom destilujú. Po niekoľkých hodinách destilácie sa získa ochutený destilát s približne 80 % ABV. Liehovina na začiatku destilácie (hlavy) a na konci (chvosty) sa zvyčajne odstráni, aby sa zabránilo ľahkým a ťažkým alkoholom a aromatickým látkam. Hlavy a chvosty sa zvyčajne zmiešajú a znova destilujú. Produkt tejto druhej destilácie sa môže použiť na výrobu ouzo inej kvality. Túto techniku ​​dvojitej destilácie používajú niektorí liehovarníci na odlíšenie svojich produktov.

Výrobcovia vysoko kvalitného ouza „100 % z destilácie“ v tejto fáze postupujú riedením vodou, čím sa ouzo dostane do konečného ABV. Väčšina výrobcov však kombinuje „droždie ouzo“ s lacnejším etylalkoholom ochuteným 0,05 percentami prírodného anetolu pred zriedením vodou. Grécky zákon nariaďuje, že v tomto prípade nemôže droždie ouzo tvoriť menej ako 20 percent konečného produktu.

Cukor sa môže pridať pred zriedením vodou, čo sa robí väčšinou s ouzo z južného Grécka. Konečná ABV je zvyčajne medzi 37,5 a 50 percentami, povolené minimum je 37,5 percenta. Samotná výroba ouzo nezahŕňa fermentáciu.

💡 Čo znamená skratka ABV?

ABV – Alcohol by volume

Alkohol podľa objemu je štandardná miera toho, koľko alkoholu je obsiahnutého v danom objeme alkoholického nápoja.

Výhody a nevýhody likéru Ouzo

Rovnako ako väčšina alkoholických liehovín, mierne množstvo ouzo môže pomôcť telu absorbovať železo z potravy, ako aj znížiť krvný tlak rozšírením krvných ciev. Starí Gréci dokonca verili, že aníz pomáha pri úľave od bolesti, sťaženom močení a znižuje smäd. Aníz je však známy tým, že pomáha upokojiť tráviaci trakt, čím znižuje nadúvanie a znižuje plynatosť. Môže tiež zmierniť kŕče a hnačku. Samozrejme, ako každý silný alkohol, akékoľvek výhody získate len pri pití s mierou. Vedľajšie účinky nadmerného pitia ich ľahko prevážia.

Lepok, sacharidy a kalórie v ouzo
Technicky obilný alkohol neobsahuje žiadny lepok, pretože proteín sa odstraňuje počas destilácie. Ľudia s celiakiou však majú problémy aj s trikrát destilovanou vodkou. Avšak ouzo na báze hrozna nebude obsahovať vôbec žiadny lepok. Problém je len v tom, že máloktorý výrobca otvorene vyhlási, či je alkoholový základ vyrobený z hrozna alebo z obilia. Medzitým môže dávka ouzo obsahovať 100 až 110 kalórií v závislosti od množstva použitého cukru. Podobne bude obsahovať 10 až 15 gramov sacharidov.

 

Ouzo a miešané drinky

Ouzo je vďaka svojej jemnej anízovej chuti obľúbenou súčasťou mnohých drinkov. Napríklad na Cypre tvorí základ kokteilu nazývaného Ouzini. Pozrite sa aj na ďalšie kokteily, do ktorých môžete zamiešať tento anízový likér.

Ouzini

Ouzini oranžový drink v poháriIngrediencie:

  • 30 ml Ouzo
  • 75 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 kvapky likéru Bitter
  • plátok pomaranča
  • cukor

Postup: Najskôr prejdite plátkom pomaranča po okraji pohára a obaľte ho cukrom. Teraz dajte do šejkra ľad, ouzo, štavy, likér a dobre premiešajte. Následne sceďte do pohára a podávajte ozdobené plátkom pomaranča.

 

Ouzotini

Dva poháre na stopke s limonádou a citrónomIngrediencie:

  • 30 ml Ouzo
  • 30 ml vodky
  • 60 ml ananásovej šťavy
  • 1 čl čerstvej limetkovej šťavy
  • cukor

Postup: Všetky ingrediencie pridajte do šejkra s ľadom a dôkladne pretrepte, kým dobre nevychladnú. Preceďte do vychladeného kokteilového pohára a ozdobte. Hoci citrónový plátok je obľúbenou voľbou pre zdobenie, aj lúpaná uhorka výborne dopĺňa chute tohto drinku, vyskúšajte.

 

Ouzo Lemonade

Dva poháre s ouzo limonádou, citrónom a rozmarínom

Ingrediencie:

  • 60 ml Ouzo
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 1 čl medu
  • minerálka
  • lístky mäty
  • citrón

Postup: Nalejte ouzo a citrónovú šťavu do šejkra a pridajte lístky mäty. Šejkrujte, aby sa uvoľnili oleje a ingrediencie preneste do vychladeného pohára. Pridajte med a miešajte, kým sa nerozpustí a potom dolejte vodou. Ak dávate prednosť niečomu šumivému, môžete použiť sódovú vodu. Ozdobte plátkom citróna, pridať môžete, ale nemusíte malú stonku rozmarínu.

 

Kde kúpiť Ouzo a aká je jeho cena

Ak by ste začali chodiť z obchodu do obchodu, možno by ste na Ouzo natrafili, avšak radšej choďte na istotu a zalovte na internete. Hoci si priplatíte za dopravu pár EUR, máte istotu, že vám príde domov presne to, čo hľadáte a dokonca bez nejakej veľkej námahy. Kliknite si napríklad na známy porovnávač Heureka.sk, ktorý vám ukáže hneď niekoľko eshopov ponúkajúcich tento likér.

Ouzo likér sa predáva v 0,7 l alebo 1 l fľaškách. Tie 0,7-litrové sa pohybujú v cenách v rozmedzí 11-18 EUR a 1-litrové stoja približne 18-24 EUR. Ceny sú na viacerých e-shopoch rôzne, preto si pozrite viac ponúk.

 

Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:

 

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.7/5 - (29 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada si vychutnávam skvelé drinky v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Hoci mám svojich favoritov, nebránim sa novým chutiam a vyskúšam aj zatiaľ nepoznané miešané nápoje, o ktorých sa vám rada zmienim aj tu. Samozrejme, dbám aj na profesionálnu stránku, a preto si dávam na obsahu záležať. Tak, na zdravie!

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.