Sazerac – jeden z najstarších klasických koktejlov máte hotový do 5 minút (recept + pár zaujímavostí)

Erik Havlík
27. novembra 2023 0
Sazerac - tradičný koktejl z New Orleans, pohár s nápojom ozdobeným citrónovou kôrou

Sazerac je jeden z najstarších známych amerických kokteilov, ktorý má svoje korene v legendárnom New Orleans v americkej Louisiane. Tento klasický drink je známy svojou jedinečnou kombináciou americkej whisky (ražnej), prípadne bourbonu (alebo pôvodne koňaku), absintu, kocky cukru a horkých bitters.

Sazerac - tradičný koktejl z New Orleans, pohár s nápojom ozdobeným citrónovou kôrou

  • chuť: komplexná a výrazná, kombinácia sladkosti a korenitosti bourbonu či ražnej whisky, bylinný a anízový tón absintu, sladké a kvetinové tóny od Peychaud’s bitters, s jemným sitrusovým náznakom od citrónovej kôry
  • doba prípravy: do 5 minút, vrátane miešania a dekorácie
  • obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje základné barmanské zručnosti, vrátane správneho opláchnutia pohára absintom a správneho miešania ingrediencií
  • hlavný alkohol: kvalitný bourbon/americká rye whisky, pôvodná alternatíva je koňak, doplnkovým alkoholom je absint
  • typ pohára: širší staromódny pohár (Old Fashioned glass) – je ideálny na podávanie klasických kokteilov a zároveň zdôrazňuje klasický štýl tohto kokteilu

Sazerac koktejl – zaujímavosti a pár slov z jeho histórie

Sazerac, často označovaný ako jeden z najstarších amerických kokteilov, má svoje korene v New Orleans v 19. storočí. Jeho história je úzko spätá s francúzskym lekárnikom Antoine Amédée Peychaudom, ktorý sa presťahoval do New Orleans z Haiti a začal tam vyrábať Peychaud’s Bitters. Čo je teda kľúčová súčasť nášho nápoja.

Začiatky Sazeracu siahajú do roku 1838, keď bol nápoj prvýkrát zmiešaný v Peychaud’s apotek. Pôvodne bol vyrobený s francúzskym koňakom Sazerac de Forge et Fils a Peychaud’s Bitters. Názov nápoja sa odvodzuje práve od tejto značky koňaku. V 70. rokoch 19. storočia došlo k dôležitej zmene, keď bol koňak nahradený ražnou whisky z dôvodu „fyloxérovej krízy“ a zvyšujúcej sa popularity americkej ryžovej whisky. Tento krok ešte viac upevnil Sazerac ako typicky americký nápoj. Absint, ďalšia zložka, bola pridaná neskôr, čím sa nápoj ešte viac odlíšil a získal svoj charakteristický anízový nádych. Avšak, v období, keď bol absint v USA zakázaný, bol nahradený bylinnými likérmi.

Sazerac drink sa stal symbolom New Orleans a jeho bohatej koktejlovej histórie. Jeho unikátna chuť a komplexná príprava odzrkadľujú kultúrnu rozmanitosť a históriu tohto mesta. Sazerac nie je len obyčajným nápojom, ale skôr kulinárskym dedičstvom, ktoré pretrvalo generácie.

Ingrediencie

Postup prípravy

  • opláchnite ochladený kokteilový pohár absintom a prebytočný vylejte
  • v miešacom pohári rozdrvte kocku cukru s Peychaud’s bitters a pridajte trochu vody
  • pridajte rye whisky alebo bourbon a naplňte miešací pohár ľadom
  • dôkladne premiešajte
  • preceďte do pripraveného Old Fashioned pohára
  • ozdobte twistom z citrónovej kôry

Videorecept

Tento kokteil je nielen výborný, ale sa aj hrdí bohatou históriou a kultúrou, odrážajúc jedinečnú atmosféru starého New Orleans. Pozrite si názornú ukážku ako sa pripravuje:

How to make a proper Sazerac cocktail


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.