Rob Roy koktail – škótska verzia Manhattanu, recept (do 5 minút máte hotovo)

Erik Havlík
12. decembra 2023 0
Roy Rob koktail - so škótskou a čerešňami ako ozdoba

Rob Roy je klasický kokteil, ktorý vznikol už 19. storočí. Pripravuje sa zo škótskej whisky, sladkého vermútu a bitters. Celkom výrazne sa tak podobá na známy Manhattan drink, kde je namiesto škótskej bourbon (alebo rye whisky). Na prvý pohľad sa to síce nemusí zdať ako významná zmena, ale pravdou je, že takto vznikne úplne iný nápoj.

Roy Rob koktail - so škótskou a čerešňami ako ozdoba

  • chuť: komplexná a bohatá, so silnými tónmi škótskej whisky, ktorá je vyvážená sladkosťou vermútu a jemnou horkosťou Angostura bitters
  • doba prípravy: 3 až 5 minút, vrátane miešania a servírovania
  • obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje správny pomer ingrediencií a techniku miešania, aby sa dosiahla ideálna chuť a konzistencia nápoja
  • hlavný alkohol: škótska whisky, ďalej potrebujete sladký vermút a bitter
  • typ pohára: ideálne poháre na Martini, alebo akýkoľvek iný koktailový pohár

Pár slov z histórie

Rob Roy je klasický kokteil, ktorý sa považuje za škótsku verziu Manhattanu. Jeho korene však siahajú až do 19. storočia, kedy ho v roku 1894 prvýkrát pripravili v slávnom newyorskom hoteli Waldorf Astoria. Tento kokteil bol pomenovaný na počesť operety Rob Roy, ktorá v tom čase mala premiéru v New Yorku. Tá zase vznikla na motív života škótskeho národného hrdinu Roba Roya MacGregora, čo dodáva tomuto kokteilu pekný historický a kultúrny kontext.

Charakteristické pre koktail Rob Roy je použitie scotch whisky namiesto rye alebo bourbon whisky, ktorá sa používa v tradičnom Manhattane. Táto zmena ingrediencie dáva Rob Royovi naozaj jedinečný škótsky charakter a odráža bohatú „whisky“ kultúru Škótska. Rob Roy si získal popularitu nielen v Spojených štátoch, ale aj na medzinárodnej úrovni, a stal sa symbolom elegancie a sofistikovanosti. Jeho chuť je oslavnou harmóniou sladkého vermutu a jedinečnej chuti škótskej whisky, doplnenej horkosťou Angostura bitters.

V priebehu rokov sa Rob Roy stal súčasťou klasických kokteilových menu po celom svete, a jeho jednoduchý, ale elegantný recept zostáva obľúbeným medzi mnohými znalcami. Tento kokteil nielenže zachytáva esenciu škótskeho dedičstva, ale aj ukazuje, ako môže byť klasický recept prispôsobený, aby odrážal lokálnu kultúru a chuť.

Zaujímavosť: existujú rôzne variácie tohto kokteilu, vrátane „suchého“ Rob Roy, kde sa používa suchý vermút namiesto sladkého. A „Perfect Rob Roy“, ktorý zase kombinuje rovnaké množstvo sladkého a suchého vermútu.

Ingrediencie

Postup prípravy

  • do miešacieho pohára s ľadom pridajte whisky, sladký vermút a Angostura bitters
  • dôkladne premiešajte
  • preceďte do chladeného kokteilového pohára
  • ozdobte čerešňou

Video

Ak vás zaujíma ako sa pripravuje koktail Rob Roy, tu nájdete názornú ukážku (à la Johnnie Walker).

How to Make a Rob Roy (Scotch Manhattan) | Johnnie Walker Cocktails


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.