Sazerac je jeden z najstarších známych amerických kokteilov, ktorý má svoje korene v legendárnom New Orleans v americkej Louisiane. Tento klasický drink je známy svojou jedinečnou kombináciou americkej whisky (ražnej), prípadne bourbonu (alebo pôvodne koňaku), absintu, kocky cukru a horkých bitters.
- chuť: komplexná a výrazná, kombinácia sladkosti a korenitosti bourbonu či ražnej whisky, bylinný a anízový tón absintu, sladké a kvetinové tóny od Peychaud’s bitters, s jemným sitrusovým náznakom od citrónovej kôry
- doba prípravy: do 5 minút, vrátane miešania a dekorácie
- obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje základné barmanské zručnosti, vrátane správneho opláchnutia pohára absintom a správneho miešania ingrediencií
- hlavný alkohol: kvalitný bourbon/americká rye whisky, pôvodná alternatíva je koňak, doplnkovým alkoholom je absint
- typ pohára: širší staromódny pohár (Old Fashioned glass) – je ideálny na podávanie klasických kokteilov a zároveň zdôrazňuje klasický štýl tohto kokteilu
Sazerac koktejl – zaujímavosti a pár slov z jeho histórie
Sazerac, často označovaný ako jeden z najstarších amerických kokteilov, má svoje korene v New Orleans v 19. storočí. Jeho história je úzko spätá s francúzskym lekárnikom Antoine Amédée Peychaudom, ktorý sa presťahoval do New Orleans z Haiti a začal tam vyrábať Peychaud’s Bitters. Čo je teda kľúčová súčasť nášho nápoja.
Začiatky Sazeracu siahajú do roku 1838, keď bol nápoj prvýkrát zmiešaný v Peychaud’s apotek. Pôvodne bol vyrobený s francúzskym koňakom Sazerac de Forge et Fils a Peychaud’s Bitters. Názov nápoja sa odvodzuje práve od tejto značky koňaku. V 70. rokoch 19. storočia došlo k dôležitej zmene, keď bol koňak nahradený ražnou whisky z dôvodu „fyloxérovej krízy“ a zvyšujúcej sa popularity americkej ryžovej whisky. Tento krok ešte viac upevnil Sazerac ako typicky americký nápoj. Absint, ďalšia zložka, bola pridaná neskôr, čím sa nápoj ešte viac odlíšil a získal svoj charakteristický anízový nádych. Avšak, v období, keď bol absint v USA zakázaný, bol nahradený bylinnými likérmi.
Sazerac drink sa stal symbolom New Orleans a jeho bohatej koktejlovej histórie. Jeho unikátna chuť a komplexná príprava odzrkadľujú kultúrnu rozmanitosť a históriu tohto mesta. Sazerac nie je len obyčajným nápojom, ale skôr kulinárskym dedičstvom, ktoré pretrvalo generácie.
Ingrediencie
- 60 ml ražnej whisky napríklad Bulleit Rye, alebo bourbon (Four Roses), prípadne koňak
- absint na opláchnutie pohára
- 3-4 kvapky Peychaud’s bitters, alternatíva Angostura bitters
- kocka cukru
- kvapka vody na rozpustenie cukru
- citrónová kôra na ozdobu
Postup prípravy
- opláchnite ochladený kokteilový pohár absintom a prebytočný vylejte
- v miešacom pohári rozdrvte kocku cukru s Peychaud’s bitters a pridajte trochu vody
- pridajte rye whisky alebo bourbon a naplňte miešací pohár ľadom
- dôkladne premiešajte
- preceďte do pripraveného Old Fashioned pohára
- ozdobte twistom z citrónovej kôry
Videorecept
Tento kokteil je nielen výborný, ale sa aj hrdí bohatou históriou a kultúrou, odrážajúc jedinečnú atmosféru starého New Orleans. Pozrite si názornú ukážku ako sa pripravuje:
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z bourbonu, Drinky z whisky
Mohlo by vás zaujímať
- Mint Julep - recept na tradičný americký kokteil s bourbonom a mätou (5 minút)
- Pripravte si Bourbon Old Fashioned drink - ingrediencie + postup (5 minút)
- Bahama Mama koktail - príprava skvelého tropického „tiki“ drinku vám zaberie len pár minút (recept)
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osviežujúci mrazený koktejl z ružového vína
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Rob Roy koktail - škótska verzia Manhattanu, recept (do 5 minút máte hotovo)
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)