Ako si pripraviť skvelý domáci vaječný likér – 9 receptov

Veronika Štrbová
15. novembra 2023 0
Vaječný likér v pohári so šľahačkou

Vaječný likér, občas nazývaný aj vaječný koňak, je klasický sviatočný nápoj, ktorý si môžete pripraviť v alko aj nealko verzii. Ľudia si ho najčastejšie doprajú vo vianočnom období, ale aj veľkonočnom a niektorí aj počas celého roku, ak naň dostanú chuť. Ako už samotný názov napovedá, jeho základ tvoria žĺtka vajíčok, avšak existuje aj vegánska verzia, do ktorej vajíčka nejdú.

Domáci vaječný likér sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a tiež si môžete zvoliť rôzne prísady podľa toho, čo máte radi. Samozrejme, môžete staviť na klasiku v podobe vanilkového vaječného likéru, vyskúšať však môžete aj jeden z našich ďalších receptov, o ktorých sa viac dočítate nižšie. Či už je to vanilkový, čokoládový alebo karamelový vaječný likér, určite si túto dobrotu doprajte aj vy.

  • typ nápoja: likér
  • hlavný alkohol: rum
  • alternatívny alkohol: vodka, whisky, brandy či bourbon
  • ostatné ingrediencie: vanilkový struk, škorica, kakaový prášok, badián, šľahačka
  • typ pohára: poháre na whisky alebo klasické poháre na kávu a čaj

Aký rum do vaječného likéru? Tuzemák už nechajte tak, karibský bude dozaista lepší…

Plantation Barbados Grande Reserve
fľaša rumu Plantation Barbados Grande Reserve
  • klasický rum z cukrovej trstiny
  • chuť má hladkú, mierne sirupovú, najskôr za kandizovaným ovocím a vanilkou, nechýba ani trochu korenistého dubu
  • v prijateľnej cene, skúste ho zameniť za „UM“, uvidíte ten rozdiel

Recept na domáci vaječný likér

Receptov na domáci vaječný likér je množstvo. Dá sa povedať, že každý si ho doma robí „po svojom“. Avšak nejaký základ je tam rovnaký, a tak si teraz môžete prečítať, ako postupovať pri jeho príprave. Vzhľadom na to, že obsahuje vajíčka, niektorí ľudia majú rešpekt pred surovými vajíčkami. Ale aj tu je riešenie. Domáci vaječný likér môžete pripraviť klasicky zo surových vajíčok alebo ich vymiešať nad parou. Popíšeme si obidve možnosti prípravy.

Čo sa týka ďalších prísad, aj tu platí, čo recept, to iné prísady. Vo väčšine sa však opakujú suroviny ako vaječné žĺtka, práškový cukor, kondenzované mlieko, smotana na šľahanie, plnotučné mlieko a na dochutenie buď vanilka, škorica alebo kakao. A zvyšné ingrediencie závisia od konkrétneho receptu. Ako alkohol sa pridáva rum, niektorí však majú radšej čistú jemnú vodku alebo whisky či brandy. Ak chcete nealko verziu vaječného likéru, jednoducho tam alkohol na konci nepridáte.

1. verzia – Domáci vaječný likér miešaný nad parou

Čo budete potrebovať:

  • 8 žĺtkov
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 1/2 vanilky z vanilkového lusku
  • 300 ml rumu

Postup: Žĺtka mixérom vymiešajte do peny, prilejte jedno balenie sladeného kondenzovaného mlieka (nevareného), ďalej primiešajte smotanu na šľahanie, liter plnotučného mlieka a dôkladne premiešajte, aby sa všetko pekne spojilo. Túto zmes teraz začnite miešať nad parou vo vodnom kúpeli, pridajte polovicu vanilky z vanilkového lusku a stále miešajte až do zhustnutia. Keď zmes zhustne, misku vyberte z vodného kúpeľa a za občasného miešania nechajte zmes vychladnúť. Až teraz prilejte rum (alebo iný váš obľúbený alkohol) a poriadne premiešajte. Preceďte cez sitko a skladujte v sklenenej uzatvárateľnej fľaši v chladničke. Domáci vaječný likér sa odporúča pripravovať minimálne týždeň pred jeho konzumáciou, aby si chute za ten čas dobre „sadli“.

2. verzia – Domáci vaječný likér bez varenia

Potrebné prísady:

  • 4 žĺtka
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sladené kondenzované mlieko
  • 1 nesladené kondenzované mlieko
  • 400 ml rumu

Postup: Tento postup je naozaj veľmi jednoduchý a rýchly. Všetky prísady okrem rumu poriadne vymixujte ručným ponorným mixérom dohladka. Keď je zmes dôkladne vymixovaná, pridajte rum a už len premiešajte. Celú zmes preceďte cez sitko a skladujte v chladničke, ideálne v sklenej uzatvárateľnej nádobe.

 

3. Hotová alternatíva Bumbu Cream

Bumbu Cream
Bumbu Cream 15% 0,7 l (čistá fľaša)
  • Bumbu Cream je smotanový likér z rumu
  • rum dozrieva 18 rokov v sudoch po bourbone a finišuje 6 mesiacov v sudoch po sherry
  • pridáva sa smotana a korenie (chai, kokos, škorica).
35,90 €

 

Ingrediencie

→ Rum

Rum je hlavná alkoholová zložka vaječného likéru. Nakoľko ho budete potrebovať väčšie množstvo, nielen za degustačný pohárik, nemusíte kupovať žiadne drahé rumy. Do tohto likéru úplne postačí aj známy tuzemák, ktorý nájdete v každom obchode s potravinami a nápojmi. Samozrejme, nie je to podmienka, ak máte mlsný jazýček a nevadí vám aj drahší alkohol, kľudne pridajte ten svoj obľúbený druh.

Tipy na lacnejšie rumy:

💡 Ak si chcete pripraviť vaječný likér z pravého, prvotriedneho, kvalitného rumu, napr. karibského, použite náš výber najlepších rumov.

Pravdou je, že do vaječného likéru nemusíte požiť výhradne len rum. Niektorí majú radšej jemnú vodku, použiť môžete napríklad známu vodku St. Nicolaus alebo St. Nicolaus KLASIK. Dokonca nič nepokazíte dobrou whisky, brandy či bourbonom.

→ Kondenzované mlieko

Na trhu nájdete mnoho druhov a značiek kondenzovaného mlieka. Je to vlastne zahustené mlieko, resp. mliečny výrobok získaný z mlieka odparením časti vody. Môže byť buď sladené alebo nesladené zahustené kondenzované mlieko. Sladené kondenzované mlieko vzniká odparením časti vody z mlieka a pridaním cukru. Cukor pôsobí ako konzervačná látka, takže sterilizácia nie je nutná. Vyznačuje sa dlhšou trvanlivosťou. Nesladené kondenzované mlieko vzniká len odparením časti vody z mlieka.

→ Plnotučné mlieko alebo smotana

Do niektorých receptov sa pridáva aj mlieko. Ideálne je použiť plnotučné. Osoby trpiace intoleranciou laktózy môžu vaječný likér pripravovať aj z kokosového alebo sójového mlieka. Na zjemnenie chuti je zase k dispozícii smotana na šľahanie. Nie je však pri príprave nevyhnutná. Smotana na šľahanie sa nikdy nešľahá, na to dajte pozor. Do zmesi sa len prileje a zamieša. Vždy treba dávať pozor na to, ak robíte vaječný likér nad parou, aby sa zmes nezačala variť.

→ Vajíčka

Vajíčka, resp. vaječné žĺtka sú neoddeliteľnou súčasťou každého vaječného likéru bez rozdielu na to, akú príchuť nápoja si nakoniec zvolíte. Môžu sa buď vymiešať nad parou alebo jednoducho len vymixovať s ostatnými prísadami. Je pravda, že niektorí ľudia majú rešpekt pred surovými vajíčkami, avšak pri dôkladnej príprave a skladovaniu v chladničke by sa nemalo nič stať. Ak si chcete byť naozaj istí, zvoľte postup prípravy, kedy vajíčka vymiešate nad parou, teda tepelne upravíte. Tu však dajte pozor na to, aby sa nezrazili.

Možno vám to príde zvláštne, narazili sme aj na vegánsku verziu vaječného likéru bez vajíčok. Tu by sa dalo polemizovať, či vlastne ešte stále hovoríme o vaječnom likéri, avšak prečo nedopriať sviatočný likér aj vegánom, no nie? Nižšie sa dočítate, z akých surovín môžete tento vegánsky likér pripraviť.

→ Dochucovadlá

Či už pre dochutenie alebo v konečnom výsledku na ozdobenie, majte pripravené aj ďalšie prísady. Napríklad taký vanilkový lusk by vám určite nemal chýbať. Dodá likéru úžasnú vôňu aj chuť. Na dozdobenie je vhodné použiť škoricu, muškátový oriešok, badián alebo kakaový prášok. Kto má rád šľahačku, môže si ju pridať tiež. Vznikne tak celkom pekný a chutný dezert. Deťom určite spraví radosť sladká nealko verzia so šľahačkou, kakaom a čokoládovou trubičkou.

 

Príprava domáceho vaječného likéru (video)

Nejlepší vaječný koňak provoněný vanilkovým luskem připravíte během chvíle

 

Poháre na domáci vaječný likér

Čo sa týka pohárov, v ktorých budete vaječný likér podávať, výber je len na vás. V čom vám likér najviac chutí, do toho si ho nalejte. Môžete zvoliť menšie množstvo do tzv. „štamperlíkov“, kľudne aj väčšie množstvo do pohára na whisky, alebo klasického pohára na kávu a čaj. Tento si môžete dozdobiť šľahačkou, škoricou či kakaom. Zaujímavé poháre na vaječný likér:

Lamart VASO MOCCA termo hrnčeky 250 ml, 2 ks
12,32 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Simax Sklenené hrnčeky na latté Karina 350 ml, 4ks
15,17 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Luigi Bormioli termo poháre na Latté 340 ml, 2 ks
25,98 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Luigi Bormioli termo poháre Caffeine 85 ml, 2 ks
14,50 €
Do obchodu SklenenyShop.sk

Pozrieť ďalšie

 

8 ďalších receptov na prípravu vaječného likéru

Ako sme už vyššie spomenuli, receptov na domáci vaječný likér existuje mnoho. Rôzne príchute, prísady či postupy. Preto si okrem základného vanilkového vaječného likéru, ktorý sme si popísali v úvode, spomenieme aj ďalších osem druhov likéru. Takže dokopy až 9 príchutí vaječného likéru, ktoré si môžete pripraviť sami doma. Ktorý sa vám najviac pozdáva a pripravíte si ho tiež?

1. Čokoládový vaječný likér

Dva poháre s čokoládovým likéromIngrediencie:

  • 100 g horkej čokolády
  • 250 ml 33%-nej smotany na šľahanie
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 50 ml medu
  • 1 PL kakaa
  • 3 vaječné žĺtky
  • 300 ml rumu

Postup: V miske vo vodnom kúpeli zohrievajte nalámanú čokoládu, smotanu na šľahanie, kondenzované mlieko, med a kakao. Miešajte, kým sa čokoláda roztopí a všetky suroviny sa spoja do jednotnej tekutiny. Teraz za stáleho miešania pridávajte po jednom žĺtky. Miešajte rýchlo, aby sa žĺtky nezrazili. Varte vo vodnom kúpeli ešte asi 5 minút. Zmes vyberte z vodného kúpeľa a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Nakoniec pridajte rum, dôkladne premiešajte a nalejte do fliaš. Nechajte „sadnúť“ všetky chute a skladujte v chladničke.

 

2. Karamelový vaječný likér

Karamelový likér v pohári so škoricouIngrediencie:

  • 100 ml rumu
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup: Do misky nalejte rum a pridajte husté karamelové kondenzované mlieko. Dôrazne vymixujte dohladka ručným ponorným mixérom. Pridajte smotanu na šľahanie a jemne premixujte. Hotovú zmes prelejte do sklenených pohárov a skladujte v chladničke.
TIP: Ak nemáte husté karamelové kondenzované mlieko, môžete použiť klasické, ktoré dáte variť na dve hodiny.

 

3. Perníkový vaječný likér

Dva poháre s perníkovým likérom a perníkIngrediencie:

  • 5 žĺtkov
  • 170 g práškového cukru
  • 20 ml jemnej vodky 37,5 %
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka 9 %-ného

Postup: Deň vopred si pripravte extrakt z perníkového korenia. Do uzatvárateľnej nádoby dajte 200 ml vodky a lyžičku perníkového korenia, poriadne pretrepte, zatvorte a nechajte odležať do ďalšieho dňa. Na druhý deň si tento extrakt preceďte cez sitko, aby vám vznikol jemný, čistý alkoholový výluh. Teraz si pripravte vodný kúpeľ, kde v miske rozmiešate nad parou žĺtka do peny. Misku vyberte z kúpeľa a zamiešajte cukor. Pridajte kondenzované mlieko a miešajte. Za stáleho miešania teraz postupne prilievajte pripravený perníkovo-alkoholový extrakt. Hotovú likérovú zmes prelejte do sklenenej fľaše a dolejte zvyšnými 50 ml vodky. Uzatvorte fľašu, pretrepte a skladujte v chladničke.

 

4. Kávovinový vaječný likér

Dva poháre s kávovinovým likéromIngrediencie:

  • 4 žĺtky
  • 170 g práškového cukru
  • 2 PL kávovinového prášku (Caro, Inka, Melta)
  • 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka 7,5 %-ného
  • 250 ml jemnej vodky

Postup: Vo vodnom kúpeli rozmiešajte žĺtka s cukrom. Odoberte z kúpeľa a primiešajte kávovinový prášok. Ďalej prilejte kondenzované mlieko a dôkladne miešajte tak dlho, kým sa úplne nerozpustí kávovinový prášok. Následne za stáleho miešania prilievajte postupne vodku. Hladkú likérovú zmes nalejte cez sitko do sklenených fliaš, uzatvorte a skladujte v chladničke.

 

5. Kokosový vaječný likér

Polovica kokosového orechu a likér v poháriIngrediencie:

  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 500 ml jemnej vodky
  • 100 g práškového cukru

Postup: Do misky nalejte kokosové aj kondenzované mlieko a metličkou premiešajte. Prilejte vodku a neustále miešajte. Prisypte práškový cukor a miešajte tak dlho, aby sa rozpustil a nevytvárali sa hrudky. Hotovú zmes prelejte do sklenených fliaš, uzatvorte a skladujte v chladničke. Tento likér neobsahuje vajíčka.

 

6. Pistáciový vaječný likér

Nalievanie pistáciového likéru z fľaše do poháraIngrediencie:

  • 10 žĺtkov
  • 150 g práškového cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie 33 %-nej
  • štipka soli
  • 1/2 ČL mletej vanilky
  • 300 ml rumu
  • 4 PL pistáciovej pasty

Postup: Žĺtka s cukrom vyšľahajte do hustej peny. Pridajte štipku soli a mletú vanilku (alebo vanilku z lusku). Premixujte a prilejte smotanu na šľahanie a opäť jemne premiešajte. Teraz túto zmes za stáleho miešania zahrievajte vo vodnom kúpeli, dokým sa vám na povrchu nevytvorí pena. Zmes sa nesmie začať variť, aby sa nezrazili žĺtky, preto dávajte pozor. Následne zmes nechajte vychladnúť a prilejte postupne za stáleho miešania rum. Do likéru pridajte pistáciovú pastu. Tú si môžete buď kúpiť hotovú alebo vyrobiť z pražených blanšírovaných pistácií, arašidového masla a trochu rumu (na zriedenie). Keď pastu do zmesi dôkladne zapracujete a dohladka rozmiešate, môžete hotový likér nalievať do fliaš a skladovať v chladničke.

 

7. Vaječný likér nealkoholický

Tri poháre s vaječným likérom a šľahačkouIngrediencie:

  • 3 žĺtky
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 500 ml mlieka
  • 2 PL rumovej arómy (voliteľné)

Postup: Do misky dajte žĺtky, práškový cukor a rozmixujte do hladkej peny. Pridajte kondenzované mlieko a premiešajte metličkou. Prilejte mlieko a opäť dôkladne miešajte. Likér máte hotový. Ak chcete aspoň rumovú vôňu, na konci primiešajte aj dve polievkové lyžice rumovej arómy (tá nie je alkoholická). Zmes prelejte do sklenených fliaš, uzatvorte ich a likér skladujte v chladničke. Likér pri servírovaní môžete ozdobiť aj šľahačkou podľa chuti.

 

8. Vegánsky vaječný likér bez vajec

Vegánsky vaječný likér v troch nádobáchIngrediencie:

  • 60 g kokosu
  • 150 g mandlí (namočte ich cez noc)
  • 8 ks ďatlí (1 hodinu namočiť a scediť)
  • 1 vanilkový lusk
  • rum podľa chuti
  • 1 ČL muškátového orieška
  • 600 ml vody

Postup: Kokos nasypte na plech a opečte dozlata 3 minútky na 170 stupňoch. Všetky prísady okrem rumu rozmixujte dohladka. V závislosti od výslednej konzistencie tejto zmesi postupujte nasledovne. Ak chcete, aby bol likér hladší a redší, pridajte vodu, znova rozmixujte a preceďte cez sitko. Ak chcete hustejší, môžete pridať trochu kokosu. Podľa toho, či chcete tento likér v alko alebo nealko verzii, pridajte rum podľa chuti, všetko celé znova premiešajte a nalejte do sklenených fliaš. Skladujte v chladničke.

 

Zaujímavosti o vaječnom likéri

Využitie vaječného likéru

Vaječný likér sa okrem jeho samotnej konzumácie môže využiť aj v iných nápojoch. Určite vám je dobre známa alžírska káva, do ktorej sa likér pridáva alebo také chutné Bombardino. Okrem nápojov si môžete vaječný likér dopriať napríklad na kopčeku zmrzliny alebo v pudingu. A samozrejme môže byť súčasťou aj mnohých sladkých dobrôt, ako napríklad likérové špice. Zaujal vás nápoj Bombardino? Tak si ho pripravte aj vy so svojím domácim vaječným likérom

Bombardino

Dva poháre s nápojom bombardinoČo budete potrebovať:

  • 8 cl vaječného likéru
  • 4 cl brandy
  • 4 cl mlieka
  • šľahačka

Postup: V hrnčeku zmiešajte vaječný likér, brandy a mlieko. Zahrejte na teplotu 80 °C, prelejte do pohárov a ozdobte vyšľahanou šľahačkou. Tento nápoj vás skvelo zahreje a určite si na ňom pochutíte. Celý recept aj so zaujímavosťami.

 

Vaječný likér vo svete

Južná Amerika – tu sa vaječný koňak vyrába s bourbonom
Portoriko – vaječný likér sa nazýva „coquito“, kde sa na jeho prípravu používa rum a čerstvá kokosová šťava alebo kokosové mlieko.
Mexiko – vaječný likér je tu známy ako „rompope“, bol vyvinutý v Santa Clare a od bežného vaječného likéru sa líši použitím mexickej škorice a rumu alebo obilného alkoholu
Peru – v Peru sa vaječný likér nazýva „biblia con pisco“ a vyrába sa z peruánskej brandy z výliskov nazývaných pisco
Nemecko – nemecký vaječný likér, nazývaný „biersuppe“, sa vyrába z piva. „Eierpunsch je nemecká verzia vaječného koňaku vyrobená z bieleho vína, vajec, cukru, klinčekov, čaju, citrónovej alebo limetkovej šťavy a škorice. Ďalší recept z roku 1904 obsahuje vajcia, citrónovú šťavu, cukor, biele víno, vodu a rum.
Island – v tejto krajine sa vaječný likér podáva ako horúci dezert

 

Trochu z histórie vaječného likéru

Vaječný likér sa pripravoval v západnej Európe už v stredoveku. Sviatočný nápoj z vajec, smotany a korenia – veľa drahých surovín – si naozaj dlho dopriala iba šľachta. Nie každý ale túto lahôdku vedel oceniť. Podľa legendy kráľ Ľudovít IX. Francúzsky odmietol na smrteľnej posteli tento nápoj, aby neporušil pôst. Vo Francúzsku bol vaječný likér nazývaný lait de poule. Od 18. storočia získaval veľkú obľubu v Severnej Amerike, kde sa do neho pridával bourbon alebo karibský rum, z pôvodného názvu egg’n’grog vnikol skrátením eggnog.

 

Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:

 

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.7/5 - (21 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada si vychutnávam skvelé drinky v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Hoci mám svojich favoritov, nebránim sa novým chutiam a vyskúšam aj zatiaľ nepoznané miešané nápoje, o ktorých sa vám rada zmienim aj tu. Samozrejme, dbám aj na profesionálnu stránku, a preto si dávam na obsahu záležať. Tak, na zdravie!

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.