Alžírska káva – naša obľúbená kávová maškrta s vaječným likérom a šľahačkou (kompletný recept)

Erik Havlík
24. novembra 2023 0
Alžírska káva v sklenenom hrnčeku - káva s vaječným likérom

Alžírska káva, ako ju poznáme u nás, je zaujímavou adaptáciou tradičného kávového nápoja, kde hlavnú rolu zohráva vaječný likér. Obľúbený nápoj v mnohých českých a slovenských kaviarňach, si ľudia cenia najmä pre jeho jedinečnú chuť a bohatú textúru. Čo má na svedomí kombinácia silnej kávy a sladkého likéru, doplnená šľahačkou a korením.

Alžírska káva v sklenenom hrnčeku - káva s vaječným likérom

  • chuť: bohatá a intenzívna kávová chuť s krémovým až sladkým nádychom od vaječného likéru, doplnená jemnými tónmi škorice
  • doba prípravy: cca 10 minút vrátane prípravy espressa a pridanie likéru
  • obťažnosť: nízka – zahŕňa prípravu kávy a pridanie likéru s dozdobením šľahačkou a korením
  • hlavný alkohol: vaječný likér
  • typ pohára: lowball pohár alebo klasické poháre na kávu a čaj

Pár zaujímavostí o alžírskej káve

Alžírska káva, ako ju poznáme v česko-slovenskom kontexte s vaječným likérom, je skôr modernou adaptáciou než historickým nápojom. Pôvodná alžírska káva má samozrejme korene v severnej Afrike a je súčasťou bohatej kávovej kultúry v tejto oblasti, kde sa tradične pripravuje s rôznymi koreninami a niekedy aj s pridaním alkoholu.

V Česku a na Slovensku sa tento nápoj začal objavovať pravdepodobne v druhej polovici 20. storočia, kedy sa svet otváral novým gastronomickým vplyvom a receptom z rôznych kútov sveta. Príchod alžírskej kávy do strednej Európy bol súčasťou tohto trendu, no s jedinečnou miestnou zmenou – pridaním vaječného likéru, ktorý je u nás veľmi obľúbený.

Táto verzia alžírskej kávy je teda zaujímavým príkladom kulinárnej adaptácie, kde tradičný recept z jednej kultúry je transformovaný tak, aby vyhovoval chutiam a zvykom inej. Vaječný likér, ktorý sa pridáva do česko-slovenskej verzie, pridáva káve zvláštnu sladkosť a krémovosť, čím vytvára úplne nový zážitok.

Ingrediencie

  • 60 ml espressa (dvojité)
  • 10-20 ml vaječného likéru
  • šľahačka
  • cukor podľa chuti
  • štipka mletej škorice alebo muškátového oriešku na ozdobu

Postup prípravy

  • pripravte si najprv espresso
  • do vyhriateho pohára nalejte vaječný likér (ak to chcete mať po vrstvách, tak likér musíte nalievať do pohára s už pripraveným espressom – pekne pomaly po stene pohára, alebo lyžičke)
  • pridajte horúce espresso
  • podľa chuti oslaďte
  • na vrch dajte šľahačku
  • nakoniec posypte mletou škoricou alebo muškátovým orieškom

Zahraničným variantom „našej“ alžírskej kávy je takzvané eggnog laté“. Obľúbené najmä v Anglicku, USA a Kanade počas Vianoc. Miesto šľahačky sa tam skôr však pridáva napenené mlieko.

Video

Ak chcete vidieť návod na prípravu alžírskej kávy, jeden originálny a vtipný som pre vás našiel:

ALŽÍRSKÁ KÁVA - Návod na přípravu


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (2 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.