Death in the Afternoon, známy tiež ako „Hemingway Champagne“, je kokteil, ktorý vytvoril slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway. Tento nápoj kombinuje absint s chladeným šampanským a je známy svojou silnou a výraznou chuťou. Chcete vedieť ako ho pripraviť? Nech sa páči – tu je recept aj pár zaujímavostí k tomu.
- chuť: absint prináša silný anízový a bylinný nádych, zatiaľ čo šampanské nápoj zjemňuje a pridáva bublinky a jemnú sladkosť
- doba prípravy: 1-2 minúty
- obťažnosť: nízka – zahŕňa iba zmiešanie dvoch základných ingrediencií
- hlavný alkohol: kvalitný absint, a šampanské
- typ pohára: tradične širšie poháre na šampanské, alebo to môžu byť aj užšie „flauty“ na sekt, ktoré sú ideálne na zachytenie perlivosti a elegantného vzhľadu nápoja
Zaujímavosti a pár slov z histórie Death in the Afternoon
Death in the Afternoon je kokteil, ktorý reálne vytvoril slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway. Spisovateľ známy svojou bezbrehou láskou k alkoholu a dobrodružstvu, vytvoril tento kokteil pre knihu So Red the Nose, or Breath in the Afternoon z roku 1935, v ktorej rôzni spisovatelia (okrem Hemingwaya to bol napríklad aj Edgar Rice Burroughs, či Theodore Dreiser) poskytli vydavateľovi svoje obľúbené recepty na kokteily.
Hemingway sa pri vytvorení tohto drinku inšpiroval nielen svojou láskou k absintu, ale aj svojím pobytom v Európe, kde mal možnosť ochutnať rôzne druhy alkoholických nápojov. „Smrť popoludní“ odráža Hemingwayovu fascináciu silnými, charakteristickými chuťami a jeho schopnosť kombinovať nezvyčajné ingrediencie do jedinečného kokteilu.
Hemingway navrhol tento kokteil dokonca aj s presnými pokynmi ako ho piť: „Drink three to five of these slowly“ (pomaly vypite tri až päť z nich). Silná chuť a vysoký obsah alkoholu v tomto nápoji skutočne vyžadujú opatrnosť a umiernenosť. Inak, názov tohto kokteilu, Death in the Afternoon, je tiež názvom Hemingwayovej knihy z roku 1932, v ktorej sa s čitateľom delí o svoju náklonnosť pre španielsku kultúru – a jeho fascináciu smrteľným rizikom pri býčích zápasoch.
Ingrediencie
- 30-45 ml absintu, napríklad Absinth Tabu Classic
- vychladené šampanské na doplnenie pohára, napríklad Moët & Chandon Impérial Brut
Postup prípravy
- do šampanského pohára nalejte absint
- pomaly doplníte chladené šampanské, aby sa nápoj jemne zmiešal a vytvoril charakteristický opálový efekt
- nápoj podávajte bez ľadu
Video
Kokteil Death in the Afternoon je nielen sviežim a silným nápojom, ale aj dôkaz Hemingwayovej nekonvenčnej osobnosti a jeho neustálej snahy o hľadanie nových, vzrušujúcich skúseností. Toto je krátka video prezentácia variantu nápoja so zeleným absinthom – ak by ste ho náhodou zháňali, toto je on: Suicide Absinth Green.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z absintu, Drinky z vína
Mohlo by vás zaujímať
- Bahama Mama koktail - príprava skvelého tropického „tiki“ drinku vám zaberie len pár minút (recept)
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osviežujúci mrazený koktejl z ružového vína
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Rob Roy koktail - škótska verzia Manhattanu, recept (do 5 minút máte hotovo)
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Bellini recept osviežujúceho drinku - kombinácii prosecco a broskyňa jednoducho neodoláte