Death in the Afternoon – recept na drsný Hemingwayov koktail (1 minúta)

Erik Havlík
30. novembra 2023 0
Death In The Afternoon koktail

Death in the Afternoon, známy tiež ako „Hemingway Champagne“, je kokteil, ktorý vytvoril slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway. Tento nápoj kombinuje absint s chladeným šampanským a je známy svojou silnou a výraznou chuťou. Chcete vedieť ako ho pripraviť? Nech sa páči – tu je recept aj pár zaujímavostí k tomu.

Death In The Afternoon koktail

  • chuť: absint prináša silný anízový a bylinný nádych, zatiaľ čo šampanské nápoj zjemňuje a pridáva bublinky a jemnú sladkosť
  • doba prípravy: 1-2 minúty
  • obťažnosť: nízka – zahŕňa iba zmiešanie dvoch základných ingrediencií
  • hlavný alkohol: kvalitný absint, a šampanské
  • typ pohára: tradične širšie poháre na šampanské, alebo to môžu byť aj užšie „flauty“ na sekt, ktoré sú ideálne na zachytenie perlivosti a elegantného vzhľadu nápoja

Zaujímavosti a pár slov z histórie Death in the Afternoon

Death in the Afternoon je kokteil, ktorý reálne vytvoril slávny americký spisovateľ Ernest Hemingway. Spisovateľ známy svojou bezbrehou láskou k alkoholu a dobrodružstvu, vytvoril tento kokteil pre knihu So Red the Nose, or Breath in the Afternoon z roku 1935, v ktorej rôzni spisovatelia (okrem Hemingwaya to bol napríklad aj Edgar Rice Burroughs, či Theodore Dreiser) poskytli vydavateľovi svoje obľúbené recepty na kokteily.

Hemingway sa pri vytvorení tohto drinku inšpiroval nielen svojou láskou k absintu, ale aj svojím pobytom v Európe, kde mal možnosť ochutnať rôzne druhy alkoholických nápojov. „Smrť popoludní“ odráža Hemingwayovu fascináciu silnými, charakteristickými chuťami a jeho schopnosť kombinovať nezvyčajné ingrediencie do jedinečného kokteilu.

Hemingway navrhol tento kokteil dokonca aj s presnými pokynmi ako ho piť: „Drink three to five of these slowly“ (pomaly vypite tri až päť z nich). Silná chuť a vysoký obsah alkoholu v tomto nápoji skutočne vyžadujú opatrnosť a umiernenosť. Inak, názov tohto kokteilu, Death in the Afternoon, je tiež názvom Hemingwayovej knihy z roku 1932, v ktorej sa s čitateľom delí o svoju náklonnosť pre španielsku kultúru – a jeho fascináciu smrteľným rizikom pri býčích zápasoch.

Ingrediencie

Postup prípravy

  • do šampanského pohára nalejte absint
  • pomaly doplníte chladené šampanské, aby sa nápoj jemne zmiešal a vytvoril charakteristický opálový efekt
  • nápoj podávajte bez ľadu

Video

Kokteil Death in the Afternoon je nielen sviežim a silným nápojom, ale aj dôkaz Hemingwayovej nekonvenčnej osobnosti a jeho neustálej snahy o hľadanie nových, vzrušujúcich skúseností. Toto je krátka video prezentácia variantu nápoja so zeleným absinthom – ak by ste ho náhodou zháňali, toto je on: Suicide Absinth Green.

Death in The Afternoon - Tipsy Bartender


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.