Mezan Guyana 2005 je rum z guyanskej Diamond Distillery, ktorý nafľašoval nezávislý bottler Mezan. Jedná sa o staršie vydanie, kde ešte nie je presne uvedené ako dlho prebiehalo starenie (mal by to byť ale 10 ročný rum), ani koľko času pri tom strávil v Európe. Hneď na úvod dám jednu zaujímavosť – na prvý pohľad by ste ani neverili, že tento rum pochádza z tej istej destilérky ako El Dorado. Je slamovo žltý bez dofarbovania karamelom, bez zrnka cukru, non-chill filtered… Ako teda chutí?
Vlastnosti
Mezan Guyana 2005 | |
---|---|
Cena | 56,90 € |
Cena za jednotku | 81,29 €/l |
Značka | Mezan |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Guyana |
Fľaškovaný | Škótsko |
Štýl | Golden, Vintage |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrenia (rokov) | 10 |
Štýl zrenia | Kontinentálne, Tropické |
Zrenie-typ suda | Bourbon |
Farba | Svetlá slama |
Chuť | Drevo, Citrusy, Banán, Aníz, Sladké drievko |
Vôňa | Citrusy, Aníz, Whisky, Sladké drievko |
Mezan – nezávislý rumový bottler z Británie
Na začiatok mám pre vás pár informácií o značke Mezan. Nezávislý rumový bottler z Veľkej Británie nakupuje najrôznejšie rumy z rôznych karibských krajín (Jamajka, Barbados, Trinidad, Guyana, Panama, Dominika a ďalšie), ktoré si potom doma sami nablendujú. Predtým však ešte prebehne kontinentálne starenie. Podobným štýlom to robia aj ďalší nezávislí plnitelia ako je Transcontinental Rum Line, Cadenhead, Rum Nation, či Plantation.
Mezan sa primárne zameriava na unikátne vydania z jednotlivých liehovarov (single distillery) a jednotlivých ročníkov (single vintage). Jedinou výnimkou doteraz je Mezan XO Jamaica, s ktorým Mezan vlastne začínali. Bol to ich východiskový bod – ako tento rum nazval Neil Mathieson*, majiteľ spoločnosti Spirimonde LTD., ktorá má Mezan vo svojom portfóliu. Jamaica XO je tak trvalou súčasťou ponuky značky (pozri moju recenziu).
Ďalšou pozitívnou informáciou je, že pri výrobe rumov Mezan neprebieha žiadne dosladzovanie, dofarbovanie a sú len jemne filtrované – bez použitia studenej filtrácie (čiže sú non-chill filtered). Len pre zaujímavosť uvediem, že Mezan skladuje a fľašuje svoje rumy v škótskej pálenici Torabhaig.
*Neil Mathieson a rumy Mezan
Neil Mathieson, celým menom John Neil Macleod Mathieson, je zakladateľ spoločnosti Spirimonde LTD. (funguje už od roku 2001, predtým Eaux De Vie Ltd.). Neil je inak z rodiny, ktorá už viac než storočie obchoduje s whisky a ďalšími destilátmi, takže k rumom to nikdy nemal veľmi ďaleko. Práve jeho nápad bol dovážať kvalitné karibské rumy a vo Veľkej Británii ich ešte nechať zrieť kontinentálne. Takto potom vznikla značka Mezan. Prvotnou víziou bolo len nafľašovať nejaký pekný rum a rozhodnutie padlo na Jamajku. Od toho bodu sa Neil začína viac zaujímať o profily jamajských chutí a vzniká Mezan Jamaica XO – ústredný bod, od ktorého sa bude ďalej všetko odvíjať. Mathieson vtedy sám nastavoval chuťové profily svojich rumov – zostavoval zmesi, vyberal sudy a rozhodoval o dĺžke starenia.
Momentálne sa Mathieson venuje intenzívnejšie škótskej whisky (cca od roku 2017). Napríklad pre jeho Torabhaig Distillery a ich privátnu značku Mossburn. Destilérka sa nachádza na škótskom ostrove Skye, kde vznikla ako druhá v poradí za známou Talisker Distillery. Dnes sú ale inak na ostrove už 4 pálenice. Okrem Talisker a Torabhaig je to aj Isle of Skye Distillery a Pràban na Linne.
Mezan Guyana 2005 Diamond
Mezan Guayana 2005 je melasový rum z guayanskej destilérky Diamond spoločnosti Demerara Distillers Limited (DDL). Malo by sa jednať o 10 ročný rum*, starenie prebiehalo najprv v Karibiku a neskôr v Európe (nešpecifikované) a v sudoch z bieleho amerického dubu po bourbone. Destilovaný v roku 2005 na legendárnom drevenom pot still-e Port Mourant, ktorý dokáže vyprodukovať rum s ťažkým telom, značným obsahom esterov a bohatým ovocným charakterom. Mimochodom, toto drevené dvojité kotlíkové destilačné zariadenie pochádza z Port Mourant Estate (založené 1732) a po uzatvorení destilérie bolo premiestnené do Uitvlugt, ktorá bola tiež zatvorená, až nakoniec skončilo v Diamond Destillery. Rum Guyana 2005 je, ako každé vydanie od Mezan, bez pridaného cukru alebo farbív a nefiltrovaná chladom (jemne mechanicky filtrované ale áno). Rum je napokon stáčaný pri sile 40% ABV.
*ide o staršie plnenie Mezan, kde sa ešte neuvádzali niektoré informácie o veku. Pre porovnanie uvediem, že novší vintage rum Mezan Guyana 2008 je takisto Double pot still, destilovaný v roku 2008 a stáčaný 2020, ale už pri sile 46% ABV. Vek 12 rokov – tropické starenie 3 roky v Guyane + kontinentálne 9 rokov. V ex-bourbon sudoch.
Pár slov o destilérke Diamond distillery / Demerara
Diamond Distillery je jediná destilérka v juhoamerickej Guyane, ktorá má inak už viac než 300 ročnú tradíciu výroby rumu. Spoločnosť Demerara Distillers Limited (DDL) patrí aj medzi najväčších producentov v celom Karibiku. Rumy tohto liehovaru sú súčasťou najrozmanitejších rumových zmesí množstva značiek. Destilérka sídli na brehu rieky Demerara, oblasti, ktorá je známa pestovaním cukrovej trstiny, ktorá sa dokonca považuje za najkvalitnejšiu na svete. Táto trstina má vysoký obsah cukru vďaka špecifickým pôdno-klimatickým podmienkam. Diamond samozrejme na výrobu svojich rumov potom používa melasu jedine z domáceho zdroja. Takisto sa tam používajú vlastné kvasinky.
Ako jediná na svete má v držbe niekoľko unikátnych destilačných zariadení, vďaka čomu sú rumy od Demerara vyhľadávané mnohými nezávislými bottlermi. Na starenie sa používajú hlavne ex-bourbon sudy. Tých má v zásobe neuveriteľné množstvo – až 100 tisíc sudov. Pre porovnanie: barbadoský Forsquare ich má približne 45 tisíc, trinidadská Angostura 75 tisíc…
Takisto je dobre vedieť, že táto moderná destilérka používa postupy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Odpad z destilácie slúži ako hnojivo na trstinových plantážach. Bagasa, čiže vlákna stonky, ktoré zostávajú ako odpad po spracovaní cukrovej trstiny, sa zase používa ako palivo.
Unikátne destilačné zariadenia Demerara Distillery
Destilérka vďaka konsolidácii (takto sa na Guyane hovorí privatizácii a rušeniu starých liehovarov) získala množstvo unikátnych destilačných zariadení z celej krajiny. Názorným príkladom je Port Mourant still, ktorý vydestiloval aj tento náš rum. Legendárny double wooden pot still pochádza z Port Mourant Estate. Ďalším unikátnym kúskom je Versailles single wooden pot still. Čo inak nemá nič spoločné s Francúzmi, ale skôr s tým, že destilačné zariadenie pochádza z Versailles Estate, ktorý bol jedným z najmenších liehovarov na Guyane (zatvorený začiatkom 70-tych rokov). Oba spomenuté drevené kotlíky/alembiky (Wooden Pot Stills) sú posledné na svete (aktívne) a dodávajú vyrobeným rumom neuveriteľnú hĺbku a zložitosť, ktoré sa modernými prístrojmi jednoducho nedajú dosiahnuť. Pôvodne slúžili na výrobu námorných rumov Demerara Navy (Demerara VAT Stills).
Ďalej je tam aj drevený Coffey Enmore z ďalšej padlej guyanskej destilérky z Enmore Estate. Takzvaný EHP Wooden Continuous Coffey Still vyrobili v roku 1880 na zakázku a je jediný na svete, ktorý je doteraz v prevádzke. Pokračujeme ešte ďalej? Samozrejme. Vo vlastníctve Demerara Destillery je aj French Savalle Still ešte z 18. storočia – štvorstĺpcová kolóna z Uitvlugt Estate. Z tohto zariadenia vychádza až 9 rôznych typov rumov, od najľahších až po stredne ťažké.
El Dorado rum
Najznámejším produktom Demerara Distillers je ich rum značky El Dorado. A je to rovno celá kolekcia starených rumov vo veku 3 až 25 rokov. Apropo, uvedené roky na fľaši sú potom vek najmladšieho rumu v zmesi (najstarší môže byť o mnoho rokov starší). Ja som z nich zatiaľ ochutnal „len“ El Dorado 12y (pozri recenziu).
Master Distiller a Master Blender Demerara Distillers
Je jasné, že taký veľký liehovar musí mať celý tím blenderov, ktorí držia kvalitu rumov Demerara na čo najvyššej úrovni. My si predstavíme dvoch najhlavnejších, ktorí to majú v DDL všetko pod palcom. Jedným je hlavný Master Distiller Lennox Shaun Caleb a tým druhým zase zástupca nežnejšieho pohlavia Master Blender Sharon Sue-Hang-Baksh.
Lennox Shaun Caleb
Master Distiller liehovaru Demerara Distillers Limited (DDL) Lennox Shaun Caleb má bakalársky titul na prestížnej univerzite Princeton v odbore chemického inžinierstva. V spoločnosti najprv pracoval po boku Georgea Robinsona, ktorý na tejto pozícii pracoval viac ako štyri desaťročia. Po nástupe sa podieľal aj na návrhu a projektovaní, inštalácii a uvedení nových destilačných zariadení do prevádzky (plne integrovaná, viactlaková, päťstĺpová kolóna a dvojstĺpová kolóna Coffeyho typu). Aj jeho zásluhou vstúpila Demerara do nového tisícročia v modernom šate v harmónii so starými tradíciami remesla „Demerara Heritage Stills“.
Sharon Sue-Hang-Baksh
Sharon Sue-Hang-Baksh začínala v spoločnosti Demerara Distillers Limited ako chemička v roku 1995 po absolvovaní univerzity s bakalárskym titulom z chémie. Najskôr v oddelení kvality v pozícii manažérky zabezpečenia kvality, riaditeľky zabezpečenia kvality a technickej riaditeľky. Okrem iného je tiež držiteľom titulu MBA v oblasti obchodného manažmentu. Ako Master Blender aj napriek svojmu prírodovednému vzdelaniu trvá na tom, že blendovanie „je skôr umenie ako veda“. A to už viac ako dve desaťročia (v roku 2024 to bude už 29 rokov).
Ako vyzerá fľaša Mezan Guyana 2005
Hoci sa jedná o staršie vydanie, veľmi veľa zmien na fľaši vidieť teda nie je. Teda čo sa týka tvaru, pretože ten je viacmenej rovnaký: robustná fľaša s hrubším dnom a zúženým hrdlom. Akurát naša Guyana má ešte plechový uzáver (aktualizované vydania už majú chvalabohu korok). No a samozrejme najväčšie plus, Mezan začal uvádzať aj presný vek svojich rumov, vrátane rozdelenia na tropické a kontinentálne starenie. Pri Mezan Guyana 2005 sa bez toho hádam ešte nejako zaobídeme.
Ako vonia a chutí
Nakoľko tento rum zrel primárne v Európe, je v chuti a vôni značne odlišný od rumov starených v trópoch Guyany.
Vôňa je pomerne výrazná, aníz, citrusy, sladké drievko. Rum zrel v sudoch po bourbone a na vôni to poznať, má výrazný nádych whisky.
Chuť je svieža a v prvom momente v ústach nasladlá. Aníz a sladké drievko sú typické pre Port Mourant pot still. Napriek tomu, že rum je zriedený na 40% chute sú príjemne výrazné. Rozoznateľné sú drevité tóny, citrusy a banány.
V kratšom závere ubúda sladkosti a viac nastupuje korenitosť a slaná suchosť. Moje hodnotenie znižuje hlavne prerod chutí a krátky záver.
Čo na tento rum hovoria ostatní
- RumRatings.com – 7,3/10
- rum-x.com – 7,1/10
- distiller.com – 3,79/5,00
Skúsenosti z Rum Ratings
Hodnotenia z RumX
Skúsenosti z Distiller
Moje hodnotenie na záver
Výhody
- cena
- skvelý pôvod
Nevýhody
- slabší záver
- nižšia 40% voltáž
Záver recenzie: Nájsť dobrú Guyanu za rozumné peniaze je veľmi ťažké. Mezan nám síce priniesol rum zriedený na 40%, no za rozumné peniaze, stále dostatočne komplexný a plný chutí. Ani nižšia voltáž mu neubrala na surovej sile, ktorá vychádza z desilácie Port Mourant pot still-om. Je aromaticky aj chuťovo výrazný, s ťažkým plným telom. Výrazný aníz a sladké drievko, doplňujú korenie, drevo a citrusy. Počiatočná sladkosť v krátkom závere prechádza do korenitosti a slanej suchosti. Ak by mal vyššiu voltáž a tropické zrenie namiesto európskeho, poskočil by do inej ligy. Ale aj cenovej. Je to pomerne komplikovaný rum pre pokročilejší jazyk rumára.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Mezan Guyana 2005
Mohlo by vás zaujímať
- Mezan Jamaica 2010 - ako chutí originálna double aged single vintage limitka (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Mezan Jamaica 2007 Monymusk - ako chutí 12 ročný single vintage rum starený až 7 rokov na kontinente?
- Mezan XO Jamaica - jednoduchý príjemný jamajský rum (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?