Grappa je vínny destilát, ktorý má svoj pôvod v Taliansku. Tam sa tradične podáva po večeri ako digestív. Grappa sa vyrába z matolíny, čo sú zbytky po lisovaní vína, čiže hroznové šupky, zrniečka a stopky. Ak sa chcete o nápoji grappa a o tom, ako sa pije, dozvedieť viac, ste na správnom mieste.
V našom článku sa pozrieme na históriu tejto vínnej pálenky a povieme si niečo aj o tom, ako sa vlastne vyrába a aké rôzne druhy grappy môžete ochutnať. No a pridáme aj tipy na kvalitné značky tohto talianskeho destilátu, ktoré rozhodne stoja za pozornosť.
Čo je grappa?
Možno ste si mysleli, že grappa je vlastne len talianska vínovica, no nie je to celkom pravda. Kým vínovica sa páli zo skvaseného muštu z kvalitného odrodového hrozna, grappa sa páli z matoliny, teda zo zvyškom po lisovaní hrozna. Zo šupiek, jadierok a stopiek vzniká kvalitný destilát. Na to, aby mohla vzniknúť kvalitná grappa, musí byť matolina čerstvá, preto sa spracováva hneď po lisovaní.
Destilácia grappy potom prebieha v špeciálnych nádobách z medi zvaných alembiky. Tie výborne vedú teplo, takže sú na tento účel ideálne. Výsledkom destilácie je grappa s obsahom alkoholu 37 až 60 %.
Ako chutí
Podobne, ako víno, aj grappa môže byť z jednej odrody hrozna alebo z kombinácie viacerých odrôd. Výsledná chuť grappy závisí práve na vybranej odrode hrozna a tiež na jej pôvode. Okrem toho majú na to, ako chutí grappa a na to, ako vonia, svoj vplyv aj dubové sudy, v ktorých niektorí výrobcovia nechávajú grappu zrieť. Vďaka dubovým sudom je grappa obohatená o drevité tóny, ktoré sú typické pre whisky alebo pre rumy.
História grappy
To, kedy vlastne vznikla grappa, nie je tak úplne jednoznačné. Najčastejšie sa však udáva, že grappa vznikla v období stredoveku v severotalianskom meste Bassano del Grappa. Pôvodne sa grappa vyrábala, aby sa využil odpad, ktorý vznikol na konci vinárskej sezóny. Destilát, ktorý vznikol zo skvaseného a vypáleného muštu pomohol farmárom prečkať dlhé zimy, no veľmi chutný nebol.
Grappa vo svojich počiatkoch predstavovala nápoj chudobných robotníkov a farmárov a kvalita jeho výroby sa zlepšila až v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Vtedy sa začala vyrábať grappa z jedného druhu vína, označovaná ako „monovitigno“.
Druhy grappy
Podľa toho, ako dlho grappa v sudoch zrie, sa rozdeľuje do niekoľkých typov. Najmladšia grappa, ktorá s plní do fľašiek krátko po destilácii, sa označuje ako Bianca, čiže biela. Jej chuť je suchá a čistá.
Ak sa nechá grappa zrieť v sude nie dlhšie ako 12 mesiacov, označuje sa ako zrelá, čiže Affinata. Grappa zrejúca od 12 do 18 mesiacov má označenie Vecchia, čo znamená stará, no a ak sa dostanete Grappa Riserva, máte pred sebou nápoj, ktorý zrel v sude dlhšie ako 18 mesiacov.
Stretnúť sa môžete aj s grappou označenou ako Aromatica. Ide o grappu vyrobenú z výrazne aromatickej odrody hrozna, napríklad môže ísť o Müller Thurgau, Muscat Blanc alebo hrozno Malvasia. Nepomýľte si ju však s grappou Aromatizzata, ktorá je ochutená a obsahuje esencie ovocia a byliniek. Tým vznikajú rôzne chuťovo i aromaticky zaujímavé kombinácie.
Pri výbere grappy môžete natrafiť aj na označenie Motovitigno, čo znamená, že ide o grappu vyrobenú z matoliny z jednej odrody hrozna. V prípade, že vidíte na grappe označenie Polivitigno, ide o grappu z matoliny viacerých odrôd hrozna.
Ako sa vyrába grappa
Výroba grappy spočíva v tom, že sa čerstvá matolina, v ktorej sa nachádza určitá mechanicky neoddeliteľná časť cukru, nechá skvasiť. Počas procesu kvasenia sa cukor mení na alkohol a vzniká kvas. Ten sa po určitom čase zmieša s vodou a destiluje sa. Ohrev parou by nemal presiahnuť teplotu 105°C, čo znamená, že ide o pomalú destiláciu, ktorá chráni výlisky z hrozna pred možným spálením.
Vo chvíli, kedy je varenie matoliny hotové, para začína stúpať do medzistien destilačného kotla. Takto spracovaná matolina sa potom odstráni a nahradí sa novou a v procese destilácie sa pokračuje ďalej. Hotová grappa môže obsahovať od 37 do 60% alkoholu.
Ako piť grappu
Tento vínny destilát nepatrí v našich končinách k úplne bežným druhom alkoholu, a tak sa možno pýtate, ako sa pije grappa. Najlepšie si ju vychutnáte z vyššieho úzkeho pohárika na stopke s mierne sa otvárajúcim hrdlom, ktorý sa používa napríklad aj na brandy či koňak. Odporúčame však grappu nalievať najviac do tretiny pohárika, aby vaše čuchové bunky neochromila výrazná vôňa tohto alkoholu.
Tipy na poháriky na grappu:
Čo sa týka teploty, odporúča sa, aby ste mladšie druhy grappy vychladili na 8 až 12 stupňov a tie vyzretejšie na 15 až 18 stupňov. Čím je teplota nápoja vyššia, tým lepšie vynikne jeho aróma. Aj preto sa v Taliansku často podáva grappa izbovej teploty. Vyskúšajte ochutnať rôzne vychladenú grappu a sami zistíte, ktorá vám chutí najviac.
Miešané drinky s grappou
Grappa sa najčastejšie pije samotná a Taliani si ju najradšej vychutnávajú ako digestív po dobrej večeri. Obľúbená je však aj v spojení s kvalitným espressom – tejto kombinácii sa hovorí caffé correcto. Jeho príprava je jednoduchá a spočíva v tom, že do espressa pridáte 1 až 2 cl grappy. Vyskúšať môžete aj talianske mojito, ktoré sa pripravuje úplne ako to kubánske, akurát rum nahradíte grappou. Pozrime sa ešte na zopár miešaných nápojov s grappou:
Grappa Tonic
Tento drink je obmenou obľúbeného Gin Tonicu a budete potrebovať 30 ml Grappa Bianca, 125 ml tonicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu, ľad a na ozdobu plátok limetky alebo citróna.
Grappa Prosecco
- 140 ml šumivého vína (môže byť aj Prosecco)
- 45 ml Grappa di Prosecco
- čerstvé alebo mrazené bobuľové ovocie
Do vychladeného pohára na šampanské pridajte grappu a niekoľko bobuliek malín alebo čučoriedok a dolejte šumivým vínom. Osviežujúci nápoj, ktorý dobre padne počas horúceho leta, ale aj ako zaujímavý prípitok pri sviatočnej udalosti, je na svete.
Ve.n.to koktail
Veľmi zaujímavý nápoj, ktorý je ako prvý a aktuálne aj jediný miešaný drink uznaný IBA, čiže Medzinárodnou barmanskou asociáciou.
Budete naň potrebovať:
- 45 ml bielej grappy
- 22,5 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 15 ml vody zmiešanej s lyžičkou medu (vodu môžete nahradiť aj harmančekovým čajom)
- 15 ml Chamomile cordial, čo je harmančekový likér
- 10 ml vaječných bielkov (voliteľné)
Postup:
Všetky prísady dajte do šejkra a pridajte ľad, dôkladne pretrepte. Potom nalejte do menšieho pohára s ľadom. Ozdobte kôrou z citróna a bielym hroznom. Keďže vieme, že harmančekový likér je náročné zohnať, môžete ho nahradiť harmančekovým sirupom, ktorý pripravíte zo silného harmančekového čaju zmiešaného s cukrom a citrónovou šťavou.
Obľúbené značky
Ak chcete ochutnať naozaj kvalitnú grappu, určite odporúčame siahnuť po obľúbených značkách tohto destilátu. Patria k nim napríklad Grappa Nonino, San Faustino Grappa, či Frappa of Amarone Barrique alebo Grappa di Bolgheri Sassicaia a luxusná Grappa Invecchiata Mazzetti. Cena tejto grappy sa môže vyšplhať aj na niekoľko stoviek eur. V prípade, že by ste chceli niečo cenovo dostupnejšie, grappu môžete nájsť aj v predajniach siete Lidl.
Zdroje informácií:
- grappa a jej história – https://www.grappa.com/eng/grappa_dettaglio.php/
- miešané drinky s grappou – https://bespokeunit.com/spirits/grappa/cocktails/
Článok je zaradený do kategórie: Pálenky, Zaujímavosti
Mohlo by vás zaujímať
- Rakija je známa balkánska ovocná pálenka, čo všetko o nej treba vedieť?
- Najlepšia borovička nie je len slovenská, či spišská. Z týchto 8 prémiových si určite vyberiete
- Najlepšia slivovica - z Moravy či zo Slovenska? Z týchto 8 si vyberie každý
- Mayská legenda o dvojčatách a rum Cihuatán Folklore Dualidad
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Bratislave - piatok 26. január 2024, predajňa Svet Nápojov
- AlkoTip #7 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 19. január 2024, Hemingway Bar
- Barbados, krajina rumu zasľúbená - veľký prehľad o rumovej perle Karibiku
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Seredi - piatok 12. januára 2024, Albero Rosso
- Luca Gargano (Velier) - poznajte jednu z najväčších osobností rumového sveta
- AlkoTip #6 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 15.december 2023, Hemingway Bar