Ako pripraviť legendárne suché Dry Martini – ingrediencie a postup (3 minúty)

Vladimír Rejholec
19. novembra 2023 0
suché Dry Martini

Kto namiešal prvé Martini na svete? Bol to kalifornský prospektor počas zlatej horúčky v roku 1849 alebo barman v newyorskom hoteli o 50 rokov neskôr? Keď čoraz viac barmanov začalo experimentovať s ginom a vermutom tak to bol s najväčšou pravdepodobnosťou práve kokteil Martini, ktorý sa objavil na viacerých miestach naraz.

suché Dry Martini 3 poháre, s citrónovou kôrou

Jeden fakt však vieme: Pôvodná podoba nápoja bola podľa prvých receptov sladká. V knihách o kokteiloch z 19. storočia sa pravidelne uvádzal taliansky (sladký) vermut. Suché Martini nadobudlo svoju súčasnú podobu na prelome storočí, keď sa začal používať suchý (dry) gin, suchý vermut a možno aj troška pomarančového bitteru.

Pri príprave tohto nápoja je nevyhnutné začať s dobrými ingredienciami – v takomto jednoduchom drinku sa nenáde miesto pre nekvalitný gin alebo vermut. Určite začnite s london dry gin. Potom pridajte trochu dry vermutu. O pomere sa dá rokovať, ale bežné vzorce na suché Martini sa zvyčajne pohybujú v rozmedzí štyri až osem dielov ginu na jeden diel vermutu. Pomarančový bitter spojí chute dohromady.

💡 London Dry Gin London Dry Gin je druh ginu, ktorý je vyrábaný v súlade s určitými pravidlami. Musí byť vyrobený v Anglicku, nemôže obsahovať žiadne pridané cukry alebo farbivá a musí mať minimálny obsah alkoholu 37,5%. Londýnsky suchý gin sa vyrába pomocou dvojitej destilácie, ktorá zahŕňa maceráciu koreňov a bylín v základnom alkohole z obilnín alebo repy. Chuť londýnskeho suchého ginu je výrazne suchá a je často používaný na prípravu kokteilov.

Napriek náročným požiadavkám istého fiktívneho britského špióna sa má Martini miešať, nie pretrepávať. Drink by mal byť číry a bez ľadových úlomkov. Nezabudnite ho miešať aspoň 20 až 30 sekúnd, aby sa dosiahlo správne zriedenie potrebné na dosiahnutie rovnováhy ingrediencií. Potom ho preceďte do pohára pomenovaného podľa samotného kokteilu. Navrch otočte citrónovú kôru a je to: Dry Martini. Je to nápoj, ktorému sa oplatí „prísť na chuť“.

Je to tiež nápoj, ktorý podnietil vznik nespočetných variácií. Nie, nehovoríme o všadeprítomných “Tini” z 80. a 90. rokov. Máme na mysli legitímne variácie, ako napríklad Vodka Martini (samozrejmosť), Reverse Martini (výmena pomeru ginu a vermutu) a Perfect Martini, ktoré obsahuje rovnaký podiel suchého a sladkého vermutu, Dirty Martini, Porn Star Martini, či Espresso Martini. Najprv si osvojte suché Martini a potom skúste miešať jeho príbuzné.

Ingrediencie

Postup prípravy

  • do miešacieho pohára s ľadom pridajte gin, suchý vermut a pomarančový bitter
  • miešajte, dokým nie je pohár úplne studený
  • preceďte do vychladeného kokteilového pohára
  • ozdobte plátkom citrónovej kôry

Video

Ak vás zaujíma ako sa pripravuje Dry Martini, tu nájdete názornú ukážku. Jedná sa o recept s trochu iným pomerom ginu (60ml) a vermutu (15ml), bez bitteru.

Classic Dry Gin Martini Cocktail Recipe

Zaujímavosti

🥃 Čo robí Martini suchým?

„Suché“ teda dry, je bežná úprava kokteilu, ktorá vo všeobecnosti znamená vyšší podiel destilátu s vyššou koncentráciou alkoholu (v tomto prípade ginu s 37,5% a viac) v pomere k doplnkovému „miešaču“ s nižšou koncentráciou alkoholu (v tomto prípade vermútu, Martini Bianco má len 15%). V prípade Martini to znamená viac ginu a menej vermutu.

Suché drinky majú často výraznejšiu chuť alkoholu, hoci ich presný pomer sa veľmi líši a často závisí od konkrétnych nápojov a osobných chutí. Za zmienku stojí, že v suchom Martini sa vermut nevynecháva úplne, a to napriek klišé refrénu, v ktorom sa barmani žiadajú, aby sa len “pozreli na vermut”.

🥃 Aký je najlepší pomer ginu a vermútu v Dry Martini?

Pomer ginu a vermútu pre suché Martini môže veľmi kolísať v závislosti od subjektívnych chutí. Pravidlom je však pomer ginu a vermútu 5:1, ktorý je štandardom pre suché Martini. V iných klasických kokteiloch s vysokým obsahom alkoholu (ako napríklad Manhattan) sa používa pomer 2:1 alkoholu a vermútu, ktorý sa upraví tak, aby funkčne znamenal dodatočných 15 ml alkoholu a 15 ml menej vermútu, čím sa stane „suchým“.

🥃 Má Martini obsahovať kvapku „bitteru“?

Za viac ako sto rokov, počas ktorých bol moderný recept na Martini kodifikovaný, vývoj chutí výrazne posunul akceptované ingrediencie a štýly prípravy. Kvapka pomarančového bitteru (nahorklý aromatický prípravok na dochucovanie miešaných nápojov) bola bežnou súčasťou väčšiny raných Martini receptov. Používala sa na zvýraznenie a podčiarknutie prirodzených citrusových tónov ginu a vermútu. V druhej polovici 20. storočia, keď sa presadili čoraz suchšie verzie drinku (s ťažšími alkoholovými profilmi), sa bittery prestali používať a takmer sa na ne zabudlo. V súčasnosti, s oživením tradičnej kokteilovej kultúry a barmanov, ktorí opäť objavujú pôvodné receptúry klasických kokteilov, si pomarančový bitter opäť našiel cestu do mnohých moderných Martini.

🥃 Ako si pripraviť Vesper Martini James-a Bond-a

  • 90 ml ginu
  • 30 ml vodky
  • 15 ml Lillet Blanc, alebo suchý vermút
  • plátok citrónovej kôry

Do shakeru nalejte gin, vodku, Lillet Blanc alebo suchý vermút. Dobre pretrepte a preceďte do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte veľkým plátkom citrónovej kôry.


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (2 votes)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Usporadúvam verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.