Caipirinha je najznámejší brazílsky národný nápoj, ktorý má zaujímavú a bohatú históriu. Kľúčovou zložkou caipirinhy je cachaça, tradičný brazílsky alkohol, ktorý sa vyrába z fermentovanej šťavy cukrovej trstiny. Drink podávajú v mnohých baroch a reštauráciách po celom svete, jeho popularitu môžeme dokonca pokojne prirovnať k mojitu či margarite.
- chuť: svieža a osviežujúca, s výraznou kyselkavosťou z limetky, sladkým podtónom od cukru a jedinečným profilom cachaçy, ktorý môže mať mierne trstinový alebo ovocný nádych
- doba prípravy: do 5 minút, čo zahŕňa krájanie limetky, drvenie s cukrom a miešanie s cachaçou a ľadom
- obťažnosť: nízka – nevyžaduje si špeciálne zručnosti alebo nástroje, okrem muddlera (barmanské náradie na drvenie ovocia)
- hlavný alkohol: cachaça – brazílsky destilát z trstiny
- typ pohára: širší staromódny pohár (Old Fashioned glass), alebo malý tumbler, ktorý je ideálny pre podávanie nápojov so zmesou ovocia a ľadu
Caipirinha – zaujímavosti a pár slov z histórie
Caipirinha je brazílsky národný nápoj s bohatou históriou, ktorá sa odvíja od konca 19. a začiatku 20. storočia. Pôvodne bol tento nápoj považovaný za ľudový liek, kde sa k pôvodnej zmesi limetky, cukru a ľadu pridávala cachaça – brazílsky destilát z cukrovej trstiny, aby sa zvýšil jej účinok pri liečbe chrípky a prechladnutia. Vo svojich začiatkoch bola v Brazílii (hlavne teda v štáte São Paulo, ktorý sa považuje za jej domov) vnímaná ako kvalitná miestna náhrada za dovážanú whisky a víno. A zvykla sa často podávať napríklad aj na kokteilových večierkoch brazílskych veľkofarmárov, pri predaji dobytka a na rôznych ďalších významných podujatiach.
Postupom času sa Caipirinha stala obľúbeným nápojom vo všetkých brazílskych baroch a reštauráciách, kde sa stala symbolom brazílskej kultúry a životného štýlu. Jej popularita neskôr prerástla brazílske hranice a stala sa celosvetovo známym kokteilom, obľúbeným pre jeho jednoduchosť, sviežosť a osviežujúcu chuť. Caipirinha je unikátna hlavne tým, že je jedným z mála kokteilov, ktorý používa cachaçu ako hlavný alkoholický základ.
Názov „Caipirinha“ je odvodený od slova „caipira“, ktoré v portugalčine označuje obyvateľov vidieka, čím sa odkazuje na jej skromné korene. Možno ste sa už stretli aj s označením Caipiriña. To je vlastne len španielsky ekvivalent jej názvu.
Ingrediencie
- 60 ml cachaça (napríklad Cachaça Magnífica Bica do Alambique)
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 1 limetka
- ľad
Postup prípravy
- limetku nakrájajte na kúsky
- kúsky limetky vložte do pohára a pridajte cukor
- limetku s cukrom rozdrvte, aby sa uvoľnili šťavy a zmiešali sa s cukrom.
- pridajte cachaçu a ľad, dobre premiešajte
Alternatíva: Ovocná Caipirinha
Použite všetky ingrediencie z predchádzajúceho receptu. Len k tomu ešte pridáte 30 ml ovocnej šťavy podľa vlastného výberu (malinová, mangová, marakujová…). Šťavu pridajte ešte pred cachaçou.
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje tradičná klasická Caipirinha, tu nájdete názornú ukážku. Najdôležitejšou zložkou nápoja je brazílska cachaça. Ak ju práve nebudete mať doma dobre poslúži aj biely rum (ale nebude to celkom ono pravdaže).
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z rumu
Mohlo by vás zaujímať
- Bahama Mama koktail - príprava skvelého tropického „tiki“ drinku vám zaberie len pár minút (recept)
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Horúce talianske Bombardino - ingrediencie a postup ako na to (5 minút)
- Recept na miešaný nápoj Painkiller – ingrediencie a postup (2 minúty)
- Recept na drink B-52 - ingrediencie a postup (3 minúty)
- Pripravte si miešaný nápoj Dark ’n Stormy so základom z tmavého rumu (2 minúty)
- Hurricane drink - exotický drink, ktorý vás zláka svojou sladkosťou
- Drink Long Island Iced Tea - recept na miešaný nápoj, ktorý rozhodne nie je čajový
- Blue Hawaii - recept na modrý tropický drink nezameniteľnej chuti
- Mai Tai - recept na „nadpozemsky vynikajúci“ koktail, ktorý vás svojou chuťou opantá