Cachaça je brazílsky národný nápoj podobný rumu, ale… nie je to rum

Erik Havlík Téma
12. novembra 2023 0

Cachaca je prosto cachaca (správne sa píše po portugalsky Cachaça, vyslovuj kašasa). I keď ho mnohí vo svete poznajú práve ako brazílsky rum. Práve s rumom má totiž veľa spoločného – napríklad aj to, že sa vyrába z cukrovej trstiny. Aby to však bola cachaca ako sa patrí, musí sa vyrábať jedine v Brazílii a jedine zo šťavy a nie z odpadovej melasy ako väčšina rumov. A celosvetovo známy brazílsky miešaný drink caipirinha (caipiriña) takisto nesmie obsahovať nič iné.

Čo je to vlastne cachaça

Cachaça je tradičný brazílsky alkohol, ktorý domáci nazývajú aj pinga, caninha či aguardente. Vyrába sa zo šťavy z cukrovej trstiny podobne ako niektoré agricole rumy z francúzsky hovoriacich oblastí Karibiku (rhum agricole). Ak ste už takýto rum pili a celkom vám sadol, je veľmi pravdepodobné, že aj cachaca vám bude takisto chutiť. Dokonca máte pri nej na výber z viacerých decentných odtieňov arómy a chute, pretože zreje na inom dreve ako rum.

Cachaca v poháriku na stole pri fľaši - detail

Cachaça je podobná takzvaným agricole rumom, ktoré sa vyrábajú takisto zo šťavy cukrovej trstiny…

 

Ako prebieha výroba

Postup je podobný ako pri rumoch. Cachaça sa fermentuje z čerstvo vylisovanej šťavy cukrovej trstiny. Tá musí byť vypestovaná v Brazílii, môžu to byť však rôzne odrody, čím výrobcovia dokážu trochu variovať výsledný produkt. Následne sa destiluje (kvalitnejšie cachaca v destilačných zariadeniach z medi – viď napríklad alembik pri Cachaca Magnífica). Potom môže dôjsť rovno k fľaškovaniu (po zriedení na požadovaný obsah alkoholu, najčastejšie 40%), alebo sa ešte nechá odstáť vo veľkých nádržiach z nehrdzavejúcej ocele.

Alebo je tu ešte posledný variant – necháva sa zrieť v sudoch*. Nie dlho, maximálne na 3 až 6 rokov, aby nestratila svoju typickú a špecifickú chuť. Čiže podľa dĺžky zrenia natrafiť môžete na cachacu svetlejšej i tmavšej farby. Oba typy môžete bez obáv použiť na svoju caipirinhu.

*Kým klasický rum najčastejšie zreje v bielych či vypálených dubových sudoch, v ktorých sa mohli predtým nachádzať aj iné liehoviny ako bourbon, brandy, portské atď… Cachaca väčšinou dozrieva v sudoch z brazílskeho dreva a je ich naozaj veľké množstvo na výber (napríklad brazílska amburana, balzam/gumbo-limbo, cabreúva, tapinhoã, teak, araúva, jequitíba, ipê…). Každý typ potom pridáva tomuto nápoju svojské vlastnosti.

 

Chuť destilátu

Cachaça chutí v zásade ako agricole rum – čiže menej sladko ako klasický ťažký tmavý rum. Často sa k slovu dostávajú bohaté ovocné tóny a rôzne bylinky a korenie. To môžete čakať hlavne pri prémiových značkách, ktoré idú na export. Lacnejšie domáce cachaca môžu byť viac alkoholové.

Rôznorodosť destilátu sa dosahuje experimentovaním s cukrovou trstinou (odrody, cukornatosť…), destilačným procesom (medené zariadenie, viacstupňová destilácia…) či zrením v sude (typ dreva, dĺžka zrenia…).

 

Druhy Cachaça

Podobne ako klasický rum či tequila, aj cachaca sa v základe delí podľa zafarbenia. To závisí od toho, ako sa s ňou narába po destilácii – teda či sa hneď fľaškuje, alebo sa nechá nejaký čas zrieť.

Branca cachaças

Branca cachaca, alias biela cachaca, môže byť označovaná aj ako strieborná (prata), klasická (clássica), či tradičná (tradicional). Tento typ teda buď nezreje vôbec, alebo je len na určitú dobu uskladnený v nerezových nádržiach, prípadne zreje v drevených sudoch po dobu maximálne jedného roka.

Amarela cachaças

Amarela cachaca je žltá a môže sa označovať aj ako zlatá (ouro) alebo i stará (envelhecida). Tento typ musí obsahovať minimálne 50% cachaca, ktoré strávilo v drevenom sude s objemom maximálne 700 litrov minimálne jeden rok. Špeciálny variant „Premium“ potom musí pozostávať výhradne z 1 a viac ročného destilátu, „Extra Premium“ musí mať minimálne 3 roky.

 

Cachaça vs Rum – aké sú rozdiely?

O pár odlišnostiach som sa už zmienil v úvode článku, teraz si hlavné rozdiely medzi cachaca a rumom pekne prehľadne zosumarizujme.

Hlavné rozdiely medzi Cachaça a Rumom

  • cachaça sa môže vyrábať iba v Brazílii (rum v podstate kdekoľvek ak je z cukrovej trstiny)
  • destilát musí mať objem alkoholu v rozmedzí 38 až 48% (rum od 38% v podstate až do „nekonečna“, napríklad rakúsky Stroh má až 80%)
  • cachaça sa vyrába výlučne iba zo skvasenej trstinovej šťavy (väčšina rumov je z „odpadovej“ melasy, výnimku tvoria agricole rumy, ktoré sa vyrábajú takisto zo šťavy)
  • do finálneho produktu sa môže pridávať maximálne 6 gramov cukru na liter (pri väčšine prisladzovaných tmavých rumoch je to niekoľkonásobne viac), označenie cachaca však môže niesť aj destilát, kde sa pridáva aj 6-30 g/l – tu však musí byť už v názve viditeľne uvedené, že sa jedná o dosladzovanú cachaca („sweeten cachaca“)
  • starnutá cachaça nezreje primárne v sudoch z amerického či európskeho duba, ale z domácich stromov (araúva, amburana, gumbo-limbo, jequitíba…), čím sa stáva jej chuť rôznorodejšia
Poháriky s cachaca a rumom, na stole s cukrovou trstinou a limetkou

Cachaca a rum nie je to isté…

 

Pár zaujímavostí o cachaça

  • začiatok výroby cachaca sa datuje do 16. storočia, kedy Portugalci do Brazílie presunuli cukrovarnícku technológiu a začali pestovať cukrovú trstinu (prvá zmienka v roku 1570, pre zaujímavosť: karibský melasový rum sa prvýkrát v listinách objavuje až v roku 1688)
  • tohto destilátu sa vyrobí viac než 1,3 miliardy litrov (zdroj), iba 1% z toho sa vyváža, zvyšok spotrebujú samotní Brazílčania
  • v Brazílii existuje viac než 1000 licencovaných destilérok a 1500 rôznych značiek cachaca (pre porovnanie: v Karibiku je páleníc rumu tak niekde medzi 100-200)
  • cachaça má dokonca aj svoje vlastné sviatky: 13. september je národným dňom Cachaça a 12. jún zase medzinárodný
  • od roku 2023 je v rámci cachaca legislatívne vymedzená aj ďalšia kategória – Pot still Cachaca, okrem 100%-ného brazílskeho pôvodu sa v nej vo väčšej miere obmedzuje dosladzovanie, dofarbovanie či pridávanie aróm
  • prečo nie je cachaca až tak známa? existuje viac dôvodov, jedným z nich je ten, že Portugalsko počas kolonizačného obdobia nemalo veľmi záujem o jej dovoz do Európy, narozdiel od Španielska, Anglicka, Francúzska a ich trstinových rumov, takisto aj preto, že novodobá Brazília bola v podstate až do 80-tych rokov minulého storočia uzavretou ekonomikou (v rokoch 1964 až 1985 tu bola vojenská diktatúra)

 

Najznámejšie a najobľúbenejšie značky

Cachaça Magnífica

Cachaca Magníficia - logoZnačku Cachaça Magnífica založil João Luiz de Faria v roku 1985Destilérka sa nachádza len približne 100 kilometrov od Ria de Janeiro v lone takmer nedotknutej prírody v nadmorskej výške 800 metrov nad morom. Pri výrobe tejto cachaça sa používa ručne zbieraná cukrová trstina z vlastných ekoplantáží. Unikátny je tiež proces destilácie, ktorý prebieha v starom medenom alembiku (alembic triple pot still process).

Portfólio produktov zahŕňa ako tradičnú nestarenú cachaca (Bica do Alambique, Tradicional Ipe), tak i prémiové destiláty, ktoré zrejú niekoľko rokov (Extra Premium Dupla Maturaçao, Reserva Soleira, Single Cask).

Pitú

Pitú - logo značky cachacaPitú je asi najznámejšia značka cachaca na svete. Hlavná pálenica sa nachádza vo Vitória de Santo Antão v Brazílii. Spoločnosť, ktorá produkuje rôzne druhy liehovín, vznikla už v roku 1938.

Velho Barreiro

Velho Barreiro - logo značky cachacaZnačka Velho Barreiro má už viac ako 60 ročnú históriu a patrí pod krídla spoločnosti IRB (Indústrias Reunidas de Bebidas Tatuzinho 3 Fazendas Ltda.), ktorá je jedným z najvýznamnejších výrobcov cachaça v Brazílii. Medzi najobľúbenejšie produkty patrí Velho Barreiro Traditional, ktorý zreje 6 mesiacov a Velho Barreiro Gold zrejúci až 36 mesiacov v sudoch z dreva stromov jequitíba.

Ypióca

Ypióca - logo značky cachacaYpióca je ďalšia známa brazílska značka alkoholických nápojov. Najstaršia pálenica v krajine (podľa  spoločnosti) sa nachádza v meste Fortaleza. Medzi najvýznamnejší artikel patrí práve cachaca. Tá zreje po dobu dvoch rokov v sudoch z balzamového dreva a stáča sa do pôsobivých ručne opletaných fliaš (vláknami z karnaubskej palmy).

Toto sú „iba“ tri najznámejšie značky, ktoré sú dostupné aj u nás. Výrobcov je samozrejme oveľa oveľa viac – v Brazílii je totiž viac ako 3000 liehovarov, ktoré pália cachaca. Legálne. A možno aj raz toľko takých, ktoré to robia nelegálne… Ďalšie značky: Capucana, Avuá, Bossa, Cabana, Leblon, Novo Fogo, Yaguara, Agua Luca, Beija, Beleza Pura, Boca Loca, Cachaça 51, Cuca Fresca, Fazenda Mãe de Ouro, Moleca, Rio D, Sagatiba.

Niekoľko tipov na cachaça:

fľaša Cachaca Magnífica Single Cask
96,00 €
Do obchodu ExcaliburShop
fľaša Cachaca Magnífica Reserva Soleira
74,00 €
Do obchodu ExcaliburShop
fľaša Cachaça Magnífica Extra Premium Dupla Maturaçao
33,00 €
Do obchodu ExcaliburShop
0,5l fľaša brazílskej Cachaca Magnífica Bica do Alambique
24,00 €
Do obchodu ExcaliburShop

Pozrieť ďalšie

 

Ako piť Cachaça

Cachaça môžete piť ako len chcete. Aj čisté, aj s kockou ľadu… No asi najčastejšie sa uplatní v rôznych miešaných koktailoch. A nemusí to byť rovno brazílsky národný miešaný nápoj číslo jedna caipirinha, i keď… keď mu prídete na chuť, tak skoro ho asi neopustíte.

Cachaça = Caipirinha, miešaný nápoj, ktorý by ste ozaj mali skúsiť

Caipirinha (Caipiriña) je najslávnejší brazílsky miešaný drink, ktorého hlavnou súčasťou je práve Cachaça. Takže pokiaľ vás láka exotika á la kubánske mojito či daiquiri a pre zmenu by ste chceli vyskúšať niečo typicky brazílske, caipirinha môže byť to pravé dobrodružstvo.

Recept na originálne Caipirinha

Ingrediencie

  • 5 cl cachaça
  • polovica limetky
  • 1-2 čajové lyžičky cukru
  • drvený ľad

Postup

Nakrájanú limetku (ideálne bez semienok) vložte do old fashioned pohára (lowball), pridajte cukor a pomocou barmanskej paličky/slamky rozdrvte. Pridajte cachaça, poriadne premiešajte, pridajte drvený ľad a pohár ozdobte plátkom limetky.

Caipirinha koktail - miešaný nápoj s cachaca, limetkou, cukrom a ľadom vo vyššom pohári

Caipirinha… na zdravie!

 

Ďalšie drinky s Cachaca

Ako som už spomínal, cachaça sa používa aj na prípravu ďalších zaujímavých miešaných drinkov. Napríklad Batida, Rabo-de-galo, Caju Amigo (Friendly Cashew), Quentão (Hot Stuff), Leite de Onça (Jaguar Milk), Macunaíma, Royce (Shaken)… recepty nájdete napríklad aj na wikipedii.

 

Zdroje a zaujímavé odkazy

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (21 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.