Horúce talianske Bombardino – ingrediencie a postup ako na to (5 minút)

Erik Havlík
10. novembra 2023 0
Bombardino recept

Bombardino je tradičný taliansky zimný nápoj, ktorý pochádza z oblasti Álp. Je obľúbený predovšetkým v lyžiarskych strediskách. Názov „Bombardino“ inak v preklade znamená „malá bomba“. Toto svoje pomenovanie pravdepodobne získal kvôli svojej silnej chuti a schopnosti zahriať aj v tom najchladnejšom počasí.

  • chuť: bohatá, krémová chuť s jemnými tónmi vaječného likéru, karamelu a alkoholu, ktorá je zároveň sladká a silná
  • doba prípravy: približne 5 minút
  • obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje si zahrievanie a miešanie niekoľkých ingrediencií (samotná príprava je ale celkom rýchla)
  • hlavný alkohol: vaječný likér a brandy prípadne tmavý rum
  • typ pohára: ideálne pohár na varené víno, alebo akýkoľvek hrnček z hrubšieho skla

Bombardino recept

Bombardino je tradičný taliansky zimný nápoj, ktorý má svoje korene v Alpách, a kde je obzvlášť obľúbený v lyžiarskych strediskách. Pôvod jeho názvu, ktorý v preklade znamená „malá bomba“, je často spájaný s jeho silnou a chutnou „výbušnosťou“ a schopnosťou rýchlo zahriať v mrazivom počasí.

Bombardino bol podľa niektorých zdrojov vynájdený už v 70. rokoch 20. storočia. Čo hovorí legenda? Dvojica zmorených lyžiarov sa vtedy vrátila do horskej chaty po ťažkej snehovej búrke, poprosili barmana o nápoj, ktorý by ich čo najskôr zahrial. Chatár preto zmixoval vaječný likér s brandy a nápoj podával so šľahačkou na vrchu. Lyžiari boli nadšení a nápoj rýchlo získal na obľube.

Dnes je Bombardino populárny po celom svete, ale najviac je stále spojený s talianskymi Alpami. Mnohé bary a chaty v tejto oblasti majú svoje vlastné varianty a tajné recepty, takže každá návšteva nového podniku dokáže prekvapiť. Pokiaľ sa vydáte do Talianska na lyžovačku, je takmer až vašou „svätou“ povinnosťou vyskúšať tento tradičný nápoj a zažiť jeho hrejivé účinky.

Ingrediencie

  • 30 ml brandy alebo rumu
  • 30 ml vaječného likéru (tip: skúste zameniť s Bumbu Cream)
  • šľahačka (na ozdobu)
  • čokoládový prášok/kakao (na ozdobu)

Postup prípravy

  • v malom hrnci zohrejte vaječný likér
  • pridajte brandy alebo rum
  • zmes miešajte až kým sa poriadne nezohreje, ale nedovoľte aby zovrela
  • nalejte do pohára a na vrch pridajte šľahačku a posypte kakaom

Video

Ak vás zaujíma ako sa pripravuje horúci nápoj Bombardino, tu nájdete názornú ukážku. V tomto prípade k vaječnému likéru ide francúzske brandy. Pokojne ho však doma môžete zameniť za kvalitný rum.

How To Make A Bombardino | Crystal Ski Holidays


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (2 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.