V tomto článku vám predstavím legendárny „rumový“ ostrov Barbados. Prvá oficiálna zmienka o výrobe či predaji rumu, tak ako ho poznáme dnes, totiž pochádza práve z tejto malej karibskej krajiny. História pálenia destilátov tu má bohatú históriu, v ktorej dnes pokračujú moderné destilérky. Základom barbadoských rumov je melasa a tie sa vyrábajú ako v malých kolónach, tak aj v kotlíkových pot stilloch. Typická pre Barbados rum je aj dlhšia fermentácia a precízna práca so sudmi.
Inak, na ostrove sú aktuálne aktívne 4 rumové destilérie. Foursquare je v rumovom svete ozajstný pojem. Mount Gay Distillery je najstaršia v Karibiku (či dokonca pálenica na celom svete). WIRD alias West Indies Rum Distillery zase produkuje obrovské objemy. A zatiaľ poslednou je naozaj maličká destilérka St. Nicolas Abbey, ktorá svoje rumy na rozdiel od ostatných, vyrába z čerstvo vylisovanej šťavy/sirupu z cukrovej trstiny.
Barbados je malý malebný ostrov v Karibiku…
Barbados je malý ostrovný štát nachádzajúci sa v juhovýchodnom Karibskom mori. Ostrov vzdialene pripomína trojuholník. Od severu k juhu má cca 32 km, z východu na západ v najširšom bode asi 25 km s celkovou rozlohou 430 km². Pre lepšiu predstavu, len samotná Bratislava má rozlohu 370 km², Praha 495 km². Hlavným mestom krajiny je Bridgetown, ktorý je zároveň aj hlavným námorným prístavom.
Z histórie Barbadosu
Osídlenie ostrova sa datuje už približne do roku 1600 pred Kristom. V rokoch 500 až 1500 potom žili na ostrove domorodé kmene Arawakov a Karibov, ktorých populáciu zdecimovali španielske otrokárske nájazdy a Barbados zostal úplne vyľudnený. Až do času, kedy sa na ostrove vylodili anglickí kolonizátori v roku 1627. Začali vznikať prvé malé farmy s tabakom a bavlnou, na ktorých pracovali otroci. V 40-tych rokoch 17. storočia sa potom začala vo veľkom pestovať cukrová trstina, kvôli veľkým výnosom z výroby cukru.
Otroctvo bolo v Britskej Západnej Indii zrušené až v roku 1834. V tom čase sa na ostrove nachádzalo približne 15 tisíc bielych osadníkov a až 90 tisíc černochov a miešancov. Všeobecné volebné právo sa však začalo uplatňovať až od roku 1950. 30. novembra 1966 sa stal Barbados nezávislým štátom Commonwealthu a od roku 2021 aj parlamentnou republikou s vlastnou hlavou štátu (ktorá takto nahradila kráľovnú Alžbetu II.).
Barbados je prvá pevnina v Karibiku, ktorá víta lode z Európy či Afriky
Barbados má v Karibskom mori špecifickú polohu, vďaka ktorej sa stal významným centrom obchodu. Už od konca 17.storočia je hlavným spojením medzi východným Karibikom a časťou juhoamerickej pevniny a Európou (primárne Veľkou Britániou logicky, keďže od počiatku kolonizácie až do roku 1966 kedy získal nezávislosť, bol britským územím).
Čo sa týka obyvateľstva, tak približne 90% tvoria ľudia s africkým pôvodom a miešanci. Zvyšok sú Európania (hlavne britského pôvodu), ale nájdeme tu aj malé čínske, libanonské, či sýrske diaspóry. Väčšina obyvateľstva sú kresťania (anglikáni). Barbados je inak naozaj husto osídlený, dokonca je v tejto „disciplíne“ na 10. mieste na svete! Podľa wikipedie je to približne 630 obyvateľov na km² (Slovensko 111/km², ČR 130/km²). Celá tretina obyvateľstva (celkom ich je na ostrove asi 270 tisíc) je sústredená v rámci hlavného mesta Bridgetown a jeho okolia.
Podnebie je pre rum ideálne
Podnebie na Barbadose je veľmi príjemné a ideálne pre výrobu rumu (a pestovanie trstiny, až 3/4 ornej pôdy na Barbadose sú totiž plantáže cukrovej trstiny). Teploty zväčša nepresahujú 30 °C, ale ani nepodlezú 22 °C. Obdobie sucha začína v decembri a končí v máji, od júna začína obdobie dažďov s priemernými zrážkami cca 1 525 mm za rok (zdroj). Pre porovnanie: na slovenských nížinách je to do 600 mm, v Tatrách aj 2 000 mm. Barbados inak leží na južnej hranici karibskej hurikánovej zóny.
Barbadoský „bajan“ rum
Tak je to Barbadoský alebo Bajan rum? Obe možnosti sú správne. Miestni si totiž hovoria „Bajans“ (vyslov bay-juns) – teda aspoň tí, ktorí sa na tomto ostrove narodili. Rovnako sa volá ich jazyk, ktorý je vlastne špeciálna kreolská angličtina – silne ovplyvnená západnou Afrikou. Formálne sa teda na ostrove dohovoríte po anglicky (úradný jazyk), s miestnymi zase bajan, ktorý má viac dialektov, a ktorý inak nemá ani štandardizovanú písomnú podobu a slová sa hláskujú tak, ako znejú foneticky.
Základná charakteristika
Ale prejdime k veci – a teda čo nás na Barbadose najviac zaujíma – RUM. Bajan rum sa považuje za jeden z najkomplexnejších karibských rumov – vyvážený a dôkladne vyzretý. Presne takáto rovnováha sa docieli odborným blendovaním kotlíkových pot still rumov s kolónovými (column still). Pričom väčšina blendov vo všeobecnosti je viac „kolónová“ ako pot still – samozrejme závisí od konkrétnej fľaše.
Čím sa teda v základe líši od ostatných karibských rumov?
- v porovnaní s „ortodoxnou“ pot still Jamajkou či rumami z Guyany sú bajan rumy ľahšie
- v porovnaní so španielskymi rumami sú naopak silnejšie s výraznejším telom (vďaka pot still súčasti blendov)
Z rumovej histórie Barbadosu
- V roku 1627 Barbados kolonizovali Briti a na ostrove sa začal pestovať hlavne bavlna a tabak.
- Od roku 1637 sa na Barbadose objavujú aj vďaka Holanďanom prvé plantáže cukrovej trstiny a o malú chvíľu nato, sa krajina stáva jedným z najväčších producentov cukru na svete.
- A práve v týchto 40-tych rokoch 17. storočia sa začína spomínať aj „kill devill“ – teda destilát vyrobený z trstiny. Ako prví s destiláciou mohli začať Holanďania prichádzajúci z Brazílie, ale pokojne to mohli byť aj Škóti či Íri, ktorí si zase základy pálenia priniesli zo svojej „whisky“ domoviny.
- Najstaršia oficiálna zmienka o rume z Barbadosu sa nachádza v zmluve o prenájme 150 akrov v panstve St. Phillip už z roku 1650, kde sa spomínajú štyri veľké cisterny na rum.
- Rum z tej doby je samozrejme výsledok pot still destilácie, kontinuálna v kolónach bola totiž vynájdená až na začiatku 19. storočia. Ale aj potom na Barbadose preferovali tradičný „kotlíkový“ spôsob. Rum sa pálil z melasy takmer pri každej väčšej plantáži a cukrovare a bol určený takmer výhradne na domácu spotrebu.
- Mierne zvýšenie vývozu rumu Barbados zaznamenáva počas americkej prohibície (1920-1930). Počas ďalších rokov sa opäť stabilizoval na nižšej úrovni, aby zase doslova eskaloval v 80-tych rokoch minulého storočia.
- Malé destilérky prosperovali zhruba do 90.-tych rokov 19. storočia. V tých časoch sa totiž výraznejšie začalo obchodovať s melasou, ktorú sa viac oplatilo predať na vývoz ako z nej páliť alkohol. Takisto v roku 1893 vzniká vďaka nemeckému inžinierovi menom George Stade, West India Rum Refinery, ktorá postupne získava kontrolu nad celou produkciu rumu na ostrove.
- Predchodca West Indies Rum Distillery na ostrov prináša ako prvý aj kolónovú destiláciu, ktorá výrobu rumu výrazne zlacňuje, a ktorej malé podniky nedokázali konkurovať.
Barbadoské blendy na počiatku minulého storočia
V roku 1906 vstúpil na Barbadose do platnosti zákon, ktorý liehovarom znemožňoval predaj rumu v množstvách menších ako 10 galónov (cca 38 litrov). Vďaka tomu sa na trh dostalo množstvo značiek, ktorých majitelia rum nakupovali vo veľkom, miešali a fľašovali ho vo vlastnej réžii. Často aj s množstvom prísad (aditív), ktoré celkom výrazne menili povahu a charakter pravého nefalšovaného rumu.
Z novodobej histórie
- V 70-tych rokoch 20. storočia sa výraznejšie preberá k životu aj ďalšia ikonická značka Barbadoských rumov Mount Gay.
- V 90-tych rokoch podpisuje WIRD kontrakt s dovtedy neznámou značkou – Malibu, ktorá však zanedlho zaznamenala obrovský boom a väčšina produkcie smeruje práve tam. Aj kvôli tomu WIRD v roku 1995 pridáva na výrobu rumu ďalší destilačný stĺpec. Dodávky ostatným zákazníkom sa pomerne znížili, na čo onedlho reagovala rodina Seale, dovtedy jeden z najväčších odberateľov rumu spoločnosti.
- Spoločnosť R.L. Seale kupuje opustený cukrovar vo Foursquare a mení ho na modernú destilérku Foursquare Rum Distillery, ktorá začína fungovať v roku 1996.
- V roku 2006 vzniká v poradí štvrtá pálenica rumu na Barbadose – v St. Nicholas Abbey.
- Do 80-tych rokov na ostrove fungovala ešte jedna destilérka, ktorú prevádzkovala spoločnosť Barbados Distilleries Ltd. Tá vlastnila najmenej dve destilačné zariadenia vrátane pomerne veľkej kolóny.
- Čoskoro by na ostrove mali pribudnúť ďalšie dve destilérky. Jedna v Hopewell a druhá v Bentley Mansion (za tou stojí škótsky výrobca whisky Kilchoman).
- V posledných rokoch sa výrobcovia rumu pokúšajú presadiť uznanie Barbadoských rumov s chráneným zemepisným označením. Ten ako taký by potom musel spĺňať niekoľko podmienok. V prvom rade to, že rum sa musí kompletne vyrábať v Barbadose. Vrátane jeho starenia, čo je inak hlavným jablkom sváru medzi trojicou Foursquare, Mount Gay, St.Nicholas Abbey a destilérkou WIRD (viac info v nasledujúcom odstavci: Kauza GI „Barbados Rum“).
Kauza GI „Barbados Rum“
Chránené zemepisné označenie pôvodu (Geographical Indication – GI) „Barbados Rum“ je už nejaký ten čas jedna z najväčších priorít barbadoských rumových destilérok. A zdroj viacerých sporov. O čom hovorím?
Tri spoločnosti – Mount Gay, Foursquare a Saint Nicholas Abbey, pred časom oficiálne požiadali o pridelenie chráneného zemepisného označenia pre barbadoský rum. Barbadoská vláda s tým od začiatku nemá žiaden problém a takúto legislatívu schváli. Ale len s tou podmienkou, že sa na jej obsahu dohodnú všetky štyri destilérky na ostrove. WIRD apriori nie je proti takémuto označeniu, k niektorým bodom má však celkom podstatné výhrady.
Diskusia zainteresovaných strán prebieha už od roku 2016, no a teraz sa píše už rok 2024 a dohoda ešte stále nie je na svete. Ale zas na druhú stranu, iným krajinám to takisto trvalo tiež dosť dlho. V Martiniku napríklad 26 rokov (začali už v roku 1970 a ratifikácia prebehla až v roku 1996).
Čo navrhuje zoskupenie Foursquare, Abbey, Mount Gay
Certifikát GI* a teda označenie „Barbados Rum“ získa iba taký destilát, ktorý bude destilovaný, starený a aj plnený do fliaš jedine na Barbadose a bez prímesí.
*GI znamená, že „daná kvalita, povesť alebo iná charakteristika produktu… je v podstate pripísateľná jeho geografickému pôvodu“. Podľa predpisov EÚ o liehovinách „je názov chránený“ len vtedy, ak výrobné kroky, ktoré mu dávajú túto kvalitu a povesť, „sa uskutočňujú v príslušnej geografickej oblasti“.
Podporné argumenty skupiny
Richard Seale (Foursquare Distillery): „Pokiaľ nie je značka Barbados Rum chránená, takýto rum sa potom pokojne vyváža vo veľkom a môže sa ďalej riediť rumom z lacnejších zdrojov, s rôznymi prídavkami cukru a ďalších aditív. Certifikácia zabezpečí, že sa k milovníkovi rumu dostane 100%-ný Bajan rum bez prímesí. Naša ekonomická budúcnosť závisí od výroby produktov s pridanou hodnotou na ostrove.“
Larry Warren (majiteľ Saint Nicholas Abbey): „Hodnota rumu rastie, keď dozrieva. Strácame devízové príjmy a pracovné miesta, keď sa rum hromadne posiela do zahraničia na ďalšie zrenie a plnenie do fliaš mimo Barbadosu.“
Raphael Grisoni (výkonný riaditeľ Mount Gay): „Certifikácia nemá žiadnu nevýhodu. Zahraničné značky sa môžu rozhodnúť, že budú pokračovať so starením a fľaškovaním vonku bez GI, alebo prinesú túto ekonomickú aktivitu na Barbados a budú na svojich produktoch niesť toto prémiové označenie.“
Citácie a zdroj informácií o GI Barbados Rum: https://barbados.loopnews.com/content/big-3-barbados-rum-apply-gi
Postoj WIRD
Liehovar West Indies Rum Distillery (WIRD) v roku 2017 získala francúzska spoločnosť Maison Ferrand, ktorej majiteľom je Alexander Gabriel, a ktorá je dobre známa svojou značkou Plantation Rum. Tá je charakteristická tým, že karibský rum, vrátane toho z Barbadosu, finišuje doma vo Francúzsku v sudoch po koňaku. A v tom je vlastne hlavný kameň úrazu. Po návrhu konkurenčných destilérok by tak svoje rumy nemohla označovať ako „Barbados rum“. Aj preto sa zasadzuje za väčšiu flexibilitu označenia:
- Umožnenie výroby barbadoského rumu „rôznymi, inovatívnymi spôsobmi“ by bolo v súlade s históriou výroby rumu na ostrove, a že by to umožnilo rumovému priemyslu vyhnúť sa zbytočnej „štandardizácii“.
- WIRD vyjadrila svoju podporu viacerým bodom, vrátane požiadavky, aby bol barbadoský rum fermentovaný a destilovaný (ale nie nevyhnutne zrejúci) iba na Barbadose.
- Spoločnosť uprednostňuje „povinné tropické starnutie“ na Barbadose najmenej jeden rok, s tým, že „historická prax dvojitého starnutia, ktorá zahŕňa sekundárne obdobie zrenia v inej krajine by mala byť zachovaná, pokiaľ je to transparentne prezentované.
- Podľa WIRD je potvrdeným historickým faktom, že „dock“ a námornícke rumy výrazne prispeli k zavedeniu rumu, ako ho poznáme. K chuti a aromatickému charakteru rumu totiž prispieva čas strávený v sude na mori pri jeho preprave. Nie je to len historický fakt; je to vedecký fakt.
- Takisto nesúhlasí s používaním striktne dubových sudov na starenie, čo podľa nich nemá historický zmysel a obhajuje používanie „akéhokoľvek druhu potravinárskeho dreva“. Podľa WIRD pred „veľkou štandardizáciou 20. storočia“, ktorá viedla k všadeprítomnému využívaniu ex-bourbon sudov na dozrievanie rumu, liehovina dozrievala v rôznych druhoch dreva (gaštan, moruša, akácia…)
- Pokiaľ ide o kontroverznú tému cukru, WIRD podporuje používanie karamelu E150a alebo páleného cukru, pokiaľ sú tieto zložky uvedené na etikete a pokiaľ pochádzajú z cukrovej trstiny.
- Okrem stĺpových a kotlových destilačných prístrojov (column a pot still) tiež požaduje možnosť používať aj komorové destilačné prístroje (takzvané „chamber still“). WIRD tvrdí, že je jediným liehovarom na svete, kde je stále v prevádzke pôvodná komora z 19. storočia. V roku 2018 tam totiž oživili pôvodnú Vulcan Triple Chamber Still. Ďalší trojkomorový destilátor je v Denveri – v Leopold Bros Distillery. Ten bol vyrobený podľa pôvodných plánov v roku 2015 a používa sa k výrobe whisky.
Vyhlásenie WIRD, ktoré bolo poskytnuté exkluzívne spoločnosti The Spirits Business (zdroj citácie):
„Naším cieľom je chrániť celú históriu výroby rumu na Barbadose. Existujú techniky, ktoré sú zdokumentované a používané stovky rokov a my v West Indies Rum Distillery vyrábame rumy týmto spôsobom už viac ako storočie. Existuje aj mnoho externých dokumentov, ktoré dokazujú, že rum bol vyrábaný rôznymi, inovatívnymi spôsobmi a odporúčame vám, aby ste si ich prečítali. Prečo by sme mali spútať budúce generácie výrobcov rumu na jeden konkrétny štýl rumu a viesť k štandardizácii rumu na Barbadose?
Len pre zaujímavosť ešte uvediem krajiny, ktoré chránené označenie pôvodu už majú (niektoré z nich EÚ uznáva, iné zatiaľ ešte nie):
Krajiny/regióny so zemepisným označením registrovaným v EÚ (GI)
- Kuba: Ron de Cuba
- Francúzska Guyana: Rhum de la Guyane
- Guadeloupe: Rhum de Guadeloupe
- Guatemala: Ron de Guatemala
- Guyana: Demerara rum
- Martinik: Rhum de la Martinique
Krajiny/regióny so zemepisným označením (GI) bez uznania EÚ
- Dominikánska republika: Ron Dominicano
- Haiti: HaïRum
- Jamajka: Jamaica Rum
- Venezuela: Ron de Venezuela
Aktívne destilérky na Barbadose
Na Barbadose aktuálne fungujú 4 destilérky (a ďalšie dve sú v príprave). Je to Foursquare Distillery a St. Nicholas Abbey, ktoré sú v domácich rukách. Ďalej West Indies Rum Distillery (WIRD) a Mount Gay, ktoré zase vlastnia Francúzi. WIRD má Maison Ferrand, Mount Gay patrí do skupiny Rémy Cointreau.
- Foursquare Distillery
- Mount Gay Distilleries
- West Indies Rum Distillery (WIRD)
- St. Nicholas Abbey
- budúce rumové destilérky na Barbadose
Asi tri štvrtiny produkcie rumu na ostrove zabezpečuje WIRD. Fousquare a Mount Gay zvyšok zhruba rovnakým dielom, St. Nicholas Abbey produkuje fakt iba zlomok. Naopak, zásoby starnúcich rumov sú vo väčšom objeme v menších barbadoských destilérkach – Mount Gay má asi 45 tisíc sudov, Foursquare približne 40 tisíc. Verejné prehliadky liehovaru sú inak možné vo Foursquare a St. Nicholas Abbey, obmedzene aj v Mount Gay.
Foursquare
Foursquare Rum Distillery je jedna z najznámejších rumových páleníc v Karibiku. Jej novodobá história začína rokom 1996, kedy ju založila spoločnosť R.L Seale & Co., ktorú momentálne vedie Richard Seale – jeden z najuznávanejších master blenderov a master distillerov na svete. V podstate kompletné informácie o tejto destilérke máte ako na podnose v mojom článku Foursquare a Richard Seale, legendárna dvojka z Barbadosu. Takže teraz pridám už len kratší súhrn tých najdôležitejších:
- adresa: Foursquare Rum Distillery and Heritage Park, St. Philip, Barbados, web: altamarbrands.com
- na výrobu svojich rumov používajú dvojstĺpcovú kolónu (twin Coffey column still) a medený pot still s dvojitou retortou
- na starenie sa používajú najčastejšie ex-bourbon sudy z bieleho amerického dubu (v malej miere aj ex-Ruby Port, Sonoma Zinfandel, Cognac, Calvados, či Sherry)
- rumy z dielne Foursquare sú nedosladzované a bez pridávania prísad – výsledkom je tradičný bajan rum s autentickou chuťou
- Foursquare distillery patrí medzi najmodernejšie liehovary nielen v Karibiku ale aj vo svete, pri výrobe kladú veľký dôraz na ekológiu
- Master Blenderom Foursquare je Richard Seale, už 4. generácia rodiny Seale
Foursquare vyrába a priamo predáva tieto značky:
Foursquare (séria Exceptional Cask)
R.L. Seale
Doorly’s
E.S.A. Field
Old Brigand
Alleyne Arthur
John D. Taylor (Falernum)
Rodinná spoločnosť R.L Seale Company je známa tým, že počas svojho podnikania získala do svojho portfólia množstvo značiek. Tie sa vyrábali v rôznych liehovaroch a to dokonca aj v rámci celej Západnej Indie/Karibiku. Známy rum značky Doorly’s sa napríklad kedysi vyrábal aj v Mount Gay. Dnes je to samozrejme už len výhradne v domácej kompetencii vo Foursquare Distillery.
Medzi ďalšie známejšie značky, ktoré sa vyrábajú vo Foursquare, patrí aj The Real McCoy. Tú inak založil Bailey Pryor, americký filmár, ktorý za svoj dokument The Real McCoy (2013) získal 5 cien Emmy. A práve tento príbeh Billa McCoya, amerického námorného kapitána a „rum runnera“, ho inšpiroval k vzniku vlastnej značky rumu. William „Bill“ McCoy sa preslávil počas americkej prohibície, keď so svojimi loďami naloženými alkoholom kotvil v bezpečných vodách pri tých najväčších amerických mestách a predával legálne svoj alkohol menším pašerákom. A narozdiel od mnohých iných rum runnerov, bol známy tým, že svoj alkohol nerezal (neriedil) – aj vďaka tomu mu prischla prezývka Real McCoy.
Vďaka spolupráci Foursquare a Richarda Sealeho s Ianom Burrellom, známym rumovým ambasádorom, a Grays, renomovanou destilérkou z Maurícia, zase vznikol špeciálny Equiano rum. Ten nesie meno po známom bojovníkovi za zrušenie otroctva (viac nájdete v mojej recenzii).
Mount Gay
Mount Gay patrí dlhodobo medzi najrenomovanejších výrobcov pravých „Bajan“ rumov. Samotná destiléria je dokonca aj jedna z najstarších na svete. Výroba rumu tu totiž prebieha nepretržite minimálne už od roku 1703 (o čom hovorí najstaršia dochovaná písomná zmienka). Liehovar od začiatku fungoval ako bolo zvykom popri plantáži a cukrovare na mieste zvanom Mount Gilboa. Od roku 1747 sa potom ocitol vo vlastníctve Johna Sobera. Spoločnosť ale riadil Sir John Gay Alleyne (neskôr významný barbadoský politik a 1.baronet z Four Hills mena Alleyne), po ktorého smrti v roku 1801 bola spoločnosť premenovaná na jeho počesť na Mount Gay. Prečo ale „Gay“ a nie Mount Alleyne? Pretože na Barbadose už fungoval jeden podnik pod týmto názvom, takže destilérka si ponechala jeho stredné meno.
Na začiatku 20.storočia (1918) sa destilérka dostala do rúk rodiny Wardovcov, ktorí ju riadia dodnes. Avšak už pod francúzskym kapitálom. V roku 2014 destilérku úplne prevzala skupina Rémy Cointreau (väčšinové podiely spoločnosti však Rémy Martin vlastnil oveľa skôr, už od 80-tych rokov 20. storočia).
- adresa: Mount Gay Distilleries, St. Lucy, Barbados (liehovar), web: https://www.mountgayrum.com/, návštevnícke centrum sa nachádza v hlavnom meste Bridgetown
- na výrobu rumov sa používa melasa z vlastných zdrojov (asi 50% potreby, zvyšok je z iných miest na Barbadose a z Guyany) a voda filtrovaná cez prírodný koral (vlastná studňa)
- riadená fermentácia prebieha 30-36 hodín pomocou vlastných kmeňov kvasiniek v otvorených drevených fermentačných nádržiach
- destilácia prebieha v kontinuálnej stĺpcovej kolóne (column still) a v celkom štyroch medených pot still kotloch, ich kapacita sa pohybuje v rozmedzí 1 300-1 500 galónov (cca 5 000-5 500 litrov)
- starenie prebieha výhradne v dubových sudoch (ex-bourbon), rum ide do sudov pri 65-75% ABV, pričom anjelská daň je 10% -11% v prvom roku a 6% -7% v nasledujúcich rokoch (podobné je to vlastne na celom ostrove), sudy sa pred likvidáciou použijú trikrát
- na finiš sa pri niektorých špeciálnych vydaniach používajú sudy, v ktorých bol iný destilát ako bourbon, napríklad sudy po zadymenej (peated) škótskej single malt z Islay (Mount Gay XO The Peat Smoke Expressions), ale aj ex-port, ex-sherry, či raritné sudy z andského dubu,
- Mount Gay rumy nie sú dosladzované, ani sa do nich neprimiešavajú iné prísady meniace tradičný charakter pravého bajan rumu
Mount Gay Distillery sa zameriava výlučne na produkciu rumov vlastnej značky. Poďme sa teraz pozrieť na to, ako vyzerá súčasný sortiment rumov značky.
Core range (základný rad):
Eclipse – základný, referenčný rum značky, ktorý sa používa do všetkých blendov Mount Gay
Black Barrel (pozri moju recenziu)
Mount Gay XO (pozri recenziu)
Single Estate Series
Silver
Limited editions (limitované edície):
The PX Sherry Cask expression
Black Barrel Cask Strength
The Madeira Cask Expression
Andean Oak Cask
The Port Cask Expression
Pot Still Rum
XO: Peat Smoke Expression
West Indies Rum Distillery – WIRD
Kapacitne najväčšou destilérkou na ostrove je WIRD, alebo inak West Indies Rum Distillery. Liehovar vznikol ešte v roku 1893 pod názvom West India Rum Refinery, kedy ho spolu so svojim bratom založil George Stade. Nemecký inžinier týmto na Barbadose ako prvý zaviedol nový spôsob výroby rumu, keď vlastne hneď po jeho otvorení v ňom nainštaloval svetovú novinku – moderné stĺpové destilačné zariadenie. Vďaka ekonomicky výhodnejšej výrobe sa čochvíľa WIRD stal najväčším producentom rumu na Barbadose a dnes aj najdôležitejším exportným podnikom Barbadosu. Destilérka inak sídli na atraktívnom mieste – na pláži v Black Rock v barbadoskej farnosti (parish) Saint Michael.
Od roku 2017 patrí WIRD pod Maison Ferrand. Alexander Gabriel si tak splnil odveký sen, vlastniť v Karibiku rumovú pálenicu, kde by vznikali jeho svetoznáme Plantation rumy. WIRD získal od spoločnosti Goddard Enterprises Ltd. a s ňou rovno aj podiel v jamajských destilérkach Clarendon a Long Pond.
Vo WIRD sa používajú až tri typy destilačných zariadení. Nechýbajú samozrejme 2 kolóny, známa je 4stĺpcová John Dore 79 a 2 kotlíky, medzi ktorými je medený pot still ešte z 19.storočia, ktorý volajú Gregg’s Farm. No a najväčšou raritou je Vulcan Triple Chamber Still, komorové destilačné zariadenie, ktoré je podľa všetkého jediné svojho druhu na svete.
- adresa: Brighton, Black Rock, St. Michael, Barbados, web: https://www.instagram.com/westindiesrumdistillery/, https://maisonferrand.com/
- WIRD je veľkovýrobca rumu, ktorý ho dodáva po celom svete najrôznejším bottlerom a značkám. Ich dovtedy najznámejšia vlastná značka rumov s názvom Cockspur ale nebola súčasťou dohody s Maison Ferrand.
- Ako prebiehala výroba vo WIRD ešte pred akvizíciou Francúzmi z Maison Ferrand (zdroj):
- liehovar funguje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, výsledkom je až 15 miliónov litrov čistého alkoholu ročne
- väčšina alkoholu ide von vo veľkoobjemových kontajneroch, WIRD má ale aj vlastnú plničku, ktorá sa používa tiež na fľašovanie produktov tretích strán (napríklad Pusser’s alebo Afrohead)
- na výrobu sa používa melasa predovšetkým z Guyany, Barbadosu a Mexika, krátka 24 hodinová fermentácia prebieha vo veľkých nádržiach s objemom až 200 tisíc litrov a používa sa rovnaká pri všetkých produktoch
- destilácia prebieha takmer výlučne v kolónach, oproti týmto objemom je pot still naozaj len zlomok produkcie – kotlíky bežia len jeden mesiac v roku
- destilát ide von pri 95% ABV, po zriedení 5:1 sa potrubím prečerpáva až k moru, kde sa ním plnia veľké nádrže na lodiach. Narozdiel od Foursquare či Mount Gay vo WIRD veľmi nedržia staré zásoby, pred rokom 2017 to bolo len okolo 5 000 sudov (už spomínané destilérky ich majú v držbe cez 40 000)
- West Indies boli dlhodobo najväčším dodávateľom barbadoského rumu pre Plantation Rum, tí však vtedy brali aj starené rumy z Foursquare. Dnes už túto destilérku vlastnia, takže primárne v jej blendoch nájdete vlastné „WIRD“ rumy (ako napríklad aj v najnovšej špecialitke Plantation Sealander)
- Čerstvá novinka Plantation Sealander kombinuje rumy z Barbadosu, Fidži a Maurícia (Atlantik + Pacifik + Indický oceán) do jednej vzrušujúcej zmesi.
- Rumy z Barbadosu sú z destilérky West Indies, pot still + column still, starené 8 rokov v ex-bourbon sudoch, z Fidži je to zase melasový column still, ktorý zreje 5 rokov v extra vypálených sudoch, no a z Maurícia je to tichý nestarnúci column still zo šťavy cukrovej trstiny.
- Čo všetko sa vďaka tomu objaví v jeho chuti a vôni? Ovocie s vrstvami vanilky korenia a kokosu (Barbados), dymová ovocnosť (Fidži) a trávnatý, bylinný svieži nádych agricole rhumu z Maurícia.
St. Nicholas Abbey
Na zozname rumových liehovarov Barbadosu je od roku 2006 aj malá destilérka St. Nicholas Abbey. Tú opätovne sprevádzkoval barbadoský rodák Larry Warren na kúpenom panstve zahŕňajúcom aj plantáže cukrovej trstiny s cukrovarom (na celkovej ploche až 162 hektárov, plantáže majú dokopy 85 ha, pre potreby podniku sa z toho využíva 25 ha). Pôvodne sa panstvo volalo Jacobean a založil ho ešte v roku 1658 plukovník Benjamin Berringer – dnes je tento plantážny dom či kaštieľ len jeden z troch skutočných jakobínskych sídiel na západnej pologuli).
Rum sa tu začal vyrábať v roku 1750, keď ho vlastnil Sir John Gay Alleyne – áno, je to práve ten Sir, na ktorého počesť nazvali Mount Gay, ktorý vyvinul pre St. Nicholas vlastnú receptúru. Na vrchole produkcie sa táto plantáž s liehovarom považovala za jednu najúspešnejších na Barbadose.
Zaujímavosť: v roku 1810 ho kúpil pra-pra-pra…dedo známeho britského herca Benedicta Cumberbatcha, ktorý na Barbadose už vlastnil niekoľko plantáží aj s otrokmi – dnes kvôli tomu Benedict čelí žalobám za odškodnenie rodín predkov držaných v otroctve.
- adresa: St. Nicholas Abbey, Cherry Tree Hill, St. Peter, Barbados, web: https://stnicholasabbey.com/
- Warren začínal so svojim rumom tak, že nakúpil starené zásoby z Foursquare a pokračoval v ich zrení tak, že do nich primiešaval vlastný čerstvý destilát.
- Na výrobu používa vlastnú trstinu, ktorú drví starožitný parný stroj z roku 1890 (pôvodne to robil starý veterný mlyn). Takto získaná šťava má pomerne vysoký obsah cukru, a jej výťažnosť je pomerne nízka, pretože parný stroj trstinu lisuje len raz. Svoje pôvodné rumy teda St. Nicholas Abbey získava zo šťavy a nie z melasy ako ostatné destilérky na Barbadose.
- Získaná šťava potom ide takmer okamžite do vákuového evaporátora (odparovača), ktorý ju zredukuje na sirup. Ten sa potom lepšie skladuje, a to až dovtedy, kým sa nevyužije k výrobe rumu.
- Pred fermentáciou sa sirup rehydratuje, pričom sa k tomu používa voda z vlastných studní – voda u Barbadosu je inak veľmi uznávaná vďaka koralovému podložiu ostrova, ktoré pôsobí ako prirodzený vápencový filter. Úplná čistota vody sa potom zabezpečí reverznou osmózou. Samotná fermentácia s použitím domácich kvasiniek trvá 5 dní v 3 000 litrových nádržiach.
- Rum sa následne destiluje v medenom pot still kotlíku menom Annabelle, ktorý vyrobila renomovaná nemecká spoločnosť Arnold Holstein na mieru prispôsobený podmienkam St. Nicholas Abbey. S čím im mimochodom pomohol ich rumový mentor Richard Seale z Foursquare.
- Objem kotlíka je 600 litrov, pričom jednu várku spracováva aj niekoľko dní. Z destilátora vychádza destilát o sile 92%, ktorý potom ide do suda riedený na 62% ABV, biely nestarený rum sa okamžite riedi na 40% ABV.
- Starnutie týchto rumov je na Barbados takisto výnimočné, panstvo St. Nicholas a ich pivnice sú orientované na východnom pobreží, ktoré obmýva oceán, narozdiel od ostatných liehovarov, ktoré sú na karibskom pobreží a na vysočine. Plantáž takto dokonale využíva osviežujúce pasáty, ktoré podporujú zrenie rumu.
- Starenie prebieha v starých dubových sudoch po bourbone a rumoch z Foursquare. Do fliaš sa potom stáčajú rumy z jediného suda bez blendovania (single cask). Každá jedna fľaša je pritom jedinečná…
- Zátky na vrchu sú vyrezané z mahagónových stromov, pochádzajúcich z „Cherry tree hill“, na nich je kožená pečať s logom Saint Nicholas Abbey. Všetky etikety sa aplikujú ručne a na každú karafu domáca pani Anna Warren napokon vyryje dátum fľaškovania, číslo suda a číslo karafy. Brány destilérky tak ročne opustí len 10 000 fliaš (údaj z roku 2023).
St. Nicholas Abbey patrí medzi 10 najlepších atrakcií Karibiku za rok 2023 podľa čitateľov USAtoday
Pre cestovateľov tu mám jednu zaujímavú informáciu. Podľa čitateľov USA Today, čo je jeden z najznámejších a najpredávanejších amerických denníkov, je jakobínska usadlosť v St. Nicholas Abbey a celé návštevnícke centrum jedno z najatraktívnejších miest v Karibiku. Dom je dobovo zariadený, takisto sa dá pozrieť ako funguje pálenica s celým výrobným procesom, od spracovania trstiny parným strojom až po destiláciu a starenie v sudoch. Veľkým lákadlom je aj železnica St. Nicholas Abbey Heritage Railway, ktorá bola otvorená koncom roka 2018 s autentickou parnou lokomotívou z roku 1914. Môžete ňou absolvovať okružnú prehliadku po celom panstve cez lesy a pozdĺž nádherného pobrežia.
Sortiment rumov Saint Nicholas Abbey
Produkcia destilérky St. Nicholas Abbey je ozaj len kvapkou v barbadoskom rumovom mori. U nás sa s ich rumami stretnete naozaj len výnimočne. Každopádne na výber je celkom široká škála. V základnom rade je to 5yo, 8yo, 12yo a 15yo – tie sú vyrobené priamo v destilérke z vlastnej cukrovej trstiny (a samozrejme aj nestarený St. Nicholas Abbey White rum). Staršie rumy, od 18 yo vyššie, starnú síce tiež v pivniciach panstva, tie však majú rumový základ Foursquare rumov zakúpených pri štarte podniku.
Budúce rumové destilérky na Barbadose
Na Barbadose čo nevidieť začnú naplno pracovať aj ďalšie dve rumové destilérky. Jedna už funguje na Hopewell Plantation a aktuálne vyrába gin. Druhá na Bentley Plantation je zase investíciou škótskeho výrobcu whisky Kilchoman. Len pre zaujímavosť, obaja noví rumoví hráči podporili GI „Barbados rum“, tak ako ho navrhuje trojica Foursquare, Mount Gay a St. Nicholas Abbey.
Greg Cozier a Hopewell Distillery
Zakladateľ destilérky Greg Hozier je z váženej rodiny, ktorej korene na Barbadose siahajú až do roku 1637, keď na ostrov dorazil jeho predok John Cozier. Jeho ďalší predok, tentoraz z matkinej strany, Perkins prišiel na ostrov o generáciu neskôr. Ďalší Perkins, konkrétne už jeho prastarý otec E. O. Perkins, dokonca riadil liehovar a plantáž Mount Gay, kým ich v roku 1918 nekúpil A. F. Ward. Jeho syn potom od roku 1944 blendoval a fľašoval vlastnú značku rumu.
Greg pred piatimi rokmi s pomocou Richarda Sealeho (ako inak) opätovne rozbehol rodinné podnikanie s rumom. Predminulý rok (2022) kúpil Hoppewel Plantation a postavil na ňom malý liehovar na výrobu ginu (z cukrovej trstiny). Najneskôr do štyroch rokov plánuje výrobu rozšíriť o rumy, vrátane ich starenia. Ak by ste sa tam chceli uchádzať o post master distillera, nech sa páči – tu je ponuka. 🙂
Bentley Plantation a Kilchoman
Na rumovej mape Barbadosu sa čochvíľa objaví aj novučičká destilérka v Bentley, do ktorej investoval ambiciózny škótsky výrobca single malt whisky Kilchoman. Táto nezávislá rodinná pálenica inak vznikla na ostrove Islay len v roku 2005. V máji minulého roka oznámili, že po získaní všetkých povolení začínajú s výstavbou úplne nového liehovaru v „parish“ St. Philip, kde sa nachádza opustené panstvo Bentley Mansion. Na pozemku s plochou 9 akrov (zhruba 3,5 hektára) bude stáť mlyn, sklad sudov a samozrejme liehovar, v ktorom budú naplno pracovať dva medené kotlíky (pot still).
Na výrobu svojich rumov plánuje použiť cukrovú trstinu z miestnych plantáží, hlavne v okolí Bentley Mansion. Podobne ako v St. Nicholas Abbey sa bude vyrábať zo šťavy, respektíve sirupu z cukrovej trstiny. V pálenici sa bude rum nielen destilovať, ale teda aj zrieť a fľašovať. S rozbehom im pomôže Frank Ward – legenda bajan rumov a bývalý výkonný riaditeľ Mount Gay.
Barbados Master Blenders
Richard Seale (Foursquare)
Richard Seale z Foursquare je považovaný za jedného z najlepších a najuznávanejších majstrov destilatérov a master blenderov rumu v Karibiku.
Krátky životopis:
- Master Distiller & Master Blender, Foursquare Rum Distillery
- štvrtá generácia rodiny Seale, ktorá vedie RL Seale & Co. od jej založenia v roku 1926, zakladateľ: Reginald Leon Seale
- v spoločnosti od roku 1993, obnovený liehovar Foursquare Rum Distillery bol potom aj vďaka nemu „znovuotvorený“ už v roku 1996
- vzdelanie: Harrison College na Barbadose, po promócii následne získal prestížne štipendium Barbados Government Scholarship, ďalej bakalárske a magisterské štúdium na University of London
- s manželkou Gayle a dvomi deťmi (Christian a Victoria) žije v St. Philip v Barbadose, kde sídli aj „jeho“ destilérka
- inovácie v destilérke pod Richardovým vedením: presné riadenie fermentácie, destilácia pod vákuom…
- takto ho opisuje Dave Broom odborník na whisky a rum (autor kníh Svetový atlas whisky, či Rum – The Manual): „Richard je jeden spochybňujúci a svojhlavý Barbadosan, ktorý rum voviedol do 21. storočia“
- ako má vyzerať rum podľa R. Seala: „…keď budeme chcieť oceniť rum, nemôžeme do neho, podľa môjho názoru, nič pridávať a mali by sme ho posudzovať ako čistý rum…, keď má niekto rád sladké, tak nech mu ho následne zmieša s niečím sladkým barman…, akonáhle pridáte do rumu cukor, nemôžete objektívne posúdiť jeho kvalitu…“
- jeho prvý rum v pozícii master blendera bol Doorly’s XO, najinšpiratívnejší rum je zase podľa neho jamajský Hampden, pretože zachováva metódy výroby z 18. storočia a bolo mu veľkou cťou s nimi úzko spolupracovať pri výrobe rumu Veritas
Alexandre Gabriel (WIRD)
Ďalší rumový fanatik Alexandre Gabriel je majiteľ a tiež hlavný master blender rumov Plantation. Pod krídla jeho spoločnosti Maison Ferrand patrí od roku 2017 aj už zmieňovaná najväčšia pálenica na Barbadose West Indies Rum Distillery (WIRD). Ako sám hovorí, mať vlastný liehovar v Karibiku bolo jeho snom už mnoho rokov…
- Gabriel sa narodil v Južnom Burgundsku do rodiny s dlhou tradíciou výroby destilátov z hrozna. Pôvodne vyštudoval ekonomiku ale život to zariadil napokon tak, že sa stal jedným z najväčších svetových odborníkov na alkohol.
- Na začiatku svojej „alko“ kariéry „objavil“ v prémiovej oblasti Grande Champagne jeden z najstarších koňakových domov vo Francúzsku Maison Ferrand, ktorý bol takmer pred krachom a dohodol sa s nimi na spolupráci.
- Značku vtedy zachránila spásonosná Alexandrova myšlienka, že sudy po koňaku by sa mohli predávať záujemcom z radu mnohých rumových destilérok v Karibiku. Aj vďaka takto nadviazaným kontaktom neskôr vznikla Gabrielova známa značka rumov Plantation.
- Rumy Plantation sú známe tým, že používajú princíp dvojitého starenia. Najprv zrejú tropicky v materskej krajine v Karibiku a následne v kontinentálnej Európe v ex-cognac sudoch.
O Gabrielovi by to vydalo aj na jednu celkom hrubú knižku. Nielen z toho dôvodu mu preto na našom webe AlkoTip venujeme svoj vlastný článok (už zanedlho). Rovnakú česť 🙂 sme preukázali už aj Lucovi Garganovi z Velieru, a verím, že postupne budú pribúdať aj ďalší rumoví veľmajstri. Takže na tomto mieste pridám už „len“ pár zaujímavostí.
V roku 1996 Gabriel uviedol na trh gin s názvom Citadelle. Gurmánsky gin pre fajšmekrov bol sprvu prepadák, gin totiž v tých časoch nebol taký hit ako je tomu dnes. No po nejakom čase uspel na viacerých súťažiach v domovskej krajine ginu – v Anglicku a situácia sa začala obracať. V New York Times vyšiel v roku 1999 o ňom polstranový článok na pol strany. V Španielsku ho vychválil svetoznámy šéfkuchár Ferran Adrià a razom sa z ginu Citadelle stal hit. Dnes sa predáva v množstvách cez 1,5 milióna fliaš ročne. Borievky doň si už zabezpečuje sám, v Saintonge sa pestujú na výmere 5 hektárov.
Pridám ešte jednu rumovú zaujímavosť. Pre záujemcov z radu rumových (a koňakových) fanúšikov ponúka Alexandre možnosť získať originálny destilát, ktorý zreje na lodi „Barge 166“. 38,5 metrový čln typu Freycinet z roku 1948 získala spoločnosť Maison Ferrand v Bretónsku. Nechali ju kompletne zreštaurovať a prispôsobili na pojazdnú „bodegu“ so sudmi. Od roku 2021 kotví v v Issy-les-Moulineaux, v ramene Seiny, ktoré sa tiahne popri Ile Saint-Germain. Zmestí sa do nej až 1500 30 litrových súdkov, v ktorých dozrievajú rumy a koňaky v blahodárnej vlhkosti a pri pohupovaní na vlnách.
Alexandre Gabriel: „Dávam záujemcom možnosť prísť a vybrať si eau-de-vie z ponuky šiestich rumov a troch koňakov. Pomáham im vybrať ten správny destilát podľa ich chuti do 30 litrového suda a postarám sa o jeho zrenie. Destiláty ochutnávame každé tri mesiace, kým nedosiahnu zrelosť, s majiteľmi sudov alebo bez nich. Keď je hotovo, obsah sudu putuje do fliaš.“ Koľko takýto špás stojí? Len 2 000 až 4 000 €.
Trudiann Branker (Mount Gay)
V Mount Gay je táto dáma od roku 2019 v poradí len štvrtý Master Blender za posledných 40 rokov. A prvá žena. Trudiann Branker prevzala v spoločnosti toto žezlo po Allenovi Smithovi, ktorý pre Mount gay blendoval viac ako 25 rokov a vytvoril pri tom najznámejšie zmesi XO a 1703. Trudiann po štúdiu prírodných vied na Howard University vo Washingtone DC, a nadstavbe v Siebel Institute (Chicago) a Institute of Brewing and Distilling v Londýne, začínala v Mount Gay ako manažérka kvality, pričom úzko spolupracovala hlavne s Allenom, ktorý si ju napokon vybral za svojho nástupcu na tomto dôležitom poste.
Čo sa týka jej práce, tak stojí za prepracovaním vlajkových rumov značky – Black Barrel a XO. Pri Black Barrel išlo o zvýšenie vekového rozpätia. Pri Mount Gay XO zase o výraznejšiu diverzifikáciu sudov a pridanie starších rumov do blendu. K tomu treba prirátať aj nové vydania rumu z exkluzívnej edície Master Blender ako Madeira Cask, Peat Smoke a ďalšie.
Trudiann Branker o umení blendovania: „Vedieť, kedy je čas vybrať rum zo sudov a ktoré rumy by sa mali miešať spolu, sú základné zručnosti na dosiahnutie tej správnej chuti. Samozrejme, máme na to referenčnú hodnotu, ale existujú jemné nuansy, ktoré žiadna referenčná hodnota nedokáže predpovedať, takže s mojím tímom trávime dosť veľa času ovoniavaním a ochutnávaním rumov, robením si poznámok a následne ich prezeraním, aby sme zistili, ktoré sudy sa budú miešať do finálnych produktov.“
Larry Warren (St. Nicholas Abbey)
Larry Warren je majiteľ a zároveň aj Master Blender najmenšieho rodinného rumového liehovaru na Barbadose St. Nicholas Abbey. Je to inak aj jeden z najuznávanejších architektov na ostrove. A keď v roku 2006 kupoval so svojou manželkou Annou panstvo St. Nicholas Abbey, plánoval z neho spraviť sebestačný podnik, ktorý by pripomínal návštevníkom a budúcim generáciám celé bohatstvo histórie Barbadosu. A to sa mu aj podarilo ako ste si mohli prečítať vyššie pri popise destilérky. Okrem Larryho Warrena inak dohliada na výrobu rumu i Master Distiller Edwin Grifith a v spoločnosti sa tiež výrazne angažujú aj jeho synovia Simon a Shae.
Článok je zaradený do kategórie: Rumy
Mohlo by vás zaujímať
- Mayská legenda o dvojčatách a rum Cihuatán Folklore Dualidad
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Bratislave - piatok 26. január 2024, predajňa Svet Nápojov
- AlkoTip #7 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 19. január 2024, Hemingway Bar
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Seredi - piatok 12. januára 2024, Albero Rosso
- Luca Gargano (Velier) - poznajte jednu z najväčších osobností rumového sveta
- AlkoTip #6 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 15.december 2023, Hemingway Bar
- Ako vybrať rumový darček - nielen pre muža, aj na poslednú chvíľu
- AlkoTip Ochutnávka rumov v Nových Zámkoch - piatok 8. decembra 2023, Django Club
- AlkoTip #5 Ochutnávka rumov v Nitre - piatok 24.novembra 2023, Hemingway Bar
- Piráti - Rum - Karibik: legendárne spojenie, ktoré pozná každý, chcete vedieť viac?