Aperol Spritz (vyslovuje sa aperol špric) je obľúbený taliansky letný koktail, ktorý je veľmi osviežujúci a zároveň príjemne sladký. Jeho základnou ingredienciou je Aperol, čo je aperitív s pomarančovou chuťou a jemnými akcentami bylín. Okrem Aperolu budete do tohto nápoja potrebovať aj prosecco a sódu (🍹 prejsť rovno recept).
Ako vidíte, Aperol Spritz drink je nenáročný na suroviny a jednoduchá je aj jeho príprava. Ak teda hľadáte recept na Aperol Spritz, ste na správnom mieste. S našou pomocou vykúzlite osviežujúci nápoj ideálny na posedenie s priateľmi, či na oslavu, ktorý je hotový v priebehu pár minút. Okrem receptu na tento obľúbený miešaný nápoj sa pozrieme aj na to, ako tento drink vznikol.
- typ nápoja: koktail
- hlavný alkohol: Aperol
- doplnkový alkohol: Prosecco
- ostatné ingrediencie: sóda, ľad, pomaranč na ozdobu
- typ pohára: veľký vínový pohár alebo originál pohár na Aperol
Recept na Aperol Spritz
Populárny miešaný nápoj Aperol Spritz tvoria len tri ingrediencie a na jeho prípravu budete potrebovať Aperol, Prosecco a sódu. Samozrejme, tak ako do väčšiny koktailov, aj do Aperol Spritzu môžete pridať ľad a na ozdobu sa odporúča použiť plátok alebo mesiačik pomaranča. Aperol drink s podáva v originálnom pohári na Aperol alebo môžete použiť väčší pohár na víno. Pozrite sa teda, čo budete potrebovať na tento recept na Aperol Spritz v pomere 3:2:1.
Budeme potrebovať:
Ingrediencie
Aperol
Aperol je ovocný likér, ktorý sa zaraďuje medzi korenené likéry označené ako bittery, pričom je zvláštny tým, že obsah alkoholu je len 11%. Jeho farba je typicky oranžovočervená, no a chuť je ovocná s jemnou horkosťou. Vyrába sa z horca, výťažkov z pomaranča a jeho súčasťou sú aj aromatické byliny. Vôňu by sme opísali ako jemne alkoholickú s výraznou pomarančovou arómou doplnenou o vône bylín a vanilky. Chuť likéru je najskôr sladká, no po doznení sladkosti cítite príjemnú a korenistú horkosť. Zaujímavosťou je, že Aperol vznikol v Taliansku v roku 1919 v Padove.
Aperol je nezameniteľný a nenahraditeľný likér pre prípravu obľúbeného drinku Aperol Spritz, no použiť ho môžete aj na prípravu iných miešaných nápojov. Jeho sladká chuť so záverečnými horkastými korenistými tónmi výborne osvieži napríklad v kombinácii s pomarančovým džúsom.
Aperol sa používa aj do drinku Aperol Cosmopolitan, či do nápoja Aperol Gin a využijete ho aj na prípravu horúceho Aperol Spritz drinku.
Prosecco
Druhou prísadou potrebnou pre originál Aperol Spritz je Prosecco, ktoré by malo byť v ideálnom prípade suché. Toto talianske šumivé víno, ktoré sa vyrába v oblasti Benátska, je však označované trochu iným spôsobom ako je to pri vínach. Ak hľadáte chuťovo čo najviac suché Prosecco, mali by ste siahnuť po tom, ktoré je označené ako „Extra Brut“. Chuť označená ako „Dry“ bude najsladšia. Najčastejšie sa však môžete stretnúť so suchým Proseccom, ktoré je označované ako „Brut“.
Niekoľko tipov na Prosecco:
Sóda
Na doliatie budete potrebovať sódu alebo akúkoľvek perlivú vodu, pričom si môžete zvoliť perlivosť v stupni, aký vám vyhovuje. V originálnom recepte na Aperol Spritz sa však uvádza plne perlivá voda, resp. sóda.
Príprava nápoja
Ak sa pýtate, ako sa robí Aperol Spritz, v nasledujúcich riadkoch si jednoduchý spôsob jeho prípravy popíšeme. Návod na to, ako pripraviť Aperol Spritz vôbec nie je náročný a zvládne ho aj úplný začiatočník bez skúseností s prípravou miešaných nápojov. Postup je nasledovný – do pohára na Aperol vložte ľad a následne nalejte 3 diely Prosecca. Potom dolejte dva diely Aperolu a dolejte jedným dielom sódy, premiešajte. No a ak neviete, ako sa pije Aperol, tak odpoveď je jednoduchá – pohár ozdobte plátkom pomaranča, môžete pridať slamku a vychutnajte si tento osviežujúci miešaný nápoj.
Takto vyzerá príprava nápoja:
Poháre na Aperol Spritz
Aperol Spritz sa podáva buď v originálnych pohároch na Aperol, alebo môžete použiť aj veľké poháre na víno. Poháre na Aperol majú svieži a nadčasový dizajn a na prvý pohľad zaujmú. Ich výhodou je, že ich môžete použiť aj na podávanie iných miešaných drinkov a hodia sa aj na víno. Ide o poháre na stopke, ktorých objem sa pohybuje od 450 až do 650 ml.
Niekoľko tipov na poháre na Aperol:
- 1 cl = 10 ml
- koľko má Aperol Spritz kcal? – jeden pohár tohto drinku má okolo 150 kcal, čo je v porovnaní s inými miešanými nápojmi taká priemerná hodnota
- čím nahradiť prosecco? – ak nemáte doma prosecco, no chcete si pripraviť Aperol Spritz, môžete použiť pokojne aj šampanské alebo suché šumivé víno. Samozrejme, už to nebude originál Aperol Spritz, no chuťovo bude na nerozoznanie.
Aperol Spritz – obsah alkoholu
V prípade, že zachováte pri drinku Aperol Spritz pomer 3:2:1, čiže tri diely Prosecca, dva diely Aperolu a jeden diel sódy, mal by byť podiel alkoholu zhruba 9%. To je naozaj málo, ak si vezmeme, že napríklad Mojito môže mať 15% alkoholu a taký Long Island Iced Tea až 22% alkoholu.
Ďalšie recepty s Aperolom
Horúci Aperol Spritz
Recept na horúci Aperol Spritz drink oceníte počas chladných zimných večerov, kedy si môžete pripraviť niečo, čo sa trochu podobá punču. Aperolspric v teplej podobe vás prijemne zahreje a poteší vaše chuťové poháriky.
Na 6 porcií budete potrebovať:
- menší bio pomaranč
- 750 ml bieleho vína
- 500 ml jablkovej šťavy
- 4 lyžice pomarančového sirupu
Návod na tento horúci Aperol drink je veľmi jednoduchý. Najskôr si umyte pomaranč v horúcej vode, osušte ho a nakrájate na 6 plátkov. Biele víno, jablkovú šťavu, Aperol, pomarančový sirup a plátky pomaranča dajte do hrnca a pomaly zohrievajte. Dôležité je, aby nedošlo k varu. Potom už len stačí Aperol drink rozdeliť do 6 pohárov a do každého vložiť plátok pomaranča. Môžete podávať so slamkou alebo bez nej.
Aperol s džúsom (Aperol Orange)
Na dve porcie budete potrebovať:
- 80 ml Aperolu
- liter pomarančovej šťavy
- ľad, pomaranč na ozdobu
Postup na prípravu tohto nápoja s Aperolom je mimoriadne ľahký, tak ako aj iné Aperol recepty. Do každého pohára nalejte najskôr 40 ml Aperolu, potom pridajte ľad a doplňte pomarančovou šťavou. Môžete ozdobiť vetvičkou rozmarínu a plátkami pomaranču.
Aperol Spritz podľa IBA
Podľa IBA, čiže podľa Medzinárodnej barmanskej asociácie (International Bartenders Association) je recept na Aperol Spritz* takýto:
- 90 ml Prosecca
- 60 ml Aperolu
- strek sódy
Postup spočíva v tom, že všetky prísady nalejete do pohára na víno alebo na Aperol naplneného ľadom a jemne premiešate. Ozdobíte plátkom pomaranča a môžete podávať.
*Oficiálny zoznam koktailov IBA uznáva najžiadanejšie recepty, ktoré v priebehu rokov používajú barmani obsluhujúci najvýznamnejšie bary po celom svete. Zoznam oficiálnych koktailov IBA.
Ak máte vo svojom okolí milovníka drinku Aperol Spritz, máme pre vás tip na darček v podobe tohto setu.
Nájdete v ňom samotný Aperol spolu s Cinzano Prosecco, ktoré sa do Aperol Spritzu používalo v pôvodnom recepte.
Pôvod drinku Aperol Spritz
História Aperolu siaha do roku 1919, kedy bratia Luigi a Silvio Barbierovci vytvorili aperitív Aperol. Až dodnes sa Aperol vyrába podľa ich pôvodnej receptúry, ktorá je tajná, no vieme, že obsahuje sladké aj horké pomaranče. Popularita tohto likéru vzrástla pod 2. svetovej vojne, dovtedy sa tento nápoj popíjal skôr lokálne v oblasti Benátok a Padovy.
Recept na Aperol Spritz svetlo sveta uzrel až v 50. rokoch minulého storočia a vznikol ako ľahký drink vhodný na podávanie pred večerou. Nápoj mal priniesť osvieženie po horúcom talianskom letnom dni a pripraviť človeka na príjemný večer v spoločnosti.
Najčastejšie sa Aperol Spritz miešal s Cinzano Prosecco, ktoré sa vyrába na severe Talianska. No a keďže Taliani milujú prosecco, drink, ktorý v sebe spájal toto šumivé víno a citrusový horký aperitív si zamilovali. Netrvalo dlho a drink sa dostal za oceán, kde si tiež získal množstvo fanúšikov a veľkej obľube sa tam teší až dodnes. Zaujímavosťou je, že pôvodný recept na Aperol Spritz mal pomer prosecca a Aperolu 1:1, no a sóda bola naozaj len na doplnenie pohára.
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- recept na horúci Aperol Spritz – https://www.lecker.de/hot-aperol-72739.html
- história drinku Aperol Spritz – https://www.tuscanynowandmore.com/discover-italy/wine-other-italian-drinks/aperol-spritz
Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z likérov, Drinky z vína
Mohlo by vás zaujímať
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Alžírska káva - naša obľúbená kávová maškrta s vaječným likérom a šľahačkou (kompletný recept)
- Bavorák drink - rýchly recept na obľúbený ČR & SR nápoj (2 minúty)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)