Ako pripraviť Negroni drink – originálny taliansky recept

Veronika Štrbová
11. decembra 2023 0
Alko drink v malom pohári s pomarančom

Negroni je nepopierateľne jedným z najznámejších aperitívov na svete. Táto mierne horká zmes vyrobená len z troch ingrediencií sa stala jedným z najpozoruhodnejších kokteilov všetkých čias. Sofistikovaný drink Negroni vyžaruje chlad, elegantnú jednoduchosť a trochu tajomstva, podobne ako jeho pôvod. Kokteil je tak neuveriteľne slávny, že často ani nie je uvedený v barových ponukách, ale dá sa pripraviť tak ľahko ako gin s tonikom.

Základ tohto drinku tvorí gin, campari a vermút. Dozdobený je pomarančovou kôrou a doplnený ľadom. Čo je to vlastne za zvláštny, horký, jasne červený nápoj, ktorý pre vás barman tak nadšene pripravuje? Čítajte ďalej a zistite všetko, čo potrebujete vedieť o Negroni a naučte sa niekoľko receptov na ďalšie variácie drinku Negroni (prejsť rovno na recept).

Recept na Negroni drink

Negroni drink nie je vôbec zložitý na prípravu. Obsahuje len tri prísady, ktorými je gin, vermút a campari v rovnakom pomere. Samozrejme, nezabudnite na ľadové kocky a na dozdobenie pomarančovú kôru. Tento nápoj sa považuje prevažne za aperitív, ale môžete ho kľudne popíjať aj počas večera s priateľmi. Tradičný kokteil Negroni sa mieša, nepretrepáva sa v šejkri. Do pohára s ľadom postupne pridávate ingrediencie a nakoniec jemne premiešate.

Dozdobenie Negroni

Nápoj Negroni v pohári s pomarančovou kôrouKeď máte všetky prísady premiešané, nakoniec použite pomarančovú kôru. Chyťte ju do oboch rúk, skrúťte do vlnky a tým dodáte vášmu nápoju pomarančový nádych. Následne túto pomarančovú vlnku vložte do pohára ako ozdobu. V niektorých prípadoch sa používa aj celý mesiačik pomaranča, avšak nie je to nutné.

Čo budete potrebovať na prípravu drinku:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml campari
  • 30 ml sladkého červeného vermútu
  • pomarančová kôra, ľad

Ingrediencie

Gin

Hlavnou zložkou drinku Negroni je gin. Tento alkohol je vyrábaný destiláciou obilného kvasu a je ochutený borievkami. Najznámejší typ ginu, obvykle používaný v miešaných nápojoch, je London Dry Gin. Vyrába sa tak, že neutrálny obilný destilát sa po pridaní rastlinných látok redestiluje. Okrem borievky sa zvyčajne pridáva citrusová aróma, či už citrónová alebo pomarančová.

Medzi ďalšie rastlinné látky, ktoré môžu byť použité patrí aníz, koreň angelika, koreň sladkého drievka, škorica, limetková kôra, grapefruitová kôra, šafran, baobab, koriander, muškátový oriešok a veľa iných. V prípade, že by ste chceli podporiť slovenský trh, zakúpiť si môžete Gin Gin Slovakia.

Beefeater Gin
Beefeater Gin 40% 1 l (čistá fľaša)

Vysoko kvalitný gin Beefeater je jediný prémium London Dry Gin, ktorý sa destiluje v Londýne. Osviežujúci, čistý a zároveň ostrý gin s jemným nádychom citrusov a ovocia, vyvážený chuťou korenia. Farba je jasná a čistá v bezfarebnej fľaši. Vyrába sa z čistého obilného alkoholu a destiluje sa výhradne s prírodnými rastlinnými ingredienciami.

Predáva sa vo viac ako 170 krajinách na svete. Je výborným základom pre rôzne kokteily, použiť ho môžete napríklad na drink Long Island Iced Tea a iné drinky s obsahom ginu.

18,50 €

Campari

Campari patrí medzi horké talianske liehoviny, a zaraďuje sa medzi bittery (bitter je alkoholický preparát ochutený rastlinnými látkami, ktoré mu dodávajú horkú, kyslú alebo horkosladkú chuť). Má jasnú červenú farbu, ale horkú a botanickú chuť s jemnou sladkosťou. Je ťažké piť Campari priamo, ale krásne sadne so sódou alebo dokonca s pomarančovým džúsom. Pochádza z roku 1860 a pôvodne sa tento alkohol vyrábal v Miláne.

Tvorí jednu tretinu drinku Negroni, a je to (pravdepodobne) jediná ingrediencia, ktorú by ste nemali v tomto nápoji ani v jeho variáciách zameniť. Hoci patrí Campari medzi kľúčové ingrediencie Negroni, v niektorých krajinách ho predsa len nahrádzajú inou prísadou, ako napríklad Cappelletti z Talianska, Calisaya z Oregonu či svetoznámy Aperol. Všetky tieto horké bittery možno v drinku použiť, no so žiadnym nedosiahnete rovnakú originálnu chuť Negroni.

Campari Bitter 25% 0,7L
Campari Bitter 25% 0,7L

Campari je druh bitteru, ktorý má typickú žiarivo červenú farbu a je charakteristický lahodnou horkou chuťou. Je to alkoholický aperitív vyrábaný na báze vylúhovania horkých bylín, aromatických rastlín a ovocia v alkohole a vode. Obsahuje 25 % alkoholu.

Campari sa podáva s ľadom ako aperitív a môže byť tiež súčasťou rôznych miešaných nápojov. Pridaním pomarančovej alebo grapefruitovej šťavy nestráca svoju charakteristickú chuť. Je vhodnou ingredienciou v drinkoch ako Americano, Campari Spritz či Negroni Sbagliato.

15,85 €

Vermút

Vermút je „aromatizované víno“, do ktorého bol pridaný alkohol, a ktorého charakteristická chuť sa dosiahla použitím vhodných látok z bylín rodu palina. Prvý vermút namiešal v roku 1786 v Turíne Antonio Benedetto Carpano. Niesol názov Punt-é-Mes. Taliansky vermút je červený a sladký, francúzsky biely a suchý. U nás najznámejší vermút je Cinzano Bianco, Martini Rosato či Carpano Antica Formula. Vermút sa vyrába z 2.-3. ročných vín, do ktorých sa následne pridáva zmes korenia a byliniek. Následne sa budúci vermút dosladí a fortifikuje čistým alkoholom na 15 objemových %.

Cinzano Bianco
Cinzano Bianco - vermuth

Cinzano Bianco je u nás najznámejší druh vermútu, ktorý sa podáva ako aperitív na mnohých oslavách. Je vyrábaný zo základu kvalitného talianskeho bieleho alebo červeného vína, alkoholu a cukru, v ktorom sa potom lúhuje kombinácia bylín a korenia.

Receptúra je tajná, ale k základným koreninám, ktoré môžeme nájsť v chuti Cinzana, patrí muškátový oriešok, koriander, jalovec, pomarančová kôra, klinček a tou najdôležitejšou je palina.

11,80 €

 

Príprava nápoja

Pri akomkoľvek nápoji panuje nezhoda v tom, ako ho najlepšie pripraviť. V prípade Negroni sa tvrdí, že nápoj by mal byť pripravený liatím prísad priamo na ľad v pohári, v ktorom sa bude podávať, mierne premiešaný a potom ozdobený trochou pomarančovej kôry v tvare zatočenej vlnky. Nápoj sa mieša v pomere 1:1:1, pričom poslednou zložkou je voda v tvare ľadu. Pridať môžete do pohára buď jednu veľkú kocku ľadu alebo viac menších, avšak určite nie drvený ľad, pretože ten sa rýchlo topí a rozriedi váš kokteil.

Pozrite si tri famózne postupy prípravy Negroni:

How To Make a Negroni Cocktail Home | Pro | Expert

 

Tipy na poháre pre Negroni drink:

Negroni sa podáva v pohároch na whisky, podobne ako preslávený kokteil Old Fashioned. Môžete zvoliť jednu naozaj veľkú kocku ľadu alebo viac menších, ale rozhodne nepoužívajte príliš drobný ľad, drink by sa vám až veľmi rýchlo riedil vodou.

Bohemia Jihlava Poháre na whisky NICOLETTE 350 ml, 6 ks
50,86 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
RCR TATTOO pohár DOF 337 ml, 6 ks
23,55 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Bohemia Jihlava Pohár HAVANA 300 ml, 6 ks
53,82 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Crystalex Poháre MATTE ZIG 280 ml, 4 ks
19,94 €
Do obchodu SklenenyShop.sk

Pozrieť ďalšie

 

Čo je Negroni a ako chutí

Sofistikovaný Negroni vyžaruje chlad, elegantnú jednoduchosť a trochu tajomstva, podobne ako jeho pôvod. Negroni pochádza z Talianska a patrí dokonca medzi 10 najobľúbenejších kokteilov na svete. Ťažko totiž odolať skvelej kombinácii ginu, horkého campari a sladkého vermutu. Spojením týchto troch ingrediencií teda získate výnimočný svetoznámy kokteil Negroni.

Nezabudnite však ani na pomarančovú kôru. Tá sa pridáva do drinku nakoniec, v podobe vlnovky, ktorou takpovediac dovoniate váš drink. Chuť Negroni je horká, zachádza však mierne do sladka, pocítite aj bylinné a kvetinové tóny. Tento klasický kokteil v štýle aperitívu môže vyzerať ako očarujúca, rubínovo-červená, sladká talianska pochúťka, je však rafinovaná, trochu trpká a plná prekvapení. Negroni, hoci je jednoduché na prípravu len z troch miešaných ingrediencií, je diabolsky komplexné, osviežujúce a vrstvené horkými, pikantnými tónmi grapefruitu a borievky.

Pýtate sa, či nie je Negroni drink príliš horký? Vôbec nie. Sladký vermút vyvažuje svoje klasické horké a bylinné vlastnosti a vytvára lahodnú zmes, ktorá je presne dostatočne horká. Ak máte už dosť príliš sladkých alebo kyslých kokteilov, Negroni prináša úplne novú úroveň hĺbky chuti, ktorá sa dobre prispôsobí každému ročnému obdobiu. Jasné citrusové príchute robia Negroni osviežujúcim v lete, zatiaľ čo horké, bylinkové tóny vás zahrejú v chladnejších zimných mesiacoch.

Zaujímavosti o Negroni:

  • Menej autentický, ale zato jemnejší nápoj vznikne zmiešaním ginu, červeného vermútu a bieleho vermútu.
  • V USA býva často servírované s perlivou vodou a ozdobené citrónom (skôr než inak bežnejším pomarančom).
  • Počas horúcich letných dní býva riedené sódou, aby sa zmiernili účinky alkoholu.

 

Ďalšie varianty drinku Negroni

Existuje skutočne veľa variant tohto drinku.

Boulevardier – charakteristický nápoj spisovateľky Erskine Gwynne, ktorá nahradila gin v Negroni bourbonom alebo ražnou whisky, čím vytvorila bohatší, tmavší a sladší nápoj
The Old Pal – ktorý sa prvýkrát objavil v knihe Harryho MacElhona The ABCs of Cocktails v roku 1922, ako liehovinu používa kanadskú whisky a používa skôr suchý vermút ako sladký
Negroni Sbagliato – bolo údajne vytvorené, keď jeden barman nejako náhodne použil prosecco namiesto ginu v Negroni
Kingstone Negroni – gin bol v minulosti nahradený jamajským rumom
Negroski – opäť je rozšírené najviac v Taliansku, tentoraz je ale gin nahradený vodkou

 

História Negroni drinku

Negroni drinku predchádzalo Americano

V roku 1860 mal Gaspare Campari, ktorý vyrobil túto liehovinu, bar s názvom „Caffè Campari“. Tam vyrobil nápoj s názvom Milano-Torino, zmes Campari (z Milána), sladkého vermútu (z Turína) a sódovej vody s plátkom citróna alebo pomaranča. Príbeh hovorí, že nápoj sa stal počas prohibície medzi Američanmi v zahraničí taký populárny, že ho nakoniec zmenili na Americano.

 

1.verzia vzniku Negroni

Jeden príbeh hovorí, že Negroni je pomenované podľa grófa menom Camillo Negroni, ktorý strávil veľa času v Spojených štátoch ako hazardný hráč a kovboj. Po prvej svetovej vojne sa vrátil do talianskej Florencie, kde pracoval v bare „Caffè Casoni“. Tam si v roku 1919 objednal svoje Milano-Torino s ginom namiesto sódy. Nová variácia bola čoraz žiadanejšia, a tak v dôsledku jej popularity rodina Negroni založila liehovar Negroni, ktorý vyrábal hotovú verziu s názvom Antico Negroni 1919.

2.verzia vzniku Negroni

Protiklad k vyššie uvedenému je, že kokteil vytvoril v Senegale koncom 19. storočia generál Pascal Olivier de Negroni. Podľa generálových potomkov a záznamov o zachovaní v Senegale sa kapitán francúzskej armády podelil o tajomstvá Negroni po celom meste Dakar. Niektoré správy dokonca naznačujú, že kokteil bol vytvorený na oslavu manželstva medzi generálom a jeho milovanou manželkou.

Napriek diskutabilnému príbehu o pôvode je jedna vec istá: Negroni je lahodne dokonalý, ľahko pripraviteľný celosezónny kokteil, ktorý povzbudí chuť do jedla a nadchne každého milovníka miešaných drinkov.

 

„Je Negroni mužský nápoj?“

Bežná otázka, ktorá sa pravdepodobne objavila, keď James Bond začal považovať Negroni za jeden z jeho obľúbených nápojov (samozrejme, keď nepopíjal Martini). Negroni však nie je ani mužský ani ženský nápoj, je to nápoj pre každého. Na Negroni je niečo veľmi cool a rovnostárske, vďaka čomu muži aj ženy vyžarujú eleganciu s úplnou jednoduchosťou. Negroni nie je žiadny slabý nápoj, tento drink má priemerný obsah alkoholu okolo 24 % ABV.

💡 Čo znamená skratka ABV?

ABV – Alcohol by volume

Alkohol podľa objemu je štandardná miera toho, koľko alkoholu je obsiahnutého v danom objeme alkoholického nápoja.

 

Negroni week

V priebehu rokov si drink Negroni získal uznanie ako jeden z najlepších kokteilov na svete. Výsledkom toho je, že teraz je mu venovaných sedem dní plných osláv, na ktorých zúčastnené bary a reštaurácie dávajú časť výťažku z predaja Negroni na charitu. Stručne povedané, týždeň Negroni je o zdvihnutí pohára pre dobrú vec. V roku 2022 vyšiel Negroni week na 12. – 18. september 2022. Na tejto celosvetovej akcii miešajú barmani Negroni a jeho najrôznejšie variácie.

3 recepty na prípravu rôznych variant Negroni:

Kingston Negroni

Nápoj Negroni v pohári s pomarančovou kôrouIngrediencie:

  • 30 ml jamajský rum
  • 30 ml sladký vermút
  • 30 ml campari
  • ľad, pomarančová kôra

Príprava:
Zmiešajte všetky ingrediencie a premiešajte s ľadom. Preceďte do kamenného pohára cez veľkú kocku ľadu a ozdobte dlhou orezanou pomarančovou kôrou.

 

Negroni Sbagliato

Nalievanie vermútu a prosecca do jedného poháraIngrediencie:

  • 30 ml vermút
  • 30 ml campari
  • 30 ml prosecco
  • ľad, pomarančová kôra

Príprava:
Skombinujte vermút a Campari v pohári naplnenom ľadom. Nalejte prosecco, premiešajte, aby sa spojili všetky prísady a ozdobte.

 

Boulevardier

Miešaný drink v pohári s ľadomIngrediencie:

  • 45 ml bourbon
  • 30 ml campari
  • 30 ml sladký vermút
  • ľad, pomarančová kôra

Príprava:
Všetky ingrediencie dobre premiešajte s ľadom v miešacom pohári a potom sceďte do vychladeného pohára. Ozdobte pomarančovou kôrou.

 

Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:

 

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (27 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada si vychutnávam skvelé drinky v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Hoci mám svojich favoritov, nebránim sa novým chutiam a vyskúšam aj zatiaľ nepoznané miešané nápoje, o ktorých sa vám rada zmienim aj tu. Samozrejme, dbám aj na profesionálnu stránku, a preto si dávam na obsahu záležať. Tak, na zdravie!

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.