Grasshopper je klasický kokteil, ktorý hneď na prvý pohľad osloví svojou výraznou zelenou farbou a na ten druhý aj svojou bohatou krémovou chuťou. Je to sladký chutný nápoj, ktorý kombinuje zelený mätový likér, čokoládový likér a smotany. Príprava trvá len pár minút, prečítajte si ako na to. Na konci s názorným videom. Nevynechajte ani pár zaujímavostí o jeho pôvode.
- chuť: sladká a krémová, s výraznými tónmi mäty a čokolády
- doba prípravy: 3 až 5 minút, vrátane miešania a servírovania nápoja
- obťažnosť: nízka – vyžaduje si len zmiešanie rovnakých dielov troch ingrediencií a pretrepanie v šejkri
- hlavný alkohol: zelený mätový likér (crème de menthe) a čokoládový likér (crème de cacao)
- typ pohára: koktailové poháre (cocktail glass) alebo poháre na martini
Grasshopper, charakteristický pre svoju ozaj výraznú zelenú farbu a sladkú, krémovú chuť, je kokteil s fascinujúcim pôvodom. Jeho história siaha už na začiatok 20. storočia a je spojená s barom Tujague’s v New Orleans, ktorý je jedným z najstarších a najrenomovanejších barov v Spojených štátoch.
Je inak veľmi zaujímavé, koľko skvelých a svetoznámych drinkov má svoj pôvod práve v New Orleans. Okrem Grasshopper je to napríklad aj Sazerac, Gin fizz, Hurricane, New Orleans Mule a mnoho ďalších. A pripojím ešte jednu zaujímavosť. Jeho názov „Grasshopper“ je inšpirovaný zelenou kobylkou, alebo lúčnym koníkom ak chcete (angl. grasshopper).
Podľa tradície bol Grasshopper vytvorený Philibertem Guichetom, majiteľom Tujague’s, na kokteilovej súťaži v New Yorku v roku 1928, kde získal druhé miesto. Popularita Grasshoppera vzrástla počas obdobia prohibície v USA, keď sa ľudia zameriavali na výrobu sladších kokteilov, aby v pohári lepšie zamaskovali nelegálny alkohol. Vrchol svojej popularity však dosiahol počas 50. a 60. rokov minulého storočia, kedy sa stal synonymom pre štýlové večerné párty a mnohé spoločenské udalosti.
Ingrediencie
- 30 ml zelený mätový likér (napríklad Bols Peppermint Green)
- 30 ml čokoládový likér (napríklad Bols Creme De Cacao Brown)
- 30 ml smotana
- ľad
Postup prípravy
- do šejkra naplneného ľadom pridajte zelený mätový likér, čokoládový likér a smotanu
- dobre pretrepte
- preceďte do vychladeného kokteilového pohára
- na ozdobu môžete použiť čerstvé lístky mäty a nastrúhanú čokoládu
Video
Tento kokteil je známy pre svoju bohatú a dezertnú chuť, ktorá spája chladivú sviežosť mäty s hĺbkou čokoládového likéru. Grasshopper sa preto považuje skôr za dezertný kokteil než za tradičný aperitív alebo digestív. Pozrite si krátke video ako na jeho prípravu:
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z likérov
Mohlo by vás zaujímať
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Alžírska káva - naša obľúbená kávová maškrta s vaječným likérom a šľahačkou (kompletný recept)
- Bavorák drink - rýchly recept na obľúbený ČR & SR nápoj (2 minúty)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)
- Horúce talianske Bombardino - ingrediencie a postup ako na to (5 minút)