Bombardino je tradičný taliansky zimný nápoj, ktorý pochádza z oblasti Álp. Je obľúbený predovšetkým v lyžiarskych strediskách. Názov „Bombardino“ inak v preklade znamená „malá bomba“. Toto svoje pomenovanie pravdepodobne získal kvôli svojej silnej chuti a schopnosti zahriať aj v tom najchladnejšom počasí.
- chuť: bohatá, krémová chuť s jemnými tónmi vaječného likéru, karamelu a alkoholu, ktorá je zároveň sladká a silná
- doba prípravy: približne 5 minút
- obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje si zahrievanie a miešanie niekoľkých ingrediencií (samotná príprava je ale celkom rýchla)
- hlavný alkohol: vaječný likér a brandy prípadne tmavý rum
- typ pohára: ideálne pohár na varené víno, alebo akýkoľvek hrnček z hrubšieho skla
Bombardino je tradičný taliansky zimný nápoj, ktorý má svoje korene v Alpách, a kde je obzvlášť obľúbený v lyžiarskych strediskách. Pôvod jeho názvu, ktorý v preklade znamená „malá bomba“, je často spájaný s jeho silnou a chutnou „výbušnosťou“ a schopnosťou rýchlo zahriať v mrazivom počasí.
Bombardino bol podľa niektorých zdrojov vynájdený už v 70. rokoch 20. storočia. Čo hovorí legenda? Dvojica zmorených lyžiarov sa vtedy vrátila do horskej chaty po ťažkej snehovej búrke, poprosili barmana o nápoj, ktorý by ich čo najskôr zahrial. Chatár preto zmixoval vaječný likér s brandy a nápoj podával so šľahačkou na vrchu. Lyžiari boli nadšení a nápoj rýchlo získal na obľube.
Dnes je Bombardino populárny po celom svete, ale najviac je stále spojený s talianskymi Alpami. Mnohé bary a chaty v tejto oblasti majú svoje vlastné varianty a tajné recepty, takže každá návšteva nového podniku dokáže prekvapiť. Pokiaľ sa vydáte do Talianska na lyžovačku, je takmer až vašou „svätou“ povinnosťou vyskúšať tento tradičný nápoj a zažiť jeho hrejivé účinky.
Ingrediencie
- 30 ml brandy alebo rumu
- 30 ml vaječného likéru (tip: skúste zameniť s Bumbu Cream)
- šľahačka (na ozdobu)
- čokoládový prášok/kakao (na ozdobu)
Postup prípravy
- v malom hrnci zohrejte vaječný likér
- pridajte brandy alebo rum
- zmes miešajte až kým sa poriadne nezohreje, ale nedovoľte aby zovrela
- nalejte do pohára a na vrch pridajte šľahačku a posypte kakaom
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje horúci nápoj Bombardino, tu nájdete názornú ukážku. V tomto prípade k vaječnému likéru ide francúzske brandy. Pokojne ho však doma môžete zameniť za kvalitný rum.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z likérov, Drinky z rumu
Mohlo by vás zaujímať
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Alžírska káva - naša obľúbená kávová maškrta s vaječným likérom a šľahačkou (kompletný recept)
- Bavorák drink - rýchly recept na obľúbený ČR & SR nápoj (2 minúty)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)