Kto namiešal prvé Martini na svete? Bol to kalifornský prospektor počas zlatej horúčky v roku 1849 alebo barman v newyorskom hoteli o 50 rokov neskôr? Keď čoraz viac barmanov začalo experimentovať s ginom a vermutom tak to bol s najväčšou pravdepodobnosťou práve kokteil Martini, ktorý sa objavil na viacerých miestach naraz.
- chuť: suchá, horkastá, chladná, elegantná s nádychom citrusov
- doba prípravy: 3 minúty
- obtiažnosť: stredne ťažká
- hlavný alkohol: London Dry Gin (náš výber najlepších ginov), suchý vermút – Martini Bianco
- doplnkový alkohol: pomarančový bitter
- typ pohára: poháre na Martini
Jeden fakt však vieme: Pôvodná podoba nápoja bola podľa prvých receptov sladká. V knihách o kokteiloch z 19. storočia sa pravidelne uvádzal taliansky (sladký) vermut. Suché Martini nadobudlo svoju súčasnú podobu na prelome storočí, keď sa začal používať suchý (dry) gin, suchý vermut a možno aj troška pomarančového bitteru.
Pri príprave tohto nápoja je nevyhnutné začať s dobrými ingredienciami – v takomto jednoduchom drinku sa nenáde miesto pre nekvalitný gin alebo vermut. Určite začnite s london dry gin. Potom pridajte trochu dry vermutu. O pomere sa dá rokovať, ale bežné vzorce na suché Martini sa zvyčajne pohybujú v rozmedzí štyri až osem dielov ginu na jeden diel vermutu. Pomarančový bitter spojí chute dohromady.
Napriek náročným požiadavkám istého fiktívneho britského špióna sa má Martini miešať, nie pretrepávať. Drink by mal byť číry a bez ľadových úlomkov. Nezabudnite ho miešať aspoň 20 až 30 sekúnd, aby sa dosiahlo správne zriedenie potrebné na dosiahnutie rovnováhy ingrediencií. Potom ho preceďte do pohára pomenovaného podľa samotného kokteilu. Navrch otočte citrónovú kôru a je to: Dry Martini. Je to nápoj, ktorému sa oplatí „prísť na chuť“.
Je to tiež nápoj, ktorý podnietil vznik nespočetných variácií. Nie, nehovoríme o všadeprítomných “Tini” z 80. a 90. rokov. Máme na mysli legitímne variácie, ako napríklad Vodka Martini (samozrejmosť), Reverse Martini (výmena pomeru ginu a vermutu) a Perfect Martini, ktoré obsahuje rovnaký podiel suchého a sladkého vermutu, Dirty Martini, Porn Star Martini, či Espresso Martini. Najprv si osvojte suché Martini a potom skúste miešať jeho príbuzné.
Ingrediencie
- 75 ml London Dry Gin-u
- 45 ml suchého vermútu
- 1 kvapka pomarančového bitteru
- ozdoba: plátok citrónovej kôry
Postup prípravy
- do miešacieho pohára s ľadom pridajte gin, suchý vermut a pomarančový bitter
- miešajte, dokým nie je pohár úplne studený
- preceďte do vychladeného kokteilového pohára
- ozdobte plátkom citrónovej kôry
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje Dry Martini, tu nájdete názornú ukážku. Jedná sa o recept s trochu iným pomerom ginu (60ml) a vermutu (15ml), bez bitteru.
Zaujímavosti
🥃 Čo robí Martini suchým?
„Suché“ teda dry, je bežná úprava kokteilu, ktorá vo všeobecnosti znamená vyšší podiel destilátu s vyššou koncentráciou alkoholu (v tomto prípade ginu s 37,5% a viac) v pomere k doplnkovému „miešaču“ s nižšou koncentráciou alkoholu (v tomto prípade vermútu, Martini Bianco má len 15%). V prípade Martini to znamená viac ginu a menej vermutu.
Suché drinky majú často výraznejšiu chuť alkoholu, hoci ich presný pomer sa veľmi líši a často závisí od konkrétnych nápojov a osobných chutí. Za zmienku stojí, že v suchom Martini sa vermut nevynecháva úplne, a to napriek klišé refrénu, v ktorom sa barmani žiadajú, aby sa len “pozreli na vermut”.
🥃 Aký je najlepší pomer ginu a vermútu v Dry Martini?
Pomer ginu a vermútu pre suché Martini môže veľmi kolísať v závislosti od subjektívnych chutí. Pravidlom je však pomer ginu a vermútu 5:1, ktorý je štandardom pre suché Martini. V iných klasických kokteiloch s vysokým obsahom alkoholu (ako napríklad Manhattan) sa používa pomer 2:1 alkoholu a vermútu, ktorý sa upraví tak, aby funkčne znamenal dodatočných 15 ml alkoholu a 15 ml menej vermútu, čím sa stane „suchým“.
🥃 Má Martini obsahovať kvapku „bitteru“?
Za viac ako sto rokov, počas ktorých bol moderný recept na Martini kodifikovaný, vývoj chutí výrazne posunul akceptované ingrediencie a štýly prípravy. Kvapka pomarančového bitteru (nahorklý aromatický prípravok na dochucovanie miešaných nápojov) bola bežnou súčasťou väčšiny raných Martini receptov. Používala sa na zvýraznenie a podčiarknutie prirodzených citrusových tónov ginu a vermútu. V druhej polovici 20. storočia, keď sa presadili čoraz suchšie verzie drinku (s ťažšími alkoholovými profilmi), sa bittery prestali používať a takmer sa na ne zabudlo. V súčasnosti, s oživením tradičnej kokteilovej kultúry a barmanov, ktorí opäť objavujú pôvodné receptúry klasických kokteilov, si pomarančový bitter opäť našiel cestu do mnohých moderných Martini.
🥃 Ako si pripraviť Vesper Martini James-a Bond-a
- 90 ml ginu
- 30 ml vodky
- 15 ml Lillet Blanc, alebo suchý vermút
- plátok citrónovej kôry
Do shakeru nalejte gin, vodku, Lillet Blanc alebo suchý vermút. Dobre pretrepte a preceďte do vychladeného koktailového pohára. Ozdobte veľkým plátkom citrónovej kôry.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z ginu
Mohlo by vás zaujímať
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Paradise koktail - recept na osvieženie z raja (rýchla príprava 2 minúty)
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)
- Espresso tonic - osviežujúci kávový nápoj na leto bez alkoholu (výborný je ale aj variant s ginom)
- Gin fizz - jednoduchý osviežujúci drink s ginom (príprava 3 minúty)
- Gimlet - na prípravu tohto osviežujúceho drinku z ginu potrebujete len 2 minúty
- Miešaný nápoj Dirty Martini - recept + postup (5 minút), niekoľko zaujímavostí a trochu histórie
- Drink z ginu Tom Collins - recept a rýchla príprava (3 minúty)
- Neoficiálny kráľ miešaných nápojov Gin tonic - ako ho správne pripraviť?