Alžírska káva, ako ju poznáme u nás, je zaujímavou adaptáciou tradičného kávového nápoja, kde hlavnú rolu zohráva vaječný likér. Obľúbený nápoj v mnohých českých a slovenských kaviarňach, si ľudia cenia najmä pre jeho jedinečnú chuť a bohatú textúru. Čo má na svedomí kombinácia silnej kávy a sladkého likéru, doplnená šľahačkou a korením.
- chuť: bohatá a intenzívna kávová chuť s krémovým až sladkým nádychom od vaječného likéru, doplnená jemnými tónmi škorice
- doba prípravy: cca 10 minút vrátane prípravy espressa a pridanie likéru
- obťažnosť: nízka – zahŕňa prípravu kávy a pridanie likéru s dozdobením šľahačkou a korením
- hlavný alkohol: vaječný likér
- typ pohára: lowball pohár alebo klasické poháre na kávu a čaj
Pár zaujímavostí o alžírskej káve
Alžírska káva, ako ju poznáme v česko-slovenskom kontexte s vaječným likérom, je skôr modernou adaptáciou než historickým nápojom. Pôvodná alžírska káva má samozrejme korene v severnej Afrike a je súčasťou bohatej kávovej kultúry v tejto oblasti, kde sa tradične pripravuje s rôznymi koreninami a niekedy aj s pridaním alkoholu.
V Česku a na Slovensku sa tento nápoj začal objavovať pravdepodobne v druhej polovici 20. storočia, kedy sa svet otváral novým gastronomickým vplyvom a receptom z rôznych kútov sveta. Príchod alžírskej kávy do strednej Európy bol súčasťou tohto trendu, no s jedinečnou miestnou zmenou – pridaním vaječného likéru, ktorý je u nás veľmi obľúbený.
Táto verzia alžírskej kávy je teda zaujímavým príkladom kulinárnej adaptácie, kde tradičný recept z jednej kultúry je transformovaný tak, aby vyhovoval chutiam a zvykom inej. Vaječný likér, ktorý sa pridáva do česko-slovenskej verzie, pridáva káve zvláštnu sladkosť a krémovosť, čím vytvára úplne nový zážitok.
Ingrediencie
- 60 ml espressa (dvojité)
- 10-20 ml vaječného likéru
- šľahačka
- cukor podľa chuti
- štipka mletej škorice alebo muškátového oriešku na ozdobu
Postup prípravy
- pripravte si najprv espresso
- do vyhriateho pohára nalejte vaječný likér (ak to chcete mať po vrstvách, tak likér musíte nalievať do pohára s už pripraveným espressom – pekne pomaly po stene pohára, alebo lyžičke)
- pridajte horúce espresso
- podľa chuti oslaďte
- na vrch dajte šľahačku
- nakoniec posypte mletou škoricou alebo muškátovým orieškom
Zahraničným variantom „našej“ alžírskej kávy je takzvané „eggnog laté“. Obľúbené najmä v Anglicku, USA a Kanade počas Vianoc. Miesto šľahačky sa tam skôr však pridáva napenené mlieko.
Video
Ak chcete vidieť návod na prípravu alžírskej kávy, jeden originálny a vtipný som pre vás našiel:
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z likérov
Mohlo by vás zaujímať
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Bavorák drink - rýchly recept na obľúbený ČR & SR nápoj (2 minúty)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)
- Horúce talianske Bombardino - ingrediencie a postup ako na to (5 minút)