Cihuatán Sahumerio je rumová špecialitka z dielne populárnej salvádorskej značky. Rum vznikol ako oslava lásky, ktorú v mayskej symbolike predstavuje oheň a orlia bohyňa Chantico, ktorá ho stráži. Za týmto blendom 12-14 ročných rumov opäť raz stojí hlavná Master blenderka Cihuatánu Gabriela Ayala, pre ktorú je práve tento rum srdcovou záležitosťou.
⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu ⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku ⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne | 75,90 € | Do obchodu SvetNapojov.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 75,90 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Cihuatán Sahumerio | |
---|---|
Cena | 75,90 € |
Cena za jednotku | 108,43 €/l |
Značka | Cihuatán |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Salvádor |
Fľaškovaný | Salvádor |
Štýl | Golden, Blend |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 45,2 |
Doba zrenia (rokov) | 12 až 14 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Americký dub, Bourbon |
Farba | Zlatá |
Chuť | Vanilka, Drevo, Med, Citrusy, Pomarančová kôra, Kakao, Pražené oriešky |
Vôňa | Citrusy, Korenie, Dym, Ovocie, Kvetiny, Marhuľa |
Cihuatán – originálny rum zo Salvádora
Cihuatán je originálny rum, ktorý pochádza zo Salvádora. Ten inak ako jediná krajina Strednej Ameriky nemá prístup ku Karibskému moru (jej pobrežie patrí Tichému oceánu). Salvádor sa postupne otvára svetu a dáva tak zabudnúť na povesť jedného z najzaostalejších a najnebezpečnejších štátov Strednej a Južnej Ameriky. Jednou z ďalších zvláštností je tiež fakt, že etnické zloženie obyvateľstva tvoria z 90 % mestici, z 9 % belosi a z 1 % Indiáni. V krajine tak nenájdete žiadnych potomkov čiernych Afričanov ako je to v okolitých krajinách.
O destilérke Cihuatán a výrobe rumu
V Salvádore je jediná rumová destilérka (dokonca je to jediný liehovar v krajine). Volá sa Licorera Cihuatán S.A. DE C.V (so sídlom v El Paisnal) a je samostatnou divíziou veľkej salvádorskej spoločnosti na spracovanie cukrovej trstiny a výrobu cukru Ingenio La Cabaña. Moderná destilérka je inak poháňaná obnoviteľnou energiou, ktorú čerpá z bagasy – vylisovaných zvyškov cukrovej trstiny. Vzťah k ekológii navyše zvýrazňuje fakt, že všetky odpadové látky, ktoré pri výrobe rumu vznikajú, sa ďalej spracovávajú. Rumy Cihuatán sa tu produkujú už od roku 2004, pričom prvý rum značky sa na trh dostal až o 11 rokov neskôr v roku 2015.
- 2015: Cihuatán 8y (rebrand Indigo 2020)
- 2016: Cihuatán 12y (rebrand Cinabrio 2020)
- 2018: Cihuatán Nahual
- 2019: Cihuatán Nikté
- 2020: Cihuatán Sahumerio
- 2020: Cihuatán Xaman
- 2022: Cihuatán Alux
- 2023: Cihuatán Suerte
Ako sa vyrába
Cihuatán rum sa vyrába z melasy. Tá sa zmieša s vodou a kvasinkami a 36 hodín fermentuje vo veľkých nádržiach. Tento „roztok“ sa potom destiluje v multikolóne, pričom základ produkcie tvoria dva typy čerstvého rumu. Jeden je ľahký, ktorý volajú „Nantli“ (matka) – a je to základný materský rum značky (vychádza z poslednej kolóny pri 94,9% ABV). Ten druhý je ťažší („Tajtli“, teda otec) a obsahuje i množstvo žiadúcich kongenérov. Jeho destilácia prebieha v špeciálnej kolóne (oceľ + meď), ktorá ho umožňuje destilovať na 75% ABV.
Ľahký rum sa necháva starnúť v nových sudoch z amerického dubu. Ťažký zase starne v stredne vypálených sudoch po bourbone. Pre rozšírenie senzorických profilov svojich rumov si však už zaobstarali a používajú aj ďalšie sudy – z francúzskeho duba po sherry, koňaku, francúzskych fortifikovaných vínach Rivesaltes a z domáceho dreva ceiba Maya.
Mimochodom, oba typy čerstvo vydestilovaných rumov sa naskladnia do sudov po nariedení na 65% ABV. Starenie potom prebieha v sklade/bodege v horizontálnej pyramídovej solere, v nadmorskej výške cca 270 m n. m. (pri teplote v rozmedzí 28 až 34 °C a relatívnej vlhkosti 63 až 66%). Anjelská daň sa tam potom pohybuje medzi 7-8% za rok.
Pár ďalších faktov a zaujímavostí „zo zákulisia“
- okrem svojho Cihuatánu vyrábajú aj neutrálny nestarený destilát, ktorý potom predávajú rôznym bottlerom v krajine, ktorý tento alkohol potom predávajú pod vlastnou značkou
- ich cukrovar vyrába toľko melasy, že sa vyváža ďalej – výrobná kapacita destilérky nestíha spracovať „odpad“ z výroby 120 tisíc ton cukru ročne (údaj z roku 2016), cukrovar je tretí najväčší v krajine
- cukrová trstina pochádza hlavne od nezávislých pestovateľov (viac ako 700) z údolia Cihuatán a jeho blízkeho okolia, no majú aj nejakú menšiu výmeru vlastných plantáží
- do rumu sa pridáva len minimálne množstvo cukru (do 18 g na liter)
Čo vlastne znamená slovko „Cihuatán“
Názov značky je odvodený od údolia Cihuatán, ktoré je dnes vzácnym archeologickým náleziskom. Mimochodom, v domorodom jazyku pipil (podobný aztéčtine) „Cihuatán“ znamená „vedľa ženy“ alebo „zem za spiacou ženou“. Podľa legendy to bola bohyňa, ktorá sa kedysi dávno usadila v údolí a obdarovala ho bohatou úrodou a hojnosťou. Cihuatán – prvý Ron de El Salvádor teda aj takto vzdáva hold svojej starovekej kultúre a bohatej mytológii.
Cihuatán je dizajnová špička medzi rumami
Po tom, čo Cihuatán dizajnovo rebrandoval (v roku 2018 to bola prvá lastovička Nikté, v 2019 komplet core range značky), sa medzi fanúšikmi a odborníkmi razom prepracoval medzi špičkové prémiové rumy. Na svedomí to má brandingová agentúra Appartement103, ktorá má na starosti celé portfólio značky. Cihuatánu takto dodali úplne novú vizuálnu identitu. Od vývoja názvov produktov, cez výtvarné a remeselné spracovanie fľaše a darčekového obalu, až po kompletnú reklamnú kampaň. O výnimočnosti spracovania hovoria aj viaceré ocenenia, z ktorých najvýznamnejšie je Double Gold za dizajn na International Spirits Challenge (2020).
Gabriela Ayala – Cihuatán Master Blender
Na celý proces výroby Cihuatánu, ktorý zahŕňa všetko od fermentácie, cez destiláciu a starenie, až po blendovanie, dohliada hlavný Master Blender (Maestra ronera) spoločnosti Gabriela Ayala. Pôvodne chemická inžinierka nejaký čas najprv pracovala v cukrovarníckom priemysle a v roku 2014 nastúpila v Licorera Cihuatán. Rumy sa tam inak začali destilovať a ukladať do sudov, ako som už spomínal vyššie, už od roku 2004, pričom prvé fľaše Cihuatán sa na trhu objavili v roku 2015.
Gabriela najnovšie na rumoch značky spolupracuje s Alejandrom Henríquezom, ktorého pritom zaúča do všetkých tajomstiev blenderského remesla. Pri tvorbe rumov má len jeden prvoradý cieľ. Dosiahnuť stav, aby bol rum po jeho ochutnaní takým zmyslovým zážitkom, ktorý by sa dal prirovnať napríklad k emócii vyvolanej pri počúvaní piesní či obdivovaní obrazov. Apropo, keby ste jej chceli zagratulovať k narodeninám, tak si zakrúžkujte dátum 1. december 😉
Juan Alfredo Pacas
Juan Alfredo Pacas (1986) je srdce aj mozog Cihuatánu. Spolumajiteľ a viceprezident spoločnosti Licorera Cihuatán. Ale tiež výrobný riaditeľ v Café Pacas. Juan je totiž už 5. generácia rodiny Pacasovcov, ktorá sa významne zaslúžila o pestovanie a spracovanie kávy v Salvádore. Dnes obhospodaruje celkom 525 hektárov kávových plantáží.
Juan sa k rumu dostal až po tom, čo jeho otec Fernando Alfredo Pacas s ďalšími akcionármi v roku 1996 odkúpil od štátu cukrovar v El Paisnal. A v roku 1999 aj nefungujúci liehovar. V roku 2000 prišiel s nápadom vyrábať prvý salvádorský rum a nakoniec sa jeho sen v 2004 splnil. V roku 2014 napokon zakladá dcérsku spoločnosť Licorera Cihuatán Company, ktorú vedie doteraz.
Cihuatán Sahumerio
Cihuatán Sahumerio je v poradí tretia limitka z dielne Cihuatán, ktorá prišla na rad po veľmi úspešných vydaniach Cihuatán Nahual a Cihuatán Nikté. Jedná sa o blend 4 archívnych rumov (ľahších i ťažších) starených 12 až 14 rokov v dubových ex-bourbon sudoch. Výsledný rum bol potom fľašovaný pri sile 45,2 %.
Toto limitované vydanie inak zahŕňa necelých 30 000 fliaš a každá z nich je ručne označená unikátnym číslom. Takže pokiaľ ho chcete ochutnať, s jeho dostupnosťou by relatívne dlhšiu dobu nemal byť problém.
Gabriela Ayala vytvorila tento rum s cieľom dosiahnuť čo najviac tónov, ktoré by sa podobali na to, čo Mayovia pálili pri svojich Sahumerios: „To, čo Mayovia pálili vo svojich Sahumerios, vo mne vyvolalo láskyplné spomienky a pripomenulo mi môj obľúbený sviatok a to, ako sa vždy na konci roka celá moja rodina zíde, aby vyzdobila betlehem a naplnila ho vôňou kadidla, machu a sušených kvetov.“
Ako ho piť a s čím sa páruje
Na oficiálnej stránke značky odporúčajú Cihuatán Sahumerio piť buď čistý alebo aj s väčšími kockami ľadu. Ja súhlasím, každému podľa chuti. V lete s ľadom pre trochu osvieženia, inokedy pokojne len tak na popíjanie v kresle pri domácom krbe. Ako je to s párovaním? K rumu sa podľa tohto bude hodiť najmä steak. Ale aj syry – najmä tie, ktoré sú čo najviac „umami“ (pozri čo to je), ako je napríklad starý dobrý parmezán. A ešte ďatle.
Legenda Sahumerio
Nebol by to Cihuatán, aby sa pri svojom rume neinšpiroval nejakou zaujímavou mayskou legendou. V prípade Cihuatán Sahumerio je to celé o láske. Tú pri Mayoch predstavoval symbol ohňa. Ten vraj v „domácom kozube“ udržiavala bohyňa Chantico*, ktorá mala inak podobu orlice. No a konkrétne „Sahumerio“ sa volala posvätná nádoba na oheň (po našom kadidelnica).
Takto sa ale nazýva aj samotný rituál, pri ktorom sa pália rôzne vonné bylinky a korenie. Rituál prebiehal tak, že vždy sa pálilo niečo iné a každé z toho malo iný význam. Napríklad sušené kvety = romantika, sušené ovocie = rodina, kadidlo = priateľstvo, kakaové bôby a rôzne semená, maslo = ochrana. Všetky tieto tóny by ste v tomto rume mali nájsť aj vy!
*Mnoho ľudí má čo sa týka starých predkolumbovských kultúr v Južnej a Strednej Amerike „hokej“. Vrátane mňa. A Cihuatán v tomto tiež nie je práve najdôveryhodnejší zdroj. Vo svojich marketingových príbehoch sa odvoláva na Mayov, no spomínaní bohovia sú aztécki. Napríklad aj teraz – Chantico figurovala v aztéckom náboženstve, kde bola „tá, ktorá prebýva v dome“, a ktorá vládla nad ohňom v rodinnom krbe. Inak, Mayovia sa v Salvádore naozaj vyskytovali. Aj ich priami predchodcovia Olmékovia. Hlavnou kultúrnou entitou na území dnešného Salvádora však boli Pipilovia, alias kultúra Nahua.
Fľaša a darčeková tuba
Pri pohľade na fľašu a darčekovú tubu Cihuatánu zaplesá srdce každého výtvarne založeného fanúšika rumu. Originálny dizajn je medzi ostatnými značkami ľahko rozpoznateľný. Aj vďaka tomu jednoznačne patrí do kategórie prémiových rumov. Konkrétne Cihuatánu Sahumerio jasne dominuje majestátny horiaci orol (na etikete i darčekovom kartóne). Práve takto bola totiž niekedy vyobrazovaná bohyňa Chantico. Celý výjav ešte viac podčiarkuje fialové pozadie.
Zaujmú embosované detaily aj špeciálna textúra papiera. Hrdlo fľaše je ukončené luxusným dubovým uzáverom, ktorý má navrchu laserom vygravírované logo značky a nápis „Rum of Mayan Gods“. Pod ním je zlatý štítok s ručným očíslovaním každej fľaše.
Ako vonia a chutí
V pomerne komplexnej vôni vyskakuje sladké ovocie, hlavne marhule a citrusy, značná dávka korenia a kadidlový dym. Miestami je vôňa až vínová.
V olejnatej chuti sú intezívne citrusy, pomarančová kôra, med, vanilka, drevo a na pozadí pražené oriešky. Chuť je komplexnejšia, ako by sa mohlo zdať, 20g/l pridaného cukru ju zjemňuje až do maslova. Voltáž 45% sa Sahumeriu náramne hodí.
Dozvuk výraznejší a dlhší ako pri mladšom Indigu. Na záver doznievajú maslovo sladké, ovocné a až kakaové tóny. Veľmi veľmi príjemné.
Cihuatán limitky mi chutia. Ak by som si zo štvorice Suerte, Alux, Sahumerio a Nikte mal vybrať jeden, tak by to bola ťažká voľba. Asi by som sa rozhodoval medzi Alux a Sahumerio.
A ako chutil ostatným
- RumRatings.com – 7,1/10
- rum-x.com – 6,9/10
Recenzie z RumX
Hodnotenia z Rum Ratings
Cena
Na cene nie je zaujímavá ani tak suma, ktorú stojí, skôr rozdiely medzi slovenskými a českými eshopami. Ale nebudem sa nad tým zbytočne zamýšlať. Nakoľko je Sahumerio limitka, cena je vyššia. V dobe písania recenzie ešte nejaké tie fľaše skladom sú, ale časom proste nebudú (rovnako, ako už nie je Nahual ani Nikté).
Ďalšie zaujímavé rumy Cihuatán
Rum Cihuatán Sahumerio je z limitovanej edície, v ktorej doteraz vyšli Cihuatán Nikté, Cihuatán Alux a najnovšie aj Cihuatán Suerte. Z ďalších špeciálnych Cihuatánov ešte spomeniem Cihuatán Folklore 17y, či Cihuatán Obsidiana (duty free).
Predstavme si aj „core range“, čiže základný rad značky. Vlajkovou loďou je 8 ročný Cihuatán Indigo. Za ním nasleduje dvanásťročný Cinabrio, potom biely rum Jade, a nakoniec prémiový vyzretý Xaman XO.
- Cihuatán Indigo 8y – základný rum značky, starenie prebieha 8 rokov v sudoch po bourbone, je ladený do modra „indigo“
- Cinabrio 12y – starenie prebieha 12 rokov v sudoch po bourbone, ladený do tehlovočervena „cinabarit“, venovaný mayskému bohu slnka Kinich Ahau
- Xaman XO – rum najprv dozrieval 15 rokov v sudoch po bourbone a potom ešte 1 rok v sudoch zo špeciálneho dreva zo stromu Ceiba, historicky prvý XO rum zo Salvádora, venovaný mayskému bohu Xaman Ek (Boh svätosti a zbožnosti, ktorého symbolom je najjasnejšia hviezda súhvezdia Malá medvedica – Severka/Polárka a kopálový strom)
- Cihuatán Jade – biely rum značky, 4 roky starený rum v ex-bourbonových dubových sudoch, ideálny do kokteilov
Horúca novinka zo zákulisia značky
Len pred pár dňami bolo ohlásené špeciálne vydanie kolekcie Cihuatán Folklore – Dualidad. Objaví sa iba v 8 krajinách sveta. V samotnom Salvádore, vo Francúzsku (prvá krajina v Európe kde sa Cihuatán oficiálne začal predávať), v Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Belgicku, ČR a tiež na SLOVENSKU!
Tak, a spomínaná novinka je už u nás oficiálne v predaji od 5.12.2023. Osemnásťročný Cihuatán Folklore Dualidad špeciálne vyrobený pre Svet nápojov. Limitka – single barrel – zo suda bolo stočených len 283 kusov! Za sebou má 16 rokov starenia v ex-bourbon + 2 ročný finish v ex-sherry Oloroso.
Na obale fľaše je vyobrazený príbeh mayskej legendy Popol Vu, ktorá rozpráva o dvojčatách Hunahpú a Xbalanqué. Každá fľaša Cihuatán Folklore je opatrená ručne napísaným menom majiteľa suda (Svet Nápojov) a je očíslovaná.
Moje zhodnotenie na záver
Výhody
- jemne sladký rum, ktorý sa výborne pije a ocení ho široké spektrum rumárov
- zaujímavé kombo jednoduchosti a komplexnosti zároveň
- limitka v krásnej fľaši a tube inšpirovaná mayskou kultúrou
Nevýhody
- cena
Záver recenzie: V relatívne krátkej dobe som pil limitky Cihuatánu Suerte, Alux a Sahumerio. Všetky tri majú čosi do seba a každá fľaša si nájde svojich rumových fanúšikov. V Sahumeriu sa bije jednoduchosť chute a vône s komplexnosťou, je to akýsi hybrid medzi ťažším britským melasovým rumom z pot stillu so španielskym sirupovým ľahkým rumom z kolóny. Stále však vyhráva vlna jemnosti a maslovosti. Sladkasté Sahumerio ponúkne (na Cihuatán) netradičnú komplexnú, výrazne ovocnú, až vínnu vôňu a skôr tradičnú, veľmi jemne sladkú chuť, v ktorej sa tlačia do popredia citrusy a med. Cena zodpovedá ostatným limitkám Cihuatánu, tú treba proste akceptovať. Ak máte radi jemne nasladlé rumy a chutí vám základná ponuka v podobe Indigo či Cinabrio, Sahumerio rozhodne odporúčam. Mne chutilo.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Cihuatán Sahumerio
Mohlo by vás zaujímať
- Botran Rare Blend Guatemalan Oak - limitka v luxusnom balení ideálna pre nenáročného rumára
- Cihuatán Alux 15y - jemne sladká salvádorská limitka starená po sherry a koňaku (recenzia)
- Rum Chairman's Master's Selection for Svet nápojov - pot still limitka zo Svätej Lucie
- Don Papa Sherry Casks 45% - ako hodnotím limitku zrejúcu v sudoch po sherry?
- Ron Zacapa La Doma Heavenly Cask Collection LE 40% - takto chutí jemný rum z limitovanej kolekcie
- Zacapa La Armonía Heavenly Cask
- Don Papa Baroko Art 2022 CZ Eliška Podzimková
- Mount Gay Pot Still 48% 0,7L GB
- Dos Maderas Luxus
- Dictador 1976 Generations en Lalique