Limitka Cihuatán Sahumerio – blend 12 až 14 ročných salvadorských rumov (recenzia)

Vladimír Rejholec Recenzie
28. októbra 2024 0
Cihuatán Sahumerio fľaša
  • Balenie: Kartón
  • Pôvod rumu: Salvádor
  • Fľaškovaný: Salvádor
  • Štýl: Golden, Blend
  • Typ (hlavná zložka): Melasa
  • Obsah alkoholu: 45,2 %
  • Doba zrenia: 12 až 14 rokov
  • Chuť: Vanilka, Drevo, Med, Citrusy, Pomarančová kôra, Kakao, Pražené oriešky
  • Vôňa: Citrusy, Korenie, Dym, Ovocie, Kvetiny, Marhuľa
  • Dostupnosť: Skladom
  • Ďalšie parametre...
Zaradené do: Investičný rum, Rumy /
75,90 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
SvetNapojov.sk

Cihuatán Sahumerio je rumová špecialitka z dielne populárnej salvádorskej značky. Rum vznikol ako oslava lásky, ktorú v mayskej symbolike predstavuje oheň a orlia bohyňa Chantico, ktorá ho stráži. Za týmto blendom 12-14 ročných rumov opäť raz stojí hlavná Master blenderka Cihuatánu Gabriela Ayala, pre ktorú je práve tento rum srdcovou záležitosťou.

porovnanie cien

SvetNapojov.sk ⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu
⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku
⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne
75,90 € Do obchodu SvetNapojov.sk
Heureka.sk ⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch
⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"
75,90 € Do obchodu Heureka.sk

Vlastnosti

Cihuatán Sahumerio fľaša
Cihuatán Sahumerio
Cena75,90 €
Cena za jednotku108,43 €/l
ZnačkaCihuatán
Objem fľaše (l)0,70
BalenieKartón
Pôvod rumuSalvádor
FľaškovanýSalvádor
ŠtýlGolden, Blend
Typ (hlavná zložka)Melasa
Obsah alkoholu (%)45,2
Doba zrenia (rokov)12 až 14
Štýl zreniaTropické
Zrenie-typ sudaAmerický dub, Bourbon
FarbaZlatá
ChuťVanilka, Drevo, Med, Citrusy, Pomarančová kôra, Kakao, Pražené oriešky
VôňaCitrusy, Korenie, Dym, Ovocie, Kvetiny, Marhuľa

Cihuatán – originálny rum zo Salvádora

Cihuatán je originálny rum, ktorý pochádza zo Salvádora. Ten inak ako jediná krajina Strednej Ameriky nemá prístup ku Karibskému moru (jej pobrežie patrí Tichému oceánu). Salvádor sa postupne otvára svetu a dáva tak zabudnúť na povesť jedného z najzaostalejších a najnebezpečnejších štátov Strednej a Južnej Ameriky. Jednou z ďalších zvláštností je tiež fakt, že etnické zloženie obyvateľstva tvoria z 90 % mestici, z 9 % belosi a z 1 % Indiáni. V krajine tak nenájdete žiadnych potomkov čiernych Afričanov ako je to v okolitých krajinách.

O destilérke Cihuatán a výrobe rumu

V Salvádore je jediná rumová destilérka (dokonca je to jediný liehovar v krajine). Volá sa Licorera Cihuatán S.A. DE C.V (so sídlom v El Paisnal) a je samostatnou divíziou veľkej salvádorskej spoločnosti na spracovanie cukrovej trstiny a výrobu cukru Ingenio La Cabaña. Moderná destilérka je inak poháňaná obnoviteľnou energiou, ktorú čerpá z bagasy – vylisovaných zvyškov cukrovej trstiny. Vzťah k ekológii navyše zvýrazňuje fakt, že všetky odpadové látky, ktoré pri výrobe rumu vznikajú, sa ďalej spracovávajú. Rumy Cihuatán sa tu produkujú už od roku 2004, pričom prvý rum značky sa na trh dostal až o 11 rokov neskôr v roku 2015.

  1. 2015: Cihuatán 8y (rebrand Indigo 2020)
  2. 2016: Cihuatán 12y (rebrand Cinabrio 2020)
  3. 2018: Cihuatán Nahual
  4. 2019: Cihuatán Nikté
  5. 2020: Cihuatán Sahumerio
  6. 2020: Cihuatán Xaman
  7. 2022: Cihuatán Alux
  8. 2023: Cihuatán Suerte

Ako sa vyrába

Cihuatán rum sa vyrába z melasy. Tá sa zmieša s vodou a kvasinkami a 36 hodín fermentuje vo veľkých nádržiach. Tento „roztok“ sa potom destiluje v multikolóne, pričom základ produkcie tvoria dva typy čerstvého rumu. Jeden je ľahký, ktorý volajú „Nantli“ (matka) – a je to základný materský rum značky (vychádza z poslednej kolóny pri 94,9% ABV). Ten druhý je ťažší („Tajtli“, teda otec) a obsahuje i množstvo žiadúcich kongenérov. Jeho destilácia prebieha v špeciálnej kolóne (oceľ + meď), ktorá ho umožňuje destilovať na 75% ABV.

Ľahký rum sa necháva starnúť v nových sudoch z amerického dubu. Ťažký zase starne v stredne vypálených sudoch po bourbone. Pre rozšírenie senzorických profilov svojich rumov si však už zaobstarali a používajú aj ďalšie sudy – z francúzskeho duba po sherry, koňaku, francúzskych fortifikovaných vínach Rivesaltes a z domáceho dreva ceiba Maya.

Mimochodom, oba typy čerstvo vydestilovaných rumov sa naskladnia do sudov po nariedení na 65% ABV. Starenie potom prebieha v sklade/bodege v horizontálnej pyramídovej solere, v nadmorskej výške cca 270 m n. m. (pri teplote v rozmedzí 28 až 34 °C a relatívnej vlhkosti 63 až 66%). Anjelská daň sa tam potom pohybuje medzi 7-8% za rok.

Pár ďalších faktov a zaujímavostí „zo zákulisia“

  • okrem svojho Cihuatánu vyrábajú aj neutrálny nestarený destilát, ktorý potom predávajú rôznym bottlerom v krajine, ktorý tento alkohol potom predávajú pod vlastnou značkou
  • ich cukrovar vyrába toľko melasy, že sa vyváža ďalej – výrobná kapacita destilérky nestíha spracovať „odpad“ z výroby 120 tisíc ton cukru ročne (údaj z roku 2016), cukrovar je tretí najväčší v krajine
  • cukrová trstina pochádza hlavne od nezávislých pestovateľov (viac ako 700) z údolia Cihuatán a jeho blízkeho okolia, no majú aj nejakú menšiu výmeru vlastných plantáží
  • do rumu sa pridáva len minimálne množstvo cukru (do 18 g na liter)
Destilérka Licorera Cihuatán, Salvádor

Destilérka Licorera Cihuatán, Salvádor (https://www.facebook.com/cihuatanfanpage1/)

Čo vlastne znamená slovko „Cihuatán“

Názov značky je odvodený od údolia Cihuatán, ktoré je dnes vzácnym archeologickým náleziskom. Mimochodom, v domorodom jazyku pipil (podobný aztéčtine) „Cihuatán“ znamená „vedľa ženy“ alebo „zem za spiacou ženou“. Podľa legendy to bola bohyňa, ktorá sa kedysi dávno usadila v údolí a obdarovala ho bohatou úrodou a hojnosťou. Cihuatán – prvý Ron de El Salvádor teda aj takto vzdáva hold svojej starovekej kultúre a bohatej mytológii.

Cihuatán je dizajnová špička medzi rumami

Po tom, čo Cihuatán dizajnovo rebrandoval (v roku 2018 to bola prvá lastovička Nikté, v 2019 komplet core range značky), sa medzi fanúšikmi a odborníkmi razom prepracoval medzi špičkové prémiové rumy. Na svedomí to má brandingová agentúra Appartement103, ktorá má na starosti celé portfólio značky. Cihuatánu takto dodali úplne novú vizuálnu identitu. Od vývoja názvov produktov, cez výtvarné a remeselné spracovanie fľaše a darčekového obalu, až po kompletnú reklamnú kampaň. O výnimočnosti spracovania hovoria aj viaceré ocenenia, z ktorých najvýznamnejšie je Double Gold za dizajn na International Spirits Challenge (2020).

 

Gabriela Ayala – Cihuatán Master Blender

Na celý proces výroby Cihuatánu, ktorý zahŕňa všetko od fermentácie, cez destiláciu a starenie, až po blendovanie, dohliada hlavný Master Blender (Maestra ronera) spoločnosti Gabriela Ayala. Pôvodne chemická inžinierka nejaký čas najprv pracovala v cukrovarníckom priemysle a v roku 2014 nastúpila v Licorera Cihuatán. Rumy sa tam inak začali destilovať a ukladať do sudov, ako som už spomínal vyššie, už od roku 2004, pričom prvé fľaše Cihuatán sa na trhu objavili v roku 2015.

Gabriela najnovšie na rumoch značky spolupracuje s Alejandrom Henríquezom, ktorého pritom zaúča do všetkých tajomstiev blenderského remesla. Pri tvorbe rumov má len jeden prvoradý cieľ. Dosiahnuť stav, aby bol rum po jeho ochutnaní takým zmyslovým zážitkom, ktorý by sa dal prirovnať napríklad k emócii vyvolanej pri počúvaní piesní či obdivovaní obrazov. Apropo, keby ste jej chceli zagratulovať k narodeninám, tak si zakrúžkujte dátum 1. december 😉

Gabriela Ayala - Master Blender Ron Cihuatán El Salvador

Gabriela Ayala – Master Blender Ron Cihuatán El Salvador

 

Juan Alfredo Pacas

Juan Alfredo Pacas (1986) je srdce aj mozog Cihuatánu. Spolumajiteľ a viceprezident spoločnosti Licorera Cihuatán. Ale tiež výrobný riaditeľ v Café Pacas. Juan je totiž už 5. generácia rodiny Pacasovcov, ktorá sa významne zaslúžila o pestovanie a spracovanie kávy v Salvádore. Dnes obhospodaruje celkom 525 hektárov kávových plantáží.

Juan sa k rumu dostal až po tom, čo jeho otec Fernando Alfredo Pacas s ďalšími akcionármi v roku 1996 odkúpil od štátu cukrovar v El Paisnal. A v roku 1999 aj nefungujúci liehovar. V roku 2000 prišiel s nápadom vyrábať prvý salvádorský rum a nakoniec sa jeho sen v 2004 splnil. V roku 2014 napokon zakladá dcérsku spoločnosť Licorera Cihuatán Company, ktorú vedie doteraz.

Juan Alfredo Pacas - spolumajiteľ a výkonný riaditeľ destilérky Licorera Cihuatán

Juan Alfredo Pacas – spolumajiteľ a výkonný riaditeľ destilérky Licorera Cihuatán (https://www.facebook.com/cihuatanfanpage1)

 

Cihuatán Sahumerio

Cihuatán Sahumerio je v poradí tretia limitka z dielne Cihuatán, ktorá prišla na rad po veľmi úspešných vydaniach Cihuatán Nahual a Cihuatán Nikté. Jedná sa o blend 4 archívnych rumov (ľahších i ťažších) starených 12 až 14 rokov v dubových ex-bourbon sudoch. Výsledný rum bol potom fľašovaný pri sile 45,2 %.

Toto limitované vydanie inak zahŕňa necelých 30 000 fliaš a každá z nich je ručne označená unikátnym číslom. Takže pokiaľ ho chcete ochutnať, s jeho dostupnosťou by relatívne dlhšiu dobu nemal byť problém.

Gabriela Ayala vytvorila tento rum s cieľom dosiahnuť čo najviac tónov, ktoré by sa podobali na to, čo Mayovia pálili pri svojich Sahumerios: „To, čo Mayovia pálili vo svojich Sahumerios, vo mne vyvolalo láskyplné spomienky a pripomenulo mi môj obľúbený sviatok a to, ako sa vždy na konci roka celá moja rodina zíde, aby vyzdobila betlehem a naplnila ho vôňou kadidla, machu a sušených kvetov.“

 

Ako ho piť a s čím sa páruje

Na oficiálnej stránke značky odporúčajú Cihuatán Sahumerio piť buď čistý alebo aj s väčšími kockami ľadu. Ja súhlasím, každému podľa chuti. V lete s ľadom pre trochu osvieženia, inokedy pokojne len tak na popíjanie v kresle pri domácom krbe. Ako je to s párovaním? K rumu sa podľa tohto bude hodiť najmä steak. Ale aj syry – najmä tie, ktoré sú čo najviac „umami“ (pozri čo to je), ako je napríklad starý dobrý parmezán. A ešte ďatle.

 

Legenda Sahumerio

Chantico - Codex Borgia 63

Chantico – aztécka bohyňa ohňa domáceho krbu (https://www.flickr.com/photos/gwendalcentrifugue/2635781169)

Nebol by to Cihuatán, aby sa pri svojom rume neinšpiroval nejakou zaujímavou mayskou legendou. V prípade Cihuatán Sahumerio je to celé o láske. Tú pri Mayoch predstavoval symbol ohňa. Ten vraj v „domácom kozube“ udržiavala bohyňa Chantico*, ktorá mala inak podobu orlice. No a konkrétne „Sahumerio“ sa volala posvätná nádoba na oheň (po našom kadidelnica).

Takto sa ale nazýva aj samotný rituál, pri ktorom sa pália rôzne vonné bylinky a korenie. Rituál prebiehal tak, že vždy sa pálilo niečo iné a každé z toho malo iný význam. Napríklad sušené kvety = romantika, sušené ovocie = rodina, kadidlo = priateľstvo, kakaové bôby a rôzne semená, maslo = ochrana. Všetky tieto tóny by ste v tomto rume mali nájsť aj vy!

*Mnoho ľudí má čo sa týka starých predkolumbovských kultúr v Južnej a Strednej Amerike „hokej“. Vrátane mňa. A Cihuatán v tomto tiež nie je práve najdôveryhodnejší zdroj. Vo svojich marketingových príbehoch sa odvoláva na Mayov, no spomínaní bohovia sú aztécki. Napríklad aj teraz – Chantico figurovala v aztéckom náboženstve, kde bola „tá, ktorá prebýva v dome“, a ktorá vládla nad ohňom v rodinnom krbe. Inak, Mayovia sa v Salvádore naozaj vyskytovali. Aj ich priami predchodcovia Olmékovia. Hlavnou kultúrnou entitou na území dnešného Salvádora však boli Pipilovia, alias kultúra Nahua.

 

Fľaša a darčeková tuba

Pri pohľade na fľašu a darčekovú tubu Cihuatánu zaplesá srdce každého výtvarne založeného fanúšika rumu. Originálny dizajn je medzi ostatnými značkami ľahko rozpoznateľný. Aj vďaka tomu jednoznačne patrí do kategórie prémiových rumov. Konkrétne Cihuatánu Sahumerio jasne dominuje majestátny horiaci orol (na etikete i darčekovom kartóne). Práve takto bola totiž niekedy vyobrazovaná bohyňa Chantico. Celý výjav ešte viac podčiarkuje fialové pozadie.

Zaujmú embosované detaily aj špeciálna textúra papiera. Hrdlo fľaše je ukončené luxusným dubovým uzáverom, ktorý má navrchu laserom vygravírované logo značky a nápis „Rum of Mayan Gods“. Pod ním je zlatý štítok s ručným očíslovaním každej fľaše.

 

Ako vonia a chutí

V pomerne komplexnej vôni vyskakuje sladké ovocie, hlavne marhule a citrusy, značná dávka korenia a kadidlový dym. Miestami je vôňa až vínová.

V olejnatej chuti sú intezívne citrusy, pomarančová kôra, med, vanilka, drevo a na pozadí pražené oriešky. Chuť je komplexnejšia, ako by sa mohlo zdať, 20g/l pridaného cukru ju zjemňuje až do maslova. Voltáž 45% sa Sahumeriu náramne hodí.

Dozvuk výraznejší a dlhší ako pri mladšom Indigu. Na záver doznievajú maslovo sladké, ovocné a až kakaové tóny. Veľmi veľmi príjemné.

Cihuatán Sahumerio nalievame rum do pohára

Cihuatán limitky mi chutia. Ak by som si zo štvorice Suerte, Alux, Sahumerio a Nikte mal vybrať jeden, tak by to bola ťažká voľba. Asi by som sa rozhodoval medzi Alux a Sahumerio.

 

A ako chutil ostatným

Recenzie z RumX

‼️ crazyforgoodbooze / rumX (7,6/10) Veľmi ohnivý, korenistý, sladký, vzrušujúci komplexný rum a dôstojný nástupca predchádzajúcich limitovaných edícií Cihuatán! Vo finiši je to opäť poriadne ohnivé a svižné…
‼️ Gin & Bricks / rumX (8,8/10) Na nose úplne divoké. Pikantné, ale nie alkoholické, ale smerom k chilli. Sú tu aj typické čokoládové tóny Cihuatánu, zmiešané so škoricou. Deje sa tu šialené množstvo vecí a rum má nesmierne nezávislý charakter. V ústach je sladký, potom pikantný až pálivý. Opäť škorica/chilli/čokoláda. Krémová medová sladkosť, mandle, mierne dymové, ale vždy s ohňom. Musíte sa k nemu postaviť čelom, ale ak to urobíte, je to naozaj dobré.
‼️ Nando70 / rumX (6,5/10) Môj prvý salvádorský rum… V nose nájdete typické vlastnosti juhoamerických rumov… Sladkosť, ľahký karamel… Chuť je pri vstupe hladká, s náznakom bylín, ktoré rýchlo vystriedajú korenisté, korenisté tóny… Drevnatý, jemný záver, ktorý rozochvieva ústa… Náznak trpkosti. Stredne dlhý až dlhý záver. Rum pre milovníkov sladkosti…

Hodnotenia z Rum Ratings

‼️ dachnick / rumratings (7/10) Skvelý sladký rum, nádherný na popíjanie. Mne sa páči viac ako jeho bratia Indigo a Cinabrio. Vôňa je éterickejšia a chuť je trošku suchšia, ale stále sladká. Skvelý rum (ron), vrelo odporúčam.
‼️ marekfisher / rumratings (7/10) Dobrá kvalita Cihuatán ako obvykle. Zdá sa, že neexistuje zlý rum Cihuatán (zatiaľ). Ja som ho popíjal len dvakrát ako aperitív (štartér) k miestnemu degu, ale je to typický Cihuatán aj podľa nosa aj podľa chuti, len ja mám stále radšej skvelý Nikté, ale rozdiel nie je naozaj až taký veľký, pretože sa podobajú jeden druhému. Xaman a Indigo mi tiež chutili, ak na to príde. Nemôžem už celkom otvoriť môj Cihuatán Nauhal, pretože sa rýchlo stal zberateľským. To je mimochodom pravdepodobná budúcnosť aj Sahumeria, keďže sa tiež vyrobilo len obmedzené množstvo (a dosť ťažko sa dá znova skopírovať, aspoň ako mi bolo povedané). Čo sa týka chuťových relevancií, zdá sa mi menej medový a viac drevitý či dymový ako Nikté, ale viem si predstaviť, že veľa ľudí by ich nerozlíšilo ani so zatvorenými očami…

 

Cena

Na cene nie je zaujímavá ani tak suma, ktorú stojí, skôr rozdiely medzi slovenskými a českými eshopami. Ale nebudem sa nad tým zbytočne zamýšlať. Nakoľko je Sahumerio limitka, cena je vyššia. V dobe písania recenzie ešte nejaké tie fľaše skladom sú, ale časom proste nebudú (rovnako, ako už nie je Nahual ani Nikté).

 

Ďalšie zaujímavé rumy Cihuatán

Rum Cihuatán Sahumerio je z limitovanej edície, v ktorej doteraz vyšli Cihuatán Nikté, Cihuatán Alux a najnovšie aj Cihuatán Suerte. Z ďalších špeciálnych Cihuatánov ešte spomeniem Cihuatán Folklore 17y, či Cihuatán Obsidiana (duty free).

Predstavme si aj „core range“, čiže základný rad značky. Vlajkovou loďou je 8 ročný Cihuatán Indigo. Za ním nasleduje dvanásťročný Cinabrio, potom biely rum Jade, a nakoniec prémiový vyzretý Xaman XO.

  • Cihuatán Indigo 8y – základný rum značky, starenie prebieha 8 rokov v sudoch po bourbone, je ladený do modra „indigo“
  • Cinabrio 12y – starenie prebieha 12 rokov v sudoch po bourbone, ladený do tehlovočervena „cinabarit“, venovaný mayskému bohu slnka Kinich Ahau
  • Xaman XO – rum najprv dozrieval 15 rokov v sudoch po bourbone a potom ešte 1 rok v sudoch zo špeciálneho dreva zo stromu Ceiba, historicky prvý XO rum zo Salvádora, venovaný mayskému bohu Xaman Ek (Boh svätosti a zbožnosti, ktorého symbolom je najjasnejšia hviezda súhvezdia Malá medvedica – Severka/Polárka a kopálový strom)
  • Cihuatán Jade – biely rum značky, 4 roky starený rum v ex-bourbonových dubových sudoch, ideálny do kokteilov

Cihuatán v eshope

Horúca novinka zo zákulisia značky

Len pred pár dňami bolo ohlásené špeciálne vydanie kolekcie Cihuatán Folklore – Dualidad. Objaví sa iba v 8 krajinách sveta. V samotnom Salvádore, vo Francúzsku (prvá krajina v Európe kde sa Cihuatán oficiálne začal predávať), v Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Belgicku, ČR a tiež na SLOVENSKU!

Cihuatán Dualidad 18 ročný pre Svet nápojov
Cihuatán Dualidad 18 ročný pre Svet nápojov

Tak, a spomínaná novinka je už u nás oficiálne v predaji od 5.12.2023. Osemnásťročný Cihuatán Folklore Dualidad špeciálne vyrobený pre Svet nápojov. Limitka – single barrel – zo suda bolo stočených len 283 kusov! Za sebou má 16 rokov starenia v ex-bourbon + 2 ročný finish v ex-sherry Oloroso.

Na obale fľaše je vyobrazený príbeh mayskej legendy Popol Vu, ktorá rozpráva o dvojčatách Hunahpú a Xbalanqué. Každá fľaša Cihuatán Folklore je opatrená ručne napísaným menom majiteľa suda (Svet Nápojov) a je očíslovaná.

Špeciálna kolekcia Cihuatán Folklore - Dualidad, novinku prezentuje master blender značky Gabriela Ayala

Gabriela Ayala pózuje pri novej špeciálnej kolekcii rumov Cihuatán Folklore – Dualidad (https://www.facebook.com/CihuatanRumUSA/)

 

Moje zhodnotenie na záver

Výhody

  • jemne sladký rum, ktorý sa výborne pije a ocení ho široké spektrum rumárov
  • zaujímavé kombo jednoduchosti a komplexnosti zároveň
  • limitka v krásnej fľaši a tube inšpirovaná mayskou kultúrou

Nevýhody

  • cena

Záver recenzie: V relatívne krátkej dobe som pil limitky Cihuatánu Suerte, Alux a Sahumerio. Všetky tri majú čosi do seba a každá fľaša si nájde svojich rumových fanúšikov. V Sahumeriu sa bije jednoduchosť chute a vône s komplexnosťou, je to akýsi hybrid medzi ťažším britským melasovým rumom z pot stillu so španielskym sirupovým ľahkým rumom z kolóny. Stále však vyhráva vlna jemnosti a maslovosti. Sladkasté Sahumerio ponúkne (na Cihuatán) netradičnú komplexnú, výrazne ovocnú, až vínnu vôňu a skôr tradičnú, veľmi jemne sladkú chuť, v ktorej sa tlačia do popredia citrusy a med. Cena zodpovedá ostatným limitkám Cihuatánu, tú treba proste akceptovať. Ak máte radi jemne nasladlé rumy a chutí vám základná ponuka v podobe Indigo či Cinabrio, Sahumerio rozhodne odporúčam. Mne chutilo.

Hodnotenie autora
  • Vôňa a chuť
  • Dozvuk
  • Pomer cena kvalita
81%

Cihuatán Sahumerio fľaša

✅ Cena: 75,90 €

Chcem Cihuatán Sahumerio SvetNapojov.sk
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Cihuatán Sahumerio


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Usporadúvam verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Hodnotenia
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Cihuatán Sahumerio fľaša
Cihuatán Sahumerio
Hodnotenie 4 hviezd
Cena 75,90 €