Rum Club – oceňované single casky od nemeckého nezávislého rumového bottlera

Vladimír Rejholec Téma
12. júna 2025 0

Rum Club je rumová značka nezávislého bottlera – spoločnosti Spirit of Rum z Nemecka, vďaka ktorej sa v rámci špeciálnej edície Rumclub Private Selection na svet dostávajú výnimočné rumy z najlepších sudov svetových rumových destilérok.

Stojí za ňou uznávaný rumový odborník a „nemecký rum ambasádor“ – Dirk Becker. Ten okrem dovozu a distribúcie najrôznejších svetových značiek rumu, prevádzkuje v Berlíne aj The Rum Depot – špecializovaný obchod s liehovinami a tiež má „pod palcom“ renomovaný Berlínsky rumový festival (Berlin Rum Festival).

RumClub Private Selection

RumClub - logoRumClub Private Selection je edícia single caskov, ktorá vznikla už v roku 2014. Dirk Becker a spol. vyberajú z najrôznejších destilérok po celom svete výnimočne dobré sudy, ktoré potom doma nafľašujú, alebo si vytvárajú aj vlastné blendy, či niektorý rum nechajú starnúť aj kontinentálne.

Vždy je to autentická chuť – do rumu nepridávajú žiaden cukor ani farbivá a pred plnením nikdy nepoužívajú filtráciu chladom. Keďže sa zvyčajne jedná o single casky v plnej sudovej sile, počet fliaš v rámci vydania je veľmi obmedzený. Každá fľaša je plnená, označovaná, zapečatená aj očíslovaná ručne.

Rum Club vs Rum Depot

„Rum Club“ bol inak názov malého baru v Kreuzbergu, ktorý si otvoril Dirk Becker, keď sa intenzívnejšie začal venovať rumom – to bolo ešte predtým, ako založil Rum Depot. Začínal tam skromne, len so 120 fľašami… Základ? Havana Club, Bacardi, Myers, Captain Morgan, Stroh. A to bolo v podstate všetko.

Rum sa stával čoraz populárnejším aj v Nemecku a Dirk si musel chlapsky priznať, že o rumoch vlastne nemal ani potuchy. Neboli žiadne knihy ani internet ako ho poznáme dnes. Logickým dôsledkom bolo, že tam musel ísť, musel vidieť čo a ako sa tam robí. Jeho prvá rumová cesta viedla na Barbados. Foursquare Richarda Sealeho bola potom vôbec prvá rumová destilérka, ktorú uvidel.

Rum Depot

Rum Depot je predajňa s liehovinami v Berlíne (+ online obchod), ktorý prevádzkuje Dirk Becker (rumová autorita) spolu so Stefanom Brinkmannom (odborník zo sveta ginu). Návštevníci tu dnes nájdu viac ako 1000 rôznych rumových značiek, takisto množstvo druhov ginu a geneveru a ďalšie liehoviny (whisky, bourbon, brandy, tequila, mezcal, likéry, aperitívy, pálenky, vodka, bylinné bittery, koktailové bittery…). Rum Depot je tiež HORECA partnerom a zásobuje tie najlepšie bary a hotely. Chcete sa ísť pozrieť? Tu je adresa: Apostel-Paulus-Straße 35, Berlin, Germany.

Rum Depot - predajňa s liehovinami v Berlíne

Rum Depot (https://www.rum-depot.de/)

 

Dirk Becker alias Dirk „Rumperator“ Becker

Vyučený zlatník, neskôr šéfkuchár (v michelinskej reštaurácii) a profi barman Dirk Becker sa rumom naozaj intenzívne venuje už od roku 2005. Odvtedy stihol vzniknúť prvý Rum Club (bar), Rum Depot (obchod), German Rum Festival Berlin a tiež Veľká kniha o rume (dostupná aj u nás).

Rumový festival začal Dirk riešiť v podstate zároveň s otvorením obchodu. A to na základe svojich kontaktov, ktoré získal za svojich mnohých ciest po rumových destilérkach. Na prvom podujatí v roku 2011 bolo vďaka tomu viac ako 25 vystavovateľov a festival hneď od začiatku zožal značný úspech (v roku 2023 to už bolo viac než 60 stánkov, kde sa predstavilo viac ako 150 renomovaných značiek).

No a „kontakty“ mu potom ponúkli rovno aj sudy – takže Dirk zanedlho nato zabŕdol aj do nezávislého bottlerstva a na svete sa objavila značka privátnych single caskov RumClub. Okrem toho ako „German Rum Ambassador“ dnes organizuje mnohé školenia a rumové ochutnávky po celom Nemecku.

Mimochodom, v poradí už 14. rumový festival, sa v Berlíne uskutoční na sklonku leta 30.-31. 8. 2025.

Dirk Rumperator Becker

Dirk Rumperator Becker (https://www.facebook.com/profile.php?id=100086037129625)

 

Single casky Rum Club, ktoré budem prezentovať na špeciálnej masterclass v Trnave na Rumfeste 2025 v sobotu vo veľkej stále:

Rum Club ed.47 Panama 2013 64,2%

  • Destilovaný: 05/2013
  • Fľašovaný: 08/2024
  • ABV: 64,2% (sudová sila)
  • Fliaš celkom: 195
  • Objem: 500 ml
  • Tropické zrenie: 11 rokov ex-bourbon
  • Kontinentálne zrenie (?): 3 mesiace Ten Cane rum cask finish
  • Destilácia: multi kolóna
  • Základ: melasa
  • RumX: 8,1/10

Panamský rum patrí medzi stálice medzi single cask vydaniami RumClub-u. Hneď tú prvú v roku 2014 totiž vytvoril pre RumClub master blenderská legenda panamského rumového priemyslu Don Pancho. Panama sa potom ukázala aj v 10. edícii Rum Club Private Selection (vydané v roku 2019) a to hneď jedným výnimočným single caskom v úctyhodnom veku 36 rokov, ktorý takisto vznikol na základe majstrovstva Dona Pancha.

A Panama je tu opäť, tentoraz v edícii Rum Club s poradovým číslom 47. Jedná sa o 11 ročný rum (ex-bourbon) z melasy destilovaný v kolóne (podľa všetkého je to destilérka Alcoholes del Istmo / Las Cabras Pesé). Trochu netypický „panamský profil“ je potom zásluha aj netradičného finišuv sude po trinidadskom rume Ten Cane* z roku 2008, kde strávil 3 mesiace.

Má fascinujúcu komplexnosť: drevité chute sa miešajú s horkými a dymovými tónmi, pričom je v ňom cítiť aj určitú „priemyselnú“ hĺbku. Tieto vlastnosti nie sú obvyklé, ktoré by ste očakávali od Panamarumov, ale práve to robí tento rum takým vzrušujúcim a hlbokým.www.rum-depot.de

*Ten Cane Rum

Ten Cane Rum sa rumovým fanúšikom predstavil v roku 2005, keď ho na trh uviedla známa nadnárodná alko-skupina Moët-Hennessy-Louis Vuitton (LVMH). Chcela ním nadviazať na úspechy ďalších rumových značiek.

Výroba prebiehala najskôr na Trinidade, konkrétne v priestoroch cukrovaru Usine Sainte Madeleine. Zaujímavosť: pôvodný plán bol získať partnerstvo s barbadoskými destilérkami a nie vlastná výroba. Pri spojazdnení destilérky asistovala aj známa TDL (Angostura), okrem výstavby potom zabezpečovala aj dodávky cukrovej trstiny, samotnú prevádzku, dozor nad starením či celú logistiku. Okrem toho do blendu dodávala svoj vyzretý melasový rum (podľa niektorých prameňov bol potom pomer 75% vs 25% v prospech rumu zo šťavy trstiny).

Proces výroby prebiehal tradične a s remeselným prístupom – destilácia prebiehala nadvakrát na francúzskej medenom alembiku z čerstvej šťavy cukrovej trstiny v malých dávkach (predtým kratšia 5 dňová fermentácia pri nižších teplotách) a nasledovalo miešanie s inými melasovými rumami. Starenie zaobstarali francúzske dubové sudy.

Výsledkom bol ľahší rum Ten Cane (10 Cane), ktorý sa však na trhu nikdy poriadne nepresadil a značka o 10 rokov neskôr v roku 2015 potichu skončila. Už v roku 2013 totiž ukončila spoluprácu Angostura z dôvodu reálne nižších výnosov ako čakali. LVMH potom značku aj zásoby starnúceho rumu presunuli na Barbados, kde ešte chvíľu fungovala v destilérke Foursquare.

Rumy, ktoré dovtedy destilérka vyprodukovala sa dnes teda považujú za celkom vzácnosť. K pár zvyšným sudom sa tiež dostali nezávislí bottleri ako napríklad Duchess, Rom De Luxe alebo aj Rum Shark. Inak, názov značky „10 Cane“ inšpirovala tradícia ručného zberu cukrovej trstiny a viazanie stoniek v skupinách po 10 kusov. Čo je inak množstvo, ktoré je údajne potrebné na výrobu jednej fľaše rumu.

10 cane rum - logo

10 cane rum – logo (https://wdw.com/projects/10-cane/)

 

Rum Club ed.40 Australia 2007 64,8%

  • Destilovaný: 08/2007
  • Fľašovaný: 08/2023
  • ABV: 64,8% (sudová sila)
  • Fliaš celkom: 376
  • Objem: 500 ml
  • Zrenie: celkom 16 rokov ex-bourbon
    • tropické: 10 rokov
    • kontinentálne: 6 rokov
  • Destilácia: pot still
  • Základ: melasa
  • RumX: 8,5/10

Rum Club edícia č. 40 je single cask z Austrálie. Rum z Beenleigh Distillery* bol destilovaný v roku 2007 a 16 rokov strávil v ex-bourbon sudoch. Z toho 10 rokov tropicky v Austrálii a 6 rokov v Európe kontinentálne.

Rum vo vôni predstavuje svoju tmavú, čokoládovú a krémovú stránku. Po niekoľkých minútach v pohári sa do popredia dostáva ovocnosť, ktorá dopĺňa rum pestrým košom tropického ovocia. Na jazyku plná explózia chutí a chuť v ústach pripomína 30-ročný rum Uitvlugt z Guyany – neuveriteľne intenzívny a komplexný s veľmi dlhotrvajúcim záverom. Po 30 minútach a dokonca aj po hodine v pohári rum naďalej naberá na chuti, čo je cesta, ktorá sa oplatí!www.rum-depot.de

*Beenleigh Rum Distillery som sa podrobne venoval v mojej rumovej recenzii Transcontinental Rum Line Australia 2014.

 

Rum Club ed.45 Jamaica WPE PX 2021 59,8%

  • Destilovaný: 2021
  • Fľašovaný: 05/2024
  • ABV: 59,8% (sudová sila)
  • Fliaš celkom: 254
  • Objem: 500 ml
  • Zrenie: 3 roky PX-sherry cask (nedefinované kde)
  • Destilácia: Forsyths Double Retort Pot Still
  • Základ: melasa
  • RumX: 8,5/10

RumClub Private Selection Edition 45 je mladý jamajský rum z WPE* destilovaný na legendárnom Forsyths Double Retort Pot Still v roku 2021. Starený 3 roky v sude po sherry Pedro Ximénez (PX), pričom sa neuvádza či tropicky alebo kontinentálne. Vysokoesterový rum (približne 1000 g/hl) bol stáčaný bez úprav v sudovej sile 59,8% a v počte len 254 fliaš.

„Jamajka je známa svojou bohatou kultúrou a hudbou reggae, ale znalci rumu ju považujú aj za tajného favorita. Komplexnosť, ovocnosť a funk sú vo svete rumu bezkonkurenčné. Tento jamajský rum s obsahom esterov približne 1000 g/hl zrel výlučne v jednom čerstvo vyprázdnenom sude PX-sherry a prináša na vašu paletu exotiku, zrelé ovocie a typický jamajský funk.“ (z etikety RumClub ed.45 Jamaica)

*Worthy Park oficiálne nepovoľuje uvádzať názov liehovaru pri vydaniach iných bottlerov, takže RumClub použil skratku WPE ako „Warm, Potent and Enticing“ (vrelý, silný, lákavý…). Viac o destilérke Worthy Park Estate nájdete v mojej recenzii na Worthy Park Single Estate 12 Y.O.

 

Rum Club ed.46 Guyana DDL 2008 63,6%

  • Destilovaný: 04/2008
  • Fľašovaný: 07/2024
  • ABV: 63,6% (sudová sila)
  • Fliaš celkom: 298
  • Objem: 500 ml
  • Destilácia: Diamond – Four-Column Savalle Still
  • Zrenie: 16 rokov tropicky
  • Základ: melasa
  • RumX: 8,6/10

DDL Guyana z edície číslo 46 Rum Club má bottlerom oficiálne priznanú „marku“ MDS – takže tento rum by mal byť destilovaný v Diamond Distillery na 4-stĺpcovej kolóne Savalle Still (o marke MDS – zdroj). Je tu však náznak, že rumový sud môže byť reálne aj z marky REV (Enmore), ktorá je medzi rumovými odborníkmi a fandami o dosť levelov vyššie. Čiže pri označovaní rumu v destilérke možno došlo ku chybe? O tom sa dá samozrejme polemizovať – na etikete samotného rumu však nájdete takéto niečo:

„Diamond DDL v Guyane je známa po celom svete svojou vynikajúcou kvalitou. Zároveň existuje mnoho rôznych štýlov z jedného a toho istého destilátu. Tento single cask rum má označenie „MDS“, ale je výnimočne ovocný, intenzívny a sladký. Keď sme vzorku ochutnali prvýkrát, mysleli sme na značku „REV“ Enmore Pot Still. Vôňa sušeného ovocia a sliviek je veľmi prítomná a pre svoj vysoký obsah alkoholu je tento rum nekonečne jemný. Bolo úplne jasné, že tento sud musíme bezpodmienečne stáčať do fliaš.“ (z etikety RumClub ed.46 Guyana DDL 2008)

Zámena sa ale spomína aj na platforme Rum-X…

‼️ Gunnar Böhme „Bauerngaumen“ / rumX (9,2/10) Ed. 39 z Rumclubu, REV z roku 2006 (RX16863), je už teraz veľmi úspešným plnením do fliaš, ale RX16863 sa novému geniálnemu ťahu Rumclubu nevyrovná, najmä na podnebí. Je okrúhlejší, komplexnejší, hlbší, plnší, silnejší, chutnejší, sladší a olejnatejší. A nehovorím to preto, že žijem v Berlíne, a preto som blízko zdroja. Presvedčte sa sami. Toto má byť Diamond z roku 2008? Naozaj sa mi zdá, že sud bol pomýlený a do Spirit of Rum namiesto Diamondu bol poslaný REV. A nie REV z roku 2006, ale v skutočnosti 1994. Je to naozaj možné? Dúfam, že tu čoskoro bude funkcia komentárov, potom si budem môcť prečítať vaše priame reakcie. Pre mňa je to horúci kandidát na rum roka bez váhania. Vypite ho a budete so mnou súhlasiť. Ak je to predsa len Diamond, čo dúfam, že sa overí ochutnávkou.

Moja poznámka: ak by to bol skutočne REV 1994, tak máme v rukách ozajstný 30 ročný klenot. Mimochodom, s guyanskou markou REV má RumClub svoje skúsenosti, len pár fliaš predtým tam jedna single cask REV vyšla (Rumclub Private Selection Ed. 39 Guyana REV, destil. 2006, fľašovaná 2023/17 ročný rum).

REV – Versailles Enmore

  • Versailles Single Wooden Pot Still
  • Inštalovaný už v roku 1890 v Lusignan, potom od roku 1978 v Enmore, od roku 1994 v Uitvlugt, od roku 1999 v Diamond (do prevádzky uvedený v roku 2000).
  • Chuťové tóny: Silné telo, s mierne nižším obsahom fuselových olejov a esterov ako Port Mourant. Sladké a slané tóny koňakového typu (orechové, čokoládové, kávové, slané karamelové), zdroj.

 

Rum Club ed.52 Trinidad TDL 2003 55,9%

  • Destilovaný: 02/2003
  • Fľašovaný: 02/2025
  • ABV: 53,4%
  • Fliaš celkom: 228
  • Objem: 500 ml
  • Zrenie: celkom 22 rokov ex-bourbon
    • tropické: 13 rokov
    • kontinentálne: 9 rokov
  • Destilácia: multi kolóna
  • Základ: melasa
  • RumX: 8,9/10

RumClub Ed.52 Trinidad 2003 TDL je rum destilovaný v kolóne z melasy v trinidadskej destilérke TDL (Angostura) v roku 2013, kde strávil aj prvých 13 rokov tropického zrenie v ex-bourbon sude. V roku 2016 bol prevezený do Európy, kde ďalej pokračoval kontinentálne ďalších 9 rokov. Celkom má teda za sebou až 22 rokov zrenia. Fľašovaný bez úprav v sudovej sile v počte 228 fliaš.

„…predstavuje komplexnú škálu drevitých, ovocných a korenistých aróm, zvýraznených tropickým ovocím a náznakom mäty. Naša komunita RumX vyzdvihuje jeho bohaté vanilkové, čokoládové a jemné kožené tóny, ktoré sa krásne vyvíjajú na podnebí. Napriek sudovej sile 53,4% ABV je alkohol dobre integrovaný a poskytuje silu aj jemnosť. Fanúšikovia oceňujú jeho vyváženú sladkosť, hlbokú komplexnosť a dlhý, pútavý záver…“ www.rum-x.com.

TIP: O destilérke TDL nájdete všetko podstatné napríklad aj v mojej recenzii na Cane Island Trinidad 8y.


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (3 votes)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Organizujem verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.