Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks je originálny rum z amerického Key West. Značka k výrobe svojich rumov používa naozaj rôznorodý blend z celého Karibiku, domácej Floridy, ale aj z destilérok v Strednej a Južnej Amerike. Papa’s Pilar sa hlási k legendárnemu americkému spisovateľovi Ernestovi Hemingwayovi, mne sa do rúk ako prvá dostala verzia, pri ktorej základná zmes finišovala v sudoch po španielskom sherry. Ako chutí? V recenzii sa to dozviete, spolu s mnohými zaujímavosťami zo zákulisia tejto značky.
⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu ⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku ⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne | 51,90 € | Do obchodu SvetNapojov.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 51,90 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Papa's Pilar Spanish Sherry Casks | |
---|---|
Cena | 51,90 € |
Cena za jednotku | 74,14 €/l |
Značka | Papas Pilar |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Čistá fľaša |
Pôvod rumu | Carribean Blend, blend Central America and West Indies |
Fľaškovaný | USA |
Štýl | Dark, Blend |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrenia (rokov) | 5 až 24 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Bourbon, Sherry Cask, Port Cask |
Farba | Tmavo mahagónová |
Chuť | Vanilka, Karamel, Sušené ovocie, Sherry, Orechy, Portské |
Vôňa | Drevo, Korenie, Orechy, Červené ovocie |
Papa's Pilar Spanish Sherry Casks - navigácia v článku
O značke Papa’s Pilar
Papa’s Pilar je značka originálneho rumu inšpirovaná slávnym spisovateľom Ernestom Hemingwayom. Papa ho totiž volali jeho blízki a Pilar bola zase jeho obľúbená rybárska loď. O tom sa ale ešte zmienim nižšie. Teraz si povedzme viac o samotnom výrobcovi. Za značkou stojí americká spoločnosť Papa’s Pilar Distillery z Key West na Floride. A to v spolupráci so spoločnosťou Hemingway Ltd., ktorú ešte v roku 1988 založil najstarší Hemingwayov syn Jack, a ktorá poskytuje rôznym výrobcom a spoločnostiam licenciu na používanie mena Hemingway na komerčné účely.
Rum sa produkuje v Spojených štátoch od roku 2013 a ide vlastne o celkom komplikovanú zmes rôznych rumových základov z celého Karibiku, Strednej a Južnej Ameriky. Všetko solery, ktoré starnú v ex-bourbon, ex-port a ex-sherry sudoch. Základné rozdelenie je Blonde a Dark. Biely rum je biely, tam nie je veľmi čo riešiť, Dark rum naproti tomu zase nie je nijako právne zadefinovaná kategória – ten z dielne Papa’s Pilar smeruje k tým prémiovejším (vrátane nášho Sherry Cask).
Na fľašiach potom nájdeme výrazné číslo, ktoré by mohlo označovať vek rumu – Blonde 7 a Dark 24. Je to naozaj tak, ale keďže je to blend typicky solera rumov, označuje „len“ vek najstaršieho rumu v zmesi, ktorého tam môže byť (a pravdepodobne aj je) naozaj len minimálne množstvo. Papa’s Pilar potom pri výrobe určite používa aditíva, to jest sladidlá a farbivá – o čom vás ale oficiálne zdroje informovať nebudú. Funguje to tak ako to funguje, ak chcete rum, ktorý je zaručene bez pridaných látok obráťte sa napríklad na barbadoský Foursquare 🙂 Čím nechcem povedať, že takýto postup je vyslovene zlý, jednoducho existuje veľká skupina konzumentov, ktorý si takýto rum priamo vyžadujú, tak prečo im nevyhovieť.
Pár postrehov z výroby rumov
Takto vzletne popisuje vznik svojich rumov oficiálny web značky: „Rumové výrazy Papa’s Pilar pochádzajú z ručne vybraných rumov pokrývajúcich karibskú panvu a zmiešaných v patentovanom procese solera do jedného celku s čerstvým floridským rumom. Rumové výrazy sa potom ďalej dotvárajú a zdokonaľujú v sudoch po bourbone, sudoch od portského vína a španielskych sudoch po sherry Oloroso.“
Teraz trochu na reálnejšiu nôtu. Pôvod rumov v Papa’s Pilar sa najčastejšie pripisuje Barbadosu, Dominikánskej republike, Paname, Venezuele a tiež spomínanej Floride. Odtiaľ sa po základnom starení dovezie do USA kde pokračuje v dozrievaní („Double Age“) v ex bourbon a ex-port sudoch, s finišom v ex-sherry. Napokon sa tu nablenduje a stáča do fliaš. Tento solera blend by mal obsahovať pot still aj column still rumy. Platí pre Blonde aj Dark verziu.
Ron Call – Papa’s Pilar Master Blender
Master Blender rumov Papa’s Pilar sa volá Ron Call. Tento veterán svoju kariéru začínal ešte v roku 1974 u bourbonového giganta Jim Beam ako laboratórny technik. Za 16 rokov sa tam prepracoval až na manažéra kvality. Počas toho obdobia pracoval s jedným velikánom destilárskeho umenia. „The Virtuoso“ Master Distiller – Frederick Booker Noe II, pre Jim Beam pracoval viac ako 40 rokov a mimochodom bol rodinným priateľom Call-ovcov. Ten ho naučil umeniu destilácie a starnutia – čo je podľa neho niečo, čo sa v škole len tak nenaučíte.
V roku 1990 potom „prestúpil“ z Kentucky na Floridu a whisky vymenil za rum. V spoločnosti Florida Distillers pracoval na známom rume Cruzan, pričom jeho dielom sú všetky jeho chuťové varianty, ale aj oceňovaný single barrel rum. Pre Papa’s Pilar začal pracovať ako Master Blender (či Master Distiller ak chcete) už od počiatku, to znamená v roku 2012 (prvé rumy z ich dielne potom uzreli svetlo sveta už nasledujúci rok). Na starosti má nielen výber destilátov z najrôznejších rumových destinácií ale aj sudov, ktoré sa používajú na finiš jednotlivých vydaní.
Keďže je zo siedmej generácie rodiny „whiskydistillerov“ jeho prvá vášeň bola samozrejme whisky. Ale ako sám vraví, vždy ho to ťahalo k rumu. Prečo? Pretože je jemný a vyvážený a páči sa mu, že môžete úplne zmeniť jeho profil prostredníctvom umenia miešania a starnutia. Niektorý bourbon môže byť drsný, pripálený alebo má aj nejaké „zelené“ tóny, ktoré sa mu nie vždy páčia, ale pekne vyzretý rum má krásne hladký, stredne plný profil.
„Papa“ Hemingway a jeho Pilar
Ernesta Hemingwaya mnohým určite netreba veľmi predstavovať. Legendárny americký spisovateľ je známy nielen svojou tvorbou, ale aj pomerne dobrodružným a búrlivým spôsobom života, ktorý odrážajú aj mnohé jeho diela. Ernest Hemingway bol medzi priateľmi a obdivovateľmi známy pod prezývkou „Papa“. Tá sa začala používať ešte niekedy v 30. rokoch 20. storočia. Prečo ho tak vlastne volali? Za prvé – Ernest na prvý pohľad pôsobil ako otcovský typ (a čím bol starší, tým viac). Takisto je známe, že bol mentorom mnohých nádejných spisovateľských adeptov, ktorí ku nemu s obdivom vzhliadali. Jednoducho povedané, táto prezývka mu prischla pre jeho silnú osobnosť, životné skúsenosti a úspechy v literatúre.
Hemingwaya spájalo silné puto s viacerými miestami. Nepochybne vás medzi prvými napadne jeho večná láska Kuba. Tiež ale nesmieme zabudnúť na Key West (kde mimochodom sídli aj naša destilérka). Hemingway sa presťahoval do Key West ešte v roku 1928 a žil tam takmer desať rokov. A toto obdobie bolo aj jedným z najproduktívnejších v jeho kariére. Jeho dom v Key West, kde žil a pracoval, je teraz múzeom a je otvorený pre verejnosť. So životom na Floride úzko súvisí aj Pilar – jeho obľúbená rybárska loď. Tú si zadovážil v roku 1934 a slúžila na jeho mnohé rybárske výpravy v okolí Key West ale i Kuby. Práve táto loď mu poslúžila ako inšpirácia viacerých silných literárnych diel. Najznámejšie z nich je Starec a more, kde hlavný hrdina, Santiago, bojuje s veľkou rybou, podobne ako Hemingway počas svojich nespočetných rybárskych výletov.
Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks
Základ tohto konkrétneho rumu tvorí klasický „dark“ blend (Papa’s Pilar Dark Rum), pričom v tomto prípade ešte nasleduje extra finiš v sudoch po sherry Oloroso.
Ocenenia rumu
Rum Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks získal už niekoľko ocenení, medzi najvýznamnejšie patrí Zlatá medaila z The Best Aged Rum (2020), Zlatá medaila z The MicroLiquor Spirit Awards (2021), či Dvojitá zlatá medaila z Sip Awards (2022).
Fľaše Papa’s Pilar stoja zato
Dizajnové stvárnenie fliaš Papa’s Pilar stojí zato. Na barovej poličke sa budú bezpochyby vynímať. Je vidno, že sa s tým na Floride pohrali. Už len ten tvar, ktorý pripomína poľnú fľašu z čias druhej svetovej vojny, ktorej sa Hemingway aktívne zúčastnil. A so skrutkovým uzáverom v štýle kompasu, ktorý je mimochodom pre každé vydanie iný.
Aj ostatné prvky majú pripomínať spojenie s legendárnym americkým spisovateľom. V rámci loga na prednej strane sú to napríklad aj perá, ktoré majú byť pripomenutím spisovateľovho nezmazateľného príspevku do svetovej literatúry. Výrazný červený kohút v kruhovom embléme zase symbolizuje šťastie, bohatstvo, nový deň a nádej, a je neoficiálnym maskotom Key West.
Teraz pár praktických pripomienok. Fľaša tohto rumu vyzerá naozaj fantasticky, ale nalievanie do pohárov je jemne povedané dosť problematické. Bez hrdla je to jednoducho trápenie a ideálne bude, ak si preto preň prichystáte nejaký širší pohár.
Ako vonia a chutí?
Do nosa okamžite udrie výrazná oriešková vôňa, doplnená korením a tmavým zrelým bobulovým ovocím. Drevo je už skôr na pozadí.
Vplyv sherry na chuť je citeľný už v prvom dúšku, no v ďalších dúškoch sa objavia aj známky zrenia v sudoch po portskom. Telo je síce menej komplexné, no rum sa pije náramne jednoducho – je hladký, jemný a hrejivo nasladlý. Cítíť hlavne oriešky (mandle, vlašské orechy), ale aj tóny sladkého sušeného ovocia, vanilky, karamelu. Je to rum, ktorý nemáte problém naliať rumárom aj nerumárom.
Na záver doznieva sladkosť tmavého trstinového cukru, vanilky a sušeného ovocia.
Ako chutí ostatným
- rum-x.com – 7,5/10
- RumRatings.com – 8,1/10
- distiller.com – 4,19/5,00
Recenzie z RumX
Hodnotenia z Rum Ratings
Skúsenosti z Distiller
Cena
Cena okolo 50 € je absolútne adekvátna. Rum je vytvorený tak, aby chutil väčšine, môžete ponúknuť prakticky hocikomu. U mňa zapadá do skupiny v podobnej cenovke – Carúpano Reserva Privada 21, Matusalem Gran Reserva 23, či o niečo lacnejší Dos Maderas Selección. Všetko sú to podobné, jemné, ľahko piteľné rumy.
Základný prehľad rumov Papa’s Pilar
Papa’s Pilar rumy majú v core range (základný rad značky) samozrejme základné verzie Blonde a Dark. K tým sa postupne pridali aj ďalšie špeciálne vydania, kde sa ešte pracuje s finišmi v zaujímavých sudoch, vrátane nášho Sherry Oloroso casks. Značka však takisto vydáva aj limitky, naposledy to bol napríklad Papa’s Pilar Ernest v počte len 400 ks a v cene 599 dolárov za fľašu (primárne určené na americký trh).
- Papa’s Pilar Blonde Rum – biely rum, najstarší destilát v blende má 7 rokov
- Papa’s Pilar Dark Rum – tmavý prémiový rum, najstarší rum v blende má 24 rokov
- Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks – finiš v sudoch po španielskom sherry Oloroso
- Rye Whiskey Barrel Finished Rum – finiš v sudoch po ražnej whisky
Krátke zhodnotenie
Výhody
- ľahko piteľný elegantný nasladlý rum
- zrenie po sherry a portskom
- odkaz na Ernesta Hemingwaya
Záver recenzie: V poslednej dobe som objavil hotový zástup rumov, ktoré sa pijú veľmi ľahko, majú jemné elegantné a nasladlé chute. Papa's Pilar Spanish Sherry Casks rozhodne patrí medzi ne. Tento rum je kombináciou viacerých rumových (aj menej rumových) destinácií, pot stillu aj column stillu, rozličných druhov sudov (dôležité je tu sherry a portské) a je trochu dosladený. Rozhodne ho odporúčam rumárom, ktorí trvalo zakotvili v prístavoch sladkých spiritov a nevedia nájsť cestu von. Dizajnovo zaujímavá fľaša a adekvátna cena okolo 50 €.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Papa's Pilar Spanish Sherry Casks
Mohlo by vás zaujímať
- Papa's Pilar Dark Rum - ako chutí zaujímavý solera blend z Floridy vyrobený na počesť Hemingwaya?
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?