Tak, a máme tu ďalšieho nezávislého rumového bottlera, ktorého chcem týmto privítať na Alkotip-e. Volá sa Cane Island a zastrešuje ho holandská spoločnosť Infinity Spirit. Ako prvý z ich širokého portfólia dostane u nás priestor rum Cane Island Trinidad 8y (mimochodom, ochutnávať ho budeme aj na mojej AlkoTip #5 degustácii). Zaujímavosťou je, že je to „Single Estate“ rum, čo znamená, že pochádza z jedinej destilérky. V tomto prípade je to známa trinidadská pálenica Angostura. Ako dopadlo naše zoznamovanie? Prečítajte si recenziu.
Cane Island Trinidad 8y je najlacnejší v Heureka.sk za 29,15 €. Je o 9,55 € lacnejší ako v SvetNapojov.sk.
⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu ⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku ⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne | 38,70 € | Do obchodu SvetNapojov.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 29,15 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Cane Island Trinidad 8y | |
---|---|
Cena | 38,70 € |
Cena za jednotku | 55,29 €/l |
Značka | Cane Island |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Čistá fľaša |
Pôvod rumu | Trinidad |
Fľaškovaný | Trinidad a Tobago |
Štýl | Golden, Vintage |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrenia (rokov) | 8 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Bourbon |
Farba | Zlatá |
Chuť | Karamel, Dub, Mäta, Ovocie |
Vôňa | Med, Korenie, Pomarančová kôra, Ovocie |
Cane Island Trinidad 8y - navigácia v článku
Cane Island – nezávislý rumový bottler
Cane Island je nezávislý bottler z Holandska. Vlastní ju spoločnosť Infinity Spirits z Amsterdamu, ktorá vyvíja a produkuje viaceré rumové značky. Okrem Cane Island stojí napríklad aj za známym spiced rumom Skull Bay, dominikánskym ronom Ron Alegró, či za špeciálnymi vydaniami single caskov pod značkou The Royal Cane.
V portfóliu značky Cane Island nájdeme rumy, ktoré pochádzajú z jednej krajiny (Single Island Blends), ale tvorí ich blend z viacerých destilérok (Barbados, Kuba, Jamajka a ďalšie). Rumy z tohto radu sú fľašované pri 40% ABV. Ešte zaujímavejšie sú Cane Island rumy, ktoré sú „Single Estate“, čiže pochádzajú z jedinej destilérky (ako napríklad aj náš Cane Island Trinidad 8y). Tie sa pre zmenu fľašujú pri 43% ABV.
Značka teda ponúka autentický rad rumov z vybraných karibských a stredoamerických krajín. Ich poslaním je odrážať štýl a rumovú tradíciu jednotlivých krajín a ich páleníc. Každá z nich má totiž svoju jedinečnú históriu a špeciálne výrobné procesy.
Hein Smit – Master Rum Blender Cane Island
Master Blender Cane Island je Hein Smit. Ten ešte predtým ako nastúpil do Infinity Spirits, blendoval rumy pre E&A Scheer, ktorí patria medzi najväčších špecialistov na rum (ale aj Cachaça ci Arrak) v Európe. Táto spoločnosť pre svojich klientov vytvára hotové blendy, zabezpečuje starenie a skladovanie rumu aj následnú distribúciu. Pre zaujímavosť uvediem, že v rámci svojho pôsobenia v E&A Scheer riešil napríklad aj značky ako sú Banks Rum či Duppy Share.
Cane Island Trinidad 8y
Rum sa vyrába v trinidadskej destilérke T.D.L viac známej ako Angostura. Vyrába sa klasicky z melasy, destilovaný column still a starený 8 rokov v ex-bourbon sudoch. Pre nezávislého bottlera sa fľašuje pri sile 43% ABV. Rum je inak dosladzovaný. 12 g/l síce naozaj nie je veľa, ale rumovému fajnšmekrovi to trochu zakryje jeho ozajstný charakter.
Angostura Distillery (T.D.L)
Rum Cane Island Trinidad 8y pochádza z dielne známej trinidadskej destilérky Angostura (T.D.L – Trinidad Distillers Ltd.), ktorá je momentálne jediná na ostrove. Určite však poznáte aspoň z počutia aj legendárny trinidadský rum Caroni z destilérky, ktorá nenávratne zavrela svoje brány v roku 2003. Rumy tejto značky sú dnes vyhľadávaný investičný artikel. Mimochodom, aj Angostura má „doma“ nejakú zásobu rumov Caroni a podľa bývalého Master Distillera Angostury Johna Georgesa (odišiel do dôchodku v roku 2019 po viac než 40 rokoch „služby“) je to oveľa lepšie ako tých pár sudov, ktoré získali nezávislí plniči ako Velier a ďalší (prečítaj si celý rozhovor/v angličtine). Používajú tento exkluzívny rum do nejakých svojich prémiových zmesí? Áno, prednedávnom v roku 2022 vyšla limitovaná edícia Angostura Zenith v počte len 195 fliaš, kde nájdete kombináciu ľahkej Angostury s ťažším pokladom Caroni. Teda už asi nie, celé vydanie takmer okamžite zmizlo z predaja, pričom fľaša stála 2 500 €.
Angostura bitters
Asi každý barman na svete pozná Angostura Aromatic Bitters, čiže preslávené koktailové bitters na báze horca, bylín a korenia. Tieto sa obvykle používajú v mixológii na dochutenie nápojov, využitie ale majú aj v kuchyni, kedy jedlám dodajú ďalší chuťový rozmer. Angostura Bitter je podstatnou ingredienciou jedného z najobľúbenejších koktejlov v baroch na svete – Manhattan. Ale ani taký Old Fashioned sa bez nich nezaobíde.
„Kvapky“ vymyslel už v roku 1824 nemecký doktor Johann Gottlieb Benjamin Siegert, chirurg venezuelskej armády Simóna Bolívara. Vytvoril ich ako liek, blend z aromatických bylín nazvaný „Amargo Aromatico” (neskôr preslávený ako Angostura bitters). Mimochodom, Angostura je pomenovanie podľa mesta Angostura, dnešného Ciudad Bolívar vo Venezuele. Tu totiž Siegert spomínaný liek z bylín vyvinul. Neskôr, po jeho smrti, synovia „The House of Angostura“ z revolučnej Venezuely presunuli na ostrov Trinidad.
Angostura rumy
Hoci Angostura nepochybne vďačí za slávu hlavne svojej horkej liehovine, renomé si vo svete získali aj jej rumy. Spočiatku sa pri ich výrobe používali destiláty iných výrobcov, neskôr však rozširuje svoj tím a v 40. rokoch si Trinidad Distillers Limited, alias House of Angostura, stavia vlastnú pálenicu s moderným kolónovým destilačným zariadením. Prvým rumom bol „Seabird’s Bouquet“, blend infúzovaný botanickými látkami známymi z ich bitters. Neskôr destilérka začala vyrábať aj „čisté“ rumy. Od 90. rokov 20. storočia sa na etiketách rumov objavuje aj názov Angostura.
Vyrába rumy pre domáci trh, v Karibiku sú známe najmä jej rumy White Oak a Forres Park. V USA a Európe zas prerazila rumami vydanými pod vlastným menom ako je Angostura 1919 (tento 8 ročný blend som už ochutnal, prečítaj si recenziu), ale aj 12y (Angostura 1824), či dokonca 15y (Angostura 1787). Z mladších kúskov je ešte dostupná 3 ročná Reserva a Angostura 5y či 7y.
Výroba rumu v Angostura Distillers
Angostura svoje rumy vyrába striktne z lokálnej, vysoko kvalitnej melasy. Tá po laboratórnych skúškach mieri do kvasných kadí. Pomocou vlastných kvasiniek potom dochádza behom 48 hodín k naštartovaniu procesu kvasenia, pričom samotná fermentácia môže trvať maximálne 72 hodín.
Destiluje sa v dvoch multistĺpcových kolónach, ktoré ročne vyprodukujú približne 8,5 milióna litrov rumu. Prevažne teda ľahšieho. Produkuje však aj ťažký rum, na ktorý sa využíva iba prvý stĺpec kolóny, ktorý volajú ako pivný či stripovací stĺpec (beer or stripping column). Rum, ktorý z neho vychádza má 80% ABV a hladinu kongenérov v rozmedzí 300 až 400 gr/hlAA. Uvediem ešte jednu zaujímavosť. V minulosti mali v Angosture dokonca aj pot still Vendôme, ktorý kúpili na experimentovanie, no to nedopadlo podľa ich predstáv a tento kotlík napokon posunuli vtedy ešte sesterskej destilérke St. Lucia Distillers (tá zmenila majiteľa v roku 2016). Inkriminovaný Vendôme spomínam aj v tejto recenzii jedného z rumov zo Svätej Lucie.
Rum následne zreje prevažne v sudoch po bourbone (Jacka Danielsa aj Four Roses), pričom vo svojich skladoch ich majú viac než 75 tisíc. Pre porovnanie, vo Foursquare ich majú cca 45 tisíc, naopak v guyanskej Demerara až 100 tisíc. Na blendovanie rumov potom dohliada Carol Homer-Caesar – hlavná master blenderka Angostury.
Angostura Master Blender – Carol Homer-Caesar
Hlavným Master Blenderom v Angosture je Carol Homer-Caesar, kde vedie kompletne ženský blending tím, ktorý má na starosti ako bittery, tak aj rumy. V spoločnosti pracuje už neuveriteľných 28 rokov (nastúpila v roku 1995). Vyštudovaná chemická inžinierka začínala najprv v laboratóriu kvality, od roku 2000 pokračovala v blenderskom tíme, kde sa podieľala na vzniku svojho prvého blendu Angostura 1919. Na pozícii Master Blender je od roku 2013. Carol pristupuje k blendovaniu rumov vedecky aj senzoricky, zameriava sa na transformáciu bezfarebného nezrejúceho rumu na komplexné, zrejúce rumy s výraznými chuťami a arómami.
Ako vyzerá fľaša Cane Island Trinidad 8y
Značka Cane Island si v tomto drží vysoký štandard. Fľaša je pomerne masívna s hrubým dnom, príjemne zaoblená s úzkym hrdlom, z ktorého sa dobre nalieva. S pekným dreveným uzáverom a umelým korkom. Na etikete na prvý pohľad zaujme mapa s najznámejšími ostrovmi Karibiku – Kuba, Jamajka, Dominika… A výrazná osmička, ktorá prezrádza vek rumu. V spodnej časti tiež nájdete všetky dôležité informácie o rume (názov destilérky odkiaľ rum pochádza, typ destilácie, starenie a voltáž). A ďalšie sú na zadnej etikete.
Chuť a vôňa rumu
Vôňa je príjemne komplexná, no jemná a hladká zároveň. V nose medová, trošku korenená, trochu ovocná. Rozoznateľná je pomorančová kôra.
V chuti je v prvom momente medová a karamelová sladkosť. Telo je potom hlavne ovocné, s pocitom bublinkovosti a trochu suchej dubovej horkosti. V ústach nachádzam aj náznak mäty. Stále však prevláda jemná nasladlosť. Popravde mi v chuti pripomína (už spomínanú) Angostura 1919. A kladiem si otázku, ako by tento Trinidad chutil bez tých pridaných 12g/l cukru.
Dozvuk je primerane dlhý, jemne sladký, stále ovocný, v závere stráca dych a ukazuje drobné známky liehovosti. Na dosladzovaný colum still rum to ale nie je zlé.
Ako tento 8 ročný Trinidad chutil ostatným?
- RumRatings.com – 6,3/10
- rum-x.com – 7,5/10
Hodnotenia rumu z Rum Ratings
Hodnotenia z Rum-X
Cena
V cene 35-40 € Cane Island Trinidad 8 súťaží s veľkým množstvom kvalitných rumových súperov. No nemyslím, že by si svoju cielovku nenašiel. Ide o zaujímavý, jemne dosladený rum z menej bežnej lokácie.
Moje hodnotenie na záver
Výhody
- mám rád rumy z Trinidadu
- ak vám nechutia suché rumy, tu je trochu pridaného cukru
Záver recenzie: Zaujímavý Trinidad zo známej destilérky Angostura s ovocným chuťovým profilom. Vonia krásne po mede, korení, ovocí a pomarančovej kôre. Telo už trochu stráca na komplexnosti, možno aj vďaka pridanému cukru (nie veľa). Prevažuje jednoduchšia ovocná chuť s drevom, medom a karamelom, ktorá v závere ukazuje známky liehovosti. Vzhľadom k cene sa jedná o veľmi príjemný rum, ktorý by som prirovnal napr. k Angostura 1919. Akurát s vyššou voltážou. Ak nemáte radi úplne suché rumy a sedí vám Cihuatan či Zacapa, môžete pre zmenu skúsiť alternatívu v podobe jemne dosladeného Trinidadu.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Cane Island Trinidad 8y
Mohlo by vás zaujímať
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- Worthy Park Single Estate 12 Y.O. - ako chutí dvanásťročný rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?