Bavorák drink – rýchly recept na obľúbený ČR & SR nápoj (2 minúty)

Erik Havlík
13. novembra 2023 0
Bavorák drink

Bavorák drink, tajomný a horký nápoj zo strednej Európy, kombinuje intenzívnu chuť fernetu s osviežujúcim tonikom. V tomto článku vám prezradíme jednoduchý recept, rýchlu prípravu a povieme si niečo aj k jeho zaujímavej histórii, ktorá je hlboko zakorenená v českej a slovenskej „podnikovej“ kultúre. Ponorte sa do príbehu tohto lokálneho favorita, ktorý si získava srdcia mnohých milovníkov miešaných drinkov svojou skvelou horkosladkou harmóniou.

Bavorák drink

  • chuť: kombinácia horkosti fernetu a osviežujúcej, mierne sladkej chuti toniku, prítomnosť citróna alebo pomaranča dodáva jemnú citrusovú notu
  • doba prípravy: 2-3 minúty
  • obťažnosť: nízka – nepotrebuje žiadne špeciálne zručnosti, ani barmanské náčinie (akurát odmerka na alkohol a lyžička na miešanie)
  • hlavný alkohol: fernet
  • typ pohára: vysoký pohár Highball glass

Zaujímavosti a pár slov o Bavoráku

Bavorák, známy tiež ako fernet s tonikom, či „bavorské pivo“ je populárny nápoj hlavne v Českej republike a na Slovensku (a napodiv aj v takej Argentíne, kde ale teda viac preferujú kombináciu s kolou). Jeho presný pôvod nie je úplne jasný. Názov „Bavorák“ môže naznačovať spojenie s Bavorskom, hoci tento nápoj je najviac spájaný práve so strednou Európou. Každopádne však je ale všeobecne dobre známy svojou jednoduchosťou a jedinečnou chuťou.

Kľúčovou zložkou Bavoráku je fernet, bylinný likér, ktorý má horkú a bylinnú chuť a je známy predovšetkým v Taliansku (kde podľa všetkého vznikol) a v krajinách strednej Európy. Jeho kombinácia s tonikom, ktorá dodáva nápoju osviežujúce a mierne sladké tóny, vytvára zaujímavý kontrast medzi horkosťou a sladkosťou.

Bavorák sa stal populárnym v českých a slovenských baroch a puboch kde je obľúbený pre svoju jednoduchosť prípravy a osviežujúce vlastnosti. Často je vnímaný ako dobrá alternatíva k pivu, najmä pre tých, ktorí uprednostňujú silnejšie a charakteristické chute. Napriek svojej obľúbenosti v týchto krajinách, Bavorák nie je na medzinárodnej scéne taký známy ako iné kokteily, čo mu dodáva istý lokálny charakter a zachováva jeho autentickosť ako typicky stredo- a východoeurópsky nápoj.

Ingrediencie

Postup prípravy

  • do vysokého pohára vložte ľad
  • pridajte fernet
  • doplňte tonikom
  • jemne premiešajte a ozdobte plátkom citróna alebo pomaranča

Alternatíva: Bavorák Twist

V tomto prípade sa nejedná o žiadnu veľkú zmenu. Akurát do nápoja pridáte pár kvapiek Angostura bitters. A to ešte pred doplnením pohára tonikom.

A hoci sa klasický Bavorák drink robí s tonikom, existujú aj variácie, kde sa môže nahradiť inými druhmi nápojov, ako je kola alebo sóda, čím sa vlastne mení chuťový profil nápoja.

Video

Ak vás zaujíma ako sa pripravuje krásny dvojvrstvový Bavorák (fernet ide ako posledný…), mám tu pre vás nachystané jedno kratučké názorné video. Priamo z dielne plzeňského Stock-u:

Ako si namiešať "dvojvrstvový" BAVORÁK?


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.