Bavorák drink, tajomný a horký nápoj zo strednej Európy, kombinuje intenzívnu chuť fernetu s osviežujúcim tonikom. V tomto článku vám prezradíme jednoduchý recept, rýchlu prípravu a povieme si niečo aj k jeho zaujímavej histórii, ktorá je hlboko zakorenená v českej a slovenskej „podnikovej“ kultúre. Ponorte sa do príbehu tohto lokálneho favorita, ktorý si získava srdcia mnohých milovníkov miešaných drinkov svojou skvelou horkosladkou harmóniou.
- chuť: kombinácia horkosti fernetu a osviežujúcej, mierne sladkej chuti toniku, prítomnosť citróna alebo pomaranča dodáva jemnú citrusovú notu
- doba prípravy: 2-3 minúty
- obťažnosť: nízka – nepotrebuje žiadne špeciálne zručnosti, ani barmanské náčinie (akurát odmerka na alkohol a lyžička na miešanie)
- hlavný alkohol: fernet
- typ pohára: vysoký pohár Highball glass
Zaujímavosti a pár slov o Bavoráku
Bavorák, známy tiež ako fernet s tonikom, či „bavorské pivo“ je populárny nápoj hlavne v Českej republike a na Slovensku (a napodiv aj v takej Argentíne, kde ale teda viac preferujú kombináciu s kolou). Jeho presný pôvod nie je úplne jasný. Názov „Bavorák“ môže naznačovať spojenie s Bavorskom, hoci tento nápoj je najviac spájaný práve so strednou Európou. Každopádne však je ale všeobecne dobre známy svojou jednoduchosťou a jedinečnou chuťou.
Kľúčovou zložkou Bavoráku je fernet, bylinný likér, ktorý má horkú a bylinnú chuť a je známy predovšetkým v Taliansku (kde podľa všetkého vznikol) a v krajinách strednej Európy. Jeho kombinácia s tonikom, ktorá dodáva nápoju osviežujúce a mierne sladké tóny, vytvára zaujímavý kontrast medzi horkosťou a sladkosťou.
Bavorák sa stal populárnym v českých a slovenských baroch a puboch kde je obľúbený pre svoju jednoduchosť prípravy a osviežujúce vlastnosti. Často je vnímaný ako dobrá alternatíva k pivu, najmä pre tých, ktorí uprednostňujú silnejšie a charakteristické chute. Napriek svojej obľúbenosti v týchto krajinách, Bavorák nie je na medzinárodnej scéne taký známy ako iné kokteily, čo mu dodáva istý lokálny charakter a zachováva jeho autentickosť ako typicky stredo- a východoeurópsky nápoj.
Ingrediencie
- 40 ml fernetu (napríklad klasický Fernet Stock)
- 120 ml toniku
- plátok citróna alebo pomaranča na ozdobu
- ľad
Postup prípravy
- do vysokého pohára vložte ľad
- pridajte fernet
- doplňte tonikom
- jemne premiešajte a ozdobte plátkom citróna alebo pomaranča
Alternatíva: Bavorák Twist
V tomto prípade sa nejedná o žiadnu veľkú zmenu. Akurát do nápoja pridáte pár kvapiek Angostura bitters. A to ešte pred doplnením pohára tonikom.
A hoci sa klasický Bavorák drink robí s tonikom, existujú aj variácie, kde sa môže nahradiť inými druhmi nápojov, ako je kola alebo sóda, čím sa vlastne mení chuťový profil nápoja.
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje krásny dvojvrstvový Bavorák (fernet ide ako posledný…), mám tu pre vás nachystané jedno kratučké názorné video. Priamo z dielne plzeňského Stock-u:
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z likérov
Mohlo by vás zaujímať
- Jungle Bird - recept na exotický drink, kde nechýba rum, campari a samozrejme ananás
- Casino koktail - recept na klasický staromódny ginový drink (do 3 minút hotovo)
- Sidecar je excelentný koktail s koňakom - pozrite si recept na klasiku miešaných nápojov
- Grasshopper - recept na očarujúci zelený likérový koktail so smotanou
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Beton, alias becher-tonic - recept na originálny český drink, ktorý je za minútku hotový
- Singapore Sling - recept na tradičný koktejl s exotickým nádychom (5 minút)
- Alžírska káva - naša obľúbená kávová maškrta s vaječným likérom a šľahačkou (kompletný recept)
- Bramble je ikonický kokteil z ginu a černicového likéru - recept a jeho príprava (5 minút)
- Horúce talianske Bombardino - ingrediencie a postup ako na to (5 minút)