V našich končinách je Angostura najznámejším rumom z Trinidadu a Tobaga. Dnes sa spolu pozrieme na gold rum Angostura 1919 8y, ktorý som ochutnal, pretože som chcel vyskúšať trochu sladší rum. Je to blend 5 až 10 ročných rumov, zrejúci najmenej 8 rokov vo vypálených amerických sudoch od bourbonu. Všetko to znie zaujímavo, hlavne ak zoberieme do úvahy cenu, ktorá sa väčšinou pohybuje do 30 €. Tá je priaznivá, no nájdete v nej aj slušnú konkurenciu. V mojej recenzii sa dočítate čosi z histórie a pôvodu, ale hlavne ako mi (ale aj iným) tento karibský rum chutil.
Angostura 1919 8y je najlacnejší v Drinkcentrum.sk za 32,85 €. Je o 1,75 € lacnejší ako v Heureka.sk. V jednom alebo vo viacerých eshopov prebieha zľavová akcia.
⭐️ dodanie zhruba do 2 dní od objednania ⭐️ spôsoby platby: kartou, prevodom, na dobierku, hotovosť (v predajni) ⭐️ poštovné 3,90 €, pri objednávke nad 69 € zdarma | 37,00 € 32,85 € | Zľavnená cena Drinkcentrum.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 34,60 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Angostura 1919 8y | |
---|---|
Cena | 32,85 € |
Cena za jednotku | 46,93 €/l |
Značka | Angostura |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Trinidad a Tobago |
Fľaškovaný | Trinidad a Tobago |
Štýl | Golden, Reserve |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrenia (rokov) | 8 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Americký dub, Bourbon |
Farba | Jantárová |
Chuť | Vanilka, Drevo, Mango, Karamel, Ananás, Melasa, Zázvor, Kakao, Ovocie |
Vôňa | Vanilka, Karamel, Korenie, Orechy, Škorica, Kakao, Ovocie |
Angostura 1919 - navigácia v článku
Pôvod rumu – všetko začína liekom z bylín
Ako som už v úvode spomenul, rumy Angostura pochádzajú z Trinidadu a Tobaga. Ešte v roku 1793 sa na menšom z ostrovov, Tobagu, vyprodukovalo pol milióna galónov rumu. Dnes to už ale neplatí a produkcia sa sústreďuje výhradne na väčší Trinidad. Stojí tu niekoľko excelentných páleníc. Je to domov spoločnosti House of Angostura, ktorej príbeh začal v roku 1824. Nemecký doktor Johann Gottlieb Benjamin Siegert, chirurg venezuelskej armády, vytvoril liek, blend z aromatických bylín nazvaný „Amargo Aromatico” (neskôr preslávený ako Angosturabitters). Mimochodom, Angostura je pomenovanie podľa mesta Angostura, dnešného Ciudad Bolívar vo Venezuele. Tu totiž Siegert spomínaný liek z bylín vyvinul. Neskôr, po jeho smrti, synovia výrobu z revolučnej Venezuely presúvajú na ostrov Trinidad.
Angostura nepochybne vďačí za slávu hlavne svojej horkej liehovine, ale renomé si vo svete získali aj jej rumy. Zo začiatku sa používajú destiláty iných výrobcov, rozširuje sa tým a v 40. rokoch si Trinidad Distillers Limited stavia vlastnú pálenicu s moderným kolonovým destilačným zariadením. Rumy vyrába z lokálnej, vysoko kvalitnej melasy.
Názov rumu, ktorý ochutnávam, odkazuje na sudy s rumom s dátumom 1919. Tie sa podarilo zachrániť pred veľkým požiarom, ktorý vypukol v roku 1932 v okolí Vládneho konzorcia rumu. Spoločnosť Angostura svoj rum pomenovala ako pripomienku na túto udalosť.
Rum Angostura 1919
Továreň na výrobu rumu sa pýši piatimi kolónami. Spoločnosť kupuje výhradne domácu melasu a po laboratórnych skúškach ju prečerpáva do kvasných kadí. Pomocou vlastných kvasiniek dojde behom 48 hodín k naštartovaniu procesu kvasenia a samotná fermentácia môže trvať maximálne 72 hodín. Všetko prebieha pod dozorom Mastera Blendera, John-a Georges-a.
Angostura 1919 je zmes (blend) rumov, destilovaných z melasy v kolóne a zrejúcich vo vypálených amerických sudoch zo zimného dubu po bourbone po dobu osem a viac rokov. Zrenie prebieha v lokálnom Trinidadskom tropickom prostredí. Zaujímavosťou je, že skôr ako začne dozrievať v drevených sudoch, strávi nejakú dobu v ocelových tankoch.
Vôňa a chuť
Rum má má počiatočnú sladkú vanilkovú vôňu, tá neskôr prechádza do karamelu, medu a kakaa, nasledovanými zrelými marhuľami a banánmi. Táto vôňa príjemne šteklí v nose.
Chuť je pre mňa sladká a vyvážená, rozvíjajú sa v nej príchute medu, škrupinových plodov, prekonané dotykom praženého dreva (pamätáte na príbeh so sudmi z roku 1919 zachránenými z ohňa?). Je suchá, cítiť v nej aj pomaranč, ľahký tabak, maslové tóny, škoricu, banánovú príchuť. Nie je príliš komplexná, ale je celkom príjemná. Stránka výrobcu nemá problém odporúčať popri popíjaní tohoto rumu dezert, či čokoládu.
Vzhľad fľaše
Fľaša má embosovaný nápis House of Angostura a dátum založenia 1824. Na čierno-striebornej etikete je všetko bežné, podstatné. Kartón / tuba majú peknú striebornú farbu a pôsobia elegantne (rum sa hodí aj ako darček).
Cena
Cena 0.7l fľaše rumu Angostura 1919 sa pohybuje okolo 30 €. Najlepšie cenu si môžete pozrieť v našom porovnaní. V tejto cenovke nájdete známe a populárne rumy ako Diplomático Reserva Exclusiva, alebo sladký Bumbu Original.
Ako hodnotia ostatní
Ešte predtým ako sa pozrieme na moje vlastné hodnotenie, vám chcem ukázať ako tento rum popisujú a hodnotia ostatní užívatelia zo špecializovaných portálov rumratings.com a distiller.com.
Recenzie z rumratings
„Pravdepodobne jeden z najznámejších starých rumov na svete. Ako už spomínali mnohí iní, táto Angostura je dobrou bránou do čarovného sveta starých rumov. Nie je príliš drahý a ľahko sa pije, je to dobrý rum, ale zďaleka nie je taký prekvapivý ako Arcane Extraroma z Maurícia alebo dokonca nie je tak dobre vyvážený ako Clement 6yo…“
„Pred mnohými rokmi, keď po Zemi chodili dinosaury, ste si mohli objednať vanilkovú kolu, ktorú vám na objednávku pripravil skutočný človek z pravého vanilkového sirupu, pravého kolového sirupu a sódovej vody. Angostura 1919 chutí ako staromódna vanilková kola. Veľmi ľahko sa dá vypiť bez toho, aby ste sa zapotili…, ale to je ten problém. Je sladká. Nedá sa brať vážne…“
„Tento rum je vynikajúci viacúčelový vyzretý rum s ľahkým, ale komplexným chuťovým profilom. Poskytuje jemnú a dostatočne sladkú chuť na popíjanie, ale je z neho aj vynikajúce suché mojito. Bez ťažkého doznievania, keď sa pije čistý alebo s ľadom, kde je vynikajúci s vyžmýkanou limetkou. Cena je vzhľadom na kvalitu primeraná. Je to jediný rum, ktorý som našiel, a ktorý sa približuje niektorým vlastnostiam v USA už nepoužívaného rumu Oronoco (trstinový rum), ktorý bol mojím obľúbeným rumom niekoľko rokov, kým ho distribútor nestiahol z predaja. Hoci sa rum 1919 vyrába z fermentovanej melasy, vyhýba sa ťažkým, ťaživým melasovým chutiam väčšiny tmavých rumov, ako aj naftalénovým vlastnostiam väčšiny bielych rumov. Navyše je fľaša na poličke krásna!…“
Zaujímavé hodnotenia a skúsenosti z distiller
„Toto sa mi naozaj páči. Má vanilku a nejaké nuansy, ale ľahko sa pije a mieša. Ľudia spomínajú ovocný koláč a ja neviem ako a prečo, ale povedal by som, že áno. V mixe dobrá kombinácia s ľahšími ovocnými príchuťami s marhuľovým alebo broskyňovým likérom. Veľmi prístupné. Vrelo odporúčam…“
„Sladká maslová poleva, melasa, ľahký dub a vanilka, jasný ananás/tropické ovocie a náznak tabaku. Ľahký, s väčšou ovocnosťou a o niečo hlbšou chuťou ako štandardný jantárový rum. Trochu riedky na to, aby sa z neho dalo naozaj príjemne popíjať, ale je to vynikajúci do miešaných nápojov…“
Moje hodnotenie
Angostura 1919 (najviac predávaný vo Francúzsku) získal množstvo zahraničných ocenení. Mne osobne chutil, no netvrdím, že tu nie sú lepšie karibské gold rumy z melasy. Za cenu do 30 € poteší a pravdepodobne nesklame tak začiatočníka, ako aj pokročilého rumára. Zaujímavá nezhoda panuje v hodnoteniach na internete, našiel som tak sťažnosť na príliš sladkú chuť ako aj konštatovanie, že je suchší. Podľa mňa je sladkosť tak akurát (našiel som hodnotu cukru 13 g/l), mne to vyhovovalo. Na zahraničných portáloch dostáva väčšinou hodnotenia okolo 7/10. Ja mu dávam 4 z 5 hviezd alkotipu.
Výhody
- fajn cena
- vyvážená sladká medová chuť, kakao, vanilka
Záver recenzie: Príjemný karibský rum v dobrej cene so zaujímavým pôvodom a históriou. Nemusí vyhovovať každému, no dovolím si tvrdiť, že väčšinu chuťou ani vôňou nesklame.
Hodnotenie autora
- Chuť
- Vôňa
- Farba
- Dizajn
- Cena
Vývoj ceny Angostura 1919 8y
Mohlo by vás zaujímať
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- Worthy Park Single Estate 12 Y.O. - ako chutí dvanásťročný rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?
Celkovo by som ho zhodnotil na 3/5, možno si ho kúpim znovu ak nenatrafím na niečo lepšie
Vzhľad fľaše: ★★★☆☆
Vôňa: ★★★★☆
V nose bol ok by som povedal. Bez etanolu pekný čistý karamelový tón.
Chuť: ★★★☆☆
Chuť má v sebe veľa alkoholu... Ale je tam rum...
Dozvuk: ★★★☆☆
Záver je nabitý alkoholom, ale ten vybledne a zanechá vo vás množstvo tónov.