Botran Roajú je pravý Ron de Guatemala. To znamená, že rum sa v tejto stredoamerickej krajine kompletne vyrába. Od zberu cukrovej trstiny, cez jej spracovanie na „Virgin Honey of Cane“ alias panenský trstinový med, destiláciu, starenie až po fľašovanie. Roajú je inak špeciálny blend rumov starených v dynamickej solere v sudoch po americkej whiskey, sherry a portskom, ktorý nakoniec finišuje v sudoch od španielskeho vína z Burgos. Odkiaľ mimochodom pochádzali aj bratia Botránovci, ktorí túto značku založili.
Vlastnosti
![]() Botran Roajú | |
---|---|
Cena | 66,10 € |
Cena za jednotku | 94,43 €/l |
Značka | Ron Botran |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Tuba |
Pôvod rumu | Guatemala |
Fľaškovaný | Guatemala |
Štýl | Blend, Solera |
Typ (hlavná zložka) | Trstinový sirup |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrenia (rokov) | 8 až 20 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Sherry Cask, Port Cask, Americká whiskey, Red Wine Cask |
Farba | Medená |
Chuť | Vanilka, Med, Čerešne, Broskyňa, Maslo |
Vôňa | Karamel, Ovocie, Broskyňa, Hrozno |
Botran Roajú - navigácia v článku
Videorecenzia
Ron Botran – pár slov o značke
Značka Ron Botran vznikla v roku 1940. Teda len rok na to, ako bratia Venancio (v roku 1913 prišiel do Guatemaly ako prvý a začínal ako obchodník v meste Quiché), Felipe, Jesús, Alejandro, Andrés Botránovci (rodina Botrán Merino) založili v guatemalskom meste Quetzaltenango (dnes druhé najväčšie v krajine so 180 tisíc obyvateľmi, a ktoré je položené v neuveriteľnej nadmorskej výške 2 333 m. n m) destilérku Industria Licorera Quezalteca.
V roku 1944 sa potom štyri najväčšie guatemalské destilérky* spojili do jednej priemyselnej skupiny Industrias Licoreras de Guatemala, ktorá funguje dodnes, a ktorá je stále pod palcom rodiny Botrán (na čele predstavenstva spoločnosti je vnuk Jesúsa Botrána – Roberto García Botrán). Okrem Ron Botran majú vo svojom portfóliu aj svetovo najznámejší guatemalský rum Zacapa (len pre zaujímavosť, od roku 2011 má 50%-ný podiel pri značke Zacapa aj nadnárodná skupina Diageo), ale aj Venado, Ron XL, Colonial Artenasal a ďalšie.
*Industrias Licoreras de Guatemala = Industria Licorera Guatemalteca (založená v roku 1914), Industria Licorera Euzkadi (1930), Licorera Zacapaneca (1930) a Industria Licorera Quezalteca (1939).
Zaujímavosť: v logu značky Botran môžeme vidieť národného vtáka Guatemaly. Kvesal chocholatý (v origináli quetzal guatemalteco) je pestrofarebný vták s dlhým chvostom, ktorý žije v tropických lesoch krajiny. Nie je to žiadne prekvapenie, veď aj samotná destilérka sídli v meste, ktoré nesie jeho meno – Quetzaltenango. Perie tohto vtáka kedysi Mayovia používali ako platidlo a aj vďaka tomu sa národná mena Guatemaly volá „quetzal“ (1 Guatemalský quetzal = 0,13€). Inak ho tiež majú na štátnej vlajke či znaku.

Vták Quetzal je národný symbol Guatemaly
Ron Botran – produktové portfólio
Rumy Botran majú aktuálne tri rôzne produktové línie. Prvá je štandardná, kde sú rumy bežne dostupné aj na domácom trhu, vhodné do koktailov (napríklad biele rumy Botran Cristalino či Reserva Blanca, zlatý Botran Oro, ale aj Botran 8 a 12). Druhá je špeciálna edícia prémiových rumov. No a napokon tretia je kolekcia určená pre Európu, ktorá zahŕňa rad Guatemalan Oak a Vintage Wine Special for Europe (vrátane nášho Roajú).

Rumy Botran (https://botranrum.com/)
Za zmienku (a ochutnanie) určite stoja:
- Botran Infinito: 12-25 rokov, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a až 6 rôznych typov sudov po víne (sherry, portské, Amarone, Sauternes, Riba del Duero a Marsala)
- Botran Rare Blend: posledná verzia je „ex-agave spirit cask“, predošlá „Guatemalan Oak“ má na alkotipe svoju recenziu
- infuzovaný spiced rum Botran Cobre: blend 5-20 ročných rumov destilovaných na copper pot-stille, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a ex-port tawny, infúzia: kardamón, škorica, klinčeky a zázvor
- Botran 18: 5-18 rokov, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted, ex-sherry oloroso, ex-port tawny
Kde a ako sa vyrába rum Botran
Rum Botran sa vyrába/destiluje konkrétne v destilérke DARSA, ktorá patrí pod spoločnosť Ingenio Tululá v Retalhuleu založenej už v roku 1904. Od roku 1918 tu potom začal fungovať cukrovar a dnes spoločnosť dokáže spracovať trstinu z viac ako 5 500 hektárov plantáží. Pokiaľ je cena za cukor vyššia, zameriavajú sa na jeho výrobu. Naopak, pokiaľ klesne, prednosť dostáva výroba panenského sirupu/medu a melasy (pomer sirup vs melasa je približne 60% vs 40%).

Cukrovar Ingenio Tulula – Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)
DARSA
Destilérka DARSA vyprodukuje ročne viac ako 75 miliónov litrov alkoholu (zdroj) rôzneho typu (priemyselný, medicínsky, spotrebný, dehydrovaný, neutrálny…) a druhu (starený a nestarený, ťažký aj ľahký rum, kávové likéry, ochutené liehoviny, gin, vodku…). Rum, ktorý produkuje (Botran atď.), má aj chránené označenie pôvodu PDO (Protected Designation of Origin) „Ron de Guatemala“. Zároveň ako prvá destilérka na svete získala certifikát udržateľnosti ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) na celý výrobný proces.

DARSA distillery, Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)
Výroba rumu Botran
Rum Botran sa vyrába z dvoch odrôd cukrovej trstiny – Preciosa a Chapina, ktoré sú známe svojim vysokým obsahom cukru. Zber prebieha v hlavnej sezóne približne od novembra do apríla a dnes sa robí väčšinou už len mechanicky. Ako vzniká samotný panenský sirup? Z čerstvej vylisovanej šťavy sa mechanicky odseparuje hlina a zvyšky rastlín a následne sa nechá variť pri teplote 75°C (na melasu sa varí len do teploty 60°C).
Fermentácia je pomalá
Fermentácia šťavy prebieha vo fermentovacích tankoch 100 až 120 hodín a používa sa ako prerušovaná, tak i kontinuálna. K dispozícii je celkom 5 takýchto tankov, každý s objemom 30 tisíc galónov (v prepočte približne 115 tisíc litrov). Na fermentáciu používajú vlastné patentované kvasinky vyrobené z ananásu.
Destilácia prebieha na špeciálnej kolóne
Destilácia prebieha v multikolóne (column still), ktorá má až 12 stĺpcov, usporiadaných do 7 jednotiek, pričom najvyššia z nich má až 24 poschodí! Destilát pre Botran rumy z kolóny vychádza o sile 88% ABV.
Starenie
Starenie prebieha v dynamickej solere v rôznych typoch sudov. Rumy Botran začínajú v sudoch po americkej whiskey a po niekoľkých rokoch pokračujú v stredne zuhoľnatených ex-whiskey cask, ktoré podľa blenderov značky (presnejšie blenderiek – vysvetlím neskôr) pridávajú rumu to správne množstvo vanilkových, karamelových, ovocných a sušených ovocných aróm. Napokon sa do procesu ešte zapoja sudy po portskom víne Tawny a sherry Oloroso. Všetky spomínané sudy sa inak môžu použiť 5 až 8 krát (maximálne).

Casa Botran
Všetko to prebieha v Casa Botran – centre zrenia rumov Botran. Okrem toho tu nájdete múzeum a predajňu spomienkových a darčekových predmetov vrátane celej alko produkcie.

Casa Botran (https://agexporthoy.export.com.gt/)
Ron Botran = 3 Maestras Roneras
Za rumami značky Ron Botran stoja rovno 3 master blenderky alias „maestras roneras“ – Magda López, Leslie Taracena a Yasmin Chapeton. Vedúcou postavou tímu je Magda López (Master blender a Aging Facality Manager), ktorá sa guatemalským rumom venuje už 30 rokov a pri rume Botran nadväzuje na prácu Pedra Alonsa, historicky prvého master blendera značky. Yasmin Capeton sa pri výrobe Botran rumu venuje najmä jeho stareniu. A napokon Leslie Taracena riadi výskum a vývoj nových blendov.
- Magda López
- Yasmin Chapeton
- Leslie Taracena
O rume Botran Roajú
Botran Roajú je blend guatemalských rumov, ktoré sa vyrábajú fermentáciou „panenského medu“ zo šťavy cukrovej trstiny a následne destiláciou v kontinuálnej kolóne. Starenie týchto rumov potom prebieha 8-20 rokov v dynamickej solere, to znamená v najrôznejších typoch dubových sudov a to všetko v nadmorskej výške 2 300 metrov nad morom. Priemerná teplota v tejto oblasti dosahuje 14 °C, čo okrem iného znamená, že aj anjelský podiel je o dosť menší ako pri klasickom tropickom zrení (je to približne 5% ročne).
Roajú je potom špeciálny v tom, že výsledný blend ešte finišuje v sudoch po víne z Burgosu. Čo je inak región, z ktorého do Guatemaly emigrovali bratia Botránovci. Rum sa napokon fľaškuje pri sile 40% ABV, a podľa dostupných informácií sa nedosladzuje, ani nie je filtrovaný za studena (non chill filtered).
Typy sudov použitých pri starení rumu Botran Roajú
- dynamická solera
- ex-american whiskey
- ex-american whiskey medium toasted
- ex-sherry Oloroso
- ex-port Tawny
- finish
- ex-Roa del Duero Wine (Ribera del Duero)
Víno z Roa de Duero
Roa de Duero je španielske mestečko (2 220 obyvateľov) nachádzajúce sa v južnej časti provincie Burgos. Má dlhú vinársku tradíciu, ktorá dokonca siaha až do čias Rímskej ríše. Roa je inak aj sídlom Regulačnej rady pre označenie pôvodu (D.O.) vinárskej oblasti Ribera del Duero*, ktorá je jednou z jedenástich oblastí „akostného vína“ v rámci autonómneho spoločenstva „Kastília a León“ (Castilla y León) nachádzajúceho sa v severnej polovici španielskeho vnútrozemia východne od portugalských hraníc.
*Vína vyrábané v oblasti Ribera del Duero DO pochádzajú takmer výlučne z červeného hrozna. Prevažná väčšina produkcie je z odrody „Tinto Fino“ čo je inak miestny názov pre Tempranillo, ktorá dominuje celej severnej časti španielskeho polostrova. Tinto Fino sa potom často, ale nie vždy, dopĺňa Malbecom, Merlotom a s Cabernet Sauvignon. Okrem Roa de Duero sú v rámci tejto oblasti známe aj vína z okolia španielskeho mesta Peñafiel (nemýliť si s portugalským Penafielom), či centra regiónu Aranda de Duero.

Vinice z oblasti Ribera del Duero – v pozadí hrad Peñafiel (Kastília a Léon, Španielsko)
Dizajn fľaše a balenie
Botran Roajú vyzerá naozaj elegantne a štýlovo – fľaša aj darčeková tuba. Fľaše z tejto „európskej kolekcie“ majú cylindrický tvar, na vrchu ukončený o niečo ostrejšie ako pri línii klasických rumov značky. Kratšie hrdlo má na konci veľkú drevenú zátku s umelým korkom. Grafický dizajn je potom ladený do strieborna s výraznými zelenými prvkami. A má pripomínať cestu prvého z bratov Botranovcov zo španielskeho Burgosu do Guatemaly.
Inak názov rumu „Roajú“ vlastne tvoria dve slovká. Roa ako miesto pôvodu zakladateľov značky a zdroj sudov vína a Xelajú, čo je zase domorodý mayský názov mesta Quetzaltenango, odkiaľ zase tento rum vlastne pochádza.
Roa + Xelajú = Roajú
Ako chutí a vonia
Vo vôni je hodne ovocnosti, čerstvé ovocie, broskyne, hrozno, karamel. Je pomerne výrazná a intenzívna, sladká, príjemná.
Chuť charakterizuje hladkosť, maslové kapučíno, z ovocia čerešne a broskyne, pridáva sa aj vanilka a med. V ústach a v hrdle rum jednoducho charakterizuje slovo jemnosť. Až kapučínovo hladký pocit, ktorý dopĺňajú ovocné tóny s trochou medovej vanilky.
Záver je krátky, jednoduchý, rýchlo odznieva jemná vanilka.
Čo na rum hovoria ostatní?
- rum-x.com – 7,6/10
Recenzie z RumX
Moje hodnotenie
Záver recenzie: Rum Botran Roajú navnadí výraznejšími sladkými ovocnými vôňami, no v ústach pôsobí menej výrazne, skôr hladko. Je to akýsi jemný dotyk kapučínových nasladlých chutí, prechádzajúcich do ovocia, vanilky a medu. Často mi na degustácie chodia vinári, ktorí nezvyknú piť destiláty. Toto je niečo, čo si by si ľahko dokázali vychutnať a neodrovná im to chuťové poháriky. Rum pre všetkých čo hľadajú nižšie voltáže, žiadny pridaný cukor a maslovú jemnosť.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita


Vývoj ceny Botran Roajú
Mohlo by vás zaujímať
-
Botran Rare Blend Guatemalan Oak - limitka v luxusnom balení ideálna pre nenáročného rumára
-
Cab-Ron Triple Oak Sherry Cask Finished - karibský rumový blend finišovaný v španielskej bodege
-
Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
-
Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
-
Rum Shark Venezuela 2009 61,5% „Salto Angel“ - ako chutí španielska unikátna sudovka?
-
El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
-
Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
-
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
-
S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
-
Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?