Celkoví víťazi testu
Perrier Jouët Grand Brut | Moët & Chandon Impérial Brut | Veuve Clicquot Yellow label brut | Armand de Brignac Gold Brut |
---|---|---|---|
Víťaz testu | Ľudová voľba | Zlatá stredná cesta | Pre náročných |
|
|
|
|
|
|
|
|
Za mňa veľmi veľmi prijemné prekvapenie - šampanské zdobí naozaj úžasná ovocná chuť a iskrivé perlenie. Všetkým, ktorým je blízka secesia a noblesnosť, iné šampanské asi ani netreba ponúkať. | Je to šampanské, ktoré je prémiové a zároveň cenovo dostupné - od jednej z najobľúbenejších značiek na svete. | Jedno z najobľúbenejších šampanských na svete. Zdobí ho skvelá ovocná sviežosť vo vôni aj chuti s hodvábnou textúrou. Ozajstný pôžitok pri každom dúšku. | Elegantné, rafinované, a veľmi veľmi štýlové šampanské. Ak sa chcete presvedčiť o výnimočnosti tohto vína tak si samozrejme budete musieť priplatiť. Stojí to však za to. |
58,40 € (77,87 €/l) | 44,55 € (59,40 €/l) | 53,90 € (71,87 €/l) | 293,48 € (391,31 €/l) |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Alko90.sk |
V našom porovnaní si predstavíme tie najlepšie značky šampanského – v rámci ponuky na našom trhu. Vo výbere nájdete základné „neročníkové“ vína najznámejších šampanských domov, ale aj nejaké to ročníkové, ktoré sa bude hodiť najmä fajnšmekrom a zberateľom.
Plus, nezabudnite si samozrejme aj prečítať článok pod krátkymi recenziami, kde sa o šampanskom dozviete všetko čo treba. Vrátane jeho základnej definície, rozdelenia podľa viacerých kritérií, výroby, uchovávania a správneho podávania.
Najlepšie Šampanské na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto | 7. miesto | 8. miesto | 9. miesto | 10. miesto |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Zlatá stredná cesta | Pre náročných | Ľudová voľba | ||||||
Perrier Jouët Grand Brut | Veuve Clicquot Yellow label brut | Armand de Brignac Gold Brut | Dom Pérignon Vintage 2013 | Ruinart Rosé Brut | Moët & Chandon Impérial Brut | G.H. Mumm Cordon Rouge Brut | Pommery Brut Royal | Hamsik Champagne Grande Réserve Premier Cru Brut | Moët & Chandon Ice Impérial Rosé |
58,40 € (77,87 €/l) | 53,90 € (71,87 €/l) | 293,48 € (391,31 €/l) | 239,00 € 219,88 € (293,17 €/l) | 89,55 € (119,40 €/l) | 44,55 € (59,40 €/l) | 43,90 € (58,53 €/l) | 40,99 € (54,65 €/l) | 42,80 € (57,07 €/l) | 61,90 € 56,95 € (75,93 €/l) |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Alko90.sk | Zobraziť ponuku Alko90.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Alko90.sk |
4 NAJLACNEJŠIE KVALITNÉ Šampanské DO 54 €
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto |
---|---|---|---|
Pommery Brut Royal | Veuve Clicquot Yellow label brut | Hamsik Champagne Grande Réserve Premier Cru Brut | G.H. Mumm Cordon Rouge Brut |
40,99 € (54,65 €/l) | 53,90 € (71,87 €/l) | 42,80 € (57,07 €/l) | 43,90 € (58,53 €/l) |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Porovnanie - Vlastnosti šampanských
Perrier Jouët Grand Brut | Veuve Clicquot Yellow label brut | Armand de Brignac Gold Brut | Dom Pérignon Vintage 2013 | Ruinart Rosé Brut | Moët & Chandon Impérial Brut | G.H. Mumm Cordon Rouge Brut | Pommery Brut Royal | Hamsik Champagne Grande Réserve Premier Cru Brut | Moët & Chandon Ice Impérial Rosé | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 58,40 € | 53,90 € | 293,48 € | 219,88 € | 89,55 € | 44,55 € | 43,90 € | 40,99 € | 42,80 € | 56,95 € |
Cena za jednotku | 77,87 €/l | 71,87 €/l | 391,31 €/l | 293,17 €/l | 119,40 €/l | 59,40 €/l | 58,53 €/l | 54,65 €/l | 57,07 €/l | 75,93 €/l |
Značka | Perrier Jouët | Veuve Clicquot | Armand de Brignac | Dom Pérignon | Ruinart | Moët & Chandon | G.H. Mumm | Pommery | Hamsik | Moët & Chandon |
Objem fľaše (l) | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 |
Balenie | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Kartón | Kartón | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša |
Oblasť | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne |
Typ | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Ročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové |
Kategória | Autre Cru | Autre Cru | Premier Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Premier Cru | Autre Cru |
Odroda vína | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier |
Prevládajúca odroda | Pinot Noir, Pinot Meunier | Pinot Noir | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir | Pinot Noir | Pinot Noir | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | - | Pinot Noir |
Farba vína | Biela | Biela | Biela | Biela | Ružová | Biela | Biela | Biela | Biela | Ružová |
Štýl | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Demi-sec |
Cukornatosť (g/l) | 10,0 | 9,0 | 9,0 | - | 9,0 | 9,0 | 8,0 | - | 7,0 | 38,0 |
Obsah alkoholu (%) | 12,0 | 12,0 | 12,0 | 12,5 | 12,0 | 12,0 | 12,0 | 12,5 | 12,5 | 12,5 |
Ideálna teplota pri podávaní (°C) | 7 až 9 | 6 až 8 | 8 až 10 | 8 až 10 | 8 až 10 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 8 až 10 | 7 až 8 |
Archivácia (rokov) | 2 až 5 | 5 | 5 až 8 | 10 až 15 | 5 až 8 | 3 až 5 | 5 | 5 až 8 | 3 až 5 | 3 až 5 |
Recenzie 10 najlepších šampanských pre rok 2024
Víťaz testu
1. Perrier Jouët Grand Brut
Perrier Jouët Grand Brut je na neročníkové šampanské veľmi jemné, elegantné a vyvážené. Vytvorené z odrôd hrozna regiónu Vallée de la Marne a zreje 3 roky v pivniciach v dedinke Épernay (Autre Cru). Základ tvorí Pinot Noir a Pinot Meunier (40 a 40%), zvyšok je Chardonnay (20%). Všetko hrozno Chardonnay pochádza z viníc Grand cru a Pinot Noir z viníc Grand a Premier cru. Cukor? 10 gramov na liter.
Šampanské má krásnu svetložltú zlatú farbu s jemným nazelenalým odtieňom. Bublinky sú stredne jemné a pekne živé. Vo vôni čakajte kvetiny a ovocie (jablko, hruška, biela broskyňa), ale aj karamel a briošku. V chuti zase potešia ovocné tóny a kvetiny, opečené mandle, kvasnice/brioška a trochu zázvoru, na konci s prísľubom citrusov. Veľmi dobre vyvážené víno. Na každú noblesnú príležitosť. Ale odporúčam si ho „streliť“ aj len tak doma…
Čo hovorí o tomto šampanskom svetoznámy someliér Séverine Frerson?
„Perrier-Jouët Grand Brut opisujem ako chameleónske cuvée. Má v sebe podstatu a osobnosť, ktorá sa dokáže prispôsobiť každej situácii, od aperitívu až po hlavný chod z bieleho mäsa alebo ryby v krémovej omáčke.“
Verdikt: Za mňa veľmi veľmi prijemné prekvapenie – šampanské zdobí naozaj úžasná ovocná chuť a iskrivé perlenie. Všetkým, ktorým je blízka secesia a noblesnosť, iné šampanské asi ani netreba ponúkať.
Výhody
- bohaté a harmonické šampanské so skvelým perlením
- perfektná farba so zelenkastými odtienkami, vynikajúca chuť i vôňa
- dvorné šampanské Belle Époque
- pomer kvalita/cena – top
Zlatá stredná cesta
2. Veuve Clicquot Yellow label brut
Ale späť k šampanskému. Yellow label brut tvorí 30-40 rôznych vín z regiónu Montagne de Reims (Remeš) rovno zo srdca Champagne. A z toho je približne 45% rezervy – to jest starších vín, vďaka ktorým si toto skvelé šampanské dlhodobo zachováva svoj štýl. Zmes tvorí klasicky zmes všetkých troch hlavných odrôd, pričom najväčšie zastúpenie má Pinot Noir.
Veuve Clicquot Yellow Label je referenčným šampanským značky a dá sa povedať že predstavuje ideálnu rovnováhu štruktúry a jemnosti. Zlatožltý mok má skvelú perlivosť s ideálnym penením. Vo vôni sa objavuje náznak ovocia, vanilky aj briošky, ktoré získava trojročným zrením vo fľaši. Chuť je svieža a silná s množstvom ovocia a citrusov s náznakom mandlí a toastu na koniec. Toto víno je skvelý aperitív a budete si ho vedieť vychutnať aj s jedlom (ryby, syry, morské plody, kaviár…).
Verdikt: Jedno z najobľúbenejších šampanských na svete. Zdobí ho skvelá ovocná sviežosť vo vôni aj chuti s hodvábnou textúrou. Ozajstný pôžitok pri každom dúšku.
Výhody
- svieža a výrazná ovocná chuť
- hodvábna krémová textúra
- elegantná fľaša s charakteristickou žltou vinetou
- prémiové, ale stále cenovo dostupné
Pre náročných
3. Armand de Brignac Gold Brut -25,52 € zľava
Šampanské so známeho a tradičného domu Cattier (Chigny-les-Roses) je postavené na všetkých troch hlavných odrodách, pričom najväčšie zastúpenie má Pinot Noir a Chardonnay (po 40%) doplnené Pinot Meunier (20%). Tie potom pochádzajú iba z najlepších viníc Champagne – Grand Cru a Premier Cru. Víno dozrieva v hlbokých pivniciach a zaujímavosťou je dosáž, teda doplňujúci likér, ktorý dozrieval jeden rok v dubových sudoch, čo šampanskému dáva vo výsledku nezameniteľné tóny dymu.
Keď už sme pri vlastnostiach tohto šampanského tak vo vôni aj chuti čakajte charakteristickú jemnú komplexnosť ovocia (broskyňa, marhuľa a drobné bobuľové ovocie, v chuti aj čerešne a exotické ovocie), kvetín a citrusov s náznakmi briošky, vanilky a toastu… Skvelé ako aperitív a kombináciu so sladkovodnými rybami, morskými plodmi, či exkluzívnou pečenou hydinou (prepeličky atď.).
Verdikt: Elegantné, rafinované, a veľmi veľmi štýlové šampanské. Ak sa chcete presvedčiť o výnimočnosti tohto vína tak si samozrejme budete musieť priplatiť. Stojí to však za to.
Výhody
- luxusné šampanské
- vhodné najmä pre náročných konzumentov
- komplexný chuťový profil
- hebká a krémová ovocno-kvetinová chuť s tónmi dymu
4. Dom Pérignon Vintage 2013 -19,12 € zľava
Tento ročník 2013 vznikol v roku, kedy panovala najprv studená a vlhká zima a pomerne pochmúrna daždivá jar. Leto bolo naproti tomu veľmi horúce a suché, takže kvalita hrozna musela byť na mimoriadnej úrovni. Víno sa vyrába iba z dvoch odrôd – Pinot Noir a Chardonnay a v pivniciach zreje 10 rokov. Takže toto víno bude vhodné aj na okamžitú konzumáciu, ale podľa názoru odborníkov mu ešte pár rokov archivácie určite prospeje.
K vôni a chuti tohto šampanského asi len toľko… Známy someliér James Suckling udelil tomuto ozaj zaujímavému ročníkovému šampanskému až 98 bodov a označil ho za citujem: „dravý a seriózny Dom Pérignon“, „také elegantné a sofistikované šampanské, drsné s jemnými bublinkami a dlhým, korenistým záverom“.
A pridám ešte aj oficiálny opis: Dom Pérignon Vintage 2013 má jemnú elegantnú vôňu s tónmi eukalyptu, mäty, žltých mirabeliek, marhúľ a pomarančových kvetov. V ústach prináša éterický, rafinovaný a hodvábny základ, záveru dominuje slanosť, ktorá zanecháva hlboký pocit konzistencie.
Verdikt: Dom Pérignon je pojem vo svete ročníkového šampanského. Toto elegantné a prestížne víno by podľa mňa malo byť prvou voľbou všetkých začínajúcich ročníkových nadšencov. A potom sa možno posunúť aj k menej mainstreamovým šampanským…
Výhody
- prestížne šampanské – ročník 2013
- len z odrôd Chardonnay a Pinot Noir
- komplexná chuť i vôňa
- pokojne ho doneste na každú významnú spoločenskú udalosť či do daru
5. Ruinart Rosé Brut
Víno je vyrobené z dvoch odrôd hrozna – Chardonnay z oblasti Côte des Blancs (45%) a Pinot Noir z oblasti Montagne de Reims (obe sa nachádzajú v departmente Marne), 55%, z toho asi desatina je červené. Zrelo 2-3 roky v pivniciach s ideálnymi podmienkami na skladovanie. Výsledkom je jemné a komplexné šampanské, ktoré ukazuje to najlepšie z oboch odrôd. Víno je inak Brut, teda suché, so zostatkovým cukrom v množstve 9,0 g/l.
Ruinart Brut Rosé Champagne má krásnu sýto ružovú farbu a pekné vytrvalé perlenie so stredne jemnými bublinkami. V elegantnej vôni sa prejavuje najmä malé červené ovocie (jahody, maliny…) a tiež kvetiny (ruža, ibištek), citrusy a závan korenia. V ústach pôsobí veľmi sviežo, je hodvábne a hladké, no a v podstate v súlade s vôňou – to znamená ovocné a kvetinové tóny s náznakom briošky/pečiva/kvasníc a toastov. Záver je dlhotrvajúci a vyrovnaný až do konca s veľmi peknou a osviežujúcou kyselinkou. Perfektné na popíjanie pred jedlom ako aperitív a pri ňom – hodiť sa bude napríklad k talianskemu prosciuttu, alebo aj lososu či sashimi z tuniaka, kačacine, gaspachu… No a samozrejme k dezertom – ideálne s drobným ovocím (ríbezle, maliny…), napríklad makrónka.
Verdikt: Nádherné ružové víno – za mňa momentálne najlepšie v kategórii na našom trhu so skvelým saténovým perlením a širokou škálou chutí.
Výhody
- len Rulandské modré a Chardonnay
- skvelá ovocno-kvetinová chuť a vôňa
- konzistentné dlhotrvajúce jemné perlenie
- sýto zlato-ružová farba
- výborný aperitív od mäsa až po dezerty (ideálne s lesným ovocím)
Ľudová voľba
6. Moët & Chandon Impérial Brut
Impérial Brut je elegantné a krémové šampanské s jemnou penou a bezchybnej kvality. Je vytvorené z viac ako 100 rôznych vín z regiónu Vallée de la Marne a obce Épernay (Autre Cru), pričom 20-30% tvoria rezervné vína (staršie ročníky, špeciálne vybrané pre zlepšenie a posilnenie komplexnosti šampanského). Ide o zmes všetkých troch hlavných odrôd, pričom najväčší podiel cca 80% tvoria Pinot Noir a Pinot Meunier (zvyšných 20% je samozrejme Chardonnay).
Aj vďaka tomu môžete pri ňom očakávať sviežu a „chrumkavú“ chuť so závanom citrusov a bieleho záhradného ovocia (jablko, hruška, biela broskyňa, egreš). Nechýbajú kvetinové tóny, brioška a čerstvé orechy. S dlhým osviežujúcim záverom. Toto suché „Brut“ šampanské sa bude hodiť ako aperitív, ale aj k syru, rybám, morským plodom a kaviáru… Ak so šampanským začínate, toto je za mňa jednoznačne prvá voľba (spolu so žltým Veuve Clicquot). Len na doplnenie: pozri aj výborné ružové šampanské značky Moët & Chandon Ice Impérial Rosé – vychutnáte si ho pokojne aj na ľade v letnom drinku.
Verdikt: Je to šampanské, ktoré je prémiové a zároveň cenovo dostupné – od jednej z najobľúbenejších značiek na svete.
Výhody
- referenčné šampanské značky
- príjemne ovocný základ s citrusovými tónmi
- jemná a krémová štruktúra
- výborné šampanské za dobrú cenu
7. G.H. Mumm Cordon Rouge Brut
G.H. Mumm Cordon Rouge Brut je zmes 77 vín z regiónu Montagne de Reims (Remeš), ktoré sa nachádza priamo v srdci Champagne. Okrem toho je dobré vedieť, že 25 až 30% tvoria rezervné vína zo všetkých troch hlavných odrôd (dominuje Pinot Noir so 45%, nasledovaný Chardonnay 30% a Pinot Meunier 25%). Aj vďaka nim si šampanské udržiava štandardnú kvalitu. Zreje trochu kratšie ako iné vína v tejto kategórii, konkrétne 2,5 roka. A ako viete už z názvu, je to suché „brut“ víno s obsahom cukru 8 g/l.
Šampanské je v chuti i vôni najmä ovocné s decentným citrusovým nádychom, vanilkou, orechmi a sušienkami/brioškou. Tak trochu tlmené s takmer chrumkavou štruktúrou orámované peknou pevnou kyselinkou. Solídny zlatý odtieň inak signalizuje, že sa vo výsledku jedná o pomerne zrelé víno (i keď vo fľaši trávi len spomínaného 2,5 roka). Bublinky sú dostatočne energické ale o chlp menej rafinované. Ako aperitív dobrá voľba, čo sa týka párovania, tak toto šampanské sa bude hodiť k rybám a kaviáru, ustriciam, ale aj slaným jednohubkám či bielemu mäsu. K syrom ale ani k dezertom už ani veľmi nie. K prvému mu chýba silnejší charakter, k druhému zase cukor…
Verdikt: Známe a oceňované šampanské… ležérne, ale zároveň celkom rafinované. Všeobecne menej výrazné a za mňa viac vhodnejšie na bežnú spotrebu.
Výhody
- šampanské za rozumnú cenu vo veľmi slušnej kvalite
- trochu svojrázne, ale výborné aj pre začiatočníkov
8. Pommery Brut Royal
Brut royal tvorí približne 40 rôznych vín z oblasti Montagne de Reims a čo je veľmi zaujímavé, všetky tri hlavné odrody (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay v ňom majú rovnaký podiel. Je to Brut, čiže suché šampanské, presný zvyškový cukor sa ale neuvádza, mal by byť niekde v rozmedzí 9-10 g/l. Starne približne 3 roky v spomínaných kriedových pivniciach s konštantnou teplotou a vlhkosťou.
Víno má bledožltú farbu s jemne svetlým zeleným akcentom. So stredne jemným perlením. Vo vôni je svieže a živé, ale aj jemné a delikátne (citrusy, biele kvety, bobuľové a záhradné ovocie). V chuti okrúhle a plné, na úvod ovocie so zrelými citrónmi a grapefruitom s nádychom kvasníc a s kratším, ale zato pekným záverom primeranej hĺbky a bez nadmernej kyslosti.
Verdikt: Svieže a chutné referenčné šampanské značky v dobrej cene, ideálne na rodinné oslavy a posedenie s priateľmi.
Výhody
- elegantná aróma s intenzívnymi ovocnými tónmi a brioškou
- v chuti príjemná kyselinka a vyvážená ovocná chuť
- dobrá cena
9. Hamsik Champagne Grande Réserve Premier Cru Brut
Samotné víno pochádza zo Champagne a je zložené zo všetkých troch hlavných odrôd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Zreje približne tri roky v jaskyni. Škoda, že sa o tom nemáme šancu dozvedieť viac – vieme totiž iba to, že vína sú z druhej najlepšej oblasti Premier Cru (kde sa mimochodom oficiálne nachádza 44 obcí z celkového počtu 321).
Šampanské má inak temne zlatú farbu s medenými odleskami a s pekným jemným perlením. Telo vína je plné, na prvý dúšok vás pripraví aróma ovocia a kvetín (fialky…). Podľa odporúčaní na stránke sa skvele bude hodiť napríklad aj k steakom či hľuzovkám. Za mňa je to určite zaujímavý počin a keďže mám veľmi dobré skúsenosti s proseccom tejto značky, pri šampanskom takisto nemám žiadne obavy.
Verdikt: Ak chcete šampanské, ktoré nesie aj našu domácu pečať – tak toto z dielne Hamsik winery určite treba vyskúšať. Vyrobené z hrozna druhej najlepšej Champagne oblasti Premier Cru.
Výhody
- šampanské z prémiovej oblasti Champagne Premier Cru
- svieža ovocno-kvetinová chuť a vôňa, jemné perlenie
10. Moët & Chandon Ice Impérial Rosé -4,95 € zľava
Víno je samozrejme z hrozna z regiónu Vallée de la Marne a obce Épernay (Autre Cru), pričom aj tu, podobne ako pri základnom referenčnom šampanskom značky Imperial Brut, 20-30% tvoria rezervné vína na udržanie konzistentnej kvality vína. Klasicky sa jedná o zmes troch hlavných odrôd, pričom najväčší podiel cca 45-55% má Pinot Noir (z toho je desatina červené hrozno), nasleduje Pinot Meunier 35-45% (desatina je červené) a nakoniec Chardonnay s 5-10%-ným podielom.
Servírovanie som už spomenul na úvod, ale veľmi rád to ešte zopakujem: do širokého pohára s vychladeným šampanským pridajte 3 väčšie kocky ľadu a na ozdobu pár kúskov zrelého ovocia. Najviac sa bude hodiť ružové pomelo, pomaranč, kokos, ananás, zelené jablko, mäta, červený grapefruit, červené bobuľové ovocie… K chuti a vôni poviem len toľko, že tešiť sa môžete na intenzívnu ovocnosť s náznakom decentnej kyselinky na osvieženie. A dokonalé bublinky samozrejme…
Verdikt: Výborné ružové šampanské na skvelé letné osvieženie na ľade – určite osloví mnohých milovníkov a milovníčky ružových drinkov a sladšieho vína (demi-sec šampanské). Škoda tej vyššej ceny (ktorá ale reflektuje náročnejšie podmienky výroby).
Výhody
- ružová farba
- skvelé letné osvieženie na ľade (vraj prvé a jediné kde sa hodí ľad)
- mnohé dámy poteší aj vyššia cukornatosť
- inak pekný balanc medzi sladkosťou a kyselinkou
Šampanské (definícia, výroba, zaujímavosti)
Šampanské je skvelé víno plné čarovných bubliniek, ktoré je symbolom elegancie a prepychu. To je definícia, ktorú dá asi každý z nás. Oficiálne však znie takto: Šampanské je typ šumivého vína, ktoré sa vyrába sekundárnym kvasením vo fľaši a je produkciou obmedzené striktne na oblasť Champagne-Ardenne v severovýchodnom Francúzsku. Šampanské však okrem geografického obmedzenia musí spĺňať aj ďalšie kritériá:
Základné kritériá
Tie má pod palcom obchodné združenie z názvom Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). To má za úlohu chrániť označenie Champagne po celom svete a dohliada na to, aby výrobcovia dodržiavali všetky stanovené podmienky. Inak, kontrolované označenie pôvodu „Champagne“ (AOC) bolo oficiálne uznané v roku 1936.
- šampanské musí pochádzať z oblasti Champagne-Ardenne*, pričom tento región má 5 základných podoblastí:
- Montagne de Reims (department Marne) – prevažne južne orientované svahy viníc na kriedovom podloží, dominuje odroda Pinot Noir
- Valée de la Marne (Údolie Marny) – prevažne na svahoch s ílovito-vápenatou pôdou, dominuje odroda Pinot Meunier
- Côte des Blancs (Marne) – svahy s kriedovým podložím, úplná dominancia odrody Chardonnay (až 96%)
- Côte de Sézanne (Marne) – je v skutočnosti „iba“ rozšírením Côte des Blancs, v tejto podoblasti sa nachádza 12 obcí s 1 417 hektármi viníc, prevláda Chardonnay
- Aube / Côte des Bar (Bar-sur-Aube a Bar-sur-Seine v Aube) – vinice na slieňovitom podloží, dominuje Pinot Noir
- musí byť z týchto odrôd hrozna (vypestovaných v oblasti):
- Chardonnay – charakteristická jemná aróma a výrazná kyselinka, svieže kvetinové a ovocné tóny, zreje pomalšie
- Pinot Noir (Rulandské modré) – aróma dozretého ovocia, šampanské je telnatejšie a silnejšie
- Pinot Meunier (Mlynárka) – starobylá, stredne neskorá muštová odroda, nie je tak plné ako rulandské modré a má menší potenciál zrenia
- ostatné, takzvané pôvodné odrody: Pinot Blanc (Rulandské biele), Pinot Gris (Rulandské šedé), Arbane, Petit Meslier
- musí byť vyrobené takzvanou šampanskou metódou – čo je inak dodatočná karbonizácia je dosiahnutá sekundárnym kvasením priamo vo fľaši (viac o výrobe šampanského nižšie)
*fr.wikipedia.org: V roku 2014 tvorilo zemepisnú oblasť AOC Champagne 635 obcí, z toho 319 obcí na produkciu hrozna, ktoré sa rozprestierajú v piatich departementoch Marne (51), Aisne (2), Aube (10), Seine-et-Marne (77) a Haute-Marne (52).
Pôvod a niečo málo z histórie šampanského
Šampanské, teda víno z oblasti Champagne má dlhú tradíciu, ktorá siaha až do rímskych čias. V stredoveku sa potom vína z tejto oblasti stávajú zaujímavým doplnkom na francúzskych dvoroch – pôvodne kyslejšie víno sa zvyklo dosladzovať. V 17. storočí sa už začína objavovať konečne aj to „naše“ šampanské, teda perlivé víno, ktoré sa ešte pred ukončením fermentácie stáča do fliaš. Čo spočiatku prinášalo producentom veľké problémy, pretože prirodzené kvasenie vo fľaši spôsobovalo vybuchovanie fliaš a vystreľovanie zátok.
Tieto problémy koncom 17. storočia rázne ukončil legendárny mních otec, „dom“ Pierre Pérignon (1638 – 1715), ktorý vynašiel spôsob ako šampanské bezpečne uskladniť – nechal zosilniť fľaše a korkovú zátku (vtedy čerstvá novinka) pridržiavali konopné šnúrky. Takisto však navrhol spájanie rôznych druhov hrozna, čím zlepšil kvalitatívne vlastnosti vína, a tiež vylepšil konzervačné vlastnosti tým, že ho začal skladovať v kriedových lomoch s konštantnou teplotou a vlhkosťou.
V 18. storočí vznikajú prvé veľké vážené domy „Champagne House” ako Ruinart (1729), Chanoine (1730), Moët (1743) či Clicquot (1772) a šampanské sa postupne stáva celosvetovo obľúbeným nápojom. Inak, oficiálna ochrana názvu „Champagne“ potom prichádza už v roku 1891!
Ako sa šampanské vlastne vyrába
Ak by sme mali ísť do podrobností tak o výrobe šampanského by sa toho dalo napísať naozaj veľmi veľa. Nám bežným priaznivcom dobrého vína však určite postačí stručný prehľad (mýlim sa?):
- zber hrozna (Vendage) – prebieha hlavne ručne
- lisovanie (Pressage) – hrozno sa lisuje aj so šupkou a zrnkami
- primárna fermentácia (Bouillage) – vzniká takzvané základné víno
- do základného vína sa následne pridávajú kvasinky, alias tirážny likér (Tirage) a začne sekundárna fermentácia – tá prebieha v uzavretej fľaši, pričom kvasinky metabolizujú cukor na malé množstvo alkoholu a hlavne bublinky, čiže CO₂ (oxid uhličitý), celé to môže prebiehať až niekoľko rokov
- odstránenie už neaktívnych kvasiniek (Remuage) – tie sa „striasaním“ dostanú až k hrdlu fľaše, robí sa to niekoľko týždňov pred vyskladnením z pivnice
- odkalenie (Dégorement) – zmrazenie a odstrelenie kalov z fľaše prebieha pod tlakom, po odkalení už šampanské vo fľaši nezreje
- doplnenie fľaše expedičným dosážnym likérom (Dosage) – týmto spôsobom sa upravuje chuť šampanského podľa zaradenia do jednotlivých „dosage“ kategórií, šampanské sa podľa toho potom delí na:
- Brut Natur: do 3 g cukru/liter (bez dosage)
- Extra Brut: 3-6 g/l
- Brut: 6-12 g/l
- Extra Dry: 12-17 g/l
- Sec: 17-32 g/l
- Demi Sec: 32-50 g/l
- Doux: viac ako 50 g/l
Ako má šampanské „vyzerať“
- má byť čisté s intenzívnym, no jemným perlením
- farba má byť vodovo svetlá s možným veľmi jemným zelenkavým alebo slamovožltým náznakom, vyzreté šampanské má potom aj zlaté či jantárové odlesky (ružové šampanské môže byť „ružové“ v celom spektre farby)
- chuť a vôňa sa má niesť hlavne na ovocných tónoch (zelené jablká, citrusy, kôstkové ovocie, bobuľoviny, záhradné ovocie), pri vyzretejšom šampanskom sa dá nájsť aj náznak masla, smotany, toastu, medu, včelieho vosku, kakaa, ale aj kvasníc, arašidového masla, či karamelu
Kategórie šampanského
Šampanské sa delí na základe obsahu zbytkového cukru – to som už teda spomínal vyššie. Ďalšia kategorizácia je v rámci kvality viníc (Grand Cru, Premier Cru, Autre Cru), ale aj podľa ročníka (vintage, non vintage), či použitých odrôd hrozna (viacodrodové, jednoodrodové, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs) alebo farby (ružové, biele).
Grand Cru
Najvyššia kategória (Prestige Cuvée) – takto sa označuje šampanské z najlepších viníc na základe špeciálneho hodnotiaceho systému (Echelle des Crus System). Momentálne je týchto oblastí/obcí 17 (z 321 dedín celkom). Tieto šampanské majú potom logicky aj vyššiu cenu. Medzi najvyhlásenejšie patria vinohrady z dedín Aÿ, Bouzy či Cramant.
Premier Cru
Toto je zase označenie pre „prvotriedne“ vinice. Obcí s týmto označením je momentálne 44. V hodnotiacom systéme sa nachádzajú v rozpätí 90-99%.
Autre Cru
Zvyšné obce, teda momentálne 260, sa radia do najnižšej kategórie. Čo pravdupovediac asi nikoho neodradí, je to predsa stále pravé šampanské. V hodnotiacom systéme sa inak nachádzajú v rozpätí 80-89%.
Neročníkové (Non Vintage Champagne)
Šampanské bez udania ročníka sú vlastne najrozšírenejšie na trhu. Sú určené na okamžitú spotrebu a na jej výrobu sa používajú všetky tri hlavné odrody, čiže Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Toto víno inak môže byť sceľované (cuveé) až zo siedmich posledných ročníkov – tak aby mali vo výsledku rovnakú kvalitu po každý rok.
Ročníkové (Vintage Champagne)
Ročníkové šampanské sa vyrába len vtedy, keď majú vyprodukované vína čo najlepší potenciál na zrenie. Typicky tak odzrkadľujú kvalitu a charakter ročníka. Spravidla bývajú z dvoch odrôd – Chardonnay a Pinot Noir (posledná odroda Pinot Meunier nie je úplne najvhodnejšia na zrenie a tiež sa nevyskytuje v najprémiovejšej oblasti Grand Cru). V pivniciach si ešte predtým ako sa dostane k zákazníkovi zvykne pobudnúť aj 7-10 rokov.
Viacodrodové
Základné šampanské (väčšina na trhu) je viacodrodové a vyrába sa miešaním z troch základných odrôd. Najčastejšie ide o pomer 40% Chardonnay, 40% Pinot noir a 20% Pinot meunier.
Jednoodrodové
Takéto šampanské je vyrobené z jednej odrody a ide teda o charakteristické vína, ktoré sú vyrobené primárne z Chardonnay, čiže pre ne platí aj označenie Blanc de Blancs.
Blanc de Blancs
Blanc de Blancs, t.j. „biele z bieleho“ hrozna, sa vyrába z jedinej odrody – Chardonnay. Vďaka tomu je šampanské pomerne svieže a jemné, s vekom sa však ich chuť ďalej rozvíja. Inak, môže byť ročníkové aj neročníkové.
Blanc de Noirs
Blanc de Noirs, t.j. „biele z tmavého“ hrozna sa vyrába z odrôd Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré majú bielu dužinu ale modrú šupku. Aj preto je potom nutné dávať veľký pozor na to, aby sa šťava od nej nezafarbila (bobule sa musia zbierať veľmi opatrne, do lisu môžu ísť iba nepoškodené). Tieto vína sú charakteristické plnším telom a výraznejšou ovocnou chuťou.
Ružové šampanské (Rosé)
Rosé Champagne sa najčastejšie vyrába pridaním malého množstva tichého červeného vína. Prípadne to môže byť náročnejší spôsob, kedy sa farba do vína dostáva zo šupiek tmavého hrozna (obvykle Pinot Noir). Väčšinou sú viac ovocnejšie, natrafiť však môžete aj na sviežejšie ružové šampanské s vyšším podielom odrody Chardonnay. Môže byť ročníkové aj neročníkové.
Ako vybrať najlepšie šampanské podľa ceny
Cena sa odvíja napríklad aj od oblasti v rámci Champagne. Najdrahšie sú teda šampanské pochádzajúce z viníc dediniek Grand Cru. Ešte drahšie sú tie, ktorým vyšiel ročník – ročníkové šampanské. Najvyššiu cenovku potom hľadajte pri šampanskom z ročníkov 2002, 2000, 1999, 1998, 1996, 1959, 1928…
Cena do 50 € – takéto „najlacnejšie“ šampanské je spravidla Brut a Extra brut s nízkym obsahom cukru. Najznámejšie značky v tejto cenovej relácii: Moët & Chandon, Piper Heidsieck a Charles le Bel. Bavíme sa samozrejme o bežnej fľaši s objemom 0,75 l.
Cena do 200 € – tak v tejto kategórii bude samozrejme najpestrejší výber, ako z pohľadu obsahu zvyškového cukru, tak aj prémiových viníc (Premier Cru ale už aj Grand Cru). Aj tu sa nájdu fľaše známej a obľúbenej značky Moët & Chandon, ale už sa tu objavuje i Veuve Clicquot, Ruinart, Perrier či Dom Perignon.
Cena nad 200 € – najluxusnejšie fľaše šampanského stoja bez problémov aj stovky eur. Sú to často ročníkové vína, ktoré sa budú hodiť aj na archiváciu. V tejto cene je už takmer samozrejmosť aj elegantné darčekové balenie a v ňom sa bude najčastejšie nachádzať šampanské od značiek Mumm, Veuve Clicquot, Armand de Brignac či Dom Perignon.
Samozrejme cena šampanského je závislá aj od veľkosti/objemu fľaše. Práve pri šampanskom máte toho na výber v tomto smere naozaj celkom dosť (otázna je ale dostupnosť v našich obchodoch a eshopoch). Najbežnejšia 0,75 litrová fľaša sa nazýva Bouteille, a čo ostatné?
- Bouteille – 0,75 l (1 bežná fľaša)
- Huitieme – 0,100 l (osminka bežnej fľaše)
- Quart – 0,187 l (štvrtinka bežnej fľaše)
- Demie – 0,375 l (polovica bežnej fľaše)
- Medium – 0,50 l
- Magnum – 1,5 l (2 bežné fľaše)
- Jeroboám – 3 l (4 bežné fľaše)
- Réhoboam – 4,5 l (6 bežných fliaš)
- Mathusalem – 6 l (8 bežných fliaš)
- Salmanazar – 9 l (12 bežných fliaš)
- Balthazar – 12 l (16 bežných fliaš)
- Nabuchonodosor – 15 l (20 bežných fliaš)
Najpredávanejšie šampanské (júl 2023)
Najvyhľadávanejšie šampanské v eshope alko90.sk
- Moët & Chandon Brut Impérial
- Veuve Clicquot Champagne – Yellow Label
- Champagne Gremillet Blanc de Blancs Brut
- Moët & Chandon Ice Impérial Rosé
- Armand de Brignac Gold
Najobľúbenejšie šampanské v eshope redbear.sk
- Laurent Perrier Grand Siecle
- Perrier Jouët Grand brut
- Moët & Chandon ICE Rosé Impérial
- Moët & Chandon Brut Impérial
- Moët & Chandon Ice Imperial Demi sec
Najpredávanejšie šampanské na drinkcentrum.sk
- Moët & Chandon Impérial Brut
- Veuve Clicquot Yellow Label Brut
- Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec
- Moët & Chandon Rosé Impérial Brut
- Armand de Brignac Gold Brut
Najvýznamnejšie značky
Najvýznamnejšie a najváženejšie šampanské prezentujú hlavne „Les Grandes Marques“ (Veľké značky) a v súčasnosti sa za takú považuje 24 šampanských domov. Pre inšpiráciu pripájam menoslov:
Ayala, Billecart-Salmon, Bollinger, Canard-Duchêne, Deutz, Gosset, Charles Heidsieck, Heidsieck & Co Monopole, Krug, Lanson, Laurent-Perrier, Mercier, Moët & Chandon, GH Mumm, Joseph Perrier, Perrier-Jouët, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Louis Roederer, Ruinart, Salon, Taittinger, Veuve Clicquot.
V rámci vinárskej oblasti samozrejme existuje množstvo ďalších producentov šampanského a šumivých vín všeobecne. V podstate na tisíce. Najväčší podiel na celosvetovom trhu majú už spomínané šampanské domy, okrem už spomínanej „promi“ 24-ky sú tam aj ďalšie stovky menej prestížnych výrobcov (len námatkovo spomeniem Henriot, Bruno Paillard, Philipponnat, Cristian Senez, Pierre Gobillard, či Roger Manceuax a ďalšie, celkom ich je momentálne dokonca viac ako 340). Šampanský dom inak presne znamená, že tento výrobca má dovolené nakupovať hrozno aj vo väčšom množstve od menších pestovateľov (tých je viac ako 19 tisíc).
Ako ho piť
Už vieme, ktoré šampanské je najobľúbenejšie, aj to ako má vyzerať a aké mať vlastnosti… Teraz by bolo fajn konečne povedať si aj to, ako sa má správne piť!
Pri akej príležitosti
Šampanské sa v podstate dá servírovať pri akejkoľvek príležitosti (ako prípitok je stále najobľúbenejšou voľbou) a hodí sa k najrôznejším jedlám a pokrmom. Ako aperitív zvoľte ideálne šampanské typu Brut a Blanc der Blancs, tie sa takisto budú viac hodiť k rybám a morským plodom, predjedlám… Ružové a ročníkové má viac do seba s mäsom a syrmi. No a tie sladšie typy Sec či Demi-sec si najlepšie vychutnáte pri dezertoch. A podľa niektorých sa k šampanskému dokonca hodia aj cigary…
V čom ho podávať
Šampanské určite podávajte v úzkych pohároch – flautách, v ktorých vynikne perlenie a lepšie sa v nich rozvíja farba, chuť a vôňa (v porovnaní so širokými pohármi). Flauta sa napĺňa ideálne len do polovice (max. 2/3), aby sa šampanské uchovalo v ideálnej teplote. Pri ročníkovom šampanskom zase ale môžete pokojne použiť aj väčšie burgundské balónové poháre. Poháre pred použitím vypláchnite studenou vodou a len otraste – nikdy nepoužívajte utierku, ktorá na skle môže zanechať chĺpky alebo dokonca nežiadúcu „arómu“. Víno potom nalievajte po skle, aby v pohári nedochádzalo k zbytočnému peneniu šampanského.
Pri akej teplote
Ideálna teplota šampanského pri servírovaní je 6 až 8 °C (ja osobne sa prikláňam k hornej hranici, kedy lepšie vynikne jeho chuť, ročníkové môžu byť ešte teplejšie, pokojne aj 10° a viac). Inak, čím staršie je šampanské, tým vyššia teplota mu svedčí – tie úplne staré šampanské vína sa dokonca servírujú až pri 14 °C, čo je inak približná hodnota teploty v pivnici odkiaľ víno vzišlo. Aby sme dosiahli ideálnu teplotu na servírovanie, treba ho samozrejme vychladiť…
Ako ho ideálne vychladiť
Najlepšie bude, ak ho približne pol hodinku pred podávaním dáte ochladiť do vedierka, ktoré je približne do polovice naplnené vodou s plávajúcimi kúskami ľadu. Alebo ho v deň popíjania dáte rovno do chladničky (na spodnej polici to býva ideálnych 5 stupňov).
Ako sa oň počas popíjania postarať
Šampanské je náchylné na svetle (hlavne umelé) pomerne rýchlo degradovať, preto sa odporúča servírovanie práve vo vedierku a zakryté obrúskom. To odporúčam spraviť hneď potom ako ho vytiahnete z chladničky.
Pre koľkých bude stačiť fľaša
Keď podávate šampanské „len“ ako aperitív, tak jedna bežná fľaša (0,75 l) bude stačiť pre 4 osoby. Ak ho podávate k jedlu, tak rátajte maximálne s 2 osobami na bežnú fľašu (závisí aj od počtu chodov, ak ich bude viac – tak je to rovno 1 fľaša na 1 osobu). K dezertu si s 1 fľašou zase vystačí aj 8 osôb.
Ako ho otvoriť
Šampanské je už nachystané vo vedierku, vychladené tak akurát, už len ho treba otvoriť. Ak si neveríte na sabráž, a teda otváranie šampanského šabľou, tak k tomu pristúpte maximálne prakticky – čo iné vám zostáva 🙂 Šampanské podľa etikety nemá búchať ako to zvyknú niektorí jedinci riešiť na Silvestra, ale pri otváraní má vydať len jemný „pšouk“ ako tomu pekne hovoria naši bratia Česi. Ako na to? Najprv odstráňte ochrannú fóliu, potom aj drôtený košík (volá sa to že agrafa). Palcom samozrejme stále pridržiavajte korkovú zátku, lebo tá je z ničoho nič schopná vystreliť z hrdla fľaše aj 300 kilometrovou rýchlosťou! Zátku potom uvoľňujte pootáčaním fľaše, nikdy nie ňou. Pri otváraní fľaše držte uhol približne 45 stupňov a nikdy ňou nemierte do tváre.
Šampanské v miešaných drinkoch?
Ale jasné. Pokiaľ vám nebude ľúto obetovať naň pravé šampanské (pokojne ho nahraďte iným šumivým vínom, napríklad proseccom). Medzi najobľúbenejšie patrí napríklad Kir royale, kde k sektu ide grenadína, alebo Bellini, kde ho pekne rozmixujete s prezretým mangom.
Máte k šampanskému nejaké otázky? Tu sú niektoré z tých častejších (FAQ)
❓ Koľko bubliniek je v jednej fľaši šampanského?
No, to asi ešte nikto nezrátal, ale odhaduje sa, že v jedinej fľaši tohto šumivého vína sa nachádza na 50 miliónov bubliniek. Po otvorení z nich ide takmer okamžite preč desatina. Len naokraj, na jednu priemerne naplnenú flautu to vychádza približne na 6 miliónov. Na zdravie!
❓ Prečo toľko stojí?
Tak šampanské je šampanské a veľa robí jeho exkluzivita (pochádza u jedinej unikátnej oblasti Champagne-Ardenne). Takisto sa jedná o finančne náročnejšiu výrobu, počnúc výkupom hrozna – hrozno z tejto oblasti je 2-3 násobne drahšie ako kdekoľvek inde vo Francúzsku, cez šetrné lisovanie a kvasenie, až po zrenie v pivniciach s optimálnymi podmienkami (často aj niekoľko rokov).
❓ Aké šampanské preferujú dámy, a ktoré zase pre zmenu páni?
Dámy preferujú skôr sladšie šampanské (sec, demi-sec) a viac ich osloví vzhľad fľaše a balenia. V obľube celkom majú aj ružové šampanské, či rôzne špeciálne vydania (aktuálne je to napríklad Dom Pérignon Lady Gaga). Muži sú v tomto konzervatívnejší a preferujú tradičné značky šampanského a typu brut.
❓ Ako sa dá spoznať šampanské vhodné na archiváciu?
Je to v podstate veľmi jednoduché, pre dlhšiu archiváciu voľte iba ročníkové šampanské. Odrody vhodné na archiváciu sú Chardonnay a Pinot Noir (Prestige Cuvée) – osvedčené zrenie, počas ktorého dokáže takéto šampanské kvalitatívne naozaj veľmi narásť. Odporúčaná doba archivácie šampanského v takom prípade väčšinou býva vyznačená na etikete. Bežne je to 5-8 rokov, tie najstaršie aj 15 a viac.
❓ Ako ho správne archivovať?
Šampanské sa musí archivovať za podmienok, ktoré musíte prísne dodržiavať. V prvom rade to musí byť stála teplota v rozmedzí 10 až 12 °C, pozor – bez akýchkoľvek väčších teplotných výkyvov. Vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať niekde okolo 80%. Čo potom do určitej miery bráni vysychaniu korku a nežiadúcej oxidácii vína – to, ale aj vodorovná poloha fľaše samozrejme. Kvalitná domáca vinotéka je teda nevyhnutnosť.
❓ Je pravda, že šampanské a ďalšie šumivé sekty majú silnejší alkoholový účinok?
No je. Súvisí to s obsahom oxidu uhličitého v šumivom víne. Keď si porovnáme obsah alkoholu v krvi po vypití pohára šampanského a pohára s tichým vínom, tak tie hodnoty môžu byť až dvojnásobne vyššie v „prospech“ šumivého vína.
❓ A čo legendárna kombinácia šampanské a jahody?
Šampanské a jahody je ideálna kombinácia na leto (a Wimbledon). Základ je, aby jahoda bola čistá a akurátne dozretá. Len tak si to budete vedieť poriadne vychutnať. Najprv si odpijete zo šampanského a zjete jahodu. Hneď na to sa znovu napijete, pričom si do úst vpustíte trochu vzduchu, aby sa vám to v ústach pekne rozšumelo… voilà.
❓ Aké sú ďalšie svetové šumivé vína?
Hneď za šampanským je to ďalšie známe víno, tentoraz pochádzajúce zo Španielska s názvom „Cava“. To sa inak vyrába veľmi podobne ako šampanské, a takisto má aj prísne stanovené podmienky. Len je teda výrazne lacnejšie. V Nemecku, u nás a ďalej vo východnej Európe je to sekt. Taliansko zase v poslednom čase ohromuje svojim proseccom.
Zdroje a zaujímavé odkazy
- The history of Champagne – https://thechampagnecompany.com/blog/history-of-champagne.html
- The fascinating world of Champagne – https://www.champagne.fr/en
- Les Grandes Marques – https://grapeescapes.net/les-grandes-marques/
- Champagne (AOC) – https://fr.wikipedia.org/wiki/Champagne_(AOC)
- Champagne – https://en.wikipedia.org/wiki/Champagne
Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.
Do testu sme vybrali Šampanské len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Sabráž - alebo ako na efektné otváranie šampanského šabľou (presný postup aj s videom)
- Na prípitok hlavne šampanské a prosecco, ale aj iné nápoje - kedy sa hodia a z akých pohárov?
- Za koľko vyprchá alkohol z krvi - ako sú na tom pivo, víno, destiláty?
- Vyberáme najlepšie Prosecco - tieto fľaše sú v roku 2024 top, pre náročnejších i ľudová voľba
- Koľko kalórií má alkohol - dajte pozor nielen pri chudnutí