Rob Roy je klasický kokteil, ktorý vznikol už 19. storočí. Pripravuje sa zo škótskej whisky, sladkého vermútu a bitters. Celkom výrazne sa tak podobá na známy Manhattan drink, kde je namiesto škótskej bourbon (alebo rye whisky). Na prvý pohľad sa to síce nemusí zdať ako významná zmena, ale pravdou je, že takto vznikne úplne iný nápoj.
- chuť: komplexná a bohatá, so silnými tónmi škótskej whisky, ktorá je vyvážená sladkosťou vermútu a jemnou horkosťou Angostura bitters
- doba prípravy: 3 až 5 minút, vrátane miešania a servírovania
- obťažnosť: stredne ťažká – vyžaduje správny pomer ingrediencií a techniku miešania, aby sa dosiahla ideálna chuť a konzistencia nápoja
- hlavný alkohol: škótska whisky, ďalej potrebujete sladký vermút a bitter
- typ pohára: ideálne poháre na Martini, alebo akýkoľvek iný koktailový pohár
Pár slov z histórie
Rob Roy je klasický kokteil, ktorý sa považuje za škótsku verziu Manhattanu. Jeho korene však siahajú až do 19. storočia, kedy ho v roku 1894 prvýkrát pripravili v slávnom newyorskom hoteli Waldorf Astoria. Tento kokteil bol pomenovaný na počesť operety Rob Roy, ktorá v tom čase mala premiéru v New Yorku. Tá zase vznikla na motív života škótskeho národného hrdinu Roba Roya MacGregora, čo dodáva tomuto kokteilu pekný historický a kultúrny kontext.
Charakteristické pre koktail Rob Roy je použitie scotch whisky namiesto rye alebo bourbon whisky, ktorá sa používa v tradičnom Manhattane. Táto zmena ingrediencie dáva Rob Royovi naozaj jedinečný škótsky charakter a odráža bohatú „whisky“ kultúru Škótska. Rob Roy si získal popularitu nielen v Spojených štátoch, ale aj na medzinárodnej úrovni, a stal sa symbolom elegancie a sofistikovanosti. Jeho chuť je oslavnou harmóniou sladkého vermutu a jedinečnej chuti škótskej whisky, doplnenej horkosťou Angostura bitters.
V priebehu rokov sa Rob Roy stal súčasťou klasických kokteilových menu po celom svete, a jeho jednoduchý, ale elegantný recept zostáva obľúbeným medzi mnohými znalcami. Tento kokteil nielenže zachytáva esenciu škótskeho dedičstva, ale aj ukazuje, ako môže byť klasický recept prispôsobený, aby odrážal lokálnu kultúru a chuť.
Zaujímavosť: existujú rôzne variácie tohto kokteilu, vrátane „suchého“ Rob Roy, kde sa používa suchý vermút namiesto sladkého. A „Perfect Rob Roy“, ktorý zase kombinuje rovnaké množstvo sladkého a suchého vermútu.
Ingrediencie
- 60 ml škótska whisky, napríklad Johnnie Walker Green Label
- 30 ml sladký vermút, napríklad Cinzano Bianco
- 1 až 2 kvapky Angostura bitters
- čerešňa na ozdobu
- ľad
Postup prípravy
- do miešacieho pohára s ľadom pridajte whisky, sladký vermút a Angostura bitters
- dôkladne premiešajte
- preceďte do chladeného kokteilového pohára
- ozdobte čerešňou
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje koktail Rob Roy, tu nájdete názornú ukážku (à la Johnnie Walker).
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z whisky
Mohlo by vás zaujímať
- Godfather - recept na elegantný drink z whisky a amaretta (1 minúta)
- Sazerac - jeden z najstarších klasických koktejlov máte hotový do 5 minút (recept + pár zaujímavostí)
- High Society drink - klasický recept, ale aj jeden z osviežujúcim grapefruitom (do 5 minút)
- Pripravte si Bourbon Old Fashioned drink - ingrediencie + postup (5 minút)
- Recept na Manhattan drink - pripravíte doma za 5 minút
- Ako si pripraviť miešaný drink Whiskey Sour