Relicario Ron Dominicano Superior je ľahší solera blend 5-10 ročných dominikánskych rumov so zrením v ex-bourbon sudoch. Fľaša vyzerá veľmi pekne, rum nesie meno po relikviári, čiže niečoho, čo v sebe nesie nejaký predmet uctievania… No uvidíme. Ako teda chutí.? To vám prezradím práve v tejto recenzii. Samozrejme s mnohými zaujímavosťami.
⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu ⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku ⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne | 29,90 € | Do obchodu SvetNapojov.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 29,90 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Relicario Ron Dominicano Superior | |
---|---|
Cena | 29,90 € |
Cena za jednotku | 42,71 €/l |
Značka | Relicario |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Dominikánska republika |
Fľaškovaný | Dominikánska republika |
Štýl | Golden, Solera |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrenia (rokov) | 5 až 10 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Americký dub, Bourbon |
Farba | Jantárová |
Chuť | Vanilka, Drevo, Sušené slivky, Dub, Korenie |
Vôňa | Drevo, Čokoláda, Med, Sušené slivky, Dub, Korenie |
Relicario Ron – pár slov o značke
Relicario Ron je blend rumov z domácich dominikánskych destilérok. Akých? Tak to sa z oficiálnych zdrojov nedá dopátrať. A popravde ani z tých neoficiálnych. Za značkou inak stojí spoločnosť Beveland, S.A,/Beveland Distillers, zo španielskej/katalánskej Girony, a ktorej karibská vetva (Beveland Caribe SRL) sídli na Dominike v San Pedro de Macorís. Beveland Distillers, ktorá sa už viac ako 20 rokov zaoberá výrobou a predajom najrôznejších liehovín a destilátov, má vo svojom portfóliu viacero zaujímavých značiek. Okrem Relicario je to napríklad aj Caracas Rum, Jodhpur (gin), Glen Silver’s (whisky), Iganoff (vodka), Tres Sombreros (tequila)…
Prečo práve názov Relicario?
Prečo práve Relicario Ron? Citujem z oficiálneho webu značky: „Ako ten, kto stráži cenný poklad, je naša fľaša rumu inšpirovaná práve relikviárom, ktorý uchovával takú jedinečnú vôňu, chuť a históriu.“
relicario = relikviár = schránka na uchovávanie relikvií / relikvia = predmet uctievania
Z produktového portfólia značky (všetky rumy sú fľašované pri 40% ABV)
- Relicario Superior – blend 5-10 ročných rumov, ex-bourbon
- Relicario Supremo – blend 10-15 ročných rumov, ex-bourbon
- Peated Finish – základ je Superior s finišom v dubových sudoch, kde predtým dozrievala peated singlemalt whisky zo Speyside
- Vermouth Finish – základ je Superior, rum potom zrel ešte ďalších 6 mesiacov v sudoch po vermúte Mancino Vecchio z talianskeho Piemontu
Juan Alberto Álvarez – Master Blender Relicario Ron
Tvorcom rumu Relicario je Juan Alberto Álvarez Carmona. Pravý kubánsky Maestro Ronero pracuje s rumami už takmer 35 rokov. Vyštudovaný chemik na Kube najprv riadil spoločnosť na výrobu rumu a ďalších destilátov, neskôr prešiel na pozíciu technického riaditeľa v spoločnosti TecnoAzúcar. Tá sa zaoberá komplet všetkým čo sa cukrovej trstiny týka. To znamená hlavne výrobe cukru a samozrejme alkoholu – pravého kubánskeho rumu. Okrem dominikánskych rumov už pracoval aj na rumoch z Venezuely, Fidži, Thajska a ďalších krajín Tichomoria a Karibiku.
Žije a pracuje v Girone. Aktuálne sa venuje „domácemu rumu“ Ron Siete Villas, čo je inak blend karibských rumov, ktorý starne v špecifickom prostredí vulkanického parku La Garrotxa.
Relicario Ron Dominicano Superior
Rum je vyrobený z domácej dominikánskej cukrovej trstiny. Šťava fermentuje pomocou vlastných kvasiniek 20-24 hodín a následná destilácia prebieha v stĺpovej kolóne. Do sudov na starnutie ide pri cca 75-80% ABV. 75-80 %. Ak by to bolo viac ako 85%, alkohol vytiahne z dreva nežiaduce zložky. Ak by to bolo zase menej ako 70%, tak vďaka vode sa z neho naopak nevytiahne dostatok komponentov a transformácia na zrelý rum by trvala dlhšie. Sudy používané na zrenie sú z bieleho amerického dubu (ex-bourbon) v objemoch 180-200 litrov. Klasicky sa jedná o Solera systém, pričom výsledkom je blend 5-10 ročných rumov.
Pridám ešte pár zaujímavostí. Juan Alberto Álvarez v jednom z rozhovorov spomína, že pri výrobe rumov sa často používajú špeciálne „matrice“, ktoré sa pridávajú do rumu na posilnenie vlastností daných starnutím (extra staré a veľmi odležané liehoviny, v ktorých sa macerovali orechy, ovocie…). A malo by to tak byť aj pri našom Relicariu. Každopádne však platí, že v Dominikánskej republike je reálne povolené pri výrobe rumu používať prírodné prísady.
Finálna zmes – teda čerstvo namiešaný blend – sa ešte pred stáčaním do fliaš necháva 6 mesiacov sceliť. Aby sa rum vyhladil a zaokrúhlil. V polovyprázdnených sudoch, aby sa arómy nerozpadli. A koľko fliaš Ron Relicario sa ročne vyprodukuje? Tak pred 6 rokmi to bolo 17 tisíc Relicario Superior a 10 tisíc fliaš exkluzívnejšieho Relicario Supremo. Dnes ich bude určite viac, minimálne preto, že do základného portfólia značky pribudli aj ďalšie fľaše.
Ako vyzerá fľaša
Relicario si celkom ľahko zapamätáte aj vďaka peknej masívnej fľaši, ktorá má narozdiel od iných značiek rumov hranatý obdĺžnikový tvar (jednoducho „relikviár“). Ukončená je veľkým dreveným skrutkovacím uzáverom, ktorý má pripomínať sud. Len pre zaujímavosť: zátka Relicario Superior má svetlejšiu farbu ako zátka Supremo. Celkové dizajnové poňatie fľaše a kartónu má vzdávať hold „materskému“ ostrovu Dominiky – Hispaniole (o ktorý sa delia s Haiti) a jej bohatej histórii.
Vôňa a chuť rumu
Nos je okamžite plný dubového dreva. Sekunduje mu korenie, med a sušené slivky. Po ochutnaní a ďalšom čuchaní sa objavujú aj tóny vysokopercentnej čokolády.
V prvom dúšku sa chuť točí hlavne okolo suchého dubového dreva a korenia. Drevitosť však neprechádza do horkosti, to nemám rád. Naopak, s pribúdajúcimi dúškami telo rumu zosladne a nadobudne šírší rozmer vanilky a sušených sliviek. Alkohol je v chuti slušne integrovaný, nie je to žiadny dochutený liehový spirit. Je to vynikajúci rum na popíjanie, decentné oslavy, či degustácie pre bežné publikum. Ideálny na relax ku knihe, filmu či hudbe.
Dozvuk je síce bez širokého spektra chutí, no je prekvapivo dlhý. V hrdle doznievajú hlavne dubové tóny dreva a čosi zo sušeného ovocia.
Ako Relicario Ron Dominicano Superior chutí ostatným
- RumRatings.com – 6,3/10
- rum-x.com – 7,0/10
- distiller.com – 3,45/5,00
Hodnotenia z RumX
Hodnotenia z Rum Ratings
Skúsenosti z Distiller
dobre vyvážená sladkosť.
Cena
V dobe písania recenzie stojí fľaša zhruba 28 €, čo je absolútne adekvátna cena vzhľadom k pôvodu, kvalite a chuti rumu.
Moje hodnotenie na záver
Výhody
- v tejto cenovke pekne integrovaný alkohol
- drevité no nie nahorké chute
Záver recenzie: Nemôžem súhlasiť s viacerými kritickými hodnoteniami. V dobe písania recenzie stojí tento rum zhruba 28 €, čo je absolútne adekvátna cena. Čítal som oslavné ódy na komplexné plné chute rumov, ktoré si to vôbec nezaslúžili. Relicario Ron Dominicano Superior je skvelá voľba na na popíjanie, decentné oslavy, či degustácie pre bežné publikum. Ideálny rum na relax ku knihe, filmu či hudbe. Ale vždy je to aj o osobných preferenciách. Musí vám sedieť suchosť dubového dreva, vanilka, korenie či sušené ovocie. Ak je to tak, rozhodne odporúčam.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Relicario Ron Dominicano Superior
Mohlo by vás zaujímať
- Relicario Ron Dominicano Supremo - takto chutí staršia dominikánska solera (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?