Poznávame rozdiely medzi: whiskey – bourbon a whisky – whiskey

Veronika Štrbová Téma
26. februára 2023 0

Nemôžme povedať, že whiskey je čisto mužský alkoholický nápoj, avšak častejšie ho uvidíte určite v mužských rukách. Preto by mali hlavne muži dobre poznať tento destilát a hlavne vedieť rozdiel medzi bourbonom a whiskey. Ak ste doteraz o tom netušili ani vy, tak teraz je ten správny čas doplniť užitočné informácie. Prečítajte si rozdiely či spoznajte rôzne druhy whiskey alebo jej samotný proces výroby.

Čo je whiskey?

Whiskey je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch, najčastejšie dubových. Chuť whiskey ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie, resp. množstvo pridaných obilnín, používajú sa suroviny ako jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica a doba ležania (zvyčajne od 3 cez 12 až po 15 rokov). Určite ste však už počuli aj názov bourbon. Viete aký je medzi týmito dvomi názvami, resp. alkoholmi rozdiel?

Pohár s whiskey

 

Whiskey nedozrievajú vo fľaši, iba v sudoch, takže za vek whiskey označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Ležanie výrazne ovplyvňuje chemické zloženie a chuť. Whiskey, ktoré boli stočené fľaši niekoľko rokov môžu byť považované za raritné, ale nie sú „staršie“ a nemusia byť rozhodne „lepšie“. Whiskey sa štandardne destiluje ako 40 % alkohol. Na svete existuje niekoľko základných druhov whiskey. Zatiaľ čo v Škótsku, Walese a Kanade sa používa označenie whisky, v Írsku a Spojených štátoch je to whiskey. Čiže tu ide čisto len o názov doplnený jediným písmenkom „e“.

Ďalšou dôležitou rozlišovacou vlastnosťou je to, či sa jedná o jednodruhovú (single malt) alebo zmesnú whiskey (blend). Jednodruhové whiskey sú oceňované znalcami pre svoju originálnu chuť, závislú na konkrétnej pálenici aj roku výroby. Zmesné sú obľúbené spotrebiteľmi, pretože vďaka kontrolovanému namiešaniu majú vždy zaručenú stabilnú kvalitu a chuť.

 

História whisky

História whisky sa datuje do konca prvého tisícročia, do oblasti medzi riekami Eufrat a Tigris. Dôvod je prostý. Práve tu bol totiž objavený proces destilácie. Destilované alkoholické nápoje však pôvodne slúžili výhradne na lekárske účely. Do Európy sa proces destilácie dostal spoločne s krížovými výpravami, rovnako ako celý rad korenín a ďalších, do tej doby v Európe neznámych plodín.

Zmienky o pálení whisky v Škótsku, siahajú do prelomu 12. a 13. storočia. To, či sa však začalo páliť skôr v Škótsku alebo Írsku, sa asi nikdy nedozvieme. Rovnako ako to, ktorá pálenica je zo všetkých najstaršia. Dôvodom je fakt, že mnoho páleníc pôvodne produkovalo whisky nelegálne. Najčastejšie sa však stretnete s názorom, že tou najstaršou a stále fungujúcou pálenicou whisky je Isle of Jura. Najväčší rozmach čierneho pálenia na ostrovoch ľudia dosiahli v polovici 17. storočia. Zapríčinil to škótsky parlament, ktorý na whisky uvalil vysoké dane.

Nelegálne pálenice vznikali po celej Británii. Najviac však v odľahlých končinách, ako napríklad oblasť Highlands, ktorá je doposiaľ jednou z najvýznamnejších oblastí čo do počtu výrobcov whisky. Zmena prišla až roku 1823 s novým zákonom, ktorý menil daňové predpisy a zvyšoval pokuty za nelegálne pálenie. Vďaka tomu začali vznikať nové, už licencované pálenice ako huby po daždi. Tou úplne prvou v oblasti Speyside bola dodnes existujúca The Glenlivet, inak prvou licencovanou pálenicou bola dnes už zaniknutá Littlemill v roku 1772.

 

Výroba whisky

Pri výrobe Írskej whisky single malt sa obilie namáča v pramenitej vode, ktorá má svoj vplyv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vresu). Zvlhnutý jačmeň sa necháva tradičným spôsobom naklíčiť na tzv. malting floor, aj keď dnes už mnoho výrobcov používa mechanizované linky na zladovanie. Počas klíčenia sa škrob v zrne mení na cukor, a vzniká tak surový materiál na kvasenie. Po vyklíčení sa obilie vysuší, čo tiež ovplyvňuje chuť nápoja. Vysušené obilie alebo slad sa potom pomelie a zaleje horúcou vodou. Táto obilná tekutina sa prečerpá do nádrže, kde sa do nej pridajú kvasinky a kvasný proces sa môže začať. Vykvasená tekutina, nazývaná aj mash, je základom pre destiláciu single malt whisky.

Sudy na výrobu whiskey

Škótska single malt sa destiluje v obrovskej medenej nádobe, v ktorej sa mash ohrieva a mení na destilát, ktorý sa pred uložením do dubových sudov na minimálne tri roky predestiluje ešte aspoň raz. Dubové sudy na dozrievanie sú väčšinou použité po dozretom bourbone, alebo sherry, v poslednej dobe aj po iných druhoch vína, čo do whisky prináša sladkosť a charakteristickú chuť.

 

Druhy whisky

Škótska whisky – Škótske whisky sú obyčajne destilované dvakrát, niektoré dokonca trikrát. Medzinárodné zákony hovoria, že každý destilát nesúci značku „Scotch“ musí byť destilovaný v Škótsku a musí byť odležaný najmenej 3 roky a deň v dubovom sude, okrem iných špecifických kritérií. Whisky sa v Škótsku vyrába v piatich regiónoch: Highlande, Lowlande, Islay, Speyside a Campbeltowne. Ako ste si mohli všimnúť, opäť sa označuje bez písmena „e“. Práve škótske whisky patria medzi tie najlepšie na svete.

Írska whisky – trikrát destilovaná a minimálne tri roky skladovaná v dubových sudoch.

Kanadská whisky – väčšinou je jemnejšia a vyrobená z viacerých druhov obilnín, obsahuje obvykle raž, hoci v malom množstve, výnimkou je whisky Alberta Premium, ktorá je takmer stopercentnou ražnou.

Americká whiskey – je najčastejšie destilovaná z kukurice

Bourbon – je americká whiskey pochádzajúca zo štátu Kentucky, ktorá obsahuje najmenej 51 % kukurice (napr. Jim Beam). Na zrenie sa ukladá do výhradne nových dubových sudov, ktoré mu dodávajú charakteristickú dymovo-drevitú chuť.

 

Rozdiel medzi bourbonom a whiskey

Whiskey sa destiluje z fermentovaného obilia, ako je jačmeň, kukurica, raž a pšenica, a zvyčajne dozrieva v drevených nádobách. To dáva whiskey výraznú hnedú farbu a chuť. Medzi najznámejšie druhy whiskey patrí napríklad Tennessee whiskey, ktorú zastupuje známa značka Jack Daniels. Nesmieme zabudnúť ani na svetoznámu írsku whiskey, ktorá si našla svoju cestu do všetkých kútov sveta.

Whisky (bez písmena e) sa tento destilát nazýva v Kanade. Kanadská whisky je na našom trhu zastúpená napríklad značkou Crown Royal. Medzi whisky a whiskey je teda skôr len geografický rozdiel, no v skutočnosti sa jedná o jeden a ten istý nápoj. Nikdy však nie je na škodu sa v tom vyznať.

Čo je potom bourbon? Na druhej strane, bourbon je špecifický druh whiskey a musí obsahovať aspoň 51 % kukuričnej zložky a musí dozrievať minimálne dva roky. Vyrobený musí byť výhradne len v USA. Američania milujú svoj bourbon. Ale možno ste už videli bourbon nazývaný „bourbon whiskey“, „Kentucky whiskey“ alebo „Tennessee whiskey“. Taktiež existuje aj írska whiskey a škótska whisky. Takže, aký je rozdiel? Je bourbon whiskey? A akú úlohu tu hrá Kentucky? Povieme si rozdiely, aby ste mohli piť o to múdrejšie.

Tipy na známe dobré whisky:

Ardbeg 21 ročná The Ultimate
1 899,00 €
Do obchodu SvetNapojov.sk
Rosebank 31 ročná
1 849,00 €
Do obchodu SvetNapojov.sk
Loch Lomond 25y 43,2% 0,7 l (kazeta)
1 595,00 €
Do obchodu SvetNapojov.sk
Glengoyne 25y 48% 0,7 l (kazeta)
509,00 €
Do obchodu SvetNapojov.sk

Pozrieť ďalšie

 

Bourbon vs Whiskey – geografická stránka

Takže čo je vlastne bourbon? No začína to tým, kde je vyrobený. Bourbony musia byť vyrobené v USA a 95 % z nich pochádza z Kentucky v USA. Napríklad Markers Mark Bourbon sa vyrába v Loretto, Kentucky, zatiaľ čo v Lawrenceburgu vyrába svoj sortiment Wild Turkey Distillery. Whiskey sa na druhej strane vyrába v Írsku a v Škótsku ju nazývajú škótska whisky, pričom „e“ vynechávajú. Rozdiel v pravopise pochádza z rozdielov v škótskom a írskom gaelskom jazyku.

 

Bourbon vs Whiskey – ingrediencie

Hlavný rozdiel medzi bourbonom a whiskey je v procese fermentácie. Whiskey sa destiluje z fermentovaného obilia, ako je jačmeň, kukurica, raž a pšenica, a zvyčajne dozrieva v drevených nádobách. To dáva whiskey výraznú hnedú farbu a chuť. Čo je potom bourbon? Na druhej strane, bourbon alebo americká whiskey musí mať aspoň 51 % kukurice. Prečo kukurica? Pretože Kentucky jej historicky vždy pestovalo veľa, takže bola ľahko dostupná. Zatiaľ, čo oba typy dozrievajú v sudoch zo spáleného dubu, bourbon používa vždy nové sudy. Skvelým príkladom je stále populárny Wild Turkey Bourbon.

 

Bourbon vs Whiskey – príchuť

Ochutnajte bourbon a potom whiskey a všimnete si, že bourbon je vo všeobecnosti sladší. Je to kvôli vysokému koncentrátu kukurice, najobľúbenejšej plodiny v Kentucky. To dáva zmysel pre tých, ktorí radi jedia kukuricu. Napríklad Southern Comfort a Wild Turkey 81 proof sú len dva z mnohých bourbonov, ktoré sú známe svojou sladkosťou.

Pretože je bourbon sladší, je to skvelá liehovina na miešanie drinkov. Pozrite si dva recepty na drink nižšie v článku alebo kliknite na konci na odkaz, kde ich nájdete oveľa viac. Je tiež hlavnou zložkou v receptoch, ako je výdatné, pomaly varené dusené mäso alebo sladké a lepkavé polevy na vyprážané jedlá, ako sú rebrá alebo kuracie krídelká.

 

Poháre na whiskey

Keď už vieme, čo je whiskey a whisky či bourbon, treba vedieť aj to, v akých pohároch si ich môžeme vychutnávať. A tu máme viac možností. Určite každý pozná klasický pohár na whiskey s hrubým a širokým dnom, ktorému sa tiež hovorí „tumbler“. Tento pohár je rozhodne dobrý na bežné popíjanie s priateľmi, avšak ak chcete spoznať všetky vône vašej whiskey, je lepší pohár na koňak, ktorý má tvar slzy.

Bohemia Jihlava Pohár HAVANA 300 ml, 6 ks
53,82 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Bohemia Jihlava Poháre na whisky NICOLETTE 350 ml, 6 ks
50,86 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Luigi Bormioli Poháre BACH 335 ml, 4 ks
29,98 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Nachtmann Poháre na whisky BOSSA NOVA 395 ml, 4 ks
25,87 €
Do obchodu SklenenyShop.sk

Pozrieť ďalšie

 

Tým, že poháre na koňak sú uzavretejšie, vynikne v nich aróma whiskey. Obdobne vyzerá degustačný pohár na whiskey, ktorý sa používa v páleniciach a hovorí sa jej „Glenmorangie“ podľa pálenice, kde ju prvýkrát použili, ale tiež sa stretneme s názvom jednoducho „tasting glass“ teda vo voľnom preklade pohár na koštovanie (degustáciu). Poslednou možnosťou je whiskey použiť v niektorom miešanom drinku, pre ktoré samozrejme použite vyššie poháre typu „highball“.

5 pohárov s whisky

 

Ako degustovať whiskey

Ak sa rozhodnete whiskey otestovať a vychutnať ako vôňou tak aj jej chuť, je najlepšie whiskey neriediť. Pokiaľ sa vám zdá byť whisky silná, môžete pridať čistú vodu, nie minerálnu, tá by ovplyvnila celkovú chuť whiskey. Prípadne zrieďte whiskey kockami ľadu. Čo sa teploty nápoja týka, je ideálne vyskúšať whiskey ako pri izbovej teplote, čiže okolo 18 °C, ale aj whiskey studenú, napríklad s ľadom. Hovorí sa, že najviac chutí vynikne práve pri izbovej teplote, ale pri zmene teploty sa ľahko môže zmeniť aj chuť. Navyše je dobré sa pozrieť, čo odporúča výrobca, sám bude najlepšie vedieť, kedy jeho whiskey vynikne najlepšie.

Samotná degustácia – najskôr k whiskey privoňajte a vychutnajte si jej vôňou, potom ochutnajte malý dúšok a nechajte vyniknúť všetky chute na jazyku, odporúča sa mať whiskey v ústach aspoň 10 sekúnd. Nakoniec zapite vodou, aby ste si vyčistili chuť, pred ďalšou degustáciou. Kvalitná whiskey by vám mala pripomenúť mnoho známych vôní a chutí, napríklad med, figa, rôzne dreviny, dymová aróma a podobne.

Muž degustuje whiskey

 

Miešané drinky s obsahom whiskey

Drink Old fashioned v pohári s čerešničkou a pomarančomOld fashioned

Ingrediencie:

  • 4 cl bourbonu
  • 1 lyžička cukru (alebo cukrového sirupu)
  • 1 kvapka Angostura Bitters
  • 1 kvapka perlivá voda (nemusí byť)
  • 1 plátok citrónu
  • 1 višňa na ozdobenie

Postup: Kocku cukru hoďte do pohára. Pridajte trošku horkého bitteru, akonáhle vsiakne do cukru, naplňte pohár do troch štvrtín drveným ľadom. Dolejte bourbonom, pridajte zdobenie a ak chcete, aj trošku sódy. Podávajte s miešadlom (recept podrobnejšie).

 

Hot toddy

Dva poháre s drinkom Hot toddyIngrediencie:

  • 50 ml whiskey
  • 3 ČL medu
  • 400 ml vriaca voda
  • 1 tyčinka škorice, prelomená na polovicu
  • 1 citrón, z polovice odšťavený a z polovice nakrájaný na plátky
  • 2 klinčeky alebo badiány

Postup: Whiskey a med zmiešajte a rozdeľte do 2 žiaruvzdorných pohárov. Do každého pridajte polovicu škorice a potom dolejte 200 ml vriacej vody. Do každého pridajte kvapku citrónovej šťavy, potom ochutnajte a prípadne pridajte aj viac, podľa svojich preferencií. Každý dozdobte plátkom citróna posiatym klinčekom alebo badiánom a ihneď podávajte.

 

Zdroje informácií a odkazy:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (36 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada si vychutnávam skvelé drinky v príjemnej spoločnosti rodiny či priateľov. Hoci mám svojich favoritov, nebránim sa novým chutiam a vyskúšam aj zatiaľ nepoznané miešané nápoje, o ktorých sa vám rada zmienim aj tu. Samozrejme, dbám aj na profesionálnu stránku, a preto si dávam na obsahu záležať. Tak, na zdravie!

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.