El Dorado 15y je blend pot still a column still rumov, ktoré majú za sebou minimálne 15 rokov tropického zrenia v ex-bourbon sudoch. El Dorado rum je hlavný exportný artikel guyanskej Demerara Distillers a tento pätnásťročný patrí medzi najobľúbenejšie v základnom rade značky už od 90-tych rokov minulého storočia. Chcete vedieť ako tento rum chutí a vonia? Prečítajte si moju recenziu (ja som ochutnal El Dorado 15 ročný rum z reedície – od roku 2020 sa doň už nepridáva žiaden cukor).
Vlastnosti
El Dorado 15y | |
---|---|
Cena | 41,60 € |
Cena za jednotku | 59,43 €/l |
Značka | El Dorado |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Guyana |
Fľaškovaný | Guyana |
Štýl | Dark, Reserve |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrenia (rokov) | 15 až 25 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Americký dub |
Farba | Tmavo jantárová |
Chuť | Vanilka, Drevo, Tabak, Čokoláda, Karamel, Melasa, Hrozienka, Korenie |
Vôňa | Drevo, Čokoláda, Karamel, Melasa, Dub, Korenie, Káva |
O značke El Dorado
Značka El Dorado je hlavnou exportnou značkou guyanskej Demerara Distillers Limited (DDL). Rumy sa vyrábajú v liehovare Diamond Distillery, ktorý je inak jediný fungujúci v celej krajine. Prívlastok „Demerara Rum“ odkazuje na umiestnenie liehovaru na východnom brehu rieky Demerara a je aj registrovaným chráneným zemepisným označením pôvodu.
Rumy El Dorado sú inak blendy tvorené z rôznych „ročníkov“ alebo šarží rumov z rôznych destilačných zariadení, a ktoré dozrievajú v dubových sudoch po bourbone.
Jedna zaujímavosť: fľaše El Dorado rumov sú rovnaké (v základnom rade v edícii prémiových rumov od 12y vyššie) a majú naozaj svojský tvar. Inšpiráciou boli staré ručne fúkané fľaše používané na cukrovarníckych panstvách na brehoch rieky Demerara.
Základný rad rumov značky (core range)
- El Dorado 3y, 5y a 8y – mladšie rumy
- El Dorado 12y, 15y, 21y – prémiové rumy
El Dorado 3y
Najmladší rum značky sa vyrába z melasy výhradne na štvorstĺpovej destilačnej kolóne Savalle. Starený 3 roky v ex-bourbon sudoch a pred fľašovaním sa dvakrát filtruje pomocou prírodného dreveného uhlia. Výsledkom je „biely“ rum, ideálny do koktailov. Stáčaný pri 40% ABV bez akýchkoľvek prísad.
El Dorado 5y
Temto rum má v blende priemerný vek 5 rokov (3-10 rumy starené v ex-bourbon sudoch). Rumy sú destilované v kolóne Savalle + niektoré aj na Enmore wooden Coffey still. Stáča sa pri 40% ABV, pravdepodobne obsahuje cukor/karamel.
El Dorado 8y
V roku 2008 bol do produktového radu značky pridaný aj 8 ročný rum El Dorado. Rumy v blende sú destilované v kolóne Savalle a na Enmore wooden Coffey still. Plus malé množstvo aj z Port Mourant wooden vat still. Starený 8 rokov v ex-bourbon sudoch, fľašovaná pri 40% ABV a s pridaním pomocných látok (cukor/karamel).
El Dorado 12 ročný
Melasový rum destilovaný v Diamond metal Coffey column stille a časť Enmore wooden Coffey still. Starený 12 rokov ex-bourbon. Stáča sa do fliaš pri 40 % ABV s možným pridaním cukru/karamelu. Pozri moju recenziu.
15 ročný rum El Dorado
Na tomto blende sa podieľajú až 4 destilačné zariadenia (Port Mourant wooden vat still, Versailles wooden vat still, Diamond metal Coffey column a Enmore wooden Coffey still). V ex-bourbon sudoch strávi 15 rokov a plní sa do fliaš pri 40 % ABV s možným pridaním cukru/karamelu.
El Dorado 21y
Ide o najstarší destilát zo základného radu značky El Dorado. Pri jeho výrobe sa používajú destiláty z Versailles wooden vat still, Enmore wooden Coffey still a the French Savalle four-column metal still. Starený 21 rokov v dubových sudoch po bourbone. A opäť v alkoholovej sile 40% ABV a s predpokladaným pridaním cukru/karamelu.
„Špecialitky“ El Dorado
El Dorado 25y
El Dorado 25y, alebo celým menom „El Dorado 25 Year Old Grand Special Reserve“, bol prvýkrát vytvorený pri príležitosti príchodu nového milénia (vydáva sa inak každých 3-5 rokov v limitovaných množstvách, cena od 500 € vyššie za fľašu). Rum sa vďaka dlhému zreniu v ex-bourbon sudoch vyznačuje až hodvábnou jemnosťou, nie nepodobnou tým najstarším koňakom. Rumy, ktoré sa používajú na výrobu tohto skvostu, sú starostlivo vyberané pod osobným dohľadom prezidenta spoločnosti Demerara Distillers pána Yesy Persauda. Súčasťou zmesi sú marky EHP (Enmore wooden coffey), PM (Port Mourant – double wooden pot still) a AN (French Savalle Still), stáčaný pri sile 43% ABV.
El Dorado High Ester
El Dorado High Ester Blend spája vyzreté rumy marky LBI (La Bonne Intention/French Savalle Still… inak La Bonne Intention je panstvo na východnom pobreží Demerary a rumovým fanúšikom takmer vôbec nie je známe!) a DHE (Diamond High Ester/John Dore Double Retort). Tento vysoko esterový rum dozrieva minimálne 12 rokov v ex-bourbon sudoch. Limitovaná vintage edícia stáčaná až pri 57% ABV. Úplná novinka v portfóliu značky (2024).
El Dorado 15y
Poďme sa teraz pozrieť bližšie na samotný 15 ročný rum El Dorado (Rum El Dorado 15 Year Old Special Reserve). Ako som už spomínal v úvode, jedná sa o blend destilátov, ktoré vyprodukovali 4 destilačné zariadenia DDL: Enmore Wooden Coffey, Diamond Metal Coffey, Port Mourant Double Wooden Pot Still a Versailles Single Wooden Pot Still. Melasový rum tropicky dozrieva v ex-bourbon sudoch minimálne 15 rokov (najstarší v blende má 25 rokov). El Dorado 15y sa radí medzi prvé prémiové rumy s vyšším vekom na svete – Demerara ho ponúkla na trh už v roku 1992.
El Dorado 15y (2020 Release)
V roku 2020 prišla DDL s reedíciou El Dorado 15y. Nielen vizuálne (žltá vs čierna), ale hlavne obsahom. Výrobný proces zostáva rovnaký až na jednu vec, do výsledného blendu sa už nepridáva cukor. Je to veľmi podstatná zmena, ktorou sa Demerara prispôsobila novým trendom – rumová komunita totiž oveľa intenzívnejšie začala preferovať rumy, ktoré sú bez úprav na úkor umelo vyvolanej sladkosti.
El Dorado je blend 4 destilačných zariadení DDL
Ako som už spomínal, El Dorado 15y rum je blend rumov vyrobených na 4 druhoch destilačných zariadení v držaní destilérky DDL: Enmore Wooden Coffey, Diamond Metal Coffey, Port Mourant Double Wooden Pot Still a Versailles Single Wooden Pot Still. Poďme si o nich teraz povedať pár slov.
Port Mourant Double Wooden Pot Still
Destilérka vďaka konsolidácii (takto sa na Guyane hovorí privatizácii a rušeniu starých liehovarov) získala množstvo unikátnych destilačných zariadení z celej krajiny. Názorným príkladom je Port Mourant still. Legendárny double wooden pot still pôvodne pochádza z Port Mourant Estate.
Drevený !?! destilačný kotlík pochádza z roku 1732 !?! a je jeden z najdlhšie fungujúcich destilačných zariadení na svete vôbec. Drevo je zo špeciálneho guyanského stromu, ktorý sa nazýva „Zelené srdce“, alias Greenheart, Chlorocardium rodiei (farebne naozaj tak trochu „ťahá“ až do tmavozelena, strom je inak pekne mohutný, pokojne môže dorásť do výšky 40 metrov a viac). Používalo na stavbu lodí, či pilótov prístavísk a mostov, pretože má veľmi dobrú odolnosť voči vode. A prečo aj na výrobu destilačného zariadenia? Pretože rovnako ako meď dokáže eliminovať zlúčeniny síry, ktoré inak vznikajú v procese fermentácie, a ktoré sú v destilátoch nežiadúce (spôsobujú totiž nepriaznivú vôňu aj chuť).
Port Mourant je zložený z dvoch drevených kotlov s dvoma medenými labutími hrdlami a veľkým medeným usmerňovačom. Hrdlo prvej nádoby vedie priamo do druhej, nasleduje valcová retorta a kondenzátor a samozrejme nádoba na výsledný produkt destilácie. Aj vďaka drevenej súčasti destilátora je potom tento „PM“ rum veľmi ľahko rozpoznateľný (aj v blendoch) – výsledný rum je totiž ťažký a robustný, pomerne olejnatý s estermi a hlavne tónmi „zelených rastlín“. Aj z toho dôvodu je neoddeliteľnou súčasťou slávnych Navy rumov britskej admirality (Demerara VAT Stills).
Versailles Single Wooden Pot Still
Ďalším unikátnym kúskom je Versailles single wooden pot still. Čo inak nemá nič spoločné s Francúzmi, ale skôr s tým, že toto destilačné zariadenie pochádza z Versailles Estate, ktorý bol jedným z najmenších liehovarov na Guyane (vznikol na začiatku 19. storočia a bol zatvorený začiatkom 70-tych rokov). Z liehovaru Versailles bol v roku 1978 premiestnený do liehovaru Enmore, kde zostal až do roku 1994. Potom strávil ešte 6 rokov v liehovare Uitvlugt až do roku 2000, keď bol naposledy premiestnený do destilérky Diamond.
Versailles je na rozdiel od Port Mourant „len“ single wooden pot still, čiže má len 1 kotol, pričom destilačný cyklus je tu samozrejme o niečo kratší (12 vs 16 hodín PM). Podobne ako pri Port Mourant aj tu prichádza k výstupu destilátu o sile 84-86% ABV. Čo sa týka profilu kongenérov, tak je to približne 60 % profilu dvojitého dreveného Port Mourant.
Oba spomenuté drevené kotlíky/alembiky (Wooden Pot Stills) sú posledné aktívne destilačné zariadenia svojho druhu na svete a dodávajú guyanským Demerara rumom neuveriteľnú hĺbku a zložitosť, ktoré sa modernými prístrojmi jednoducho nedajú dosiahnuť.
Enmore Wooden Coffey
Ďalej je tam aj drevený Coffey Enmore z ďalšej zaniknutej guyanskej destilérky z Enmore Estate. Takzvaný „EHP“ Wooden Continuous Coffey Still vyrobili v roku 1880 na zakázku a je jediný svojho druhu na svete, ktorý je doteraz v prevádzke. EHP sú inak iniciály niekdajšieho majiteľa panstva Enmore – Edward Henry Porter.
Jedná sa o dvojstĺpcovú kolónu vyrobenú z greenhearth dreva – jeden stĺpec má čisto drevené dosky, ten druhý má k tomu aj medené sitá. Od klasickej Coffey kolóny sa už na prvý pohľad líši tým, že jednotlivé dosky (poschodia) nie sú okrúhle, ale majú obdĺžnikový tvar!
Diamond Metal Coffey
No a nakoniec tu máme Coffey kolónu priamo z domovskej destilérky spoločnosti – Diamond-u. V podstate ide o dve destilačné zariadenia Coffey #1 and #2 stills, obe s dvoma stĺpcami. V Diamonde sa používajú od 50-tych rokov minulého storočia a produkujú stredne ťažký destilát pod markou SVW (SV).
Guyanské rumové „marky“
Ako rum chutí a vonia?
Vôňa je sladká a plná dreva, kramelu a melasy. V nose sa krásne rozvinie čokoláda a jemné korenie.
V ústach je rum podobne ako v nose plný dreva, melasy, karamelu a tmavej čokolády. Korenistosť a výraznosť pot stillu sa tu strieda s ľahkými kolónovými chuťami a sladkosťou vanilky či hrozienok. Nejedná sa o komplexnú bombu, sladkosť a nižšia voltáž robia z El Dorado 15 rum vhodný na jednoduché celovečerné popíjanie. Neexploduje v ústach a nemá šialený dojazd.
Spomínaný dojazd v hrdle je kratší, hlavne čokoládový, doznieva drevo, vanilka, hrozienka.
Ako tento rum chutil ostatným
- rum-x.com – 7,5/10
- RumRatings.com – 8,0/10
- distiller.com – 4,3/5,00
- El Dorado 15y 2020 release: rum-x.com – 7,9/10
- El Dorado 15y 2020 release: RumRatings.com – 8,2/10
Recenzie z RumX (El Dorado 15y 2020 release)
Recenzie z RumX (pôvodná verzia)
Hodnotenia z RumRatings (El Dorado 15y 2020 release)
Hodnotenia z RumRatings (pôvodné vydanie)
Skúsenosti z Distiller (verzia spred roku 2020)
Krátke zhodnotenie na záver
Výhody
- jemný, bohatý, komplexný Demerara rum (platí o vôni aj chuti)
- najmladší rum má 15 rokov
- množstvo ocenení
Záver recenzie: Pocitovo jemne sladký rum El Dorado 15 je napriek nižšej (43%) voltáži pomerne výrazný Guyanský rum plný zaujímavých chutí. Je to akási stredná cesta, ktorá ťa dovedie k nedosladzovaným rumom. Ideálny vstup do sveta typických guyanských rumov.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny El Dorado 15y
Mohlo by vás zaujímať
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- El Dorado 12 ročné - tento rum z Guyany by ste mali ochutnať
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?
- Rum El Dorado 25y Vintage Limited Edition 43% 0,7 l (kazeta)
- Rum El Dorado 21y 43%