Cachaça Magnífica Reserva Soleira – ako chutí najkomplexnejšia cachaça značky (recenzia)

Vladimír Rejholec Recenzie
19. novembra 2024 0
fľaša Cachaca Magnífica Reserva Soleira
  • pôvod: Brazília
  • typ cachaça: Amarela, Extra-Premium, Soleira
  • doba zrenia: 6-15 rokov
  • chuť: drevo, korenie, sušené ovocie, med, vanilka
  • vôňa: ovocie, čokoláda, prezretý banán
  • Dostupnosť: Skladom
Zaradené do: Cachaca /
74,00 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
ExcaliburShop

Cachaça Magnífica Reserva Soleira je autentický rum z Brazílie. Rum ale nie je presné označenie, cachaça (vyslovuj pekne po portugalsky: [kašása]) je totiž úplne samostatná kategória. Čo už ale asi dobre viete, teda aspoň pokiaľ ste si prečítali moje predošlé recenzie o Cachaça Magnífica Extra Premium Dupla Maturaçao a Bica do Alambique. V porovnaní s nimi však ide o prémiový destilát, ktorý v systéme solera (portugalsky soleira) strávil neskutočných 6 až 15 rokov. Je naozaj tak skvelá ako to na prvý pohľad vyzerá? Za seba poviem, že je to ozaj dobré pitie, len snáď keby tá cena bola o trochu nižšia. Poďme sa na ňu teraz pozrieť zblízka…

Cachaça – čo to vlastne je?

💡 Cachaça

Viete, že cachaça je tretí najpredávanejší destilát na svete? Asi nie, aj mňa táto informácia celkom prekvapila. Je to tradičný brazílsky alkohol, veľmi podobný rumu. Vyrába sa totiž podobne ako niektoré agricole rumy rovno zo šťavy cukrovej trstiny a nie z melasy (ako väčšina karibských rumov). Teraz tu v skratke zhrniem najpodstatnejšie fakty, ktoré by ste mali o cachaça vedieť:

  • výroba Cachaça je prísne regulovaná a musí spĺňať zákonom stanovené podmienky: proces výroby (vrátane použitých surovín), musí prebiehať striktne v Brazílii, obsah alkoholu sa musí pohybovať v rozpätí 38-48% ABV, a na prisladenie sa môže pridať maximálne 6 g cukru na liter
  • základný variant cachaça („Tradicional“) je nestarená, priezračná tekutina, ktorá sa po destilácii väčšinou rovno fľašuje (po zriedení na potrebné ABV), poprípade je na určitú dobu uskladnená v nerezových nádržiach, alebo maximálne do jedného roka odpočíva v drevenom sude
  • starená cachaça s označením „Premium“ či „Extra Premium“, musí zrieť minimálne jeden, respektíve tri roky v drevenom sude
  • sudy používané k stareniu cachaça sú z miestneho dreva (v tomto je to viacmenej bez obmedzení, napríklad to môže byť drevo zo stromov ako je araúva, amburana, gumbo-limbo, jequitíba, ipê…), niekedy v kombinácii s dubovými sudmi
  • prvá zmienka o výrobe cachaça je zo 16. storočia, konkrétne v roku 1570, takže táto pálenka je staršia ako známejší melasový rum z Karibiku, ktorý sa prvýkrát objavuje až v 17. storočí
  • národný deň Cachaça je 13. september, medzinárodný zase 12. jún
  • kompletné informácie o cachaça nájdete v tomto našom článku

 

Značka Cachaça Magnífica

Cachaça Magnífica má už viac ako 35 ročnú históriu. V roku 1985 ju založil João Luiz de Faria, ktorý mimochodom stál aj pri tvorbe základnej legislatívy týkajúcej práve cachaça. Takto aj vďaka nemu v roku 1997 vznikol „Brazílsky plán cachaça“, a len o trochu neskôr aj Brazílsky inštitút cachaça (IBRAC). Názov značky – Magnífica vlastne vzdáva hold jeho manželke, ktorá v Rio de Janeiro pôsobila ako rektorka, teda „Magnífica“, na jednej z jej mnohých univerzít (Universidade Santa Úrsula). Dnes sú vo vedení spoločnosti jeho deti Raúl a Ana Luiz Faria.

Poďme si povedať aj pár slov k samotnej destilérke. Tak tá sa nachádza len 100 kilometrov od veľkomesta Rio de Janeiro (kde má spoločnosť zase svoje sídlo a kancelárie). Má vlastné plantáže cukrovej trstiny, ktorú si aj sama spracováva. Po ručnom zbere trstiny nasleduje lisovanie šťavy parným valcom, pri fermentácii sa sčasti používajú aj „domáce“ mikroorganizmy… No a samotná destilácia potom prebieha v unikátnom starom medenom alembiku (alembic triple pot still process). Ten sa volá „Alegría“, čiže po našom „radosť“. Cachaça, teda tá, ktorá ďalej pokračuje starením, zreje v najprv v kadiach zo špecifického brazílskeho dreva ipê a potom v dubových sudoch. Tá úplne najstaršia, ako napríklad aj táto „naša“ soleira, tam dokonca trávi viac ako 6 rokov (aj 15).

Ocenenia značky

Predstavte si, že o post najlepšieho destilátu, sa v Brazílii každoročne uchádza viac než 1000 registrovaných výrobcov cachaça. A Cachaça Magnífica si aj v tejto neskutočnej konkurencii dokáže vydobyť popredné miesto. Napríklad na najprestížnejšej súťaži – Cúpula de cachaça, sa pravidelne umiestňuje na popredných miestach (za posledných 5 rokov vždy v TOP 5, z toho 2x bola druhá). Cachaça Magnífica taktiež získala ocenenie na ShowRum Tasting Competition Best in class aged cachaça” v rokoch 2016, 2017, 2018 a 2019. V Európe sa jej zase darí bodovať napríklad na Italian Show Rum Tasting Competition, kde v rokoch 2016, 2017, 2018 a 2019 získala ocenenie „Best in class aged cachaça“.

Základná produktová rada Magnífica Cachaça

  • Cachaça Magnífica Bica do Alambique – nestarená cachaça, ktorá do fliaš ide priamo z destilačného zariadenia (po zriedení na 48% ABV), moja recenzia
  • Magnífica Cachaça Tradicional Ipe – po destilácii ešte dozrieva vo veľkej drevenej kadi z ipê (50 tisíc litrov) 1-2 roky, pred fľašovaním sa riedi na 40% ABV
  • Magnífica Cachaça Extra Premium Dupla Maturaçao – premium cachaça, tri roky trávi v dubových sudoch po bourbone, predtým ešte zhruba 1 rok v kadiach z dreva ipê (ABV 43%), moja recenzia
  • Cachaça Magnífica Reserva Soleira – starenie prebieha v systéme solera (portugalsky „soleira“) po dobu 6-8 rokov, malú časť výsledného destilátu ale tvoria aj staršie cachaça do 15 rokov (ABV 43%)
  • Magnífica Cachaça Single Cask – cachaça z jedného suda, 9 rokov v dubovom sude (plus 1 rok predtým v kadiach ipê), vyrába sa v naozaj malých množstvách, z jedného 200 litrového „cask-u“ je to iba 50 až 130 fliaš, a každá z nich má potom aj unikátne číslo s uvedením konkrétneho dátumu stáčania a obsahom alkoholu, moja recenzia

 

Ako sa vyrába cachaça „Reserva Soleira“

Každá cachaça tejto značky, čiže aj Magnífica Reserva Soleira, je od základu rovnaká. To znamená, že po ručnom zbere cukrovej trstiny nasleduje extrakcia šťavy parným lisom, fermentácia a destilácia alembic pot still. Rozdiel je potom v tom, že pri našej cachaça starenie prebieha v solera systéme, ktorý je vo svete rumov, ale aj pri portskom víne či sherry, veľmi dobre známy. Solera od Magnífica má až 8 poschodí po 30 sudov v každom a radí sa dokonca medzi najvyššie na svete! Kým sa teda cachaça prepracuje až úplne dole, trvá to 8 rokov. Výrobca uvádza radšej len šesť lebo to znie uveriteľnejšie. Plus, v zmesi sa objavuje aspoň v minimálnom množstve aj 15 ročná najstaršia cachaça.

Môžeme teda povedať s istotou, že Magnífica Reserva Soleira je blend 6 až 15 ročných destilátov, vďaka čomu je v porovnaní s ostatnými cachaca v ponuke vlastne najkomplexnejšia. Limitku Single Cask, ktorá zreje minimálne 10 rokov nerátam, pretože tá nie je súčasť základného produktového radu. Inak, každý rok ide von várka o 3000 litroch – čiže niečo málo cez 4000 fliaš. Takže tu je aj odpoveď na to, prečo je táto fľaša o dosť drahšia. Cachaça sa pred fľašovaním vôbec nedosladzuje ani nedofarbuje karamelom. Obsah alkoholu je 43% ABV.

Ako vyzerá fľaša

Tu už treba povedať, že ozaj luxusne. Predsa len sa jedná o prémiový produkt značky a musí to tak aj vyzerať (nielen chutiť). Fľaša je robustná s kratším úzkym hrdlom ukončená kvalitným uzáverom s korkom. Noblesná etiketa je modrá s výraznými zlatými prvkami („zlaté“ je aj viečko). Na zadnej strane sú „len“ základné informácie. Podobizeň zakladateľa značky João Luiza de Fariu už na nej nenájdete (ako na fľašiach Bica do Alambique a Dupla Maturaçao). Tak aspoň jeho podpis 🙂

Cachaca Magnífica Reserva Soleira

 

Ako chutí a vonia?

Najkomplexnejšia cachaça značky má ozaj peknú vôňu a chuť, ktoré sú pre mňa až dôverne známe z ochutnávok kvalitných karibských rumov. Ale zároveň má samozrejme aj svoj vlastný špecifický výraz. Toto sú moje degustačné poznámky:

Vôňa: svieža ovocná s čokoládou, prezretý banán.

Chuť: drevitá, korenená, sušené ovocie, med, vanilka. Chuť je napodiv suchšia, ako by sa podľa vône dalo čakať. Telo je určite komplexnejšie ako pri Extra premium (Dupla Maturaçao), no stále cítiť aj liehový nádych.

Záver: prechádza do sladšieho, korenený, priemerne dlhý.

 

Cena

Vzhľadom k tomu, že sa jedná vlastne o najlepšiu bežne dostupnú verziu cachaça Magnífica (ak teda nerátam single cask, ktorý má obmedzenú dostupnosť), tak je cena v mnohých zmysloch oprávnená. A je už potom len na vás, či vám táto rumová alternatíva chutí natoľko, aby ste za ňu dali cca 75-80 €.

 

Moje hodnotenie na záver

Výhody

  • 6 až 15 rokov starenia v solera sytéme
  • komplexná „cachaça“ chuť i vôňa
  • elegantný vzhľad

Nevýhody

  • vyššia cena

Záver recenzie: Hodnotenie: Magnífica Reserva Soleira je „rum“ so špecifickým, tradičným brazílskym chuťovým charakterom. Táto cachaça je vyzretá 6-15 rokov systémom solera, má komplexnejšiu chuť ako mladšie verzie a dá sa ľahko popíjať. Ak máte radi cachaça, vyššia cena nebude prekážkou.

Hodnotenie autora
  • Vôňa a chuť
  • Dozvuk
  • Pomer cena kvalita
73%

fľaša Cachaca Magnífica Reserva Soleira

✅ Cena: 74,00 €

Chcem Cachaça Magnífica Reserva Soleira ExcaliburShop
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Cachaça Magnífica Reserva Soleira


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Organizujem verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Hodnotenia
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

fľaša Cachaca Magnífica Reserva Soleira
Cachaça Magnífica Reserva Soleira
Hodnotenie 3.5 hviezd
Cena 74,00 €