Botran Roajú – alebo ako chutí originálny guatemalský rum finišovaný v sudoch od vína z Burgosu (recenzia)

Vladimír Rejholec Recenzie
10. marca 2025 0
Botran Roajú – alebo ako chutí originálny guatemalský rum finišovaný v sudoch od vína z Burgosu (recenzia)
  • Balenie: Tuba
  • Pôvod rumu: Guatemala
  • Fľaškovaný: Guatemala
  • Štýl: Blend, Solera
  • Typ (hlavná zložka): Trstinový sirup
  • Obsah alkoholu: 40,0 %
  • Doba zrenia: 8 až 20 rokov
  • Chuť: Vanilka, Med, Čerešne, Broskyňa, Maslo
  • Vôňa: Karamel, Ovocie, Broskyňa, Hrozno
  • Dostupnosť: Skladom
  • Ďalšie parametre...
Zaradené do: Rumy /
66,10 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
Alkoshop.sk

Botran Roajú je pravý Ron de Guatemala. To znamená, že rum sa v tejto stredoamerickej krajine kompletne vyrába. Od zberu cukrovej trstiny, cez jej spracovanie na „Virgin Honey of Cane“ alias panenský trstinový med, destiláciu, starenie až po fľašovanie. Roajú je inak špeciálny blend rumov starených v dynamickej solere v sudoch po americkej whiskey, sherry a portskom, ktorý nakoniec finišuje v sudoch od španielskeho vína z Burgos. Odkiaľ mimochodom pochádzali aj bratia Botránovci, ktorí túto značku založili.

Vlastnosti

Botran Roajú – alebo ako chutí originálny guatemalský rum finišovaný v sudoch od vína z Burgosu (recenzia)
Botran Roajú
Cena66,10 €
Cena za jednotku94,43 €/l
ZnačkaRon Botran
Objem fľaše (l)0,70
BalenieTuba
Pôvod rumuGuatemala
FľaškovanýGuatemala
ŠtýlBlend, Solera
Typ (hlavná zložka)Trstinový sirup
Obsah alkoholu (%)40,0
Doba zrenia (rokov)8 až 20
Štýl zreniaTropické
Zrenie-typ sudaSherry Cask, Port Cask, Americká whiskey, Red Wine Cask
FarbaMedená
ChuťVanilka, Med, Čerešne, Broskyňa, Maslo
VôňaKaramel, Ovocie, Broskyňa, Hrozno

Videorecenzia

Botran Roaju #ron de #guatemala #recenzia

 

Ron Botran – pár slov o značke

Ron Botran - logo značkyZnačka Ron Botran vznikla v roku 1940. Teda len rok na to, ako bratia Venancio (v roku 1913 prišiel do Guatemaly ako prvý a začínal ako obchodník v meste Quiché), Felipe, Jesús, Alejandro, Andrés Botránovci (rodina Botrán Merino) založili v guatemalskom meste Quetzaltenango (dnes druhé najväčšie v krajine so 180 tisíc obyvateľmi, a ktoré je položené v neuveriteľnej nadmorskej výške 2 333 m. n m) destilérku Industria Licorera Quezalteca.

V roku 1944 sa potom štyri najväčšie guatemalské destilérky* spojili do jednej priemyselnej skupiny Industrias Licoreras de Guatemala, ktorá funguje dodnes, a ktorá je stále pod palcom rodiny Botrán (na čele predstavenstva spoločnosti je vnuk Jesúsa Botrána – Roberto García Botrán). Okrem Ron Botran majú vo svojom portfóliu aj svetovo najznámejší guatemalský rum Zacapa (len pre zaujímavosť, od roku 2011 má 50%-ný podiel pri značke Zacapa aj nadnárodná skupina Diageo), ale aj Venado, Ron XL, Colonial Artenasal a ďalšie.

*Industrias Licoreras de Guatemala = Industria Licorera Guatemalteca (založená v roku 1914), Industria Licorera Euzkadi (1930), Licorera Zacapaneca (1930) a Industria Licorera Quezalteca (1939).

Zaujímavosť: v logu značky Botran môžeme vidieť národného vtáka Guatemaly. Kvesal chocholatý (v origináli quetzal guatemalteco) je pestrofarebný vták s dlhým chvostom, ktorý žije v tropických lesoch krajiny. Nie je to žiadne prekvapenie, veď aj samotná destilérka sídli v meste, ktoré nesie jeho meno – Quetzaltenango. Perie tohto vtáka kedysi Mayovia používali ako platidlo a aj vďaka tomu sa národná mena Guatemaly volá „quetzal“ (1 Guatemalský quetzal = 0,13€). Inak ho tiež majú na štátnej vlajke či znaku.

Vták Quetzal je národný symbol Guatemaly - detail letiaceho vtáka

Vták Quetzal je národný symbol Guatemaly

 

💡  Botran Roajú do recenzie poskytol Ultra Premium Brands Slovakia. Ďakujem!

 

Ron Botran – produktové portfólio

Rumy Botran majú aktuálne tri rôzne produktové línie. Prvá je štandardná, kde sú rumy bežne dostupné aj na domácom trhu, vhodné do koktailov (napríklad biele rumy Botran Cristalino či Reserva Blanca, zlatý Botran Oro, ale aj Botran 8 a 12). Druhá je špeciálna edícia prémiových rumov. No a napokon tretia je kolekcia určená pre Európu, ktorá zahŕňa rad Guatemalan Oak a Vintage Wine Special for Europe (vrátane nášho Roajú).

Botran - základné rumové portfólio

Rumy Botran (https://botranrum.com/)

Za zmienku (a ochutnanie) určite stoja:

  • Botran Infinito: 12-25 rokov, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a až 6 rôznych typov sudov po víne (sherry, portské, Amarone, Sauternes, Riba del Duero a Marsala)
  • Botran Rare Blend: posledná verzia je „ex-agave spirit cask“, predošlá „Guatemalan Oak“ má na alkotipe svoju recenziu
  • infuzovaný spiced rum Botran Cobre: blend 5-20 ročných rumov destilovaných na copper pot-stille, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a ex-port tawny, infúzia: kardamón, škorica, klinčeky a zázvor
  • Botran 18: 5-18 rokov, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted, ex-sherry oloroso, ex-port tawny

*pozri aj ostatné rumy značky

 

Kde a ako sa vyrába rum Botran

Rum Botran sa vyrába/destiluje konkrétne v destilérke DARSA, ktorá patrí pod spoločnosť Ingenio Tululá v Retalhuleu založenej už v roku 1904. Od roku 1918 tu potom začal fungovať cukrovar a dnes spoločnosť dokáže spracovať trstinu z viac ako 5 500 hektárov plantáží. Pokiaľ je cena za cukor vyššia, zameriavajú sa na jeho výrobu. Naopak, pokiaľ klesne, prednosť dostáva výroba panenského sirupu/medu a melasy (pomer sirup vs melasa je približne 60% vs 40%).

Cukrovar Ingenio Tulula - Guatemala

Cukrovar Ingenio Tulula – Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)

 

DARSA

Destilérka DARSA vyprodukuje ročne viac ako 75 miliónov litrov alkoholu (zdroj) rôzneho typu (priemyselný, medicínsky, spotrebný, dehydrovaný, neutrálny…) a druhu (starený a nestarený, ťažký aj ľahký rum, kávové likéry, ochutené liehoviny, gin, vodku…). Rum, ktorý produkuje (Botran atď.), má aj chránené označenie pôvodu PDO (Protected Designation of Origin) „Ron de Guatemala“. Zároveň ako prvá destilérka na svete získala certifikát udržateľnosti ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) na celý výrobný proces.

DARSA distillery, Guatemala

DARSA distillery, Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)

 

Výroba rumu Botran

Rum Botran sa vyrába z dvoch odrôd cukrovej trstiny – Preciosa a Chapina, ktoré sú známe svojim vysokým obsahom cukru. Zber prebieha v hlavnej sezóne približne od novembra do apríla a dnes sa robí väčšinou už len mechanicky. Ako vzniká samotný panenský sirup? Z čerstvej vylisovanej šťavy sa mechanicky odseparuje hlina a zvyšky rastlín a následne sa nechá variť pri teplote 75°C (na melasu sa varí len do teploty 60°C).

Fermentácia je pomalá

Fermentácia šťavy prebieha vo fermentovacích tankoch 100 až 120 hodín a používa sa ako prerušovaná, tak i kontinuálna. K dispozícii je celkom 5 takýchto tankov, každý s objemom 30 tisíc galónov (v prepočte približne 115 tisíc litrov). Na fermentáciu používajú vlastné patentované kvasinky vyrobené z ananásu.

Destilácia prebieha na špeciálnej kolóne

Destilácia prebieha v multikolóne (column still), ktorá má až 12 stĺpcov, usporiadaných do 7 jednotiek, pričom najvyššia z nich má až 24 poschodí! Destilát pre Botran rumy z kolóny vychádza o sile 88% ABV.

Starenie

Starenie prebieha v dynamickej solere v rôznych typoch sudov. Rumy Botran začínajú v sudoch po americkej whiskey a po niekoľkých rokoch pokračujú v stredne zuhoľnatených ex-whiskey cask, ktoré podľa blenderov značky (presnejšie blenderiek – vysvetlím neskôr) pridávajú rumu to správne množstvo vanilkových, karamelových, ovocných a sušených ovocných aróm. Napokon sa do procesu ešte zapoja sudy po portskom víne Tawny a sherry Oloroso. Všetky spomínané sudy sa inak môžu použiť 5 až 8 krát (maximálne).

Casa Botran - areál

Casa Botran

Všetko to prebieha v Casa Botran – centre zrenia rumov Botran. Okrem toho tu nájdete múzeum a predajňu spomienkových a darčekových predmetov vrátane celej alko produkcie.

Casa Botran - návštevnícke centrum, múzeum a sklady sudov

Casa Botran (https://agexporthoy.export.com.gt/)

 

Ron Botran = 3 Maestras Roneras

Za rumami značky Ron Botran stoja rovno 3 master blenderky alias „maestras roneras“ – Magda López, Leslie Taracena a Yasmin Chapeton. Vedúcou postavou tímu je Magda López (Master blender a Aging Facality Manager), ktorá sa guatemalským rumom venuje už 30 rokov a pri rume Botran nadväzuje na prácu Pedra Alonsa, historicky prvého master blendera značky. Yasmin Capeton sa pri výrobe Botran rumu venuje najmä jeho stareniu. A napokon Leslie Taracena riadi výskum a vývoj nových blendov.

 

O rume Botran Roajú

Botran Roajú je blend guatemalských rumov, ktoré sa vyrábajú fermentáciou „panenského medu“ zo šťavy cukrovej trstiny a následne destiláciou v kontinuálnej kolóne. Starenie týchto rumov potom prebieha 8-20 rokov v dynamickej solere, to znamená v najrôznejších typoch dubových sudov a to všetko v nadmorskej výške 2 300 metrov nad morom. Priemerná teplota v tejto oblasti dosahuje 14 °C, čo okrem iného znamená, že aj anjelský podiel je o dosť menší ako pri klasickom tropickom zrení (je to približne 5% ročne).

Roajú je potom špeciálny v tom, že výsledný blend ešte finišuje v sudoch po víne z Burgosu. Čo je inak región, z ktorého do Guatemaly emigrovali bratia Botránovci. Rum sa napokon fľaškuje pri sile 40% ABV, a podľa dostupných informácií sa nedosladzuje, ani nie je filtrovaný za studena (non chill filtered).

Typy sudov použitých pri starení rumu Botran Roajú

  • dynamická solera
    • ex-american whiskey
    • ex-american whiskey medium toasted
    • ex-sherry Oloroso
    • ex-port Tawny
  • finish
    • ex-Roa del Duero Wine (Ribera del Duero)

 

Víno z Roa de Duero

Roa de Duero je španielske mestečko (2 220 obyvateľov) nachádzajúce sa v južnej časti provincie Burgos. Má dlhú vinársku tradíciu, ktorá dokonca siaha až do čias Rímskej ríše. Roa je inak aj sídlom Regulačnej rady pre označenie pôvodu (D.O.) vinárskej oblasti Ribera del Duero*, ktorá je jednou z jedenástich oblastí „akostného vína“ v rámci autonómneho spoločenstva „Kastília a León“ (Castilla y León) nachádzajúceho sa v severnej polovici španielskeho vnútrozemia východne od portugalských hraníc.

*Vína vyrábané v oblasti Ribera del Duero DO pochádzajú takmer výlučne z červeného hrozna. Prevažná väčšina produkcie je z odrody „Tinto Fino“ čo je inak miestny názov pre Tempranillo, ktorá dominuje celej severnej časti španielskeho polostrova. Tinto Fino sa potom často, ale nie vždy, dopĺňa Malbecom, Merlotom a s Cabernet Sauvignon. Okrem Roa de Duero sú v rámci tejto oblasti známe aj vína z okolia španielskeho mesta Peñafiel (nemýliť si s portugalským Penafielom), či centra regiónu Aranda de Duero.

Vinice z oblasti Ribera del Duero - v pozadí hrad Peñafiel (Kastília a Léon, Španielsko)

Vinice z oblasti Ribera del Duero – v pozadí hrad Peñafiel (Kastília a Léon, Španielsko)

 

Dizajn fľaše a balenie

Botran Roajú vyzerá naozaj elegantne a štýlovo – fľaša aj darčeková tuba. Fľaše z tejto „európskej kolekcie“ majú cylindrický tvar, na vrchu ukončený o niečo ostrejšie ako pri línii klasických rumov značky. Kratšie hrdlo má na konci veľkú drevenú zátku s umelým korkom. Grafický dizajn je potom  ladený do strieborna s výraznými zelenými prvkami. A má pripomínať cestu prvého z bratov Botranovcov zo španielskeho Burgosu do Guatemaly.

Inak názov rumu „Roajú“ vlastne tvoria dve slovká. Roa ako miesto pôvodu zakladateľov značky a zdroj sudov vína a Xelajú, čo je zase domorodý mayský názov mesta Quetzaltenango, odkiaľ zase tento rum vlastne pochádza.

Roa + Xelajú = Roajú

 

Ako chutí a vonia

Vo vôni je hodne ovocnosti, čerstvé ovocie, broskyne, hrozno, karamel. Je pomerne výrazná a intenzívna, sladká, príjemná.

Chuť charakterizuje hladkosť, maslové kapučíno, z ovocia čerešne a broskyne, pridáva sa aj vanilka a med. V ústach a v hrdle rum jednoducho charakterizuje slovo jemnosť. Až kapučínovo hladký pocit, ktorý dopĺňajú ovocné tóny s trochou medovej vanilky.

Záver je krátky, jednoduchý, rýchlo odznieva jemná vanilka.

 

Čo na rum hovoria ostatní?

Recenzie z RumX

‼️ Christian Lopez / rumX (8,0/10) Roajú ma naozaj prekvapil, a hoci neviem, ako to opísať, pretože toto je moja prvá recenzia, môžem však povedať, že je to rum s veľmi výrazným charakterom, cítiť v ňom najmä tóny škorice klinčekov, sladkého drievka a vyzretého červeného ovocia.
‼️ Michael Janek / rumX (7,5/10) Vonia príjemne, trochu po citrusoch, po mede, po vanilke, chuť je mierne medová, jemná a veľmi príjemná.
‼️ Balu / rumX (6,9/10) Vôňa sľubuje ovocie, ľahký karamel a korenie. Chuť je však dosť plochá a trochu vodnatá. Chute z nosa chýbajú alebo sú len veľmi slabé. Namiesto toho sa v závere dostáva do popredia tón kože/kávy.

 

Moje hodnotenie

Záver recenzie: Rum Botran Roajú navnadí výraznejšími sladkými ovocnými vôňami, no v ústach pôsobí menej výrazne, skôr hladko. Je to akýsi jemný dotyk kapučínových nasladlých chutí, prechádzajúcich do ovocia, vanilky a medu. Často mi na degustácie chodia vinári, ktorí nezvyknú piť destiláty. Toto je niečo, čo si by si ľahko dokázali vychutnať a neodrovná im to chuťové poháriky. Rum pre všetkých čo hľadajú nižšie voltáže, žiadny pridaný cukor a maslovú jemnosť.

Hodnotenie autora
  • Vôňa a chuť
  • Dozvuk
  • Pomer cena kvalita
73%

Botran Roajú – alebo ako chutí originálny guatemalský rum finišovaný v sudoch od vína z Burgosu (recenzia)

✅ Cena: 66,10 €

Chcem Botran Roajú Alkoshop.sk
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Botran Roajú


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Organizujem verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Hodnotenia
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Botran Roajú
Hodnotenie 3.5 hviezd
Cena 66,10 €