Pivo je v našich končinách veľmi obľúbeným druhom alkoholu. Viete však, aký obsah alkoholu majú jednotlivé stupne piva?
Mnoho ľudí si myslí, že pivo 12 obsahuje 12% alkoholu, pivo 11 má obsah alkoholu 11% a podobne. Nie je to však pravda. V našom článku sa dozviete, ako to je s obsahom alkoholu v pive a čo to vlastne znamená, ak pijete 10-stupňové pivo.
Stupne piva - navigácia v článku
Stupne piva – takto to je
Najviac sa u nás konzumuje pivo s označením 10% alebo pivo 12%. No a mnohí konzumenti si myslia, že tento údaj hovorí o tom, koľko percent alkoholu tento zlatý mok obsahuje. Nie je to však pravda.
Percentá, ktoré sa na fľaške či plechovke piva uvádzajú, nehovoria o tom, aký je v pive podiel alkoholu. To, aký má dané pivo podiel alkoholu, nájdete zvyčajne pod týmto údajom. No a podiel alkoholu v pive sa pohybuje okolo 4 až 4,5%.
Čo znamenajú stupne piva
Stupňovitosť piva označuje množstvo skvasiteľného extraktu, čiže podiel látok, ktoré sa pri procese varenia uvoľnia z jačmenného sladu a z chmeľu. Ak teda siahnete pod desaťstupňovom pive, teda po pive s označením 10 %, (v minulosti označované ako 10°. pozn. red.), siahate po pive, ktoré má v sebe 10 percent týchto látok. Pre lepšiu predstavu ide o to, že v jednom litri budúceho piva je 100 gramov skvasiteľného extraktu.
Ak je v pive vyšší obsah skvasiteľného extraktu, ktorý môžu kvasinky premeniť na alkohol, logicky je aj obsah alkoholu vyšší. Platí teda, že pivo 12 má obsah alkoholu vyšší ako pivo 11 či pivo 10.
Viete, ako sa vyrába pivo?
Pre lepšie pochopenie toho, ako vlastne v pive vzniká alkohol, je fajn pozrieť sa aspoň stručne na proces jeho výroby. Na výrobu piva je potrebný slad, chmeľ a kvasinky. Najskôr dochádza k takzvanému šrotovaniu, čo je mechanické rozdrvenie jačmenného sladu na sladový šrot. Pri šrotovaní je dôležité, aby sa čo najlepšie zachovali obaly zŕn. Tie potom slúžia ako veľmi podstatná filtračná vrstva pri scedzovaní.
Nasleduje proces vystierania, čiže miešania sladu s vodou určitej teploty. Teplota vody závisí od toho, aký typ piva sa varí. Voda sa s jačmeňom dôkladne premiešava, čím vzniká hustá kaša, tzv. vystierka. Tá sa v ďalšom procese varenia piva označuje ako dielo alebo rmut.
Ďalšou etapou pri zrode piva je rmutovanie. Reč je o procese štiepenia zložitých škrobov na skvasiteľné cukry. Spôsobov rmutovania je viacero, v závislosti od toho, aký druh piva sa varí.
Po rmutovaní nasleduje scedzovanie. V scedzovacej kadi sa oddeľuje kvapalná časť rmutu od pevných zvyškov sladu. Tie sa označujú za mláto a často sa používajú na kŕmenie dobytka. Scedzovanie trvá zhruba tri až štyri hodiny a na jeho konci je sladina. Ide o číru sladkú tekutinu.
Sladina sa potom varí s chmeľom, čím vzniká tzv. mladina. Mladina sa potom schladzuje v chladiči na teplotu okolo 8-10°C. No a konečne sa dostávame do finálne. Mladina, ktorá bola v chladiči schladená a prevzdušnená, je obohatená o pivovarské kvasnice a dochádza k procesu kvasenia. Počas neho sa teplota postupne znižuje a na záver kvasenia sa kvasnice odpustia.
Dĺžka procesu kvasenia je rôzna, zvyčajne je to však okolo 10 či 12 dní. No a práve počas procesu kvasenia sa menia skvasiteľné cukry na alkohol a CO2. Po skončení kvasenia sa pivo schladí a dostávame sa k procesu ležania. Proces ležania môže byť rôzny, či už klasický, dvojfázový či jednofázový. Po skončení tohto záverečného procesu je pivo pripravené na plnenie.
Obsah alkoholu v pive
Aký je teda obsah alkoholu v pive? Pozrite si prehľadnú tabuľku, v ktorej sa dozviete, obsah alkoholu v rôznych druhoch piva.
Druh piva | Percento alkoholu |
---|---|
Pivo 8% | 3 až 3,4% |
Pivo 10% | 3,5 až 4,5% |
Pivo 11% | 4,6 až 4,8% |
Pivo 12% | 4,9 až 5,3% |
Pivo 14% | 5,5 a viac |
IPA | cca 4,4% |
Nealkoholické pivo | 0,5% |
Radler | 1,5 až 2,5% |
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- https://www.unknownbrewing.com/how-much-alcohol-is-in-beer/ – obsah alkoholu v pive
- https://www.buchvald.sk/postup-pri-vyrobe-piva/ – ako sa vyrába pivo
Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.
Článok je zaradený do kategórie: Pivo
Dobrý deň,
len chcem upozorniť, že pivo sa označuje ° (stupne) nie % (percentá) t.j. nie Pivo 10% ale
Pivo 10°.
V % sa uvádza obsah alkoholu t.j. 3,5 % – 4,5 % pre 10°pivo.
Sisa