Sabráž (sabrage) je efektný spôsob otvárania fľaše šampanského alebo iného perlivého vína či sektu pomocou šable, teda „sabre“. Táto technika sa stala populárna za čias Napoleona, keď sa takto otváralo šampanské po úspešných francúzskych ťaženiach. Dnes je to zaujímavý spôsob ako ohúriť svoje okolie štýlovým useknutím hrdla fľaše.
Vyberte šampanské na sabráž z nášho veľkého porovnania
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Z histórie sabráže
Sabráž, alias sabrage, sa stala populárna už počas Napoleonských vojen na začiatku 19. storočia. Napoleonove vojská často oslavovali svoje víťazstvá otváraním fľaší šampanského práve pomocou „sabre“. Tento akt bol pri tom symbolom víťazstva a triumfu. Sám Napoleon bol známy svojím výrokom: „Víťazstvo si zaslúži šampanské, porážka ho potrebuje.“
Sabráž bola tiež prejavom vojenskej pýchy a zručnosti, keďže vyžadovala určitú dávku obratnosti a odvahy. Obklopujú ju rôzne legendy. Napríklad jedna hovorí, že Madame Clicquot, známa francúzska majiteľka šampanského domu, ponúkla vlastné šable mnohým francúzskym vojakom, aby mohli otvárať fľaše štýlovo.
Sabráž – podrobný postup
Príprava
- Fľašu šampanského alebo iného šumivého vína najprv treba zachladiť. Postojačky na 6 až 8 °C a približne 2 hodiny pred samotnou sabrážou. Použite kvalitné šumivé víno, ktoré má vo fľaši tlak aspoň 3 atmosféry (pri šampanskom to riešiť nemusíte, vyšší tlak má každé jedno). Inak hrozí, že hrdlo fľaše sa vám „odstreliť“ nepodarí.
- Z fľaše odstráňte fóliu, ktorá pokrýva korok a krk fľaše. Následne aj drôtený uzáver, ktorý drží korok (agrafa). Nezabudnite tiež na to, že sabráž môžete vykonať pri fľaši, ktorá má klasický tvar s viditeľným švom a dostatočne ohraničeným výstupkom na hrdle.
- Nájdite spomínaný šev fľaše – je jej najslabším miestom ideálnym na úder.
- Držte fľašu v uhle 30 až 45 stupňov, pričom jej dno by malo byť mierne vyššie ako korok. Držte ju pevne na spodku, nie príliš blízko krku. Uistite sa ešte, že fľaša je naozaj suchá a čistá, aby sa zabránilo šmyku ruky.
- Položte plochú stranu šable* pozdĺž tela fľaše. Následne posuňte šabľu pozdĺž švu smerom k hrdlu fľaše v jednom hladkom, rozhodnom pohybe.
- Úder musí byť naozaj pevný a presný (ale nie nevyhnutne veľmi silný, najdôležitejšia je plynulosť pohybu), zameraný na bod, kde šev stretáva so skleneným výstupkom hrdla fľaše.
- Po úspešnej sabráži skontrolujte, či nie je náhodou niekto vo vašom okolí zranený a či nikde nezostali žiadne časti skla.
*Na sabráž sa používa špeciálna šabľa (sabre), ale aj mačeta, či aspoň veľký neohybný nôž.
Bezpečnosť je prvoradá
Pri sabráži by ste si mali v prvom rade chrániť oči a použiť pri nej ochranné okuliare. Teda toto je jediný spôsob ako zabrániť prípadnému poraneniu zraku. Elegancia a štýl je potom druhá vec. Ešte pre otváraním fľaše sa uistite, či nikto nie je v blízkosti trajektórie odletujúceho koroku alebo skla. Ak so sabrážou ešte len začínate, je vhodné začať pod dohľadom skúseného človeka. Alebo si to najprv vyskúšajte „nanečisto“ osamote.
Pozrite si názorné video sabráže
Sabráž je skutočne fascinujúca a efektná technika, avšak vždy je potrebné pamätať na bezpečnosť pri jej vykonávaní. Niektorí majstri dokážu vykonať sabráž napríklad aj pomocou lyžice, skleneným pohárom alebo dokonca aj podpätkom topánky. Vy to prosím neskúšajte. Inšpirujte sa priloženým videom:
Článok je zaradený do kategórie: Šampanské, Zaujímavosti
Mohlo by vás zaujímať
- Šampanské - veľké porovnanie, z týchto 10 si určite vyberiete + ako ho správne podávať a ostatné zaujímavosti
- Na prípitok hlavne šampanské a prosecco, ale aj iné nápoje - kedy sa hodia a z akých pohárov?
- Za koľko vyprchá alkohol z krvi - ako sú na tom pivo, víno, destiláty?
- Vyberáme najlepšie Prosecco - tieto fľaše sú v roku 2024 top, pre náročnejších i ľudová voľba
- Koľko kalórií má alkohol - dajte pozor nielen pri chudnutí