Celkoví víťazi testu
La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG | Cinzano Prosecco | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG |
---|---|---|
Víťaz testu | Ľudová voľba | Pre náročných |
|
|
|
|
|
|
Svieže a jemné prosecco z najlepšej oblasti, ani extra suché ani presladené - tak akurát. | Sladšie prosecco overenej značky a v základnej kvalite DOC - na samostatné popíjanie i k rôznym pokrmom. Perfektný do Aperol Spritz. | Drahšie prosecco v podstate najvyššej možnej kvality, ktoré určite treba ochutnať. Sami poznáte ten rozdiel. |
15,99 € (21,32 €/l) | 9,99 € (13,32 €/l) | 27,15 € (36,20 €/l) |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Drinkcentrum.sk |
Pripravili sme pre vás výber z toho najlepšieho zo sveta prosecca. Dnes je na trhu k dispozícii naozaj veľké množstvo produktov rozličných značiek. My sme brali do úvahy samozrejme primárne kvalitu nápoja, ale aj jeho dostupnosť v obchode a samozrejme cenu. Keďže každému chutí niečo iné (suché, extra suché, sladké…) snažili sme sa zoznam koncipovať tak, aby si z neho mohol vybrať naozaj každý.
V prehľadnej tabuľke potom nájdete porovnanie dôležitých parametrov a špecifických charakteristík vína a následne aj krátku recenziu každého prosecca z nášho výberu. Ak o tomto populárnom víne ešte nič neviete, odporúčame vám prečítať si náš článok, kde sa dozviete množstvo informácií. Čo to vlastne prosecco je, ako sa delí, ako sa podáva, do akých miešaných drinkov ide a kopu ďalších zaujímavostí.
Najlepšie Prosecco na základe porovnávacieho testu 2024
4 NAJLACNEJŠIE KVALITNÉ Prosecco DO 10 €
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto |
---|---|---|---|
Hamsik Prosecco Frizzante Treviso DOC | Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry | Le Contesse Prosecco Rose Spumante DOC Brut | Cinzano Prosecco |
7,90 € 8,29 € (11,05 €/l) | 9,90 € 9,11 € (12,15 €/l) | 9,70 € (12,93 €/l) | 9,99 € (13,32 €/l) |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Alko90.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Porovnanie - Parametre vín Prosecco
La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG | Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry | Prosecco Sensi 18K Gold Brut 11% | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Brut Millesimato 11% | Le Contesse Prosecco Rose Spumante DOC Brut | Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry | Martini Prosecco | Cinzano Prosecco | Hamsik Prosecco Frizzante Treviso DOC | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 15,99 € | 27,15 € | 12,95 € | 13,80 € | 11,45 € | 9,70 € | 9,11 € | 9,38 € | 9,99 € | 8,29 € |
Cena za jednotku | 21,32 €/l | 36,20 €/l | 17,27 €/l | 18,40 €/l | 15,27 €/l | 12,93 €/l | 12,15 €/l | 13,40 €/l | 13,32 €/l | 11,05 €/l |
Značka | La Tordera | Hamsik | Contarini | Sensi | Hamsik | Le Contesse | Hamsik | Martini | Cinzano | Hamsik |
Objem fľaše (l) | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 |
Balenie | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša | Čistá fľaša |
Krajina pôvodu, kraj | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) | Taliansko - Veneto (Benátsko) |
Typ | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Spumante (šumivé) | Frizzante (perlivé) |
Kategória | DOCG | DOCG | DOCG | DOC | DOCG | DOC | DOC | DOC | DOC | DOC |
Odroda vína | Glera, Verdiso, Bianchetta | Glera | Glera | Glera, Pinot Noir | Glera | Glera, Pinot Noir | Glera | Glera | Glera | Glera |
Farba vína | Biela | Biela | Biela | Biela | Biela | Ružová | Biela | Biela | Biela | Biela |
Štýl | Brut | Dry | Extra Dry | Brut | Brut | Brut | Extra Dry | Extra Dry | Dry | Extra Dry |
Cukornatosť (g/l) | 8,0 | - | - | - | - | 11,0 | - | - | - | - |
Obsah alkoholu (%) | 11,5 | 11,0 | 11,5 | 11,0 | 11,0 | 11,0 | 10,5 | 11,5 | 11,0 | 10,5 |
Ideálna teplota pri podávaní (°C) | 8 až 10 | 6 až 8 | 4 až 6 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 |
BIO | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Recenzie 10 najlepších vín Prosecco pre rok 2024
Víťaz testu
1. La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG
Farba vína je slamovo žltá s celkom vytrvalým jemným perlením. Vôňa je prirodzene ovocná a kvetinová – veľmi ľahké tóny hrušky a jablka, jazmínu a tymiánu, možno aj liči. Chuť primerane ovocná, nechýba jasná kyselinka, ktorú ešte viac podporuje intenzívne perlenie.
Ideálne na letné osvieženie, ako aperitív, ale i k rôznym pochutinám a jedlám (morské plody napríklad) a určite pre miešaný drink Aperol Spritz asi nenájdete lepšie prosecco. V našom porovnaní vaša prvá voľba.
Verdikt: Svieže a jemné prosecco z najlepšej oblasti, ani extra suché ani presladené – tak akurát.
Výhody
- harmonická šťavnatá a svieža chuť s dlhým záverom
- prosecco z najlepšej oblasti (DOCG)
- ručný zber a dlhšie zrenie pri nižšej teplote
- veľmi nízky obsah síry
Pre náročných
2. Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG
Prosecco Superiore di Cartizze DOCG je víno z úplnej špice takzvanej prosecco pyramídy – je vyrobené iba z hrozna odrody Glere, ktoré je vypestované v oblasti Cartizze (celá plocha vinohradov má len 107 hektárov), ktorá má špecifické pôdno-klimatické podmienky a dokáže vyprodukovať víno s jedinečnými vlastnosťami. Je sladšie (Dry) a ponúka intenzívnu vôňu plnú ovocných tónov a ruží. A samozrejme sviežu a harmonickú ovocnú chuť (príjemne sladkastú). Zlatá farba a jemné perlenie len podčiarkuje výnimočnosť tohto prémiového prosecca. Bude sa hodiť nielen ako aperitív, ale aj k suchým dezertom (á la makronky) a exotickým korenenejším jedlám.
Takéto víno je dosť vzácne a je preto samozrejme aj drahšie, no podľa nás stojí za to ho minimálne že ochutnať. Dobré prosecco tejto značky však zoženiete aj lacnejšie – napríklad Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato je na bežné príležitosti veľmi dobrá voľba.
Verdikt: Drahšie prosecco v podstate najvyššej možnej kvality, ktoré určite treba ochutnať. Sami poznáte ten rozdiel.
Výhody
- unikátne víno z najlepšej „prosecco“ oblasti (Superiore di Cartizze)
- svieža ovocno-kvetinová chuť a vôňa
- jemné a dlhotrvajúce perlenie
3. Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry
Farba prosecca je ako inak vo farbe slamy s jemným zelenkavým odtieňom. Vo vôni niektorí rozoznávajú akáciové kvety, pre nás ostatných je jednoducho príjemná ovocno-kvetinová. Svieža chuť je hladká a ovocná (typicky najmä za jablkami). Perlivosť perzistentná. Parádny aperitív v dobrej cene, k čerstvému syru či svetlému mäsu, môžete z neho niečo obetovať aj na najznámejší letný drink Aperol Spritz.
Verdikt: Pekné mladé chutné prosecco najlepšej triedy DOCG poteší nos i chuťové poháriky. Nie je úplne najsuchšie, takže po ňom siahnu aj tí, ktorí pri proseccu majú v ústach radi aspoň náznak sladkosti.
Výhody
- primeraná cena
- osvedčená kvalita v najlepšej kategórii DOCG
- dlhotrvajúce perlenie, konzistentná chuť i vôňa
4. Prosecco Sensi 18K Gold Brut 11%
Príjemne suché prosecco má prirodzenú žltú slamovú farbu. Vôňa je decentná za ovocím a kvetinami. Chuť má vyváženú štruktúru, „kyselinku“ je však naozaj pekne cítiť. Výborné ako aperitív, ale i k ľahším jedlám, cestovinám šalátom a podobne. Perlivosť je celkom dlhotrvajúca a jemná.
Za ten obal si síce trochu priplatíte, ale na stoloch vo vedierkach s ľadom bude vyzerať naozaj luxusne. Ani chuťovo nesklame. Nejaké ocenenie na potvrdenie? Napríklad v roku 2021 na Prague Wine Trophy strieborná medaila (ročník 2019).
Verdikt: Suché svieže Prosecco v peknej zlatej fľaši. Jemné, s peknou a dlhou perlivosťou zo základnej kategórie prosecca DOC.
Výhody
- výborné suchšie prosecco – na osvieženie, ako aperitív, k jedlu
- pekná fľaša – premyslený „zlatý“ dizajn
5. Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Brut Millesimato 11% -2,34 € zľava
Konkrétne toto prosecco má príjemnú a elegantnú vôňu za ovocím a kvetinami (ruža a jazmín). Chuť je svieža, očakávajte menej cukru (brut/10-12 g/l). Prevládajú ovocné tóny jabĺk a hrušiek, možno zacítite aj trochu ananásu a banánov.
Zo širokého portfólia značky potom odporúčame vyskúšať aj prémiové Prosecco Superiore di Cartizze DOCG.
Verdikt: Výborné prosecco na každú príležitosť. Ako aperitív aj k jemným predjedlám alebo rybám.
Výhody
- prosecco z najlepšej oblasti (DOCG)
- z renomovaného vinohradníctva
- príjemná svieža chuť a buket
6. Le Contesse Prosecco Rose Spumante DOC Brut
Víno charakterizuje jemné a trvácne perlenie a samozrejme svetlá ružová farba, ktorá očarí v každom pohári. Decentná kvetinovo-ovocná vôňa neurazí, naopak naraziť môžete na zaujímavé tóny drobného červeného ovocia, fialiek a ruží, možno i chlebovej kôrky. Chuť je svieža a celkom podmanivá (pri dobrom vychladení – v tomto prípade sa odporúča teplota 6-8 °C).
Hodiť sa bude na prípitok a tiež s rôznymi chuťovkami, svetlým mäsom, morskými plodmi či červeným ovocím – ideálne s jahodami. Skúste ho aj do letného drinku Aperol Spritz.
Verdikt: Pekné šumivé víno v elegantnej ružovej farbe. V základnej kvalite DOC, suchšie s výraznejším ovocím a kyselinkou.
Výhody
- ružové prosecco
- príjemná svieža chuť
- priaznivá cena
7. Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry -0,79 € zľava
Šumivé víno má žltkastú slamovú farbu. Vôňa je viac ovocná – za jablkami a citrusmi. Chuť je svieža a vyvážená až by sme povedali že je nenápadná, perlivosť perzistentná. Pekná fľaša á la šampanské sa na stole nestratí. Nápoj zase ako aperitív či k vybraným pochúťkam (rôzne predjedlá, zeleninové šaláty), do miešaných drinkov (Aperol Spritz, Hugo Spritz…). V ponuke značky je ale napríklad aj prémiové (ale i veľmi drahé) prosecco Superiore di Cartizze DOCG.
Verdikt: Prosecco pre menej náročných užívateľov víno v adekvátnej kvalite za normálnu obstarávaciu cenu – dobre vyzerá, dobre sa pije, na bežné príležitosti nemusíte riešiť iné.
Výhody
- dobrá cena
- primeraná kvalita
- 100% z odrody Glera
8. Martini Prosecco -0,82 € zľava
V zelenej fľaši s veľkým nápisom „Martini“ na etikete je víno tradične slamovej farby, Extra Dry (v rámci prosecca teda polosladké) a je klasifikované ako DOC – čo je základná kategória zahŕňajúca vlastne celý región Veneto (konkrétne toto prosecco je z oblasti Friuli-Venezia Giulia). Chuť je svieža s príjemným jemným perlením. Vôňa je všeobecne ovocno-kvetinová.
Solídne prosecco, ktoré teda ale extra nevyniká v žiadnom smere, si môžete dopriať optimálne vychladené ako aperitív, ale i v miešanom drinku. Ak naň v obchode nenatrafíte, podobne je na tom napríklad aj Cinzano Prosecco (a cenovo ešte nižšie).
Verdikt: Prosecco v základnej kvalite od celosvetovo známej a overenej značky. V solídnej cene a peknou perlivosťou.
Výhody
- primeraná chuť aj vôňa, ideálna perlivosť
- overená značka
- dobrá cena
Ľudová voľba
9. Cinzano Prosecco
Fľaša je štandardná (0,75 l) s výraznou bielou etiketou, na ktorej dominuje nápis Cinzano. V nej sa nachádza pekné svieže šumivé víno slamovožltej farby s jemným a celkom dlhým perlením. Čistá vôňa je kvetinovo-ovocná (citrusy, zelené jablká, možno aj trochu mandle a bylinky), chuť jemná ovocná za jablkami a broskyňami, záver aj exotické ovocie a horké mandle.
Je sladšie ako väčšina značiek prosecca v našom porovnaní – označenie Dry znamená, že má minimálne 17 g cukru na liter (max. 32 g/l). Pre porovnanie odporúčame vyskúšať aj osobitejšie a suchšie víno najvyššej kategórie DOCG – napríklad La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut.
Verdikt: Sladšie prosecco overenej značky a v základnej kvalite DOC – na samostatné popíjanie i k rôznym pokrmom. Perfektný do Aperol Spritz.
Výhody
- overená celosvetovo známa značka
- pre milovníkov sladšieho prosecca
- výborná cena
10. Hamsik Prosecco Frizzante Treviso DOC -0,63 € zľava
Víno značky nesúcej meno známeho slovenského futbalistu má teda typicky zjemnené perlenie. Farba je obligátne žltkasto-slamová, vôňa jemná s nádychom tropického ovocia a kvetín. Chuťovo mierne sladkasté (Extra Dry) víno je typicky za ovocím. Ideálny doplnok k ľahším jedlám. Dokonale vychladené uhasí smäd aj v najväčšej horúčave (a je tiež s menším obsahom alkoholu – 10,5%).
Pre porovnanie vyskúšajte aj klasické spumante značky Hamsik (podobná cena, rovnaké zaradenie do základnej kategórie DOC prosecca, obe Extra Dry).
Verdikt: Frizzante prosecco pre milovníkov ešte jemnejšieho perlenia. Overená značka, tradičné a renomované talianske vinárstvo, dobrá cena – nemusíte ďalej hľadať.
Výhody
- jemnejšie perlenie (frizzante)
- overená značka
- priaznivá cena
Prosecco – čo to vlastne je, ako sa vyrába a ako chutí
Prosecco je šumivé víno z Talianska, ktoré pochádza striktne z viníc zo severných regiónov Veneto (Benátsko) a Friuli. Pravé prosecco, chránené ochrannou známkou, musí obsahovať minimálne 85% odrody hrozna Glera (ešte do roku 2009 sa táto odroda volala jednoducho Prosecco). Zvyšok, teda maximálne 15%, môže tvoriť akékoľvek iné biele víno (kategória DOC, pri kategórii DOCG to môžu iba odrody Verdiso, Perera a Bianchetta).
Prosecco je ideálne najmä ako osvieženie počas horúcich letných dní a aj vďaka nemu tak môžeme prežívať aspoň vzdialene bezstarostný taliansky štýl. Takisto sa však hodí aj na párovanie s jedlom.
Z histórie
Predpokladá sa, že víno z tejto oblasti poznali už starí Rimania pod názvom Puccino ešte pred našim letopočtom. Každopádne prvá písomná zmienka o tomto šumivom víne pochádza z roku 1754, kde prosecco spomína Aureliano Acanti vo svojom diele „Il Roccolo“.
Ako sa vyrába
Prosecco sa najčastejšie vyrába pomocou metódy zrenia Charmat-Martinotti. Vylisovaná čistá hroznová šťava sa počas sedimentácie v tankoch ochladzuje na 5 až 10 °C. Číry mušt potom prechádza druhotným kvasením, pričom predtým sa zmiešajú jednotlivé odrody vína dokopy (spolu s cukrom a kvasinkami). Zmes sa prečerpá do tlakových nerezových nádob (autoklávov), čím nasledovným fermentovaním víno získava jemné bublinky – typické práve pre prosecco. Toto kvasenie trvá 30 dní.
Ako chutí?
Prosecco je svieže víno s ovocnou chuťou, kde teda dominuje hlavne sadové ovocie ako jablká a hrušky, marhule a broskyne… Väčšinou neobsahuje veľa zvyškového cukru, takže všeobecne sa radí skôr ku suchším vínam.
Rozdelenie Prosseco
Víno môžeme deliť podľa rôznych kritérií. Pri Proseccu sú najhlavnejšie tieto:
- perlenie/„šumivosť“
- cukornatosť/množstvo zvyškového cukru
- oblasť pestovania
Prosecco podľa nasýtenia
- spumante
- frizzante
- tranquillo
- prosecco col fondo
Spumante
Spumante je originálne šumivé víno, ktoré charakterizuje perlivosť až do 5 barov (3-5 ba). V prípade potreby ideálna náhrada francúzskeho šampanského.
Frizzante
Frizzante je perlivé víno, ktoré je charakteristické zníženým stupňom perlenia (1-2,5 barov), čo sa docieli znížením tlaku v autoklávoch počas druhej fermentácie. Býva lacnejšie než spumante.
Tranquillo
Tiché prosecco nie je teda tak častý jav, ale za ochutnanie určite stojí. Získava sa z najhustejšie vysadených viníc. Nenasýtené víno musí samozrejme takisto spĺňať rovnaké podmienky ako šumivé.
Prosecco Col Fondo
Tento typ vína sa nazýva aj pétillant naturel (pét-nat), čiže prírodne perlivé (tradičné). Stupeň perlenia je ešte nižší ako je to pri frizzante. Víno vo fľaši ešte fermentuje a obsahuje sediment (je ľahko zakalené). Je to živé šumivé víno s jemným perlením a charakteristickou vôňou za čerstvo upečeným chlebom.
Prosecco podľa zvyškového cukru
Už sme spomínali, že prosecco je viacmenej suchšie víno, samozrejme v rozumnom rozpätí. Zvyškový cukor sa pohybuje v rozpätí 0 až 32 gramov na liter vína od úplne suchého až po mierne sladké. Víno s cukornatosťou nad 32 g/l (až do 50 g/l) býva zvyčajne už dosladzované.
- brut zero
- extra brut
- brut
- extra dry
- dry
- demi-sec
Brut zero
Je určené pre milovníkov najsuchšieho vína. Je totiž úplne bez cukru a to hovorí za všetko. Takéto vína spadajú najčastejšie do kategórie Prosecco DOCG.
Extra brut
Víno s cukornatosťou do 6 gramov na liter takisto možno považovať ešte za veľmi suché. Náznak cukru potom aspoň o trochu viac zvýrazňuje chuťové tóny. Väčšina DOCG Prosecca patrí do tejto kategórie.
Brut
O „chlp“ sladšie víno obsahuje 6 až 12 gramov cukru na liter. V kategórii sú hlavne DOC Prosecco, ale aj pár kúskov zaradených do DOCG. Chuť je intenzívnejšia – viac ovocnejšia a kvetinová.
Extra Dry
Sladšia verzia Prosecca má 12 až 17 g cukru na liter. Ide o jemnejšie vína s výraznými ovocnými tónmi a s ľahkým kvetinovým a citrusovým podtónom.
Dry
Najsladšia verzia Prosecca má 17 až 32 g cukru na liter. V chuti prevládajú hlavne tóny zrelého ovocia a kvetov. Aj medzi nimi však nájdeme vína zaradené v najkvalitnejšej DOCG kategórii.
Demi-sec
To už snáď ani nie je Prosecco (pár kúskov z kategórie DOC). 32 až 50 g cukru na liter vína je už naozaj dosť.
Prosecco podľa oblasti
Prosecco sa primárne rozdeľuje podľa oblasti, kde vzniká. V tomto smere existujú dve základné kategórie:
- DOCG
- DOC
Prosecco DOCG
Najlepšie a najobľúbenejšie Prosecco, ktoré spĺňa tie najprísnejšie kritériá v rámci výroby a parametrov (napríklad, že povolený výnos hrozna z týchto viníc je maximálne iba 13,5 tony na hektár), je označené známkou DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita). Zahŕňa vína z dvoch oblastí:
- územie medzi mestami Valdobbiadene a Conegliano (provincia Treviso), vína nesú názov Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
- územie 19 obcí pri meste Asolo, tieto vína nesú názov Asolo Prosecco Superiore DOCG
Prosecco Conegliano Valdobbiadene má ešte dve podkategórie – DOCG Cartizze a DOCG Rive.
- DOCG Rive – víno zo strmých svahov z kopcov v tejto oblasti, ide o najkvalitnejšie vinice v celkovom počte 43 a s obmedzením výnosu iba 13 ton hrozna na hektár, povolený je iba ručný zber
- DOCG Cartizze – celkom iba 107 hektárov viníc v oblasti na najstrmších svahoch San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol s maximálnym výnosom iba 12 ton hrozna, absolútna špička medzi prosecco
Prosecco DOC
Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata) pochádza zo širšej oblasti zberu, presnejšie z 9 provincií regiónov Veneto (Belluno, Padova, Treviso, Venezia, Vicenza) a Friuli Venezia Giulia (Gorizia, Pordenone, Terst a Udine). Takisto sú známe 2 podskupiny – DOC Treviso a DOC Trieste.
- DOC Treviso – víno v základnej kvalite z regiónu Treviso, ktoré charakterizuje priaznivejšie podmienky pre pestovanie hrozna, má tak pochopiteľne aj najväčšie zastúpenie na trhu za nízku cenu
- DOC Trieste – víno v základnej kvalite z okolia mesta Terst
Takto vyzerá oblasť, kde sa víno na prosecco pestuje, plus takzvaná pyramída kvality (zdroj):
Nealko prosecco, Bio, Vegan, ružové…
Okrem základného rozdelenia samozrejme existuje ešte množstvo ďalších možných variantov Prosecca. V poslednom čase sa napríklad vyhľadáva aj Bio „Organic“ Prosecco, alebo aj vo verzii pre vegánov. Nesmieme zabudnúť ani na rozdelenie podľa farby – 99% prosecco je biele víno, pred nedávnom však k nemu oficiálne pribudla aj ružová varianta (Rosé)… Existuje dokonca aj nealkoholické prosecco.
Organic „BIO“ Prosecco
Toto víno pochádza z hrozna, ktoré sa pestuje podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva, to znamená žiadne chemické postreky ani umelé hnojivá. Kvasenie potom prebieha bez pridaných látok s dôkladnou reguláciou obsahu SO₂.
Vegan Prosecco
Toto víno sa zase pred fľaškovaním nečíri pomocou mliečneho proteínu, ale používajú sa alternatívne prostriedky ako minerálny íl a ďalšie. Prípadne sa úplne nefiltruje. Takisto sa pri pestovaní viniča nepoužívajú na hnojenie kostné múčky či tekuté rybie emulzie. Sú označené symbolom V-Label.
Prosecco Rosé
Od roku 2020 je na svete oficiálne aj ružové prosecco, ktoré ale musí spĺňať niekoľko náležitostí. Hrozno musí pochádzať z „prosecco oblastí“, na 85-90% musí obsahovať odrodu Glera a na 10-15% Pinot Nero DOC (nie IGT). Minimálna dĺžka fermentácie je 60 dní a Rosé môže byť byť iba v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na etikete musí byť deklarovaný ročník. Prosecco ROSÉ si najlepšie vychutnáte pri teplote 5-7 stupňov.
Nealko Prosecco
Takéto nealko „prosecco“ (teda nie pravé, maximálne ešte tak pochádzajúce z viníc v oblasti Veneto) je ideálne pre tehotné ženy, vodičov… Vlastne poteší každého, kto má chuť na osviežujúce šumivé víno – len teda bez alkoholu.
Ako vybrať dobré prosecco?
Závisí len od vás aké chute a vlastnosti preferujete. Každopádne najlepšie, prémiové prosecco, bude označené ako DOCG a najvyšším levelom je potom Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Samozrejme treba rátať s tým, že bude aj najdrahšie.
Pri úplne najlacnejších fľaškách si ale dávajte pozor aby ste kupovali ozajstné pravé prosecco, ktoré má svoju ochrannú známku a teda musí spĺňať presné kritériá. Podobne ako pri šampanskom sa totiž stáva, že sa toto exkluzívne víno falšuje a za originál sa len vydáva.
Pravé prosecco má na hrdle fľaše kolok, ktorý má vlastné sériové číslo, a ktoré vlastne vypovedá o kvalite nápoja. Ten prideľuje ešte pred plnením fliaš špeciálny úrad, ktorý najprv vyhodnocuje vzorky dodané výrobcami.
Cena Prosecco a kde ho kúpiť
Lacné prosecco do 10 €
Prosecco v základnej verzii (DOC) môžete kúpiť doslova už za pár eur (0,7 l). Dávajte si pri tom ale pozor, aby bolo pravé. Ideálne na väčšiu spotrebu na párty a do kokteilov. Pre fanúšikov (nových aj starých) však odporúčame poobzerať sa vo vyššej cenovej kategórii, kde by ste sa mali dostať už aj k prémiovému proseccu s označením DOCG.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Zlatá stredná cesta do 15 €
Perfektné prosecco vás bude stáť maximálne 10-15 € (za 0,7 l), kde sa vlastne v tomto rozpätí nachádza väčšina značiek a výrobcov. Výber je naozaj široký, závisí od vašich preferencií.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Prosecco s cenovkou do 20 €
Víno s cenou niekde medzi 15-20 € už môže byť zaujímavejšie z viacerých dôvodov. Samozrejme sa jedná na 99% o kvalitné víno s označením DOCG. Cenu zvyšuje napríklad aj naozaj vydarený ročník, z ktorého sa stočilo menej fliaš. Alebo je to nejaká limitovaná edícia vydaná pri špeciálnej príležitosti…
Prémiové prosecco v cene od 20 do 50 €
Za prémiové prosecco z označením Prosecco DOCG Cartizze môžete pokojne zaplatiť aj viac ako 20 € za sedmičku. Luxusné talianske šumivé víno teda niečo stojí (ale ešte má stále ďaleko na niektoré značky pravého a predraženeného francúzskeho šampanského, všakže?).
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku |
Kde ho dostanete kúpiť (aj v akcii)
Základ je si zaobstarať kvalitné prosecco. To znamená nebrať do úvahy úplne najlacnejšie perlivé víno, na ktoré natrafíte v každej samoobsluhe a supermarkete (Lidl, Tesco…). Ideálne na nákup budú špecializované obchody, kde vám pri výbere dozaista dokážu poradiť. Ak už máte svoju značku, respektíve typ, ktorý preferujete, prípadne chcete vyskúšať niečo nové, tak v takom prípade sa oplatí aj nákup cez internet v overených eshopoch. Nikto vás pri tom nenáhli, na výber máte neuveriteľné množstvo produktov v širokej škále vlastností vína i cien (a koľkokrát natrafíte na obľúbené prosecco v akcii či zľave). A nemusíte poň nikde chodiť…
A koľko litrov by to mohlo byť?
Okrem obľúbenej „sedmičky“ (0,75 l), a povedzme že i litrovky, sú to aj veľkoformátové balenia v objeme tri, šesť, či dokonca deväť litrov! Takéto veľké fľaše prosecca sa budú hodiť ako originálny darček ale aj ako dobrá zásoba kvalitného pitia na vašej párty, či oslave.
Známe a obľúbené značky Prosecco
Značiek tohto originálneho talianskeho šumivého vína je na trhu naozaj celkom dosť a zahŕňajú jednak rovno vinárstva, kde sa toto víno dorába a jednak producentov, ktorí víno z týchto vinohradov v tejto oblasti predávajú pod vlastnou značkou (viď napríklad Hamsik Winery).
Medzi najznámejšie prosecco značky ale patria napríklad Mionnetto, Bortolin Angelo, Anno Domini, Bedin, Andreola, Bepin de Eto, Bisson, Cantine Vedova, Casa Belfi, Corvezzo, La Tordera, Giusti alebo aj Ruggeri, De Stefani, Rebuli, Contarini, Maschio a mnohé ďalšie.
Ako ho piť
Najlepšie na proseccu je, že ho možno piť kedykoľvek, akokoľvek a v podstate s čímkoľvek. Bez preháňania. Je to obľúbený letný nápoj, ktorý dokáže osviežiť. Je totiž všeobecne skôr suchší typ šumivého vína a pokiaľ ho vychladíte na ideálnu teplotu (5 až 8 °C), tak lepší vínový nápoj na zahnanie smädu nenájdete. Takisto ho však môžete pridať do viacerých miešaných drinkov. Bude sa hodiť k mnohým jedlám i ako aperitív…
K čomu sa hodí? V podstate ku všetkému
Prosecco je v tomto smere jedným z najvšestrannejších vín. Ak si ho nedáte ako aperitív ešte pred jedlom, pokojne si ho môžete dopriať ako doplnok k najrôznejším jedlám. Či už je to sú typicky talianske ako pizza, pasta, cestoviny, šaláty, dezerty, alebo aj ryby a morské plody, thajská či iná exotická kuchyňa.
- suché prosecco: predjedlá, rizoto, cestoviny, zelenina a morské plody
- sladšie Extra Dry: ako aperitív, čerstvé syry, svetlé mäso, mušle
- ešte sladšie prosecco Dry: suché dezerty (makrónky, maslové sušienky…), korenené exotické jedlá
- najsladšie prosecco demi-sec: klasické dezerty, na sorbet
A pri akej teplote by to malo byť?
Ideálna teplota pri podávaní prosecca by sa mala pohybovať v rozmedzí 5 až 8 °C. S vychladením vína si dajte načas, predsa len to chvíľu trvá (čo napríklad nepoteší v prípade neočakávanej návštevy). Ale nezúfajte, máme pre vás pár tipov ako to elegantne zvládnuť bez stresu.
Ako správne chladiť prosecco – tipy a triky
- fľašu ideálne schlaďte na 3 až 5 °C, víno sa totiž pri rozlievaní totiž takmer okamžite oteplí o pár stupňov a hneď ho máte v ideálnej teplote na pitie (5-8 °C)
- do mrazničky nie, radšej ju zabaľte do vlhkej studenej utierky – príliš rýchle a razantné zníženie teploty totiž môže doslova „zrušiť“ vôňu vína, fľaša obalená v utierke uložená späť do chladničky je oveľa lepšie riešenie
- aby ste udržali priaznivú teplotu vína vo fľaši je fajn, ak budete mať po ruke nádobu s ľadom, do ktorej ju vložíte po každom nalievaní (ak tam pridáte ešte trochu vody a soli, nízka teplota sa udrží ešte ľahšie)
- ľad si do pohára s vínom určite nedávajte, iba čo si ho zbytočne rozriedite, čo tak namiesto toho skúsiť radšej napríklad zmrazené bobuľky hrozna
A v čom? Ideálne poháre na prosecco…
Tak správne by to malo byť vo veľkých pohároch na víno (ideálne tulipánového tvaru). Teda aspoň tak to robia samotní Taliani. Vďaka tomu sa víno dokáže lepšie rozvinúť a krásne rozvoniavať. Na druhú stranu, aj flauty (úzke poháre na stopke) majú svoje čaro a tiež priaznivcov, ktorí zase poukazujú na to, že prosecco si v nich dlhšie udrží bublinky.
Pár tipov na poháre na prosecco
Najznámejšie miešané nápoje s proseccom
Aperol Spritz
Suverénne najznámejší a najobľúbenejší miešaný drink s proseccom je Aperol Spritz. Na prípravu potrebujete okrem prosecca (9 cl) samozrejme aj Aperol (6 cl), sódu (3 cl) a ľad. A niečo na dozdobenie pohára ako je plátok pomaranča napríklad. Príprava je jednoduchá – naozaj podrobne to máte v našom článku (aj s videom).
Hugo Spritz
Na perfektný taliansky spritz budete potrebovať prosecco (9 cl), bazový likér alebo v originále bazový sirup (6 cl), sódu (3 cl), ľad a vetvičku mäty. Na ozdobu plátok citróna a mätu. Hugo Spritz slovom i obrazom nájdete v našom článku.
Bellini koktail
Na sladučký benátsky drink budete okrem prosecca (10 cl) potrebovať aj broskyňový likér (5 cl) a broskyňový džús (5 cl). V originále je to ale len čerstvé broskyňové pyré a prosecco v pomere 3 diely vína a 1 diel pyré. Všetky ingrediencie by ale mali byť poriadne vychladené, pretože tento koktail sa podáva bez ľadu. Pozri detailný recept s videom.
Najčastejšie otázky
Kvalitné prosecco sa pomaly ale isto stáva kráľom šumivých vín, takže stúpa aj počet jeho priaznivcov, ktorých zaujíma množstvo vecí týkajúcich sa nielen jeho výroby ale aj spôsobu podávania. Na niekoľko najzaujímavejších a najčastejších otázok nájdete odpovede aj na tomto mieste:
❓ Kedy ho vypiť a ako dlho ho možno uskladňovať?
Prosecco treba ideálne vypiť čo najskôr po jeho otvorení, pretože perlenie sa stráca rýchlejšie ako je to napríklad pri šampanskom. Ale nemusíte sa báť, zachladená fľaša v nádobe s ľadom vám samozrejme vydrží takisto celkom dlho. Najlepšie a najsviežejšie je prosecco v prvom roku roku jeho stáčania, pri dlhšom skladovaní (maximálne do 3 rokov, ideálne niekde na chladnom a tmavom mieste) nadobúda trochu ťažšie a zrelšie kvetinovo-ovocné tóny.
❓ Čo je to Glera?
Glera je odroda hrozna, z ktorej sa vlastne Prosecco vyrába (minimálne zastúpenie v nápoji je 85 %). A aby to bolo pravé prosecco, musí byť vinohrad z oblasti Veneto. Predtým sa odroda nazývala jednoducho len Prosecco, to sa však od roku 2009 zmenilo a umožnilo vínu a výrobcom získať celosvetovú ochrannú známku.
❓ Vraj existuje aj austrálske Prosecco, je to pravda?
Je to pravda, ale má to háčik. Prosecco má ochrannú známku viazanú na geografický región, takže to víno, ktoré sa dorába v Austrálii hoci aj z hrozna odrody Glera (inak, na celkovej výmere 120 hektárov), by sa podľa správnosti takto označovať nemalo. A už sa ani neoznačuje. Prednedávnom (2022) v spore totiž nadobro uspeli talianski vinári a tí austrálski teda názov Prosecco už používať nemôžu.
❓ Chutí prosecco inak ako šampanské?
Ale iste, i keď to na prvý pohľad nie je až také zrejmé. Sú predsa obe šumivé. Prosecco je v chuti viac ovocné a kvetinové, mladé a svieže. V šampanskom zase nájdete okrem primárnych chutí citrusových plodov a ovocia aj viac sekundárnych až terciárnych chutí. Čiže napríklad tóny sušienok, syra, mandlí, chleba a toastov… Aj perlenie je iné – jemnejšie (vďaka zreniu vo fľaši, ktoré vytvára vo fľaši väčší tlak).
❓ To znamená, že sa aj inak vyrába?
Áno. Zatiaľ čo pri šampanskom prebieha druhotné kvasenie priamo vo fľaši (tradičná metóda Champenoise), prosecco druhotne kvasí vo veľkých nerezových tankoch (talianska metóda Charmat-Martinotti).
Pár slov na záver
Quo vadis, Prosecco? Ľahká odpoveď: Stále vpred! Toto talianske „šampanské“ je totiž v posledných rokoch naozaj veľkým hitom a v predaji už dokonca predbehlo doteraz najpopulárnejšie francúzske šampanské. A niet sa veľmi čo čudovať, toto svieže šumivé víno totiž vyniká nielen svojou ľahkou ovocno-kvetinovou chuťou, ale aj „akurátnymi“ bublinkami. A hodí sa vlastne na akúkoľvek príležitosť. Takže pokiaľ máte chuť na naozaj originálne víno, ktoré vás dokáže potešiť, tak Prosecco bude skutočne skvelá voľba.
Zdroje a zaujímavé odkazy
- https://en.wikipedia.org/wiki/Prosecco
- https://www.prosecco.wine/it/territori
- https://winefolly.com/wines/prosecco/
Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.
Do testu sme vybrali Prosecco len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Na prípitok hlavne šampanské a prosecco, ale aj iné nápoje - kedy sa hodia a z akých pohárov?
- Sabráž - alebo ako na efektné otváranie šampanského šabľou (presný postup aj s videom)
- Šampanské - veľké porovnanie, z týchto 10 si určite vyberiete + ako ho správne podávať a ostatné zaujímavosti
- Za koľko vyprchá alkohol z krvi - ako sú na tom pivo, víno, destiláty?
- Koľko kalórií má alkohol - dajte pozor nielen pri chudnutí