Ako si pripraviť miešaný drink Whiskey Sour

Anna Safanovičová
3. októbra 2022 0
Whiskey Sour

Whiskey Sour je v podstate kyslá whisky, ktorá obsahuje len základnú liehovinu, citrusy a cukor. V neskoršom období sa k tomu pridal aj vaječný bielok. História tohto drinku je pomerne dlhá, jeho pôvod bol zaznamenaný ešte niekedy v 60-tych rokoch 19. storočia. Pripravovali si ho námorníci, ktorí takto chceli predchádzať skorbutu a iným chorobám.

Kyslá whisky však zostala populárna aj naďalej. Niet sa ani čomu čudovať. Príprava kokteilu je totiž jednoduchá a zaručene poteší nielen milovníkov whisky. V nasledujúcich riadkoch nájdete nielen recept na tento miešaný kokteil, ale aj niečo málo z jeho histórie a tiež recepty na rôzne variácie originál Whiskey Sour (🍹 prejsť rovno recept).

  • typ nápoja: koktail
  • hlavný alkohol: bourbon whiskey
  • doplnkový alkohol: 
  • ostatné ingrediencie: citrónová šťava, vaječný bielok, cukrový sirup, ľad, plátok pomaranča a maraschino čerešňa na ozdobu
  • typ pohára: Double Rocks glass (poháre na whisky)

Recept na Whiskey Sour

Kokteil Whiskey Sour je pomerne jednoduchý, ale zato určite elegantný kokteil. Na jeho prípravu vám postačí kvalitná whisky, odporúča sa bourbon, čerstvá šťava z citrusov, cukrový sirup a vaječný bielok. Aj keď sa whisky tradične podáva s ľadom, do tohto drinku ho použijete len pri miešaní, aby sa ingrediencie spolu trochu zachladili. Na ozdobu potom môžete použiť plátok citróna alebo limetky, prípadne len kôru a maraschino čerešňu.

Budeme potrebovať:

  • 60 ml bourbon
  • 30 ml citrónová šťava
  • 15 ml cukrový sirup
  • 15 ml vaječný bielok

Ingrediencie

Bourbon

Základom tohto miešaného drinku je samozrejme whiskey, odporúčaný je ale predovšetkým bourbon. Ten je vlastne špecifický druh whiskey. Aby sa alkohol mohol nazývať bourbon, musí spĺňať viacero podmienok, ako napr. musí byť vyrobený na území USA, musí obsahovať minimálne 51 % kukuričného sladu, musí zrieť najmenej 2 roky v sudoch z bieleho amerického duba a nesmie obsahovať žiadne prímesi.

My vám odporúčame bourbon značky Jim Beam. Ak by ste ho práve nemali po ruke, samozrejme môžete použiť aj akúkoľvek inú dobre dostupnú whisky. Škótsku ako je Johnnie Walker, alebo aj írsku klasiku Tullamore Dew či Jameson.

Jim Beam 40%
Jim Beam 40% 0,7 l (čistá fľaša)

Značka Jim Beam začala písať svoju históriu ešte koncom 18. storočia, kedy rodina Boehmovcov (neskôr si zmenili meno na Beam) dorazila do Ameriky. V centre Kentucky začali pestovať kukuricu a vyrábať whiskey. Ich bourbon sa stal okamžite populárny a postupne začali expandovať. V súčasnosti patrí rodinná firma Jim Beam k najúspešnejším a najobľúbenejším na trhu.

Tento bourbon zreje až 4 roky v sudoch z amerického bieleho duba. Má krásnu jantárovú farbu a elegantnú a rafinovanú chuť, jemne pikantnú, zároveň sladkú s vanilkou a ovocím. Je najpredávanejším bourbonom, pretože sa výborne pije s ľadom a zároveň je vhodný aj do rôznych kokteilov.

15,40 €

Citrónová šťava

Keďže sa jedná o miešaný drink kyslá whiskey, podstatnú súčasť nápoja tvorí práve kyslá zložka v podobe citrónovej, resp. limetkovej šťavy. Najlepšia je samozrejme čerstvo vylisovaná.

Cukrový sirup

Na doladenie chuti je fajn použiť aj nejakú sladkú zložku. Tou je jednoduchý cukrový sirup. Pripraviť si ho samozrejme môžete aj doma. Postačí, ak zmiešate 100 g cukru a 100 ml vody. Pre urýchlenie to môžete aj trochu prihriať. Čo sa týka cukru, použiť môžete aj biely, ale zdravší je trstinový. Cukrový sirup si samozrejme môžete aj kúpiť a mať ho vždy po ruke. Odporúčame sirup značky Monin.

Vaječný bielok

Vaječný bielok sa nepoužíva vo všetkých receptoch, no musíme podotknúť, že s ním nápoj získa nový rozmer. Kokteilu dodá hladkú a hodvábnu textúru. Mnoho ľudí sa bojí použiť surové vajce, preto je potrebné použiť naozaj kvalitné suroviny, najlepšie z domáceho chovu. Alternatívou je použitie vegánskej náhrady, obľúbená je predovšetkým aquafaba.

Príprava nápoja

K príprave nápoja budete potrebovať šejker. Dôležitou súčasťou prípravy je totiž dobré pretrepanie nápoja. Predovšetkým ak používate vaječný bielok, je naozaj potrebné dobre a dlho kokteil pretrepať. Vytvorí sa tak krásna pena. Inak je príprava jednoduchá, všetky ingrediencie nalejte do šejkra naplneného ľadom a premiešajte. Potom preceďte cez sitko do pohárov, ozdobte plátkom pomaranča alebo citróna a maraschino čerešňou.

How to Make a Whiskey Sour | Cocktail Recipes

Poháre na Whiskey Sour – Double Rocks glass

Na podávanie kokteilu Whiskey Sour sú vhodné poháre na whisky, Old Fashioned alebo Double Rocks glass. Sú to nižšie poháre s hrubým dnom a objemom cca 200 až 350 ml.

Niekoľko tipov na poháre na whisky: 

Bohemia Jihlava Pohár HAVANA 300 ml, 6 ks
53,82 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Bohemia Jihlava Poháre na whisky NICOLETTE 350 ml, 6 ks
50,86 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Luigi Bormioli Poháre BACH 335 ml, 4 ks
29,98 €
Do obchodu SklenenyShop.sk
Nachtmann Poháre na whisky BOSSA NOVA 395 ml, 4 ks
25,87 €
Do obchodu SklenenyShop.sk

Pozrieť ďalšie

💡 Zíde sa vedieť
  • 1 cl = 10 ml
  • 1 unca (oz) je približne 30 ml
  • whiskey alebo whisky? – určite ste si všimli, že niekedy je na fľašiach whisky a inokedy whiskey, jedná sa o geografické označenie, destilát z Kanady, Japonska a Škótska je označený ako whisky a destilát z Írska a Ameriky zase whiskey
  • ide to aj bez vaječného bielku – ak sa bojíte použitia surového vajca, existuje aj jeho vegánska náhrada nazývaná aquafaba, čo je vlastne hustá tekutina, ktorá vzniká namáčaním alebo varením strukoviny, najčastejšie cíceru

Whiskey Sour – obsah alkoholu

Jediný alkohol v tomto drinku je bourbon. Ten má však pomerne vysoký obsah alkoholu a tak aj v tomto kokteily je obsah alkoholu vyšší, okolo 16 %. Pri popíjaní teda buďte obozretný, aby ste neskončili s bolesťou hlavy.

Ďalšie recepty

Ako iné kokteily, tak aj v prípade Whiskey Sour nájdete aj rôzne variácie receptu, čím vzniknú nové chutné drinky. Ak vás oslovil originál recept, určite vyskúšajte aj jeho obmeny.

Pickle Juice Whiskey Sour

Pre milovníkov kyslých nakladaných uhoriek je tu drink s názvom Pickle juice whiskey sour. Nálev z nakladaných uhoriek dodá tomuto drinku naozaj zaujímavú chuť, ktorá ale nemusí ulahodiť každému. Ak ale radi experimentujete, nech sa páči, tu je recept.

  • 1 a pol unce bourbonu
  • tri štvrtiny unce citrónovej šťavy
  • pol unce sirupu z nakladaných uhoriek
  • 1 vaječný bielok
  • ľad
  • cornichon (malé kyslé uhorky) na ozdobu

V šejkri zmiešajte bourbon, citrónovú šťavu, sirup z nakladaných uhoriek a vaječný bielok. Poriadne pretrepte. Následne pridajte ľad a pokračujte v pretrepávaní. Nalejte do pohárov a ozdobte malými nakladačkami.

New York Sour

Ak pridáte do klasického receptu na Whiskey Sour červené víno, vznikne vám drink s príjemnou atmosférou.

  • 2 unce ražnej whisky alebo bourbonu
  • 1 unca čerstvej citrónovej šťavy
  • tri štvrtiny unce jednoduchého sirupu
  • 1 vaječný bielok
  • pol unce červeného vína

Všetky ingrediencie okrem vína dobre pretrepte v šejkri s ľadom, kým vychladne. Preceďte do pohára a nakoniec pomaly nalejte červené víno po zadnej strane barovej lyžice.

New York Sour

Drink New York Sour

Drink Whiskey Sour podľa IBA

Medzinárodná barmanská asociácia (International Bartenders Association, skratka IBA), ktorá spája najlepších barmanov z celého sveta, uvádza takýto recept na Whiskey Sour:

  • 45 ml bourbon whiskey
  • 25 ml čerstvá citrónová šťava
  • 20 ml cukrový sirup
  • 20 ml vaječný bielok (voliteľné)

Všetky ingrediencie dajte do šejkra s ľadom. Dobre pretrepte. Ak použijete aj vaječný bielok, dajte si záležať na poriadnom pretrepaní, aby sa uvoľnila pena z bielka. Preceďte do cobbler pohára a ozdobte plátkom pomaranča a maraschino čerešňou.

*Oficiálny zoznam koktailov IBA uznáva najžiadanejšie recepty, ktoré v priebehu rokov používajú barmani obsluhujúci najvýznamnejšie bary po celom svete. Zoznam oficiálnych koktailov IBA.

Pár zaujímavostí o drinku Whiskey Sour

Kyslá whisky, ako je tento drink označovaný, má svoju minulosť ešte v 19. storočí. Jeho počiatky sú spájané s námorníkmi, ktorí pri dlhých plavbách po mori často nemali prístup k čistej pitnej vode a aby sa vyhli chorobám, popíjali radšej whisky. Následne k tomu pridávali aj šťavu z citrusových plodov. V pôvodnom recepte týchto námorníkov vaječný bielok teda nenájdete, ale akonáhle sa dostal kokteil Whiskey Sour do barov, dodal nápoju tú správnu chuť.

Najväčšiu popularitu mal drink v období rokov cca 1860 až 1960. V tomto období ste našli v podnikoch viacero verzií Whiskey Sour. Originálna receptúra by ale určite mala obsahovať aj vaječný bielok. Záležať by ste si mali dať aj pri výbere alkoholu, teda bourbonu. Ak použijete napr. škótsku whisky, vtedy sa nápoj nazýva Scotch Sour, pridaním červeného vína dostanete New York Sour. V každom prípade, tento drink je natoľko obľúbený, že má dokonca svoj vlastný sviatok – Národný deň Whiskey Sour, ktorý je vždy 25. augusta.

Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:

‼️ Upozornenie:

Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (42 votes)
Autor článku
Anna Safanovičová

Som Anna Safanovičová a pripravujem pre vás obsah Alko Tip-u. Experimentovanie v kuchyni patrí k mojim obľúbeným činnostiam a takto som sa dostala aj k príprave rôznych drinkov. Nielen k jedlu totiž patrí ten správny nápoj.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.