Transcontinental Rum Line Australia 2014 je ďalší zaujímavý rumový kúsok od známeho nezávislého bottlera. Po predošlej overproof pecke z Jamajky (TCRL Jamaica 2016) som sa na tento rum (pre nás z trochu netradičnej krajiny) naozaj tešil. Australia 2014 vyšla z brán Beenleigh Rum Distillery – najstaršej rumovej destilérky v krajine. Po pot still destilácii tam rum zrel 5 rokov v ex-bourbon sudoch a následne finišoval 2 roky vo Francúzsku v sudoch po koňaku.
Vlastnosti
Transcontinental Rum Line Australia 2014 | |
---|---|
Cena | 47,90 € |
Cena za jednotku | 68,43 €/l |
Značka | Transcontinental Rum Line |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Austrália |
Fľaškovaný | Európa |
Štýl | Golden |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 48,0 |
Doba zrenia (rokov) | 7 |
Štýl zrenia | Kontinentálne, Tropické |
Zrenie-typ suda | Bourbon, Cognac |
Farba | Zlatá |
Chuť | Vanilka, Pečivo, Citrusy, Korenie, Hrozno, Tropické ovocie, Mandarínky |
Vôňa | Korenie, Figa, Hrozno, Tropické ovocie, Mandarínky |
Transcontinental Rum Line Australia 2014 - navigácia v článku
Transcontinental Rum Line
Transcontinental Rum Line (TCRL) je nezávislý bottler, za ktorým vlastne stojí dvojica Thierry Benitah a Luca Gargano. Čiže francúzsky La Maison du Whisky a taliansky Velier (Le Maison & Velier). Podobne ako mnohí ďalší nezávislí plnitelia aj Transcontinental Rum Line získava rum hlavne od veľkoobchodníkov, ktorí sa na kúpu a predaj rumu špecializujú. Je tu však jeden rozdiel.
TCRL totiž získané tropicky starené rumy, necháva ešte dokončiť nejaký ten čas kontinentálnym starením v Európe. V tomto prípade sa necháva inšpirovať obdobím kolonializmu, kedy sa rum z Nového sveta na starý kontinent prevážal dlhými „transatlantickými“ plavbami. Takýto presun z jedného klimatického pásma do druhého sa totiž podieľal aj na ich výslednej chuti.
Transcontinental Rum Line na trhu debutoval v roku 2016, čo bolo vlastne v čase, keď La Maison du Whisky oslavoval 60. výročie svojho vzniku. A to s líniou kvalitných rumov z klasických (Karibik, Stredná a Južná Amerika), ale aj menej tradičných rumových krajín ako je Fidži či Austrália. Všetky rumy sú jasne definované krajinou a rokom, kedy prebehla destilácia. Takisto sa vymedzujú aj svojim vizuálom, kedy fľaše zdobí reprodukcia luxusnej zaoceánskej lode spolu so staromódnym písmom na ich etiketách.
Johann Jobello – Rum Product Manager La Maison & Velier
Súčasným produktovým manažérom Transcontinental Rum Line je Johann Jobello. A to od roku 2021, kedy značku prevzal po Arthurovi Morboisovi, ktorý ju vlastne v roku 2016 aj vytvoril (dnes je výkonným riaditeľom La Maison du Whisky v Singapure).
Jobello má na starosti v podstate každý krok pri vývoji produktu – od vyhľadávania a získania rumu, cez nákup a správu zásob sudov, plnenie do fliaš až po marketing. Aký je jeho hlavný cieľ? Prezentovať ľuďom veľkú rozmanitosť, ktorá panuje vo svete rumu.
V rámci rumov z Karibiku, Strednej či Južnej Ameriky a „ostatného sveta“ sa v TCRL podarilo získať napríklad aj rumy z Panamy, Jamajky či Austrálie. Medzi najnovšie akvizície potom patrí agricole rum barbadoskej West Indies Distillery, či zaujímavé rumy z Maurícia.
Transcontinental Rum Line Australia 2014
Čo si môžeme povedať o tomto austrálskom rume? Tak v prvom rade asi to, že jedná o pot still rum destilovaný v roku 2014. Tropicky starený 5 rokov v ex-bourbon sudoch, ktorý potom kontinentálne finišuje 2 roky vo Francúzsku pre zmenu v ex-cognac sudoch.
Nie je prifarbovaný ani dosladzovaný a fľašuje sa pri sile 48% ABV (mimochodom, voltáž je taká istá ako pri predošlom vydaní TCRL Australia 2013). Rum pochádza z Beenleigh Rum Distillery (Eagleby, Queensland, Austrália).
Beenleigh Rum Distillery
Beenleigh je najstaršia registrovaná destilérka v Austrálii. A považuje sa za jedného z najlepších producentov rumu v krajine. Destilérka svoj rum dodáva aj nezávislým bottlerom, okrem Velieru (TCRL), aj pre Plantation (Plantation Australia 2007), Ferroni či Rum Explorer.
Najznámejším rumom z dielne Beenleigh je ale značka Inner Circle. Rum sa na trhu objavil už v 50-tych rokoch minulého storočia a v Austrálii dlho patril medzi ikonické destiláty. Až do roku 1986, keď pôvodný vlastník CSR svoje destilérky predal a značka sa stiahla z trhu. V roku 2000 sa toho chytil Stuart Gilbert, bývalý jachtár a veľký fanúšik Inner Circle spolu s Malcolmom Campbellom, bývalým master distillerom spoločnosti CSR, ktorý aj po zániku značky ďalej uchovával pôvodné kultúry kvasiniek a pôvodnú receptúru. Odkúpili a prebudovali pôvodnú Beenleigh Distillery a začali vyrábať svoj milovaný rum. Takmer okamžite po jeho znovuuvedení na trh si získal srdcia mnohých rumových fanúšikov a množstvo ocenení (prečítaj si celú „The Inner Circle Rum Story“/PDF).
Výroba rumu v Beenleigh Distillery
Destilérka sa nachádza na brehu rieky Albert v juhovýchodnom Queenslande. Na mieste, kde sa pôvodne pestoval bavlník. Založili ju dvaja Angličania John Davy a Francis Gooding na 300 akroch pôdy (120 hektárov približne), ktoré kúpili už v roku 1865. Svoje „panstvo“ nazvali Beenleigh podľa svojej starej farmy v anglickom Devonshire. A začali pestovať cukrovú trstinu. V roku 1884 získali oficiálnu licenciu na pálenie rumu. Ideálne riešenie ako využiť odpadovú melasu z produkcie cukru. Svoje prvé destilačné zariadenie získali z „putovnej pálenice“, ktorá fungovala na lodi s názvom S.S. Walrus.
Destilérka sa inak rada chváli svojim staručkým medeným kotlíkom. Toto pot still destilačné zariadenie nenazvú inak ako Old Copper. Niečo podobné v Austrálii veru nikde inde nenájdete. A ani na svete. V legendárnej guyanskej Demerara frčí jeden podobný, svetaznalým rumárom len teda trochu známejší, Port Mourant Still. Rum musí v Austrálii, a teda aj v Beenleigh, podľa zákona starnúť minimálne dva roky. Tu na to používajú historickú budovu (The Big Red Shed), ktorá ešte pamätá časy založenia pálenice.
Na výrobu rumu sa používa čistá dažďová voda z Queenslandu, domáca melasa a vlastné kvasinky. Fermentácia prebieha niekoľko dní. Výsledný kvas najprv prejde kolónou aby sa potom srdce destilátu nasmerovalo rovno do 15 tisíc litrového Copper Pot Still. Na starenie sa používajú dubové sudy – ex-bourbon ale aj po domácom austrálskom brandy.
Ako vyzerá fľaša
Transcontinental Rum Line Australia 2014 vyzerá viacmenej rovnako ako ostatné rumy v edícii. Len s tým rozdielom, že etikete a darčekovému kartónu dominuje bordová farba (TCRL Jamaica 2016 je tmavomodrá). Je to inak tradičná fľaša z nepriehľadného skla, štíhla s užším hrdlom, ktoré je ukončené širokou zátkou s korkom. Nechýba výrazný názov značky a samozrejme krajina pôvodu a rok destilácie (Australia 2014). Pod tým ešte „svieti“ zreteľná 7-ka, ktorá znamená 7 rokov celkového starenia rumu. Na zadnej etikete a vzadu na kartóne sú potom uvedené všetky ďalšie dôležité fakty týkajúce sa tohto rumu.
Chuť a vôňa rumu
Vôňa je pomerne výrazná, maslovo elegantná, plná sladkého ovocia. V nose sú hlavne sladké mandarínky, hrozno, sušené figy, korenie. Mám rád takto sladko ovocne voňajúce rumy, to sa dá čuchať donekonečna.
Plná chuť jasne nadväzuje na vôňu. Nie je zvykom, že v rume tak krásne cítiť sladké citrusové ovocie. Na podnebí hlavne mandarínky, sladké pečivo, hrozno, trochu vanilka. Chuť je pocitovo sladká, prepletená miernou korenenou štipľavosťou.
Dozvuk v hrdle je primerane dlhý, 48% voltáž si odvádza svoju prácu. Jemnú ovocnú sladkosť cítiť aj dlho po poslednom dúšku.
Ako TCRL Australia 2014 chutí ostatným
- RumRatings.com – 8,0/10
- rum-x.com – 7,9/10
Hodnotenie rumu z Rum Ratings
Príjemná Austrália. Farba je jantárová, vôňa korenená, drevitá. Slušná explózia chutí s pálením alkoholu, drevitosť, malá suchosť. Finish je príjemne pomarančový na konci (ale nie nejako chemicky).
Hodnotenia z Rum-X
Cena
Cena do 50 € je za Transcontinental Rum Line Australia 2014 absolútne adekvátna. Jedná sa o pot still s dvojitým zrením, so skvelým chuťovým profilom. Chutí mi viac ako 2015.
Moje hodnotenie na záver
Výhody
- krásna plná vôňa a chuť ovocia, mandarínky
- dvojité zrenie (ex-bourbon, ex-koňak)
- veľmi príjemný pomer cena kvalita
Záver recenzie: Transcontinental Rum Line Australia 2014 je pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Nedosladený a nedofarbený austrálsky melasový pot still, ktorý zrel 5 rokov v bourbonových sudoch a následne 2 roky v Európe v sudoch po koňaku. Pil som ho viackrát a vždy mi veľmi chutil. Rum vyniká komplexnou plnou vôňou a chuťou sladkého ovocia aj vďaka 48% voltáži. Záver je dlhý, no decentný (v porovnaní napr. s vysokoesterovými jamajkami). Veľmi príjemná cena a popravde aj pekne vyzerajúca fľaša. Za cenu do 50 € túto Austráliu rozhodne odporúčam.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Transcontinental Rum Line Australia 2014
Mohlo by vás zaujímať
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- Transcontinental Rum Line Jamaica 2016 - Jamajský overproof Pure single rum (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?