Velier Papalin Haiti 6 yo – blend haitských clairinov starený 6 rokov v sherry sudoch (recenzia)

Vladimír Rejholec Recenzie
29. marca 2025 0
Velier Papalin Haiti 6
  • Balenie: Kartón
  • Pôvod rumu: Haiti
  • Fľaškovaný: Haiti
  • Štýl: Blend, Agricole
  • Typ (hlavná zložka): Čistá trstinová šťava
  • Obsah alkoholu: 54,1 %
  • Doba zrenia: 6 rokov
  • Chuť: Mango, Čerešne, Ananás, Sherry, Aníz, Trstinový cukor
  • Vôňa: Mango, Ananás, Lepidlo, Tropické ovocie
  • Dostupnosť: Skladom
  • Ďalšie parametre...
Zaradené do: Rumy / ,
s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
SvetNapojov.sk

Velier Papalin Haiti 6 yo je blend troch clairin rumov destilovaných na pot stille. Tento tradičný „Haiti rum“ bol potom celkom netradične starený 6 rokov v sudoch ex-sherry Oloroso. Rum inak vyšiel v rámci špeciálnej edície Velier rumov nazvanej Papalin. Tento zaujímavý projekt vytvoril Luca Gargano ako poctu dávnej koloniálnej tradícii, kedy si obchodníci s rumom tvorili vlastné zmesi zložené z rumov od rôznych výrobcov. A predávali ich najčastejšie bez uvedenia pôvodu. Ako sa na chuti a vôni typicky nestareného clairinu zo šťavy cukrovej trstiny prejavilo 6 rokov strávených v sherry sudoch? V recenzii vám to prezradím a množstvo zaujímavostí k tomu.

Vlastnosti

Velier Papalin Haiti 6
Papalin Haiti 6 ročný
Cena
Cena za jednotku0,00 €/l
ZnačkaPapalin
Objem fľaše (l)0,70
BalenieKartón
Pôvod rumuHaiti
FľaškovanýHaiti
ŠtýlBlend, Agricole
Typ (hlavná zložka)Čistá trstinová šťava
Obsah alkoholu (%)54,1
Doba zrenia (rokov)6
Štýl zreniaTropické
Zrenie-typ sudaSherry Cask
FarbaMahagónová
ChuťMango, Čerešne, Ananás, Sherry, Aníz, Trstinový cukor
VôňaMango, Ananás, Lepidlo, Tropické ovocie

Papalin Rum je špeciálny projekt Velier-u

vôbec prvý Papalin 2012 Finest Blend Of Old Rums

Papalin Rum je ďalší projekt, ktorý má na svedomí rumový expert Luca Gargano z Velieru. Zrodil sa už v roku 2012 a jeho názov inšpirovala pieseň, ktorú Luca vtedy pospevoval svojej čerstvo narodenej dcére. Papalin je venovaný tradícii rumových blendov, tak ako sa robili kedysi ešte v koloniálnom období, keď obchodníci s rumom vo veľkom nakupovali rumy od rôznych výrobcov a pripravovali z nich vlastné zmesi, a ktoré sa potom najčastejšie predávali bez uvedenia pôvodu. Hovoríme tu o obchodníckych legendách typu Myers’s či John Wray & Nephew.

Pôvodný Papalin* bol na začiatku trochu inde ako posledné vydania, ktoré už nesú označenie „tropical dependent bottler“ (od roku 2021 a prvý bol Papalin Jamaica). Čiže Velier má s producentami rumov, ktoré používa do zmesí uzatvorené partnerstvá a úzko s nimi spolupracuje ako na výbere tak aj pri starení rumu (Luca Gargano sa osobne stará o výber sudov, dodanie vlastných fliaš, a aj o to, aký má byť výsledný obsah alkoholu). Všetko samozrejme prebieha v pôvodných destilérkach – od výroby, cez zrenie až po fľašovanie. Blend je zložený výhradne z rumov jednej krajiny a starenie je kompletne tropické. Zaujímavosťou je, že všetky doterajšie Papalin rumy boli vyrobené na pot stille.

*Prvým „Papalinom“ bol rum Papalin 2012 Finest Blend Of Old Rums a bol to blend kubánskeho a venezuelského rumu s „kvapkou“ (asi 10%) kultového Caroni z Trinidadu. Aktuálne sú z radu Papalin dostupné „jamajky“ – blendy páleníc  Worthy Park a Hampden Estate. Niekde ale ešte natrafíte aj na tento náš práve recenzovaný 6 ročný rum z Haiti, či rum z francúzskeho zámorského departmentu Réunion.

Velier Papalin rum v eshope

 

O rume Velier Papalin Haiti 6 yo

Poďme sa teraz pozrieť na samotný rum. Velier Papalin Haiti 6 yo je blend rumov od troch výrobcov Clairin „rumu“, konkrétne Sajous, Vaval a Casimir*. Po zmiešaní smeroval do presne siedmych sudov po sherry Oloroso z Bodega Lustau, v ktorých strávil 6 rokov (tropické zrenie) v skladoch destilérky Port-au-Prince. Nakoniec sa v roku 2023 stáčal do fliaš pri alkoholovej sile 54,1% ABV.

*V predchádzajúcom vydaní Papalin Haiti 4yo to bola zmes rumov z piatich Clairin destilérok (Sajous, Vaval, Casimir, Distillerie de Port-au-Prince a Le Rocher) a dozrieval až v celkom 32 sudoch, rôzneho typu: ex-cognac, ex-bourbon, ex-whisky.

 

Clairin nie je rum v tradičnom zmysle slova

V mojej recenzii od začiatku uvádzam pri clairine, že je to „rum“ v úvodzovkách. Prečo? Pretože clairin naozaj nie je rum v tradičnom poňatí… Nevyrába sa z melasy, ale vždy len zo šťavy cukrovej trstiny (väčšinou čerstvej, prípadne sirupu, čo je vlastne zahustená šťava bez odparenej vody). Je to teda agricole rhum? Takisto nie celkom – líši sa od neho destilačnými zariadeniami, aj fermentačnými postupmi (či dokonca ich úplnou absenciou) a tradíciou. Clairin v haitskej kreolčine sa prekladá doslova ako „číry“ – a naozaj je to priehľadná tekutina, ktorá sa po destilácii okamžite fľašuje bez starenia v sudoch.

Clairin – /kleɪˈrɛn/, po francúzsky vyslovuj ako [klɛʁɛ̃], v haitskej kreolčine je to Kleren

Na Haiti má clairin dlhú tradíciu a vyrába sa v maličkých páleniciach (guildives) rozmiestnených po celom vidieku. Takýchto mini páleníc je na ostrove dokonca viac než 600!. Vyrába sa z pôvodných nehybridizovaných odrôd cukrovej trstiny, ktoré sa pestujú úplne bez chemických zásahov. Zber je ručný, dopravu z polí do pálenice stále zabezpečujú hlavne zvieratá… Fermentácia je spontánna a nepoužívajú sa pri nej žiadne „komerčné“ kvasinky. Destilácia? Tak tá prebieha na zariadeniach, ktoré si často pamätajú ešte 18. storočie. Clairin je úplne organický a autentický produkt. Mimochodom, pravý „domáci“ clairin je nefiltrovaný a pred fľašovaním sa vôbec neriedi.

Clairin: Velier + The Spirit of Haiti

Keď Velier v roku 2013 prišiel s kožou na trh s haitským Clairinom, vyvolal ním v rumovom svete šok a úžas (až zdesenie?). Projekt Clairin – The Spirit of Haiti vznikol rok predtým (2012) v spolupráci s troma hlavnými výrobcami tohto „rumu“ – Sajous, Vaval a Casimir. Neskôr sa sortiment rozšíril o clairiny Le Rocher a Sonson. Výsledný destilát má 5 kľúčových fáz výrobného procesu, ktorý sa producenti zaviazali striktne dodržiavať:

  1. cukrová trstina  je pôvodná a nehybridizovaná
  2. zber trstiny je ručný s udržateľnými postupmi
  3. na výrobu sa používa vždy iba šťava alebo sirup
  4. prirodzená fermentácia s divokými kvasinkami
  5. diskontinuálna destilácia na medenom destilačnom zariadení
Clairin destilérky na Haiti

Clairin destilérky na Haiti (https://www.thespiritofhaiti.com/)

 

Velier Papalin Haiti 6 yo = rumy z Clairin destilérok Casimir, Vaval a Sajous

Ako som už spomínal vyššie, Velier Papalin Haiti 6 yo je blend „rumov“ z troch haitských destilérok, konkrétne Casimir, Vaval a Sajous. Tu je pár základných informácií a zaujímavostí o každej z nich:

Clairin Casimir

Destilérka Douglas Casimir sa nachádza v malej rybárskej dedine Baradères v oblasti, ktorá je známa kávou, kakaom a samozrejme clairinom. Clairin tu vyrábajú z trstiny Hawaii Rouge a Hawaii Blanc (pestujú ju na výmere 50 hektárov), ktoré sú príbuzné trstine O’Tahiti pestovanej pôvodne v Polynézii. Vylisovaná čistá šťava prechádza veľmi dlhou divokou fermentáciou v drevených kadiach vyrobených z miestnych gaštanových stromov. Tam do nej Faubert Casimir (vlastník) ešte podľa miestnej tradície pridáva miestne citrusy (na reguláciu pH a predĺženie kvasenia), ako aj bylinky, napríklad citrónovú trávu (na vidieku sa hojne používa na odohnanie nežiaducich škodcov), niekedy dokonca aj škoricu alebo zázvor.

The Spirit of Haiti Introducing Clairin - Casimir

Clairin Vaval

Clairin Vaval je z destilérky Arawaks v pobrežnej dedine Cavaillon na juhovýchode Haiti a rodine Vaval patrí už od roku 1947. Na jej čele dnes stojí Fritz Vaval, ktorý dbá na to, aby sa pri výrobe jeho clairinu používali vždy autentické postupy. Napríklad, že „rum“ sa naďalej bude destilovať na podomácky vyrobenom destilačnom zariadení z barelov na benzín, a ktorý poháňa parný stroj zo starej lokomotívy. Fritz vlastní 20 hektárov plantáží cukrovej trstiny, kde pestuje trstinu odrody Madame Meuze, z ktorej lisuje čerstvú šťavu. Na fermentáciu používajú divoké kvasinky.

The Spirit of Haiti Introducing Clairin - Vaval

Clairin Sajous

Clairin Sajous sa vyrába v destilérke Chelo, ktorý vlastní Michel Sajous na severe Haiti v okolí Saint-Michel-de-l’Attalaye (druhé najväčšie mesto na Haiti približne so 100 tisíc obyvateľmi), asi štyri hodiny cesty severne od Port au Prince (hlavné mesto krajiny, 1 milión obyvateľov). Michel ju v roku 2004 postavil nanovo na mieste tej pôvodnej rodinnej, ktorá fungovala od roku 1960. Chelo stojí uprostred 30 hektárovej plantáže s trstinou starobylej odrody Cristalline, ktorá je vraj charakteristická neuveriteľnou aromatickou komplexnosťou. Trstina sa zbiera od decembra až do augusta, ručne mačetou. Kvasenie je ako inak spontánne. Inak, clairiny vyrobené v severnej časti Haiti sa často považujú za akési grand cru tohoto destilátu.

The Spirit of Haiti Introducing Clairin - Sajous

Clairin ilustračné foto – všetko screenshoty z https://www.thespiritofhaiti.com/, konkrétne „Clairin Sonson“.

 

Pár zaujímavostí o Haiti + rumová tradícia krajiny

Čo vás ako prvé napadne, keď sa povie Haiti? Mnohých najskôr asi to, že je to krajina voodoo, že tam panuje extrémna chudoba, a že pred 20 rokmi ju postihlo extrémne ničivé zemetrasenie (obrovské materiálne škody a 200 tisíc mŕtvych). Haïti je štát v Karibiku, ktorý sa nachádza v západnej časti ostrova Hispaniola. Na tej východnej je Dominikánska republika, ktorá s ním má 360 km dlhú suchozemskú hranicu (námornú má s Jamajkou a Kubou).

Zaujímavosť: Haiti má v porovnaní so Slovenskom asi polovičnú rozlohu, ale dvojnásobne viac obyvateľov.

Haiti je v mnohých ohľadoch unikát – je to prvá krajina, ktorá v Latinskej Amerike získala nezávislosť (1. januára 1804) a vlastne jediná, kde sa tak stalo po úspešnom povstaní otrokov (prvá krajina v Amerike, kde bolo zrušené otroctvo). Haiti je inak kresťanská krajina, pričom 80% sa hlási k rímskokatolíckej cirkvi, protestantov je asi 15%. A vtipné jazyky dodávajú, že 100% je voodoo. Pravdou ale naozaj je, že asi polovica Haiťanov reálne praktizuje takzvané synkretické voodoo, ktoré je založené na pôvodných afrických tradíciách s katolicizmom a s prvkami náboženstva pôvodných domorodých obyvateľov.

Haiti je ale aj najchudobnejší štát na americkom kontinente a už od roku 2018 prechádza brutálnou politickou a bezpečnostnou krízou, ktorá spôsobila, že v krajine vôbec nič nefunguje a doslova ju ovládajú zločinecké gangy vrátane hlavného mesta Port-au-Prince, inak miliónovej metropoly (2,5 milióna má celá metropolitná oblasť) ležiacej na brehu zálivu Gonâve v Karibskom mori. Ak vás zmienka o kríze na Haiti zaujala tak ako mňa, odporúčam si prečítať tento podrobný článok na wikipedii.

Z histórie

Ostrov Hispaniola (a teda aj Haiti) objavil Krištof Kolumbus pri svojej prvej plavbe 5. decembra 1492. Na západnej časti ostrova (dnešné Haiti) žili Aravakovia a Tainovia, ktorí ostrovu hovorili Ayiti – v preklade krajina vysokých kopcov. A naozaj, najvyšší vrch Pic la Selle sa nachádza vo výške 2680 metrov n. m. Čo je mimochodom ešte viac ako má náš Gerlach (2655 m n. m.). Ostrov sa následne stal španielskou kolóniou a domorodé obyvateľstvo do polovice 16. storočia bolo úplne vyhubené. V roku 1697 bol na základe dohody rozdelený na dve časti, pričom tú západnú získalo Francúzsko. Haiti je vďaka tomu jediným samostatným francúzsky hovoriacim štátom v Amerike (okrem Haiti majú francúzštinu ako jeden z úradných jazykov aj v Kanade, v Karibiku sú inak aj ďalšie francúzske územia ale Francúzska Guyana ani Saint Pierre a Miquelon nie sú samostatnými štátmi).

Francúzi následne začali vo svojej novej kolónii pestovať lukratívne, ale na prácu veľmi náročné plodiny (cukrová trstina, kávovník, sisal, indigovník…). Namiesto vyhubených Indiánov potom začali privádzať otrokov z Afriky. Vďaka nim sa kolónia v tých časoch dokonca stala najbohatšou v Západnej Indii. Kruté zaobchádzanie s otrokmi však viedlo k častým vzburám a útekom, ktoré viedli až k Haitskej vojne za nezávislosť, ktorá vypukla v roku 1791 pod vedením vzdelaného otroka menom Touissant L’Ouverture. A ako som už spomínal – vyvrcholila 1.1. 1804 vyhlásením nezávislosti a vznikom prvého černošského štátu na svete.

Touissant L’Ouverture – neoficiálny vodca haitskej revolúcie (https://commons.wikimedia.org/)

 

Všetko čo potrebujete vedieť o rume z Haiti

Začneme cukrovou trstinou. Tú na ostrov Hispaniola doviezol samotný Krištof Kolumbus počas svojej druhej plavby do Nového sveta v roku 1493. Veľmi rýchlo sa potom stala jedným z najvýznamnejších zdrojov príjmov ostrova (cukor, rum). Na Haiti sa výroba rumu začala rozvíjať s príchodom francúzskych kolonialistov, ktorí do krajiny doviezli destilačné zariadenia, ktoré zlepšili jeho kvalitu. Dnes je na Haiti výroba rumu Clairinu (a jeho konzumácia) dôležitou súčasťou bežného života Haiťanov. Na Haiti existuje asi 600 remeselných páleníc roztrúsených po celom vidieku, v ktorých sa dokopy vyrobí cez 40 miliónov litrov „rumu“ ročne.

Okrem týchto malých destilérok „v každej dedine“ sa v Haiti produkuje aj klasický priemyselne vyrábaný rum. Na rozdiel od destilácie „na kolene“, sú v tomto prípade používané moderné rumové postupy známe z ostatných rumových krajín – destiluje sa v kolóne a využíva sa riadená fermentácia.

Najznámejšou a najprestížnejšou značkou haitského rumu je Rhum Barbancourt (liehovar založený v roku 1862). Vyrába sa zo šťavy cukrovej trstiny a je destilovaný dvojstupňovou kotlíkovou metódou. Ešte pred uložením do francúzskych limousin dubových sudov sa surový destilát riedi filtrovanou dažďovou vodou.

Len v roku 2018 pribudla na rumovú mapu Haiti aj značka Providence. Tento projekt vznikol v spolupráci medzi rodinou Barbancourt-Linge a La Maison & Velier. Z Distillerie de Port-au-Prince vychádzajú ako biele nezreté rumy zo šťavy cukrovej trstiny, tak aj špeciality ako rumy starené v sudoch po Caroni rume či Hampdene.

No a poslednou kategóriou haitských rumov sú ochutené „aranžované“ rumy, na výrobe ktorých sa podpisuje francúzska koloniálna tradícia. Podobné arrangé rumy produkuje aj Réunion, Maurícius a Madagaskar, ale aj Martinik, Guadeloupe, Svätý Martin či Sv. Bartolomej.

Rhum Barbancourt Haiti (screenshot: https://barbancourt.com/en)

 

Chuť a vôňa rumu Velier Papalin Haiti 6 yo

Už po prvom ovoňaní je jasné, že sa jedná o solídnu divočinu. Divočinu z Haiti. Estery a snimi spojené prezreté tropické ovocie, mango, papája, ananás, do toho sa miešajú technické vône pripomínajúce lepidlo.

V ústach rum pôsobí sladko, ovocne. Má plnú, pomerne výraznú chuť a slušne integrovaný alkohol. Na jazyku vám naskáče skutočná všehochuť – čerešňový kompót, spálené tóny, spálený cukor, sud po sherry, aníz, jemná trpkosť a trieslovitosť.

Záver je stredne dlhý, podnebie je jemne liehové, v hrdle je sladkosť, čerešne, trstinový cukor, sherry.

 

Čo na naň hovoria ostatní rumoví nadšenci

Recenzie z Rum-X

‼️ Jakob / rumX (8,1/10) Skvelá vôňa pripomínajúca rancio na nose bohatého, zrelého tmavého ovocia. V chuti tóny sušeného ovocia, zeleného korenia, opečeného dreva, sladkosti cukrovej trstiny a kandizovaného ovocia. Veľmi prekvapujúca zmes tmavého ovocia a koňakových aróm, ktoré intuitívne vyvolávajú predstavu destilátov, ktoré dozrievali podstatne dlhšie, kým sa do popredia dostane extrémna sviežosť ovocia a cukrovej trstiny. Vzrušujúce a už v pôsobivom štádiu zrelosti.
‼️ Kevin Sorensen/ rumX (8,3/10) 12.10.2024 Ochutnávka Romhatten Velier. Opätovná degustácia a stále sa mi páči, cena ku kvalite je podľa mňa veľmi dobrá. 20.01.2024 Dnes trochu oddychujem ☺️ Je to pekné vydanie s pekným ovocím a ľahkým korením. Tóny lepidla a rozpúšťadla sú ľahké a vlastne sa stávajú profilom. Chuť je olejovitá, teplá a prirodzene sladká s trochou pridaného anízu. Záver je stredne dlhý a tiež ľahko sladký. V prázdnom pohári sa objavujú liečivé a slabé dymové tóny.
‼️ Thunderbird / rumX (7,8/10) Tento Papalin obsahuje relatívne vysoký obsah kyselín s nádychom umelej sladkosti. Obsahuje tiež čerešňové ovocie, korenie, kvások a pálený cukor. Kyslosť sa mi zdá príliš vysoká a umelá aróma príliš silná.
‼️ crazyforgoodbooze / rumX (7,6/10) Absolútne dominantný tón tu udáva sherry finiš… Veľmi ovocné, sladkokyslé s príjemnou korenistosťou v závere a ľahkými esterovými tónmi. Dá sa to, ale ja osobne by som teraz fľašu nepotreboval, ten sherry záver je pre mňa celkovo príliš dominantný.

Hodnotenia z RumRatings

‼️ Gastovski / rumratings (10/10) Aróma: Hutné, prenikavé, svieže – prezreté tropické ovocie, lepidlo, kyslosť, šťavnaté ovocie (červené ríbezle, černice…). Všetko dopĺňa zatuchlosť sherry. Chuť: Naslalá, ľahko štipľavá, ovocná, vínová s mikrostopou jódu. Dozvuk: Sherry a zase len sherry hrozienkovosť miešajúca sa so štipkou sviežej trávnatosti. Dlhý. Sladkosť: 0/3. Ochutená vzorka. Porovnával som sa Sajous Lustau Oloroso Sherry (4yo) a Papalin zvíťazil. Naozaj vynikajúci blend – sherry a haitské rumy sa skvele dopĺňajú.
‼️ Michal Ernest / rumratings (7/10) Ochutnaná vzorka. Haiti nemám v obľube, ale tu ma prekvapuje krásna uhladenosť a sladkosť po sherry. Zrenie v sudoch po sherry sa v tomto mixe krásne podpísalo a dodalo ,,divokým” haitským rumom krásnu piteľnú uhladenosť.

 

Moje hodnotenie

Hodnotenie autora
  • Vôňa a chuť
  • Dozvuk
  • Pomer cena kvalita
81%
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Papalin Haiti 6 ročný


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Organizujem verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Hodnotenia
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Velier Papalin Haiti 6
Velier Papalin Haiti 6 yo
Hodnotenie 4 hviezd
Cena