Ron La Progresiva de Vigia 8 je kubánsky rum v ľahkom španielskom štýle, ktorý má na svedomí „Bodega Vigía“. Pred časom som mal na stole Ron La Progresiva „13“, takže ma celkom zaujímalo, aký bude medzi nimi rozdiel. Ako teda chutí a vonia tento rum? Všetko podstatné nájdete v mojej recenzii.
⭐️ v ponuke viac ako 4000 druhov a 950 značiek alkoholu ⭐️ kamenné predajne po celom Slovensku ⭐️ doprava: DPD, GEIS, Alzabox, PACKETA, Expres Bratislava, Wolt, Osobne | 44,90 € | Do obchodu SvetNapojov.sk | |
⭐️ porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch ⭐️ možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom" | 44,90 € | Do obchodu Heureka.sk |
Vlastnosti
Ron La Progresiva de Vigia 8 | |
---|---|
Cena | 44,90 € |
Cena za jednotku | 64,14 €/l |
Značka | Ron La Progresiva |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Čistá fľaša |
Pôvod rumu | Kuba |
Fľaškovaný | Kuba |
Štýl | Golden, Blend |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 41,0 |
Doba zrenia (rokov) | 8 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Americký dub, Bourbon |
Farba | Tmavo jantárová |
Chuť | Drevo, Hrozienka, Citrusy, Korenie, Ovocie, Marhuľa |
Vôňa | Drevo, Škorica, Dym, Ovocie |
Ron La Progresiva de Vigia 8 - navigácia v článku
Pôvod rumu – Bodega Vigía
Ron La Progresiva de Vigia 8 je pravý kubánsky rum, za ktorým stojí novozaložená spoločnosť Ron Vigía S.A. alias „Bodega Vigía“ (od roku 2020). Rum sa produkuje priamo na Kube v Central Enrique Varona (bývalá destilería Nauyú), ktorá sa nachádza v kubánskej provincii Ciego de Ávila v centrálnej oblasti ostrova.
Na svetový trh ho potom uvádza The Island Rum Company (Nórsko/Španielsko) – presnejšie jej dcérska spoločnosť Island Rum Brands S.L. Jedná sa vlastne o spoločné dielo spomínaných Európanov a AZCUBA Sugar Group, čo je inak hlavný výrobca a dodávateľ cukru a alkoholu vo vlastníctve kubánskeho štátu. Takéto spojenie (kapitál 50/50, spolupráca dohodnutá minimálne na 30 rokov) je na Kube stále iba lastovičkou, česť výnimkám ako je Havana Club či Eminente.
Základné rumové portfólio značky Ron La Progresiva aktuálne zahŕňa okrem nášho La Progresiva 13 aj prvý suchý spiced kubánsky rum Black Tears a limitku La Progresiva 500 na oslavu 500. výročia vzniku Havany.
Kubánsky rum
História rumu na Kube sa datuje k začiatku 16. storočia, kedy sa na ostrove vďaka španielom objavila cukrová trstina a prvé aguardiente (predchodca rumu). Kubánsky rum ako ho poznáme dnes, sa začal formovať zhruba v polovici 19. storočia.
Výrobe rumu na Kube svedčia aj prírodné podmienky – podnebie je samozrejme tropické, no je trochu zmierňované severovýchodnými pasátmi. Stabilnú klímu však pomáha udržiavať aj karibský prúd, ktorý privádza teplejšiu vodu od rovníka. Na druhú stranu však kvôli tomu (+ že Kuba leží za vstupom do Mexického zálivu) jej hrozia častejšie hurikány, ktoré sa tu najčastejšie vyskytujú v septembri a októbri. Priemerná teplota sa na Kube inak pohybuje od 21 °C v januári až po 27 °C v júli. V nížinách ročne spadne 600 až 1200 mm zrážok, vo vyšších polohách to býva aj dvojnásobok.
Pre kubánsky rum je typické, že má suchší a drevitejší charakter, čo súvisí najmä so starením. Vo výsledku môžete od nich očakávať jemnejší a komplexnejší chuťový profil v porovnaní s ostatnými „španielskymi“ rumami. Aj vďaka tomu Kubu často nazývajú aj ako Isla del Ron – Rumový ostrov.
Medzi najznámejšie súčasné originálne značky kubánskeho rumu patrí najmä Havana Club, Legendario, Cubay, Isla del Tesoro, Eminente, Sao Can, Santiago de Cuba, ale aj Arecha, Mulata, Kawama, Varadero a ďalšie.
Denominación de Origen Protegida Cuba para Ron (DOP Cuba) – chránené označenie pôvodu
„Ron Cubano“ je chránené označenie pôvodu. Takýto rum potom musí spĺňať niekoľko podmienok. V prvom rade musí pochádzať z Kuby – kompletne. To znamená, že musí byť vyrobený z melasy, ktorá sa získala výlučne z cukrovej trstiny vypestovanej a spracovanej na Kube.
A musí sa držať základných hodnôt kubánskej rumovej tradície (čo zahŕňa prírodné podmienky, jedinečný proces výroby rumu a legendárnych Maestro Roneros). Držiteľom ochrannej známky je štát a iba ten rozhoduje o udelení povolenia používať toto označenie (viac informácií).
Základné pravidlá v skratke:
- melasa musí byť z kubánskej cukrovej trstiny
- zrenie/starenie musí prebiehať minimálne v dvoch fázach
- 1. fáza musí trvať 2 roky (24 mesiacov) a musí prebiehať v dubových sudoch s objemom 180-200 litrov (použitých)
- 2. fáza potom prebieha podľa potreby, pričom veľkosť dubových sudov je takisto 180-200 litrov (na výnimku aj väčšie – do 500 litrov)
- prípadná tretia fáza sa aplikuje pri prémiových rumoch – prebieha v najstarších a niekoľkokrát použitých sudoch
- vek rumu sa vždy počíta až od druhej fázy starenia
- zaujímavosť: do doby starenia (vek rumu) sa nezarátava obdobie, kedy teplota klesá pod 15 °C
- maximálna alkoholová sila kubánskeho rumu je stanovená na 41% ABV, výnimku tvoria super prémiové rumy
Dostupné fakty o rume Ron La Progresiva de Vigia 8
Ron La Progresiva de Vigia 8 je typický kubánsky blend rumových základov, kde každý jeden z nich by mal mať minimálne 8 rokov. Ďalej – osmička v názve rumu má tiež naznačiť, že konkrétne tento rum pochádza z 8 šarže. Čo presne to však znamená som už nikde nenašiel. Každopádne sa však jedná o limitovanú edíciu a pre celý svet bolo vyrobených len 4272 fliaš (spiritradar má ale na stránke uvedené 4000 ks).
Postup výroby je rovnaký ako pri základnom rume značky Ron La Progresiva de Vigia 13. To znamená, že melasa sa nechá nakrátko fermentovať (najčastejšie sa udáva 24 hodín), pričom sa k tomu používajú domáce ušľachtilé kvasinky. Potom nasleduje destilácia v multikolónových destilačných zariadeniach (column still). Jedna časť – ťažšie rumy – aguardiente, sa destilujú na výsledok 74-78% ABV, ľahšia zložka sa destiluje na 94,4-96% ABV (čo je už v podstate úplne neutrálny alkohol). Aguardiente najprv zreje dva roky a nakoniec sa dekantuje a filtruje cez drevené uhlie, čím sa zbaví farby a usadenín. Až potom sa môže zmiešať s ľahkým destilátom a vodou – inak by sa nemohol nazývať Ron Cubana. Táto zmes tvorí základ rumu, ktorý sa potom ďalej mieša s inými rumovými základmi (z iných sudov – vekovo, veľkostne, obsahovo…). Výsledný blend je takto úplne do detailu dielom skúseného Maestra Ronera.
Ako vyzerá fľaša
Že je to kubánsky rum možno spoznáte aj podľa tvaru fľaše. Samozrejme nie je to štíhla krásavica á la Havana Club či Legendario, práve naopak. Je to jedna pekná „macatá“ kubánska matróna s kratučkým hrdlom, na ktorom tróni veľký korkový uzáver s emblémom spoločnosti. Na prednej etikete názov rumu obklopuje z jednej strany destilačná kolóny a z druhej sudy s rumom a cukrová trstina. Na zadnej zase nájdete základné informácie o rume.
Vôňa a chuť rumu a porovnanie s Ron La Progresiva de Vigia 13
Vo vôni sa do istej miery Ron La Progresiva de Vigia 8 podobá 13, cítiť tak tym dym, ako aj korenie (škorica) a drevo. V nose pichá o čosi menej nepichá ale čo ma okamžite potešilo je sladkosť šťavnatého ovocia. Vôňa je proste sladšia, ovocnejšia ako pri 13.
Chuť nadväzuje na ovocnú vôňu. Rum je pocitovo sladší ako 13, telo začínam príjemným, jemným korením, na podbnebí vyskakujú hrozienka a jemný náznak marhúl. Vyzreté drevo zvýrazňuje a rozjasňuje ovocné chute.
V hrdle rum nevydrží príliš dlho a aj v závere je skôr sladší, hladší a ďaleko ovocnejší ako 13.
Moje hodnotenie na záver
Záver recenzie: Melasový column still Ron La Progresiva de Vigia 8 mi celkom uľahčil cestu k pozitívnemu hodnoteniu kubánskeho rumu. Nie som veľkým fanúšikom tohoto štýlu. Na moje prekvapenie je Limitada 8 je ovocnejšia, hladšia, plnšia, okrúhlejšia a hlavne piteľnejšia a príjemnejšia ako 13. Typické drevo a korenie sú tu krásne doplnené o sladkosť citrusového šťavnatého zrelého ovocia. Rum je pritom stále ľahký a svieži. Cena je trochu vyššia, no ak ho zoženiete bližšie k 40 €, stojí za to.
Hodnotenie autora
- Vôňa a chuť
- Dozvuk
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Ron La Progresiva de Vigia 8
Mohlo by vás zaujímať
- Ron La Progresiva de Vigia 13 - pravý kubánsky rum, suchý, tak trochu zadymený a veľmi ľahký (moja recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- Patridom XO Oloroso Cask Finish - ako chutí dominikánska limitka s finišom v ex-sherry sudoch?
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- Worthy Park Single Estate 12 Y.O. - ako chutí dvanásťročný rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?