Clément Rhum 10y – agricole rum z Martiniku (recenzia)

Vladimír Rejholec Recenzie
20. novembra 2024 0
Clément Rhum 10y
  • Balenie: Kartón
  • Pôvod rumu: Martinik
  • Fľaškovaný: Martinik
  • Štýl: Agricole
  • Typ (hlavná zložka): Čistá trstinová šťava
  • Obsah alkoholu: 42,0 %
  • Doba zrenia: 10 rokov
  • Chuť: Vanilka, Sušené ovocie, Škorica, Tráva, Zemitosť
  • Vôňa: Drevo, Korenie, Kvetiny, Tráva, Zemitosť
  • Dostupnosť: Skladom
  • Ďalšie parametre...
Zaradené do: Rumy /
76,90 € s DPH Pozrieť najlepšiu ponuku
SvetNapojov.sk

Clément Rhum 10y je originálny agricole rum z Martiniku, ktorý sa vyrába zo šťavy cukrovej trstiny. Po destilácii minimálne 10 rokov trávi v dubových ex-bourbon sudoch a sčasti aj v nových francúzskych z limuzínskeho dubu.

Vlastnosti

Clément Rhum 10y
Clément Rhum 10y
Cena76,90 €
Cena za jednotku109,86 €/l
ZnačkaClément
Objem fľaše (l)0,70
BalenieKartón
Pôvod rumuMartinik
FľaškovanýMartinik
ŠtýlAgricole
Typ (hlavná zložka)Čistá trstinová šťava
Obsah alkoholu (%)42,0
Doba zrenia (rokov)10
Štýl zreniaTropické
Zrenie-typ sudaBourbon, Francúzske limousinské duby
FarbaZlatá
ChuťVanilka, Sušené ovocie, Škorica, Tráva, Zemitosť
VôňaDrevo, Korenie, Kvetiny, Tráva, Zemitosť

O značke Clément Rhum

Homère Clément - portrét z roku 1902

Homère Clément – portrét z roku 1902 (https://commons.wikimedia.org/)

História tejto značky sa začína v roku 1887 na Martiniku, vtedajšej francúzskej kolónii. Práve vtedy sa do vlastníctva pána menom Homère Clément (lekár a starosta mestečka Le François) dostáva „Domaine de L’Acajou“, cukrovar a 43 hektárová plantáž. V čase krízy spôsobenej dovozom lacného trstinového cukru z Južnej Ameriky, hľadal ďalšie možnosti využitia. Rozhodol sa preto cukrovar zrušiť a namiesto neho postavil liehovar. A začal vyrábať rum rovno z čerstvej voľnej šťavy z cukrovej trstiny namiesto melasy.

Technológiu destilácie prevzal od najlepších majstrov výroby armagnacu. A rum nechával dozrievať v sudoch z francúzskeho limuzínskeho dubu po koňaku a fortifikovaných vínach. Stal sa tak priekopníkom nového moderného rumového štýlu „Rhum Agricole“. Destilérka začala výraznejšie prosperovať s príchodom 1.svetovej vojny a s tým spojenej zvýšenej spotrebe alkoholu. Po vojne už jeho syn Charles Clément vytvára značku rumu Acajou a začína ho vyvážať aj do Francúzska. V roku 1940 potom vzniká aj naša značka Clément. Spoločnosť koncom 80-tych rokov minulého storočia následne preberá rodina Hayot (GBH).

Krátka chronológia z histórie Clément rumu

  • 1848 – Bolo zrušené otroctvo na ostrove (presne 22.mája). Aktuálny vlastník panstva Acajou, pani Françoise Mailletová, sa spája so svojimi bývalými otrokmi aby cukrovar a plantáž ďalej fungovali.
  • 1852 – V tomto roku sa v La Trinité narodil Homère Clément. Syn krajčíra a vnuk oslobodených otrokov.
  • 1867 – Panstvo Ajacou začína čeliť vážnejším finančným ťažkostiam a cukrovar sa zatvára (v roku 1886 potom prišiel definitívny bankrot, a Ajacou prevzala veriteľská spoločnosť Crédit Foncier Colonial)
  • 1885 – Mladý Homère sa vracia na Martinik po úspešnom štúdiu medicíny v Paríži a otvára si prax v Le François. Už v nasledujúcom roku (1886) sa stáva starostom tejto obce a zároveň aj generálnym radcom a poslancom parlamentu – Clement je skvelým príkladom vzniku elity afrického pôvodu v 19. storočí.
  • 1887 – Homère Clément kupuje Domaine de l’Acajou.
  • 1917 – vzniká liehovar na uspokojenie potrieb alkoholu počas 1. svetovej vojny. Fungoval až do roku 1988, kedy bola výroba presunutá do liehovaru Simon.
  • 1923 – Homère Clément zomiera vo veku 71 rokov a vedenie spoločnosti preberá jeho syn Charles, vzniká prvá značka rumu rumu s názvom Ajacou
  • 1944 – na trhu sa prvýkrát objavuje značka Clément
  • 1946 – stavajú sa prvé sklady na dozrievanie rumu, dnešná kapacita činí viac než 12 tisíc sudov stareného rumu
  • 1973 – V tomto roku zomiera Charles Clément a o spoločnosť sa začínajú starať jeho synovia Georges Louis, ktorý vedie liehovar na Martiniku a Jean-José, ktorý sa vo francúzskom Bordeaux stará o predaj rumu vo Francúzsku a rozširuje exportné trhy
  • 1986 – Rhum Clément má nového vlastníka, spoločnosť GBH (Groupe Bernard Hayot) so sídlom na Martiniku. Dostáva meno Habitation Clément na počesť rodiny, ktorá ju vlastnila celé storočie. Zaujímavosť: okrem tohto rumu GBH v roku 2016 získali aj St. Lucia Distillers s jej značkami Chairman’s Reserve a Admiral Rodney, na Martinku potom vlastní ešte aj značku Rhum J.M.
  • 1988 – Clément otvára návštevnícke centrum
  • 1996 – v tomto roku sa hlavná budova bývalého panstva stáva chránenou historickou pamiatkou. Zhodou okolností sa v tom istom roku priznáva agricole rhumu z Martiniku chránené označenie pôvodu A.O.C (Appellation d’Origine Contrôlée)
Habitation Clément distillerie

Habitation Clément distillerie (http://habitation.fondation-clement.org/)

 

Výroba rumu Clément

Rhum Clément je poľnohospodársky „agricole“ rum, ktorý sa na Martiniku tradične destiluje zo šťavy z cukrovej trstiny a vyrába podľa prísnych pravidiel AOC (appellation d’origine contrôlée).

Zber a spracovanie cukrovej trstiny

Existuje viac než 4000 odrôd cukrovej trstiny a na výrobu rumu z Martiniku podľa AOC sa môže použiť len 29 schválených. Zber prebieha keď trstina dosiahne zrelosť a dosiahne výšku 4 metre. Zber prebieha raz ročne spravidla v období od januára do júla pomocou špeciálnych kombajnov. Kvalita je rozhodujúci faktor, v súlade s AOC musí mať trstina obsah cukru nad 14 Brix-ov (brix je jednotka cukornatosti). Mimochodom, L’Habitation Clément, poľnohospodársky majetok spoločnosti sa rozprestiera na ploche 160 hektárov.

Drvenie trstiny potom prebieha už do niekoľkých hodín po zbere, aby sa zachovala čerstvosť a vôňa trstinovej šťavy. Drvenie sa vykonáva 3x po sebe až do uvoľnenia všetkej šťavy. Odpad, alias „bagasa“, sa potom používa ako palivo do parných kotlov.

Fermentácia, destilácia a zrenie rumov Clément

Nasleduje fermentácia šťavy z cukrovej trstiny, ktorú nazývajú po francúzsky „Le Vesou“. Tá najprv kvasí 24-36 hodín. Potom sa pridajú kvasinky, ktoré cukor premenia na alkohol. Výsledný „produkt“ má v súlade s normami AOC obsah alkoholu 3,5% a pH 3 až 4. Destilácia prebieha v stĺpcovej kolóne, pričom v nej vo výsledku vychádza destilát o sile 71% ABV. Biely rum si pred fľašovaním ide ešte odpočinúť na 6 až 8 mesiacov do tankov z nehrdzavejúcej ocele. Rum na starenie podľa AOC „musí absolvovať“ minimálne 3 roky v dubových sudoch.

Julien Thimon – Cellar Master/Master Blender

Cellar Master/Master Blender spoločnosti sa volá Julien Thimon a je na tejto pozícii od roku 2021. Nahradil dovtedajšieho hlavného master blendera/pivničného majstra rumov Clément, Roberta Peroneta, ktorý v decembri 2020 po viac ako 30 rokoch práce odišiel do dôchodku. Thimon ale nie je žiaden nováčik. Bol totiž pravou rukou Peroneta celých 18 rokov než prevzal jeho post. Cellar Master Julien Thimon je tak odvtedy zodpovedný za správu takmer 12 000 sudov v šiestich pivniciach na zrenie v sídle spoločnosti Habitation Clément.

Julien Thimon a Robert Peronet

Julien Thimon (na obrázku vľavo) vs Robert Peronet (https://viaatv.tv/rhum-clement-le-maitre-de-chai-passe-la-main/)

 

Základný rad rumov značky

Sortiment značky je pomerne široký, ponuku pre rumových fajnšmekrov v prvom rade tvoria zrejúce rumy, kde patrí okrem nášho 10 ročného rumu aj Clément 15y, XO, VSOP, VO a Hors d’âge.

  • Clément Hors d’âge – zmes 6-7 ročných agricole rumov starených v dubových sudoch, 42% ABV
  • Clément Rhum 15y – 15 rokov ex-bourbon a nové sudy z francúzskeho dubu, 42% ABV
  • Clément Rhum 10y – 10 rokov ex-bourbon a nové sudy z francúzskeho dubu, 42% ABV
  • Clément XO – 6 rokov starený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 42% ABV
  • VSOP – 4 roky starený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 40% ABV
  • VO – 3 roky starený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 40% ABV

Clément Rhum v eshope

 

Potom tu máme rumy nestarené, ktoré sú ideálne do drinkov ako je Clément Blanc (biely rum s ABV 40, 50, alebo 55% ABV), či Amber Clément (zlatý rum s ABV 40%). A rumové likéry Punch Clément s najrôznejšími príchuťami a sile len 18% ABV (mango, maracuja, ananás, piňacolada, kokos…).

Nesmieme zabudnúť ani na Clément Rhum Canne Bleue – tento jednodruhový!?! biely rum sa destiluje z jedinej odrody cukrovej trstiny „Canne Blue“, ktorá sa vyznačuje purpurovo-modrými odtieňmi. Existujú rôzne ročníkové varianty. Habitation Clément tiež pravidelne vydáva rumy pre rumových fajnšmekrov a zberateľov (kolekcie Cuvée & Vintage Rhums a limitované série Clément Single batch).

 

Martinik – pár slov o krajine a jej rumovej tradícii

Martinik, alebo keď to chcete správne po francúzsky tak Martinique, je malý ostrov v Karibskom mori (súčasť Malých Antíl), ktorý sa nachádza medzi Dominikou a Svätou Luciou. Je to takzvaný zámorský departement Francúzska (DOM), takže toto územie je považované za neoddeliteľnú súčasť Francúzska a teda aj EÚ.

Samotný ostrov má rozlohu 1128 km² (má približne 65 km na dĺžku a cca 27 km na šírku). Na tomto území žije približne 360 tisíc obyvateľov, z ktorých asi 90% tvorí černošská populácia. Úradným jazykom je samozrejme francúzština, ale rozšírená je aj takzvaná antilská kreolčina. Hlavné mesto? Fort-de-France, pričom v jeho oblasti žije takmer polovica populácie ostrova (cca 140 tisíc obyvateľov).

Ostrov objavili námorníci Krištofa Kolumba v roku 1502 a privítať ich prišla len hŕstka pôvodného obyvateľstva – Karibovia. Na začiatku 17.storočia ostrov osídlili francúzski farmári a už o chvíľu sa vďaka nim na území rýchlo rozšírili cukrové plantáže. A od roku 1636 sa sem začali dovážať aj otroci z Afriky. Na konci 18. a začiatku 19.storočia (1794-1815) bol Martinik chvíľu aj pod britskou nadvládou. Francúzi však ostrov získali späť a neskôr v roku 1848 bolo na Martiniku zrušené otroctvo. Martinik bol oficiálne uznaným francúzskym zámorským departmentom až v roku 1946.

Podnebie Martiniku je tropické a má dve hlavné obdobia – od júla do novembra je to obdobie dažďov, od januára do polovice apríla obdobie sucha. Sopečná pôda ostrova je veľmi úrodná a cukrovej trstine sa tu vďaka tomu nadmieru darí.

Martinik na mape

 

Z rumovej histórie Martiniku / AOC Rhum Martinique

Martinik spolu s Guadeloupe je rodiskom francúzskeho rumu. Destiláty z cukrovej trstiny sa vyrábali už od založenia prvých plantáží a cukrovarov, len vtedy sa ešte vyrábali z melasy. Takýto rum bol však už vtedy celkom vítaným dodatočným príjmom. Prišla však globálna cukrová kríza a hodnota trstinového cukru na svetových trhoch prudko poklesla. Preto sa viacerí menší výrobcovia rumu odhodlali na pálenie destilátu rovno zo šťavy cukrovej trstiny – zrodil sa francúzsky rumový štýl. Aj vďaka tejto „otočke“ sa Martinik rýchlo stáva popredným svetovým vývozcom rumu.

Aby si pozíciu upevnil, tak už od 70-tych rokov minulého storočia sa v krajine snažili dospieť k dohode o vzniku chráneného označenia pôvodu (AOC). To sa napokon podarilo až v roku 1996. I tak sa však Rhum Agricole Martinique stáva vôbec prvým AOC rumom na svete. Medzi najznámejšie rumové pálenice, ktoré produkujú AOC Rhum Martinique patrí okrem „našej“ destilérky Clément aj Depaz, JM, Neisson, Dillon, Trois Rivières, HSE, Saint James… Pozrite si rumovú mapu Martiniku (zdroj: klac.fr):

Martinique AOC destilérky - mapa

AOC Rhum Martinique

AOC Rhum Martinique - logoAOC certifikácia zahŕňa celkom 23 miest na Martiniku, špecifikuje typy odrôd cukrovej trstiny, ktoré môžu byť povolené. Takisto sa ňou obmedzuje celkový výnos plantáže aby sa zabránilo nadprodukcii. Takisto nie je povolené zavlažovanie ani hnojenie. Trstina sa po zbere hneď drví a lisuje za studena bez toho aby sa do výslednej zmesi primiešaval cukrový sirup alebo melasa. Následná fermentácia môže trvať maximálne 48 hodín. No a po destilácii musí mať výsledný produkt medzi 65 až 75% ABV.

Biely rum sa potom musí skladovať ešte 3 mesiace. Pokiaľ je uložený v sudoch na minimálne 12 mesiacov, môže sa označovať ako jantárový rum. Zrelý rum môže niesť svoje pomenovanie až vtedy čo v sude strávi minimálne 3 roky. Toto je pár základných pravidiel, ak by ste si to chceli preštudovať podrobnejšie – tak tu máte z prvej ruky.

 

Clément Rhum 10y – základná charakteristika

Clément Rhum 10y je rum z čerstvej šťavy z cukrovej trstiny. Fermentovaný a destilovaný (column still) podľa prísnych pravidiel AOC. Zo základnej rady Clément je druhý najstarší – po destilácii dozrieval 10 rokov v sudoch po bourbone a nových francúzskych dubových sudoch. Stáča sa pri sile 42% ABV.

Ocenenia rumu

Ocenenia rumu Clément Rhum 10y

 

Ako vyzerá balenie a fľaša

Fľašu Clément rumu rozoznáte celkom spoľahlivo. Je masívna a elegantná a svojou etiketou pripomína skôr nejaký koňak ako rum. Luxusný dojem vyvoláva aj kvalitná zátka vyrobená z prírodného korku. V peknej čiernej darčekovej krabičke poteší každého rumového nadšenca.

Clément Rhum 10y

 

Ako Clément Rhum 10y chutí a vonia

Vôňa je suchá, trochu korenistá, ale hlavne octová a zemitá. V nose pôsobí až mierne sírnato. Typický agricole – deň odležaná pokosená tráva. Po dopití v pohári cítiť aj jarné kvety kvetiny.

V chuti je olejnatosť, korenitosť škorice, zemitosť a deň odležaná pokosená tráva. Do toho sa krásne mieša sladkosť vanilky a mix sušeného ovocia. Chute sa pekne otvárajú, no netrvajú dlho a chýbajú im „grády“. Trochu slabšie telo si rozhodne pýta vyššiu voltáž. Asi by som mal menej piť sudovú silu.

Dozvuk je kratší až stredne dlhý a v hrdle doznievajú hlavne ovocné tóny.

Clément Rhum 10y

 

Čo na tento rum hovoria ostatní

Recenzie z RumX

‼️ Tim / rumX (7,4/10) Veľmi kyslé a suché tóny v nose, iba med poskytuje určitý kontrast. Typické Agricole, ale trochu tenké. Plný záchvat v ústach: ostrý, suchý, bylinný. V závere prekvapivo opäť presvitá viac ovocia (marhule) a sladkej cukrovej trstiny. Celkovo ma však rum nepresviedča.
‼️ Beach-and-Rum / rumX (7,5/10) Typické agricole poznámky. Sladké, ovocné, trávnaté ale pre mňa aj trochu nevyvážené a korenisté. Stále to nie je zlý rum.

Hodnotenia z Rum Ratings

‼️ Tomy / rumratings (9/10) Clément Rhum 10y Agricole bol destilovaný z čerstvej vylisovanej šťavy z cukrovej trstiny a zrejúci minimálne 10 rokov v kombinácii panenských a znovu zuhoľnatených dubových sudov, čím sa získal výnimočne starý Agricole Rhum s jedinečnými vlastnosťami škorice a vanilky. Vôňa odhaľuje aromatickú intenzitu surového dreva, sušeného korenia a pečeného ovocia, čo vedie k teplým pekárskym chutiam, ktoré prechádzajú do nepredstaviteľne zdĺhavého záveru.
‼️ Falcon91Wolvrn03 / rumratings (7/10) Toto som ochutnal bok po boku s ročníkom Clement 6 a Clement Homere. To sa kvalitou a chuťou priblížilo Homere. V skutočnosti to mám radšej ako Homere. Chutí a vonia po agricole s dubom, korením, mandľami a škoricou, s jemne kvetinovým akcentom. Je to veľmi pekná agricole, aj keď na môj vkus trochu suchá.
‼️ matbli / rumratings (9/10) Jeden z mojich zatiaľ obľúbených rumov a prvý Agricole, ktorý som vyskúšal. Veľmi aromatické s ovocným charakterom pomarančov, pomarančovej kôry, sušeného ovocia, dubu a kakaa. Suché a mierne ostré v závere s čokoládovými tónmi a korením.

Skúsenosti z Distiller

‼️ Fran-ois-Xavier-Sobczak / distiller (4,25/5,00) Intenzívne tóny vanilky, jemného dreva a dobre premiešaného korenia. Ústa sú plné vôní horkej kávy, ruží a exotického ovocia. Na záver cítiť sušené ovocie a jemne opečené tóny. Dĺžka je hlboká a mäkká.

 

Moje hodnotenie

Záver recenzie: Ak ste doposiaľ pili len rumy španielskeho a britského štýlu, pri agricole rhume Clément si musíte zvyknúť na iný repertoár chutí a vôní. Typická sviežosť kombinovaná so zemitosťou, dubová suchosť v kombinácii so sladkou vanilkou, pokosená tráva, kvety a sušené ovocie. Rum pôsobí trochu „zriedene“, chýba mu výraznejšie telo. Ale inak je veľmi dobre piteľný, hlavne ak preferujete suchšie rumy a radi experimentujete. Ak ste agricole rumy predtým nepili, pripravte sa proste na iný štýl. Za zmienku stojí aj to, že na mojej degustácii chutil väčšine a na moje prekvapenie aj dámam. Tento výlet za francúzskymi rumovými pokladmi ale niečo stojí. Rozhodne odporúčam vyskúšať.

Hodnotenie autora
  • Vôňa a chuť
  • Dozvuk
  • Pomer cena kvalita
74%

Clément Rhum 10y

✅ Cena: 76,90 €

Chcem Clément Rhum 10y SvetNapojov.sk
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Clément Rhum 10y


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitných rumov. Niekoľko rokov som úplne abstinoval aj kvôli tomu, že mi obyčajný alkohol vlastne nikdy veľmi nechutil a nechýbal mi. Potom som objavil rumy. Začalo ma baviť ich ochutnávanie a publikačná činnosť. Rozmanitosť chutí a vôní, svet zrenia v drevených sudoch, na tropických ostrovoch, tradícia, história. Organizujem verejné aj súkromné degustácie. Followujte AlkoTip Instagram a Facebook.

Hodnotenia
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj hodnotenie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Clément Rhum 10y
Clément Rhum 10y
Hodnotenie 3.5 hviezd
Cena 76,90 €