Mimosa je osviežujúci koktail, ktorý sa zvykne podávať hlavne pri brunchi alebo iných slávnostných príležitostiach. Tento populárny drink si pripravíte veľmi jednoducho, skombinovaním šampanského (alebo sektu) a pomarančového džúsu. Nech sa páči – toto je recept na klasickú Mimosu a zopár zaujímavostí o tomto obľúbenom nápoji.
- chuť: osviežujúca ovocná s jemnou hrejivou tóninou od šampanského so sladkou kyselkavosťou pomarančového džúsu
- doba prípravy: 1-2 minúty
- obťažnosť: nízka – nepotrebuje žiadne špeciálne zručnosti, je preto vhodný aj pre úplných začiatočníkov
- hlavný alkohol: šampanské
- typ pohára: poháre na šampanské ideálne tie štíhlejšie, aby sa zachovala šumivá povaha nápoja
Zaujímavosti a pár slov o histórii Mimosa Drinku
Mimosa drink je populárny koktail, ktorý sa skladá zo šampanského a pomarančového džúsu (v rovnakom pomere). Jeho história nie je tak jasná presná ako je to pri niektorých iných drinkoch, ale i tu existuje niekoľko teórií o jeho vzniku. Jedna z nich hovorí, že Mimosa vznikla v Paríži na začiatku minulého storočia v období medzi dvoma svetovými vojnami. Pôvodne bola koktailom, ktorý sa podával v bare Ritz-Carlton, kde sa stretávali mnohí umelci a spisovatelia. Ďalšou teóriou je, že Mimosa pochádza z talianskeho mesta Sorrento. Tam sa dokonca doteraz často používa namiesto pomarančového džúsu limoncello (citrusový likér, ktorý sa vyrába z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, alkoholu a cukru).
Inak, názov „Mimosa“ je pravdepodobne odvodený od kvetu mimózy, ktorý má jemnú a sviežu arómu. Táto kvetina je známa pre svoju krásu a vôňu. Je tiež dobré vedieť, že kvalita šampanského, ktorú na ňu použijete, môže výrazne ovplyvniť jej chuť. Pre Mimosa drink sa najčastejšie používa suché alebo brut šampanské, ale samozrejme, že si môžete vybrať podľa svojho vlastného vkusu.
Nezávisle od svojho pôvodu je Mimosa jednoznačne obľúbená pre svoju osviežujúcu a lahodnú chuť. Štýlový nápoj pre brunch a rôzne ďalšie špeciálne príležitosti. Jeho nízky obsah alkoholu a jemná bublinková textúra ho robia vhodným pre ľudí s najrôznejšími preferenciami a na rôzne príležitosti. Je to skvelý spôsob, ako osláviť a užívať si príjemné chvíle s priateľmi a rodinou.
Ingrediencie
- 90 ml šampanského (napríklad Perrier Jouët Grand Brut)
- 90 ml pomarančového džúsu
- pomarančová šupka alebo klinčeky na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
- do pohára najprv nalejte šampanské
- postupne prilievajte studený pomarančový džús, opatrne premiešajte
- koktail následne ozdobte pomarančovou šupkou alebo klinčekmi podľa vlastnej preferencie
Ak máte chuť na Mimosu a nemáte k dispozícii šampanské, môžete použiť aj iné šumivé víno alebo nápoj s bublinkami. Napríklad:
- Prosecco: talianske šumivé víno, ktoré sa inak celkom často používa ako náhrada za šampanské v Mimose. Má osviežujúcu chuť a je k dispozícii v rôznych cenových kategóriách, takže si môžete vybrať podľa svojich preferencií (pozri naše veľké porovnanie Prosecca)
- Cava: španielske šumivé víno, ktoré sa tiež dá použiť namiesto šampanského. Je známe svojou kvalitou a môže byť cenovo dostupnou alternatívou.
- Šumivé vína z iných krajín: Existuje mnoho iných šumivých vín z rôznych krajín, ktoré môžu byť vhodné pre vašu verziu Mimosy. Napríklad sekt, francúzske crémanty, alebo španielske šumivé vína mimo Cavy.
- Šumivé nápoje na báze ovocného džúsu: Ak chcete nealkoholickú verziu Mimosy, môžete použiť bezalkoholický šumivý nápoj, ktorý obsahuje ovocný džús s bublinkami.
Dôležité je, aby ste si vybrali nápoj, ktorý vám chutí a ktorý vám bude vyhovovať. Každý z týchto nápojov prinesie do Mimosy vlastný charakter a chuťové nuansy, takže si môžete vychutnať rôzne variácie tohto osviežujúceho koktailu.
Video
Ak vás zaujíma ako sa pripravuje Mimosa drink, tu nájdete názornú ukážku. Tento ľahký koktail s nízkym obsahom alkoholu, bude ideálnou voľbou pre všetkých tých, ktorí si želajú menej alkoholu vo svojom nápoji.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z vína
Mohlo by vás zaujímať
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osviežujúci mrazený koktejl z ružového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayov koktail (1 minúta)
- Bellini recept osviežujúceho drinku - kombinácii prosecco a broskyňa jednoducho neodoláte
- Vínny strik - jednoduchý recept na ideálny nápoj na leto, za minútku je hotovo
- Klasická červená Sangria - recept na typický španielsky nápoj s vínom a brandy
- Osviežujúce Bowle - tradičný recept, postup (15-20 minút) a pár zaujímavostí
- Pripravte si Porn Star Martini jednoducho - ingediencie + postup (4 minúty)
- Ako pripraviť Negroni drink - originálny taliansky recept
- Pripravujeme drink Hugo Spritz - recept a návod na prípravu
- Najnovší letný hit Aperol Spritz, ako a do akých pohárov ho namiešať