Hugo Spritz (vyslovuje sa ugo špric) patrí do rodiny nápojov, ktoré označujeme ako Spritz. U nás ho poznáme ako strik, čiže víno riedené vodou. Počiatky spritzu siahajú do 19. storočia do oblasti severného Talianska. Je zložený v podstate z 3 ingrediencií, a to prosecca, sódy a likéru. Podľa zvoleného likéru sa menia aj názvy, a teda aj druh Spritzu. Asi najznámejší je miešaný nápoj Aperol Spritz. My si dnes predstavíme variáciu s bazovým likérom, čiže Hugo Spritz.
V nasledujúcich riadkoch sa teda dozviete niečo viac o tomto príjemnom letnom drinku. Nájdete tu recept a návod na jeho prípravu. Taktiež si napíšeme aj pár zaujímavostí z jeho histórie (🍹 prejsť rovno recept).
- typ nápoja: koktail
- hlavný alkohol: Prosecco
- doplnkový alkohol: bazový likér
- ostatné ingrediencie: sóda, ľad, mäta a citrón na ozdobu
- typ pohára: veľké vínové poháre
Recept na Hugo Spritz
Klasický recept na Hugo Spritz, ten priamo z Talianska, používa bazový sirup z kvetov, vo väčšine receptov však nájdete použitý práve bazový likér. Pri príprave by ste sa mali jednoducho riadiť pomerom 3:2:1. Teda 3 diely prosecca, 2 diely likéru a 1 diel sódy. Na ozdobu sa skvele hodí mäta a plátok citróna, ktoré dodajú nápoju tiež sviežu chuť.
Budeme potrebovať:
- prosecco
- bazový likér
- sóda
- ľad a na ozdobu mäta a citrón
Ingrediencie
Prosecco
Prosecco je suché, šumivé víno, ktoré dostalo názov podľa dediny neďaleko Terstu. Jeho pôvod siaha až do roku 200 pred naším letopočtom. Vyrába sa z odrody hrozna Glera, ktoré mu dodáva charakteristickú sviežu a aromatickú chuť. Prosecco sa označuje inak ako klasické vína, vybrať si môžete podľa chuti col fondo, extra brut, brut, dry a extra dry. Najsladšia odroda je extra dry, najsuchšia zase extra brut. Do miešaného drinku Hugo Spritz sa ideálne hodí suché prosecco, teda s označením brut.
Niekoľko tipov na Prosecco:
Bazový likér
V pôvodných talianskych receptoch na Hugo Spritz nájdete okrem prosecca bazový sirup. V našom prípade sme zvolili pre použitie alko verziu, a teda bazový likér. My sa prikláňame k použitiu likéru Saint Germain Elderflower. Vymeniť ho samozrejme môžete aj za iný, ak chcete menej alkoholu, tak použite bazový sirup. Výborný bazový likér si ale môžete pripraviť aj doma.
Tento bazový likér je vyrábaný v oblasti Dijon vo Francúzsku. Jedna fľaša obsahuje až 1000 kvetov bazy zozbieraných koncom jari. Chuť likéru je tak veľmi jemná, vyniká sviežou prírodnou sladkosťou a tónmi hrušky a medovky.
Likér Saint Germain Elderflower sa vynikajúco hodí do rôznych miešaných drinkov a je pre to aj veľmi obľúbený u barmanov. Vychutnať si tak môžete napr. bazovú variáciu Mojita, Margarity či Daiquiri.
Sóda
Prosecco a bazový likér dolievate ešte sódou, použiť môžete viac menej akúkoľvek perlivú vodu. Ak vám stačia bublinky z vína, stavte už len na mierne sýtenú vodu.
Príprava nápoja
A môžete sa pokojne pustiť do prípravy nápoja. Pripravte si poháre, do ktorých nasypte ľad. Potom vezmite pár lístkov mäty a vložte ich k ľadu, zamiešajte. Následne nalejte bazový likér, dolejte proseccom a zamiešajte. Na záver pridajte sódu a premiešajte. Môžete pridať ešte pár lístkov mäty a citrón či limetku na ozdobu.
Poháre na Hugo Spritz – veľké vínové poháre
Tento miešaný drink sa obvykle podáva v pohároch na víno. Lepšie sú poháre s objemom aspoň 200 ml. To, či si vyberiete pohár na biele alebo červené víno už nehrá rolu. Niekedy sa môžete stretnúť aj s podávaním drinku v tzv. old-fashioned glass.
Niekoľko tipov na poháre na Hugo Spritz:
- 1 cl = 10 ml
- koľko kalórií má Hugo Spritz? – jeden pohár drinku obsahuje len 75 kcal, čo je pomerne nízka hodnota, ak by sme do nápoja pridali bazový sirup, kalórie by stúpli
- čím nahradiť prosecco? – namiesto klasického prosecca môžete pokojne použiť aj iné suché šumivé víno, poprípade šampanské, existujú dokonca aj nealko verzie prosecca aj šampanského
Hugo Spritz – obsah alkoholu
Obsah alkoholu v tomto drinku nie je veľmi vysoký. Oproti drinku Aperol Spritz však bude vyšší, keďže bazový likér má vyšší podiel alkoholu. Podiel alkoholu je približne 10%. Stále však tento drink radíme k tým príjemným letným drinkom na osvieženie, z ktorého by ste pri primeranej konzumácii nemali mať bolesti hlavy.
Ďalšie recepty
Spritz, alebo teda strik, je populárny nápoj pochádzajúci pôvodne z Talianska. Základom býva biele víno a sóda. Dopĺňané sú rôznymi likérmi, ktoré im dodajú tú správnu chuť. Asi najznámejší je Aperol Spritz, ale obľúbené sú aj iné horké likéry, ako napr. Gran Classico, Select alebo Cynar. Problémom nie je ani nealko verzia, keďže na trhu bez problémov nájdete aj prosecco bez obsahu alkoholu. Teraz si predstavíme pár zaujímavých strikov s použitým bazového likéru a tiež aj recept na domáci bazový likér.
Brits Spritz
Tento strik je typicky britský a zaujímavý je použitím ženšenového aperitívu.
- 5 cl prosecco
- 2,5 cl ženšenový aperitív
- 2,5 cl bazový likér
- 5 cl sóda
Všetky ingrediencie nalejte do pohára naplneného ľadom a premiešajte. Na ozdobu môžete použiť plátok grapefruitu a uhorky.
Hi Life Spritz
Miešaný kokteil opäť na báze bazového likéra, tentoraz s prídavkom ginu.
- 3 cl suchý gin
- 3 cl Chardonnay
- 2 cl bazový likér
- 6 cl sóda
Všetky ingrediencie vlejte do pohára s ľadom a premiešajte. Na ozdobu môžete použiť plátok limetky.
Recept na domáci bazový likér
Ako sme už vyššie spomínali, do miešaného drinku Hugo Spritz si môžete bazový likér aj pripraviť doma. Nie je to nič ťažké a potrebujete len pár surovín.
- 25 veľkých bazových kvetov
- 1 l vodky (použiť môžete aj biely rum alebo iný biely alkohol)
- citrón
- 500 ml vody
- 230 g medu
- pol čajovej lyžičky kyseliny ascorbovej (môžete ju nahradiť šťavou z 2 citrónov)
Na prípravu budete potrebovať umytú fľašu. Do alkoholu naložte kvety bazy a kolieska citrónu. Takto nechajte macerovať 2 týždne. Po tom bazu preceďte, najlepšie cez gázu a zmiešajte s medovým rozvarom. Ten si pripravíte prevarením vody a medu, potom pridajte pol lyžičky kyseliny ascorbovej. Likér môžete dať zachladiť do chladničky a popíjať.
Pár zaujímavostí o drinku Hugo Spritz
Ako sme už spomínali, nápoj Hugo Spritz vychádza z klasických vínnych strikov, ktoré majú pôvod v Taliansku. Oproti slávnejšiemu Aperol Spritzu, Hugo vznikol podstatne neskôr, namiešal ho v roku 2005 barman Roland Gruber v Južnom Tirolsku. Pôvodne sa však do drinku používal medovkový sirup. Ten však nebol natoľko dostupný a tak ho neskôr nahradil bazový sirup a následne likér.
Drink dostal najskôr názov Otto, avšak onedlho ho Gruber zmenil. Pod týmto názvom je dodnes populárny nielen v Taliansku, ale aj vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku. Vďaka sladkej chuti bazového kvetu je veľmi príjemným spestrením letných večerov.
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- recept na Hugo Spritz – casualfoodist.com
- história vzniku drinku Hugo Spritz – thepalladiantraveler.com
Tento článok v žiadnom prípade nenabáda k užívaniu alkoholu, má len striktne informatívny charakter! Aj z toho dôvodu neručíme za prípadné nežiadúce následky, ktoré by mohli byť výsledkom jeho nadmernej konzumácie. Platí to ako na všeobecné články o alkohole, či porovnávanie a recenzie jednotlivých produktov, tak aj na uvedené recepty na miešané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.sk je určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z vína
Mohlo by vás zaujímať
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osviežujúci mrazený koktejl z ružového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayov koktail (1 minúta)
- Bellini recept osviežujúceho drinku - kombinácii prosecco a broskyňa jednoducho neodoláte
- Vínny strik - jednoduchý recept na ideálny nápoj na leto, za minútku je hotovo
- Klasická červená Sangria - recept na typický španielsky nápoj s vínom a brandy
- Osviežujúce Bowle - tradičný recept, postup (15-20 minút) a pár zaujímavostí
- Mimosa drink - osviežujúci letný nápoj máte za minútku hotový
- Pripravte si Porn Star Martini jednoducho - ingediencie + postup (4 minúty)
- Ako pripraviť Negroni drink - originálny taliansky recept
- Najnovší letný hit Aperol Spritz, ako a do akých pohárov ho namiešať