Bellini recept osviežujúceho drinku – kombinácii prosecco a broskyňa jednoducho neodoláte

Erik Havlík
25. novembra 2023 0
Bellini koktail

Bellini je populárny taliansky kokteil, ktorý kombinuje Prosecco a broskyňové pyré. Tento nápoj je známy svojou osviežujúcou a jemne sladkou chuťou. Jednoduchý drink dokážete veľmi ľahko pripraviť aj doma. A potom ho môžete podávať aj v každý letný pohodový podvečer na terase. Trocha talianskeho štýlu a elegancie nikdy nezaškodí.

Bellini koktail

  • chuť: jemne sladká a osviežujúca chuť s výrazným nádychom broskýň
  • doba prípravy: 2 až 3 minúty
  • obťažnosť: nízka – vyžaduje iba zmiešanie dvoch ingrediencií
  • hlavný alkohol: prosecco
  • typ pohára: ideálne „flauta“ na šampanské, pomáha zachovať bublinky a zdôrazňuje elegantný charakter nápoja

Zaujímavosti a pár slov histórie Bellini koktejlu

Bellini, jeden z najikonickejších talianskych kokteilov, bol vytvorený barmanom Giuseppem Ciprianim v 40-tych rokoch minulého storočia v slávnom Harry’s Bar v Benátkach. Cipriani bol inšpirovaný bohatou kultúrou a umením svojho mesta, a konkrétne ho inšpirovali obrazy renesančného maliara Giovanniho Belliniho, ktorý bol známy pre svoje použitie teplých, žiarivých ružových farieb. Práve tieto farby sa stali hlavnou inšpiráciou pre vzhľad nápoja.

Cipriani pôvodne vytvoril Bellini ako sezónny nápoj, využívajúc čerstvé broskyne, ktoré boli v Taliansku počas leta ľahko dostupné. Kombinácia broskyňového pyré a Prosecca sa ukázala byť taká osviežujúca a populárna, že zanedlho získava medzi klientelou baru množstvo fanúšikov. Mimochodom, Harry’s Bar, kde bol Bellini vytvorený, bol známy tým, že ho navštevovali mnohé literárne a umelecké celebritami, ako boli Ernest Hemingway, Truman Capote či Orson Welles, čo prispelo k veľkej popularite nápoja po celom svete.

Ingrediencie

  • 90 ml prosecca, napríklad La Tordera Prosecco
  • 60 ml broskyňové pyré (alternatíva: kvalitný broskyňový džús)

Postup prípravy

  • do vychladeného pohára na šampanské nalejte broskyňové pyré
  • pomaly prilejte prosecco
  • jemne zamiešajte, aby sa ingrediencie spojili
  • podávajte ideálne bez ľadu, aby ste zachovali perlenie a chuť prosecca

Videorecept

Toto je názorný príklad toho, ako jedna geniálna myšlienka dokázala stvoriť jeden z najikonickejších letných nápojov na svete. A to „iba“ spojením dvoch ingrediencií – prosecca a broskyňového pyré. Krátke video jeho prípravy:

Bellini Cocktail Recipe


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.