Bellini je populárny taliansky kokteil, ktorý kombinuje Prosecco a broskyňové pyré. Tento nápoj je známy svojou osviežujúcou a jemne sladkou chuťou. Jednoduchý drink dokážete veľmi ľahko pripraviť aj doma. A potom ho môžete podávať aj v každý letný pohodový podvečer na terase. Trocha talianskeho štýlu a elegancie nikdy nezaškodí.
- chuť: jemne sladká a osviežujúca chuť s výrazným nádychom broskýň
- doba prípravy: 2 až 3 minúty
- obťažnosť: nízka – vyžaduje iba zmiešanie dvoch ingrediencií
- hlavný alkohol: prosecco
- typ pohára: ideálne „flauta“ na šampanské, pomáha zachovať bublinky a zdôrazňuje elegantný charakter nápoja
Zaujímavosti a pár slov histórie Bellini koktejlu
Bellini, jeden z najikonickejších talianskych kokteilov, bol vytvorený barmanom Giuseppem Ciprianim v 40-tych rokoch minulého storočia v slávnom Harry’s Bar v Benátkach. Cipriani bol inšpirovaný bohatou kultúrou a umením svojho mesta, a konkrétne ho inšpirovali obrazy renesančného maliara Giovanniho Belliniho, ktorý bol známy pre svoje použitie teplých, žiarivých ružových farieb. Práve tieto farby sa stali hlavnou inšpiráciou pre vzhľad nápoja.
Cipriani pôvodne vytvoril Bellini ako sezónny nápoj, využívajúc čerstvé broskyne, ktoré boli v Taliansku počas leta ľahko dostupné. Kombinácia broskyňového pyré a Prosecca sa ukázala byť taká osviežujúca a populárna, že zanedlho získava medzi klientelou baru množstvo fanúšikov. Mimochodom, Harry’s Bar, kde bol Bellini vytvorený, bol známy tým, že ho navštevovali mnohé literárne a umelecké celebritami, ako boli Ernest Hemingway, Truman Capote či Orson Welles, čo prispelo k veľkej popularite nápoja po celom svete.
Ingrediencie
- 90 ml prosecca, napríklad La Tordera Prosecco
- 60 ml broskyňové pyré (alternatíva: kvalitný broskyňový džús)
Postup prípravy
- do vychladeného pohára na šampanské nalejte broskyňové pyré
- pomaly prilejte prosecco
- jemne zamiešajte, aby sa ingrediencie spojili
- podávajte ideálne bez ľadu, aby ste zachovali perlenie a chuť prosecca
Videorecept
Toto je názorný príklad toho, ako jedna geniálna myšlienka dokázala stvoriť jeden z najikonickejších letných nápojov na svete. A to „iba“ spojením dvoch ingrediencií – prosecca a broskyňového pyré. Krátke video jeho prípravy:
Článok je zaradený do kategórie: Drinky z vína
Mohlo by vás zaujímať
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osviežujúci mrazený koktejl z ružového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayov koktail (1 minúta)
- Vínny strik - jednoduchý recept na ideálny nápoj na leto, za minútku je hotovo
- Klasická červená Sangria - recept na typický španielsky nápoj s vínom a brandy
- Osviežujúce Bowle - tradičný recept, postup (15-20 minút) a pár zaujímavostí
- Mimosa drink - osviežujúci letný nápoj máte za minútku hotový
- Pripravte si Porn Star Martini jednoducho - ingediencie + postup (4 minúty)
- Ako pripraviť Negroni drink - originálny taliansky recept
- Pripravujeme drink Hugo Spritz - recept a návod na prípravu
- Najnovší letný hit Aperol Spritz, ako a do akých pohárov ho namiešať