Klasická červená Sangria – recept na typický španielsky nápoj s vínom a brandy

Erik Havlík
13. novembra 2023 0
Sangria s pomarančom, jablkom, jahodou a ľadom v džbáne a pohári na rustikálnom drevenom pozadí

Sangria je tradičný španielsky nápoj, ktorý spája sladkosť vína s bohatosťou ovocia, ponúkajúc dokonalý letný osviežujúci zážitok. V tomto článku vám prezradíme recept na klasickú červenú sangriu (ale aj variant s bielym vínom), jednoduchý postup prípravy a poodhalíme aj niektoré fascinujúce momenty z jej bohatej histórie.

Sangria s pomarančom, jablkom, jahodou a ľadom v džbáne a pohári na rustikálnom drevenom pozadí

  • chuť: bohatá a ovocná chuť, ktorá kombinuje sladkosť vína a pridaného cukru s kyslosťou a sviežosťou citrónovej šťavy a rôznych ovocných prísad
  • doba prípravy: 10-15 minút (a následne by mala odpočívať v chladničke ešte aspoň 2 hodiny, aby sa chute spojili)
  • obťažnosť: nízka – nepotrebuje žiadne špeciálne zručnosti ani barmanské náčinie
  • hlavný alkohol: víno (červené alebo biele), ktoré dopĺňa brandy prípadne ovocný likér
  • typ pohára: širšie sklenené poháre alebo poháre na víno, aby sa umožnilo plné vnímanie jej aróm a chutí a zároveň poskytlo dostatok priestoru na ovocie

Sangria – zaujímavosti a pár slov z histórie

Sangría v Španielsku, respektíve Sangria v Portugalsku, patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na Pyrenejskom polostrove. Má fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do staroveku. Je tiež úzko spojená s históriou vína v Španielsku, ktoré sa tu pestovalo už počas obdobia Rímskej ríše. Pôvodný nápoj, podobný „našej“ sangrii, sa vtedy robil z vína, vody, ovocia a korenín a slúžil ako osviežujúci nápoj počas horúcich letných dní.

Slovo „sangría“ pochádza zo španielskeho slova „sangre“, čo znamená krv, a odkazuje na jeho typickú červenú farbu, ktorú mu dodáva červené víno. Sangria, ako ju poznáme dnes, sa vo svete stala veľmi populárnou až v 20. storočí, najmä po jej predstavení na svetovej výstave v New Yorku v roku 1964. Zaujímavosť: v Európskej únii má sangria chránené označenie pôvodu. Pod týmto názvom sa tak smie predávať iba produkt, ktorý bol vyrobený v Španielsku alebo Portugalsku. Akékoľvek iné nápoje vyrábané mimo týchto krajín musia byť jasne označené ako „štýl sangria“ alebo „inšpirované sangriou“.

Dnes existuje množstvo variácií sangrie, ktorý zahŕňa bielu sangriu a tiež tie, pri ktorých sa využívajú rôzne druhy ovocia a príchutí. Sangria sa stala symbolom španielskej pohostinnosti a radosti zo života, často sa podáva na sociálnych stretávkach a oslavách.

Ingrediencie

  • 1 fľaša (0,7 l) suchého červeného vína (napríklad Tempranillo, Merlot, atď.)
  • 60 ml brandy (napríklad aj priamo španielske Soberano alebo Lepanto)
  • 30 ml pomarančového likéru (napríklad Cointreau)
  • 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 1 pomaranč, nakrájaný na plátky
  • 1 citrón, nakrájaný na plátky
  • 1 jablko, nakrájané na kúsky
  • 120 ml sódy alebo minerálky
  • ľad

Postup prípravy

  • vo veľkom džbáne zmiešajte víno, brandy, pomarančový likér a cukor (až kým sa úplne nerozpustí)
  • pridajte pripravené nakrájané ovocie
  • nechajte odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc, aby sa chute spojili
  • pred podávaním pridajte sódu a ľad

Recept na bielu sangriu

Ingrediencie a postup

  • 1 fľaša suchého bieleho vína (napríklad Chardonnay, Sauvignon Blanc, atď.)
  • 60 ml brandy alebo ovocného likéru
  • ovocie podľa chuti (napríklad kiwi, hrozno, jahody a ďalšie, ktoré sa hodí k bielemu vínu)
  • 120 ml sódy alebo minerálky
  • ľad
  • postup je potom úplne rovnaký ako pri červenej sangrii

Video

Ak vás tento nápoj zaujal a chcete si ho vyskúšať, tak tu je názorný videonávod ako ľahko pripraviť naozaj autentickú červenú sangriu:

SANGRIA RECIPE | easy authentic red sangria


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Predstavte si všetky tie nekonečné možnosti, ktoré whisky ponúka. Zmapovať ich, je teda poriadna fuška. A keďže dobrá whisky mi nikdy nebola cudzia, na túto úlohu som sa s „malou dušičkou“ podujal v rámci Alkotipu ja. Aj vďaka tomu mám teraz neustály prísun nových a nových fliaš, ktoré môžem ochutnať a sprostredkovať vám svoje dojmy. Škótske single malt? Írske jemnučké whisky? Bourbony? A čo ostatný svet? To všetko sa vám pokúsim v dohľadnej dobe predstaviť čo najdetailnejšie. Apropo a viete, že whisky patrí medzi najvýnosnejší artikel medzi alternatívnymi investičnými príležitosťami? Trochu sa v tom orientujem a celkom rád sa s vami podelím o tipy na fľaše, ktoré z tohto pohľadu vyzerajú naozaj zaujímavo.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.