Hampden Estate 8y je tradičný pot still jamajský rum. Komplexný, plný esterov, fantastický… Výroba tohto rumu prebieha v špecifických podmienkach, z vlastnej trstiny a vody, a hlavne so šialenou divokou fermentáciou, ktorá mu prepožičiava výnimočný charakter, ktorý nikde inde na Jamajke (a na celom svete) jednoducho nenájdete. Poďme si ho teraz predstaviť.
Vlastnosti
Hampden Estate 8y | |
---|---|
Cena | 69,90 € |
Cena za jednotku | 99,86 €/l |
Značka | Hampden |
Objem fľaše (l) | 0,70 |
Balenie | Kartón |
Pôvod rumu | Jamajka |
Fľaškovaný | Jamajka |
Štýl | Dark |
Typ (hlavná zložka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 46,0 |
Doba zrenia (rokov) | 8 |
Štýl zrenia | Tropické |
Zrenie-typ suda | Bourbon |
Farba | Zlatá |
Chuť | Exotické ovocie, Klinček, Citrusy, Banán, Korenie, Škorica |
Vôňa | Exotické ovocie, Med, Ananás, Kandizované ovocie, Banán, Korenie, Koža, Kvetiny |
O pálenici Hampden
Destilérka Hampden Estate vznikla už v roku 1753, kedy ju v údolí Queen of Spain (okres Trelawny) založil Škót Archibald Sterling a rodina ju mala v držaní celých 250 rokov. Až do roku 2003, kedy sa ocitla v problémoch a vlastníctvo prevzala samotná jamajská vláda (Jamaica Sugar Company). V roku 2009 sa potom dostala do rúk rodiny Hussey (spoločnosť Everglades Farms Limited)*. Tá sa inak na Jamajke podieľa aj na mnohých ďalších podnikateľských aktivitách – vlastnia hotely, maloobchodné predajne, stajne, dokonca aj cukrovar Long Pond (pozor, ale nie samotnú destilérku, ktorá sa inak nachádza len neďaleko od Hampden Estate).
Hogo / funky rum z dielne Hampden Estate je prosto jedinečný – tento starý jamajský liehovar funguje takmer presne tak isto, ako pred storočiami – a ďalej si produkuje rum s najvyšším obsahom esterov spomedzi všetkých jamajských liehovarov. Ako to docielil? Tak veľkú úlohu pri tom hrá divoká prirodzená fermentácia, pričom miesto kde prebieha, vyzerá doslova ako z hororu (dunder hampden je v rumovom svete legenda). K tomu prirátajte majestátne pot still kotly a dlhé tropické starenie v ex-bourbon sudoch… – výsledkom je okamžite identifikovateľný ovocný jamajský rum.
*Za čias Sterlingovcov šla produkcia väčšinou „len“ do blendov a k ďalším plniteľom. Husseyovci pálenicu zveľadili (naďalej sa však používajú tie najstaršie postupy) a okrem veľkoprodukcie rumu do zmesí, je to aj trojica nestarených rumov s extra porciou esterov – Rum Fire (nestarený biely overproof), Rum Fire Velvet a Hampden Gold. No a samozrejme po rokoch starenia sa konečne objavili aj ich vlastné rumy, ktoré po vstupe na trh medzi nadšencami spôsobili doslova senzáciu. Ako prvý v roku 2018 to bol Hampden Estate Overproof Rum (60% ABV) a hneď za ním nasledovala aj naša zriedená verzia Hampden 8y (46% ABV). Obe v spolupráci so spoločnosťou Velier (tú má „pod palcom“ Luca Gargano, ktorý oba pôvodne nablendoval), s ktorou kooperuje na distribúcii svojich rumov v Európe ale aj inde na svete.
Dobre vedieť
Hogo/Funk
Jamajský rum – to je hlavne silná nálož štipľavej ovocnej vône, vône prezretého banánu, ananásu. Je taká výrazná a intenzívna, že si rum nezmýlite so žiadnym iným. Aby taký bol, musí najprv prebehnúť dlhšia fermentácia, čím sa zabezpečí vysoký obsah esterov.
Dunder
V ľudskej reči je to vlastne zvyšok, ktorý zostane v kotle po predošlej dávke rumu (niečo podobné sa deje pri amerických whiskey a ich „Sour Mashing“). Tento zápar novej dávke pridá špeciálne chuťové vlastnosti. A kým vo väčšine jamajských liehovarov sa dunder (oficiálny anglický termín je stillage) odoberá a dajme tomu sa ním napríklad potom hnoja trstinové plantáže, pri Hampdene to tak samozrejme nie je. Tam sa dunder uchováva v drevených kadiach na nasledujúcu destiláciu.
Estery
Väčšinu chutí a aróm v rumoch (ale aj ďalších destilátoch) majú na svedomí estery. Organické zlúčeniny ako etylbutyrát, amylacetát, etylacetát (najdominantnejší ester v rumoch) a mnohé ďalšie – v rume sú ich stovky. Vznikajú spojením alkoholu s kyselinami (napríklad etylalkohol + kyselina maslová = etylbutyrát = typická vôňa ovocia a ananásu, etanol + kyselina octová = etylacetát = sladká vôňa).
Jamajské rumy sú známe tým, že majú vysoký obsah „ovocných“ esterov. Hladina esterov sa potom udáva v gramoch na hektoliter čistého alkoholu (gr/hl). Bežná Jamajka má 100-200 gr/hl. Hampden vyrába rumy, ktoré začínajú približne na 50 gr/hl a končia až pri neuveriteľných 1600 gr/hl, čo je pre väčšinu ľudí vlastne úplne nepiteľné a tento produkt sa potom používa v pekárenskom priemysle a parfémoch. Len pre poriadok uvediem, že náš Hampden Estate 8y ich má niekde v rozpätí 40-80 gr/hl (značka OWH*).
*Jamajské liehovary produkujú rôzne rumy, ktoré majú svoje vlastné charakteristiky. Každý typ má tak vytvorenú vlastnú „značku“ – mark. Hampden Estate ma tých značiek celkom 7 (oficiálne registrovaných v Spirits Pool Association na Jamajke):
- 1. OWH: Outram W. Hussey: 40-80 gr/hl
- 2. LFCH: Lawrence Francis Close Hussey: 85-120 gr/hl
- 3. LROK: Light Rum Owen Kelly: 200-400 g/hl
- 4. HLCF: Hampden Light Continental Flavored: 400-600 g/hl
- 5. <>H: Diamond H: 900-1000 g/hl
- 6. HGML: Hampden George MacFarquhar Lawson: 1 100-1 200 gr/hl
- 7. C<>H: C Diamond H: 1300-1400 gr/hl
- 8. DOK: Dermot Owen Kelly: 1500-1600 gr/hl
Ako sa rodí Hampden Estate 8y
Fermentácia
Hampden Estate 8 ročný je vysokoesterový rum, pri ktorého výrobe sa používa divoká fermentácia. Čo to znamená? Melasa sa zmieša s vodou, s už spomínaným dunderom, takisto tam ide aj vinegar (ocot) z cukrovej trstiny a muck. Vo voľnom preklade bahno, kal, hnoj, špina… Je to vlastne zmes bagassy (drvená trstina), baktérií, kyseliny (kvasinky zbožňujú mierne kyslé prostredie, ideálne pH roztoku sa takto pohybuje niekde medzi 5,5 a 5,8) a ďalšieho biologicky rozložiteľného materiálu.
Zmes potom ide do veľkých kvasných kadí z cédrového dreva (majú objem aj 10 tisíc litrov) a takto sa ponúka divokým kvasinkám, ktoré sa držia v starej prerobenej tehelni. Fermentačná miestnosť (The Boiling House) je prosímpekne úplne rovnaká ako pred dvesto rokmi a ten pohľad na celý „biotop“ ozaj stojí za to – každopádne však vďaka tomu rum vďačí za svoju finálnu funky chuť a konzistentný profil.
Pokračujeme ďalej: tieto nekultivované kvasinky nechajú pôsobiť 8-15 dní*, pričom cca po 10 dňoch sa prestane tvoriť alkohol (výsledná sila kvasu sa bežne pohybuje medzi 5 až 8 % alkoholu) a viac sa začína oxidovať. Najdôležitejšie je, že práve v tomto období dochádza k intenzívnejšej esterifikácii. Takže čím dlhšie sa zmes nechá fermentovať, tým viac esterov časom získa.
Destilácia
Na rad prichádza destilácia. Hampden, ako jedna z mála páleníc na svete, stále využíva striktne diskontinuálnu destiláciu pot still prostredníctvom medených dvojitých kotlov. Tých má pálenica momentálne 5. Vrátane jedného z najstarších vôbec s menom John Dore (prezývaný kvôli svojmu labutiemu krku „the elephant“). Destilácia trvá približne 7 hodín, s tým, že výsledkom je destilát o sile 86,5%.
Starenie a fľašovanie
Ešte predtým ako sa rum uskladní, sa riedi na 70% (Hampden ale ešte stále hľadá optimálny pomer). Následne sa rum ocitá v 190 litrových ex-bourbon dubových sudoch na približne 8 rokov. Takéto starenie v trópoch je potom ako 25 rokov na kontinente (samozrejme odhadom, čo radi prízvukujú aj na oficiálnom webe značky). Hampden Estate 8y sa potom stáča pri sile 46%. Bez toho, aby sa predtým pridával nejaký cukor alebo farbivo (či akékoľvek iné aditíva).
*Len pre zaujímavosť: pri výrobe ľahších rumov fermentácia bežne trvá len 18 až 48 hodín. Stredne ťažké rumy fermentujú dlhšie – aj 5 dní… a „naša“ Jamajka pri kvasení pokojne strávi aj 10 až 15 dní!
Ako vyzerá fľaša
Nečakajte žiaden prešpekulovaný dizajn ani výrazné farby etikety či kartónu. Tento rum totiž nemá ohúriť vonkajškom ale svojim obsahom. Keďže je tu zainteresovaný už spomínaný Velier, tak konkrétna podoba fľaše je vlastne veľmi podobná ostatným ako je napríklad Velier Caroni či Demerara. Akurát etikety sú o niečo farebnejšie, inak „iba“ prezentujú dôležité informácie o rume – z histórie destilérky, výroba a ďalšie podrobnosti. Hrdlo zadymenej tmavej fľaše je ukončené prírodným dreveným uzáverom. Darčeková krabica je takisto strohá, čo asi najlepšie podčiarkuje znázornenie presného obrázku fľaše na prednej strane 🙂
Ako vonia a chutí Hampden Estate 8y
Vôňa je jemne štipľavá, no po chvíľke kľudu v pohári cítim kvetiny, med, nádych kože a nejaké kyslé tropické ovocie. Jamajky sú voňavé a Hampden 8 to krásne potvrdzuje, vôňa je naozaj mimoriadne intenzívna. Každý dúšok je sprevádzaný čuchnutím. Proste je to mimoriadne „čuchateľná“ záležitosť.
Chuť je jemne štipľavá, no napriek tomu hladká, v ktorej výrazne cítiť jamajskú divokú fermentáciu a estery. Krásne komplexná chuť a plné telo, rum sa skvele pije. Jasne v ňom cítiť tropické ovocie a citrusy, prezreté banány, korenie a celé je to predávkované funky tónami esterov. Prvotná štipľavosť postupne prechádza do dlhého sladkého záveru. Je to komplikovaná chuť, ktorá rozhodne nesadne každému, no ja ju milujem.
A čo naň hovoria ostatní?
- RumRatings.com – 7,7/10
- rum-x.com – 8,0/10
- distiller.com – 4,08/5,00
Hodnotenia z RumX
Skúsenosti z Rum Ratings
Recenzie z Distiller
Cena
Cena je absolútne adekvátna. Hampden je malá destilérka, ktorá si „robí všetko sama“. Jej produkcia sa s Appletonom alebo Worthy Parkom porovnávať nemôže, no jej meno a historická hodnota v rumovom svete znamená veľa. A to niečo stojí. Ak chcete ochutnať kvalitnú jamajku, 50-70 € (v čase písania článku) za Hampden Estate 8y proste stojí za to.
Hampden je skvelá jamajka – čo od nej ešte treba ochutnať?
V základnom rade Hampden rumov (Core Range) je okrem 8 ročnej verzie aj Hampden Estate HLCF Classic (60% ABV, estery: 400-600 g/hl), Hampden Estate Pagos (rum starený výlučne v sudoch po sherry, 52%) a Hampden Estate Great House 2022 (zmes stredných a vysokých esterových značiek, 55% ABV). So špeciálnych vydaní (Special releases) a Single Casks je to momentálne Hampden Estate The Younger a Hampden Estate LROK 2010… A nemôžem vynechať ani vysoko esterový biely overproof rum na miešané drinky Hampden Estate Rum Fire Overproof (63% ABV, estery: 200-400 gr/hl).
A samozrejme Hampden Estate Trelawny Endemic Birds Series – jedinečná limitovaná edícia, kolekcia celkom 26 fliaš. Na každej z nich je stvárnený niektorý z endemických vtákov, ktoré sa vyskytujú na území Trelawny a Cockpit Country. Sú to rumy rôznych ročníkov a značiek (marks Hampden, konkrétne OWH 2012, LFCH 2011 a LROK 2010).
NÁZOV | CENA | ESHOP |
---|---|---|
69,90 € | Zobraziť ponuku | |
78,30 € | Zobraziť ponuku | |
99,60 € | Zobraziť ponuku | |
309,70 € | Zobraziť ponuku | |
32,90 € | Zobraziť ponuku |
Moje hodnotenie na záver
Výhody
- neuveriteľná vôňa
- komplexná chuť
- spontánna fermentácia
- legendárna jamajská destilérka
Záver recenzie: Na rozličných degustáciách som pil skutočne divoké, vysoko esterové, veľmi staré, veľmi silné a častokrát aj xkrát drahšie jamajky ako je Hampden 8. Sú to všetko zaujímavé rumové skúsenosti, no neviem si predstaviť (väčšinu z nich) popíjať bežne. Práve Hampden 8 je podľa mňa (so svojimi 46% ABV) ideálnym jamajským rumom, ktorý príliš nevyľaká a neodplaší bežného rumára a zároveň si na ňom pochutí aj „prechľastaný“ rumový pirát. Krásna chuť tropického ovocia a banánov po záruke s nekonečným čuchacím potenciálom. Dôležitým faktorom je aj dostupnosť, Hampden 8 si (v čase písania recenzie) bez problémov kúpite v lepších eshopoch a nepotrebujete ani podpultovú protekciu. Opakujem, milujem tento rum a hodnotím 85%.
Hodnotenie autora
- Vôňa
- Chuť
- Pomer cena kvalita
Vývoj ceny Hampden Estate 8y
Mohlo by vás zaujímať
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - ľahká kubánska rumová limitka (recenzia)
- Dos Maderas Atlantic - ako chutí rumová novinka s finišom v ex-sherry od osvedčenej značky zo Španielska?
- Admiral Rodney HMS Formidable je najťažší kolónový rum v produktovom rade značky
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenzia)
- El Dorado 15 - vstup do sveta typických guyanských rumov
- Navy Island XO Reserve Port Cask Finish - jamajka blend finišovaný v sudoch po portskom (recenzia)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum - blend karibských rumov s finišom po ražnej whisky
- Worthy Park Single Estate 12 Y.O. - ako chutí dvanásťročný rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenzia - aký je 18-ročný single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydanie Exceptional Cask Selection, ako chutí tento ročníkový bajan rum?